Τερίμ: Η ατάκα του στην παρουσίαση που έγινε πράξη στα πρώτα τρία παιχνίδια του Παναθηναϊκού

Τερίμ: Η ατάκα του στην παρουσίαση που έγινε πράξη στα πρώτα τρία παιχνίδια του Παναθηναϊκού

Η ατάκα του Τερίμ στην παρουσίαση που έγινε πράξη στα πρώτα τρία παιχνίδια

bet365

Η προειδοποίηση του Φατίχ Τερίμ για τις αλλαγές θέσεων και η εφαρμογή της ιδέας του αυτής στην πράξη στα πρώτα τρία παιχνίδια του ως προπονητής του Παναθηναϊκού.

«Έχω μία φιλοσοφία πως ο καλός παίκτης παίζει παντού. Έχω αλλάξει πολλές φορές θέση σε παίκτες. Π.χ. τον Άλμπερτ Ριέρα τον κάναμε αριστερό μπακ από αριστερό εξτρέμ» ήταν μία από τις ατάκες του στην ημέρα της παρουσίας.

Ο Φατίχ Τερίμ είχε προειδοποιήσει ευθύς εξ' αρχής για την προσφιλή του συνήθεια να αλλάζει θέση σε παίκτες και να δοκιμάζει πράγματα με τους φίλους του Παναθηναϊκού να παίρνουν μία... τζούρα απ' αυτή στα πρώτα τρία παιχνίδια της ομάδας.

Ο Τούρκος τεχνικός, όντας και μόλις λίγες μέρες στην ομάδα και χωρίς να έχει τον χρόνο να δει κάποια πράγματα από πριν λόγω της ταχύτητας που συνέβησαν όλα ξεκαθάρισε πως ήθελε πρώτα να δει το υπάρχον υλικό προτού εισηγηθεί κάποιες μεταγραφικές κινήσεις. Λογική απόλυτα σωστή. Εξαίρεση αποτέλεσε μόνο η θέση του στόπερ, που εκεί πλέον το πράγμα δεν βγαίνει αριθμητικά.

Οι αλλαγές αυτές στις θέσεις κάποιων παικτών στις οποίες προέβη αποτελούν μέρος των δοκιμών που κάνει κάθε νέος τεχνικός σε μια ομάδα, απλά όταν αυτό γίνεται σε διάστημα που δεν υπάρχει προετοιμασία και ούτε καν χρόνος για προπονήσεις στην περίπτωση του Παναθηναϊκού, αυτές θα γίνουν πιο έντονα και συχνότερα μέσα στα παιχνίδια.

Κώτσιρας στο κέντρο, Βιλένα στα εξτρέμ και Φικάι στα άκρα

kotsiras_intime

Η πρώτη τέτοια κίνηση που είδαμε από τον Φατίχ Τερίμ ήταν στο πρώτο κιόλας παιχνίδι. Εκεί δεν αφορούσε τόσο αλλαγή θέσης όσο αλλαγή του τρόπου που έπαιζε ο παίκτης την θέση. Δηλαδή ο Αϊτόρ παίζει κανονικά αριστερό εξτρέμ, όμως αυτή τη φορά έκλεινε πολύ προς τα μέσα κι έπαιζε σαν «οκτάρι» με τον μπακ πίσω του να εκμεταλλεύεται το κενό. Αυτό συνέβαινε και με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, μόνο που τότε πρωταρχικός στόχος της ομάδας ήταν να παίξει από τα πλάγια ενώ τώρα είναι να παίξει από τον άξονα.

Στο δεύτερο μέρος και το 61ο λεπτό όπου πέρασε αλλαγή ο Τζούρισιτς μπήκε στην θέση του Μπερνάρντ, ο Τσέριν στην θέση του Μαντσίνι και ο Βέρμπιτς του Αϊτόρ, ωστόσο την θέση του δεξιού εξτρέμ πήρε τελικά ο Βιλένα ακολουθώντας την τακτική του Αϊτόρ στο συγκεκριμένο παιχνίδι, δηλαδή να λειτουργεί ως δεξιός εσωτερικός μέσος.

