Λαμπάδα στον Διούδη, ελβετική «ανακάλυψη»!

Λαμπάδα στον Διούδη, ελβετική «ανακάλυψη»!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Λαμπάδα στον Διούδη, ελβετική «ανακάλυψη»!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τον κατώτερο των περιστάσεων Παναθηναϊκό, τα λάθη του Γιώργου Δώνη, τον Έλληνα πορτιέρο που κράτησε ζωντανές τις όποιες ελπίδες και τον Ελβετό ρέφερι που έβαλε τον ΠΑΟΚ μπροστά στο σκορ με ανύπαρκτο πέναλτι!

Ο Παναθηναϊκός πήγε στην Τούμπα για να παίξει το πρώτο σπουδαιότερο παιχνίδι της χρονιάς, μέχρι το επόμενο, την ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ. Πήγε στην Τούμπα για να διεκδικήσει τον μοναδικό σημαντικό στόχο που έχει αυτή την αγωνιστική περίοδο. Τον στόχο του Κυπέλλου. Είχε διαμορφώσει συνθήκες ιδανικές μετά το 2-0 επί του «δικεφάλου» στο ΟΑΚΑ, είχε φτιάξει την αυτοπεποίθησή του, το κέφι του, έκανε ένα παιχνίδι… οδηγό και πήγαινε στην Θεσσαλονίκη υποψιασμένος για την αντίδραση που δεδομένα θα έβγαζε ο αντίπαλος.

Με εξαίρεση διαστήματα στο πρώτο ημίχρονο, το «τριφύλλι» παρουσιάστηκε κατώτερο των περιστάσεων, δεν κατάφερε να απειλήσει, δεν είχε την απαιτούμενη συγκέντρωση στο ματς και δεν μπόρεσε να βγάλει αντίδραση μετά το 2-0. Κατέρρευσε, έχασε το μυαλό του και πήρε ρίσκα που ήταν ικανά να βάλουν… ταφόπλακα από απόψε! Το ότι έμειναν ζωντανές οι όποιες ελπίδες ενόψει του δευτέρου παιχνιδιού, ο Παναθηναϊκός το οφείλει στον Διούδη.

Το «τριφύλλι» δεν είχε την απαιτούμενη πνευματική ετοιμότητα που απαιτούν αυτά τα παιχνίδια, δεν πήρε βοήθειες από τον πάγκο και είδε έναν διαιτητή να ανακαλύπτει πέναλτι για να βάλει τον ΠΑΟΚ(που ήταν ανώτερος) μπροστά στο σκορ.

ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ, ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕ ΑΚΡΙΒΑ

Στο παιχνίδι του πρωταθλήματος την περασμένη Κυριακή, ο Παναθηναϊκός τα έκανε σχεδόν όλα σωστά. Σημαντικός παράγοντας για να συμβεί αυτό, ήταν η πνευματική ετοιμότητα. Απόψε, δεν είχε ούτε το μίνιμουμ της συγκέντρωσης και αυτό το πλήρωσε ακριβά. Οι παίκτες του Δώνη «πούλησαν» τουλάχιστον έξι φορές την μπάλα έξω από την περιοχή και έδιναν την ευκαιρία στον ΠΑΟΚ να έχει πολύ καλές προϋποθέσεις στο επιθετικό τρίτο χωρίς να ιδρώσει.

Τα πιο «χοντρά» λάθη όλων; Εκείνο του Μπουζούκη που χάνει την μπάλα έξω από την περιοχή και δημιουργεί συνθήκες στον Μπίσεσβαρ να πασάρει κάθετα, να βρει τον Πέλκα και να έχουμε την φάση του «πέναλτι». Στο 49’ ο Πούγγουρας αντί να απομακρύνει έκανε «σκαφτό» για να βγάλει την μπάλα από την περιοχή, χάρισε την μπάλα και ο Μπίσεσβαρ απείλησε με καλό σουτ την εστία του Διούδη.

Στο 2-0 τόσο ο Κουρμπέλης όσο και ο Ανουάρ χάνουν τον Βαρέλα που μπαίνει ανάμεσά τους και τελειώνει την φάση εντελώς μόνος του. Στην ίδια φάση ο Ινσούα έχει ξεχαστεί και καλύπτει τον σκόρερ. Ο Παναθηναϊκός δέχθηκε γκολ από «στημένη» φάση, όπως ακριβώς και στην ρεβάνς με τον ΠΑΣ. Θέλει δουλειά σε αυτό το κομμάτι.

ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ, ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΕ ΟΡΘΙΟ Ο ΔΙΟΥΔΗΣ

Το ότι ο Παναθηναϊκός έχει ακόμη ελπίδες πρόκρισης, το οφείλει στον απόλυτο βαθμό στον τερματοφύλακά του. Ο Σωκράτης Διούδης κράτησε μόνος του όρθιο τον Παναθηναϊκό στο δεύτερο ημίχρονο. Ένα ημίχρονο, στο οποίο οι «πράσινοι» δεν παρουσιάστηκαν καν στο χορτάρι. Ειδικά μετά το 2-0, το σύνολο του Δώνη έβγαλε απίστευτη νευρικότητα, δεν μπόρεσε να «καθαρίσει» το μυαλό του και κινδύνευσε να δεχθεί κι άλλα γκολ.

Ο Διούδης απόκρουσε το σουτ του Μπίσεσβαρ στο 49’, έκλεισε το οπτικό πεδίο στο πρώτο τετ-α-τετ με τον Λάμπρου, απόκρουσε εντυπωσιακά το δεύτερο με το πόδι ενώ αρνήθηκε με τρομερή απόκρουση την κεφαλιά του νεαρού Έλληνα επιθετικού του ΠΑΟΚ. Τι άλλο να κάνει;

Ήταν ο μόνος που διασώθηκε από τον Παναθηναϊκό του δευτέρου ημίχρονου και από κοντά ήταν μόνο ο Δημήτρης Κουρμπέλης.

ΑΝΕΞΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΧΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟ

Στην κακή εικόνα του δευτέρου μέρους, ο Γιώργος Δώνης προσπάθησε να παρέμβει αλλά δίχως αποτέλεσμα. Ο Έλληνας τεχνικός επέμεινε στην χρησιμοποίηση του Μπουζούκη στο «φτερό», με τον νεαρό άσο να μην ανταποκρίνεται στον ρόλο του και να προκαλεί προβλήματα τόσο ανασταλτικά όσο και με την μπάλα στα πόδια, στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα.

Εκεί που ο Παναθηναϊκός έχασε κάθε σημάδι επιθετικότητας, ήταν η αλλαγή του Χατζηγιοβάνη. Ο «Χάτζη» ήταν ο μοναδικός δημιουργικός παίκτης των «πρασίνων» που δημιούργησε ρήγματα και προβλήματα στην άμυνα του ΠΑΟΚ. O Δώνης τον έβγαλε από νωρίς, έριξε στο ματς τον Νάγκι που δεν βοήθησε καθόλου και κάπως έτσι… έσβησε η μοναδική πηγή κινδύνου.

Στην συνέχεια η είσοδος του Δώνη για να κρατήσει μπάλα ο Παναθηναϊκός, δεν βγήκε, όπως δεν βγήκε και το ρίσκο που πήρε στο τελευταίο τέταρτο με την είσοδο του Περέα και την επιλογή να ψάξει με μεγάλα ρίσκα το γκολ. Η εικόνα της ομάδας, δεν δικαιολογούσε αυτή την επιλογή, δεν σου έδινε την εικόνα πως αυτό το σύνολο μπορούσε να υπηρετήσει αυτό το πλάνο. Και κινδύνευσε πολύ σοβαρά το «τριφύλλι», αφήνοντας πολλούς χώρους στα μετόπισθεν.

ΔΕΝ ΕΦΤΙΑΞΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ «ΚΑΘΑΡΗ» ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να φτιάξει ούτε μία «καθαρή» ευκαιρία απόψε στην Τούμπα. Μπορεί η κάρτα των στατιστικών να γράφει έξι τελικές αλλά οι πέντε ήταν εκτός περιοχής. Τρία του Κουρμπέλη, ένα του Νάγκι, ένα του Χατζηγιοβάνη, μου έρχονται πρόχειρα στο μυαλό. Οι «πράσινοι» ολοκλήρωσαν το παιχνίδι χωρίς να απειλήσουν ουσιαστικά την αντίπαλη εστία και αυτό δείχνει το πόσο προβληματική ήταν η επιθετική λειτουργία του «τριφυλλιού».

ΤΑ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ» ΤΟΥ ΣΑΝΤΡΟ ΣΕΡΕΡ

Πάμε τώρα και στην… καυτή πατάτα. Ο Ελβετός ρέφερι ήταν εκ των πρωταγωνιστών του αγώνα. Αναμφίβολα. Από το έβδομο λεπτό ο Πέλκας θα έπρεπε να έχει αποβληθεί. Δεν έχει «μα ήταν το πρώτο φάουλ». Στο 3’ πηγαίνει με τις τάπες πάνω στον αστράγαλο του Πούγγουρα. Ο ορισμός της κάρτας. Τέσσερα λεπτά αργότερα και ενώ έχει μπλοκάρει την μπάλα ο Διούδης, του… σουτάρει τα χέρια! Εκεί ο Σέρερ του δείχνει την κίτρινη, όπου θα έπρεπε να είναι η δεύτερη.

Ένας παίκτης, λοιπόν, που θα έπρεπε να είχε αποβληθεί, είναι στην φάση που ο ρέφερι ανακαλύπτει πέναλτι. Καθαρή φάση. Επιβεβαιώνεται από κάθε ριπλέι. Από τον φωτογραφικό φακό. Ο Ινσούα βρίσκει την μπάλα, ο Πέλκας πέφτει και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Το αστείο της υπόθεσης είναι πως στο VAR και ενώ είδαν την φάση στο βίντεο, θεώρησαν πως υπάρχει παράβαση.

Για να είμαστε δίκαιοι, ο Σέρερ θα μπορούσε να αποβάλλει τον Πούγγουρα με δεύτερη κίτρινη για το φάουλ στον Μίσιτς στο φινάλε του πρώτου μέρους.

Πάντως, το… κερασάκι στην τούρτα το έβαλε στο 86’, όταν δεν είδε το γύρισμα… πιαστό του Βιερίνια έξω από την περιοχή προς τον Πασχαλάκη.

Ο Ελβετός θύμισε κάτι από τον ένδοξο Κύζα.

ΑΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΙ, ΘΑ ΤΟ ΠΑΛΕΨΕΙ

Έχει ελπίδες μετά το 2-0 ο Παναθηναϊκός; Έχει. Ποδόσφαιρο είναι. Το θέμα είναι να το πιστέψει. Αν δεν το πιστέψει, είναι χαμένος από χέρι. Και να το πιστέψει συνολικά. Όχι μόνο η ομάδα. Και ο κόσμος. Να τιγκάρει το ΟΑΚΑ, να παίξει κι αυτός για την ανατροπή. Δεν είναι εύκολο. Είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Δεν είναι όμως και ακατόρθωτο...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.