Αργότερα, όταν ο Ολλανδός βγήκε ως αλλαγή με τον Ζέκα να τον αντικαθιστά, πέρασε στα δεξιά ο Τζούρισιτς, ο οποίος είχε αγωνιστεί εκεί ξανά μόνο για λίγα λεπτά στο εντός έδρας παιχνίδι με την Ρεν, όταν οι «πράσινοι» κυνηγούσαν την ανατροπή μετά την μείωση του σκορ με τον Ιωαννίδη. Στους άλλους αγώνες ο Σέρβος έπαιζε είτε στο «10» είτε στα αριστερά για να συγκλίνει.

Έπειτα από το πρώτο αυτό παιχνίδι στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε έκανε εκ νέου μνεία στο θέμα αυτό: «Ο καλός παίκτης μπορεί να παίξει παντού. Πρέπει να το συνηθίσουν αυτό, κάθε παίκτης μπορεί να παίξει παντού».

Στον επόμενα αγώνα με τον Παναιτωλικό δεν προέβη σε κάποια κρίσιμη παρέμβαση, ωστόσο έδωσε ακόμη ένα... μήνυμα για την λογική του να αλλάζει θέση σε παίκτες δίνοντας την ευκαιρία στον Έλτον Φικάι να κάνει ντεμπούτο με την φανέλα του «τριφυλλιού», όχι αγωνιζόμενος στην θέση του ως κεντρικός αμυντικός, αλλά σε εκείνη του αριστερού μπακ.

Η μεγαλύτερη έκπληξη, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, όσον αφορά τις αλλαγές παικτών θέσεων ήρθε εκεί που ίσως κανείς δεν το περίμενε, με τον Φατίχ Τερίμ να διατρανώνει ουσιαστικά πως όλα αυτά δεν ήταν λόγια του αέρα.

Στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για τον πρώτο αγώνα της φάσης των «16» του Κυπέλλου Ελλάδος ο Τούρκος τεχνικός πήρε την απόφαση να αντικαταστήσει στο 60ο λεπτό τον Ρούμπεν Πέρεθ, που δεν ήταν καλός, όμως αντί να περάσει στον αγώνα τον Βιλένα, έβαλε τον Βαγιαννίδη στην θέση του, με τον νεαρό Έλληνα άσο να πηγαίνει στην φυσική του θέση στο δεξί άκρο της άμυνας και τον Κώτσιρα να παίρνει... προαγωγή στην θέση «6». Μάλιστα έκανε και αρκετά καλό παιχνίδι προσφέροντας τρεξίματα και αρκετές βοήθειες τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση.

«Να είστε προετοιμασμένοι για τέτοιες αλλαγές (σαν του Κώτσιρα)» ήταν η ατάκα του σε σχετική ερώτηση στην συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του αγώνα.

Ταυτόχρονα με τις δικές του αυτές αλλαγές θέσεων υπάρχει κι εκείνη του Αράο που έχει διατηρήσει, όμως αυτό είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της ανάγκης που υπάρχει αυτή τη στιγμή και όχι μιας απόφασής του για αλλαγή θέσης. Ακόμη δοκίμασε τον Φώτη Ιωαννίδη ως περιφερειακό επιθετικό με τον Σπόραρ, αλλά και την τριάδα στο κέντρο με Ζέκα, Βιλένα, Τσέριν. Στην τελευταία δεν μένουμε τόσο στα πρόσωπα που αποτέλεσαν την τριάδα, όσο στην απόφαση να μην έχει στο «10» έναν εκ των Τζούρισιτς ή Μπερνάρντ, που ήταν μέχρι τώρα στη σεζόν οι βασικές επιλογές για την θέση αυτή.

Σίγουρα όσο περνάει ο καιρός οι δοκιμές αυτές θα λιγοστεύουν, όμως προς το παρόν είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν κι άλλες, ειδικά μέχρι να έρθουν και οι μεταγραφές που διεμήνυσε ο Τερίμ. Ο Τούρκος τεχνικός δείχνει πως δεν του αρέσουν οι «ταμπέλες» στους παίκτες αναφορικά με τις θέσεις που αγωνίζονται και όπως φανερώνει και ο πρότερος βίος του (βλ. παράδειγμα με Άμπερτ Ριέρα που ανέφερε και ο ίδιος) δεν φοβάται να δοκιμάζει τέτοιες αλλαγές, αν πιστεύει πως αυτό μπορεί να βοηθήσει τόσο την ομάδα όσο και τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα