ΑΕΚ: Οι πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές στιγμές της στη Νέα Φιλαδέλφεια (vids)

ΑΕΚ: Οι πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές στιγμές της στη Νέα Φιλαδέλφεια (vids)

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Οι πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές στιγμές της στη Νέα Φιλαδέλφεια (vids)

bet365

Το gazzetta.gr γράφει για τις πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές στιγμές που έζησε η ΑΕΚ στο παρελθόν στη Νέα Φιλαδέλφεια, εκεί που θέλει να τις ξαναζήσει με την επιστροφή της.

Κάθε μέρα που περνάει η ΑΕΚ έρχεται όλο και πιο κοντά στο όνειρο της επιστροφής στη γειτονιά της. Ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα με την κατασκευή της Αγιά Σοφιάς να εξελίσσεται στη Νέα Φιλαδέλφεια και όλους τους φίλους της Ένωσης να ανυπομονούν να ξαναζήσουν στιγμές του παρελθόντος. Η ΑΕΚ πανηγύρισε εκεί όλα της τα πρωταθλήματα. Ακόμα και εκείνο του 2018, μπορεί να κατακτήθηκε στο ΟΑΚΑ, ωστόσο οι κιτρινόμαυροι το σήκωσαν στη Ριζούπολη, δίπλα στη Νέα Φιλαδέλφεια, και στη συνέχεια το πανηγύρισαν στο ανοικτό λεωφορείο μαζί με τους χιλιάδες Ενωσίτες στη Δεκελείας και στη Φωκών, φτάνοντας μέχρι την υπό κατασκευή Αγιά Σοφιά. Εκεί, στη Νέα Φιλαδέλφεια, η ΑΕΚ έζησε και μεγάλες ευρωπαϊκές στιγμές, κάτι που θέλει να ξαναβιώσει όταν επιστρέψει στο σπίτι της. Το gazzetta.gr θυμάται πέντε από τα μεγάλα ευρωπαϊκά ματς της ΑΕΚ στην παραδοσιακή της έδρα.

Η επική ανατροπή με την ΚΠΡ και η πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA

Η μεγάλη ομάδα της ΑΕΚ του Φράντισεκ Φάντροκ στις 16 Μαρτίου του 1977 γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που φτάνει στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA. Έχοντας χάσει με 3-0 στην Αγγλία από την ΚΠΡ, η Ένωση πετυχαίνει μια μεγάλη ανατροπή στη Νέα Φιλαδέλφεια. Με δύο γκολ από τον Θωμά Μαύρο και ένα από τον Μίμη Παπαϊωάννου ισοφαρίζει το σκορ του πρώτου αγώνα και στέλνει τον προημιτελικό στην παράταση. Τελικά στα πέναλτι με 7-6 και δύο αποκρούσεις του Χρηστίδη η ΑΕΚ ολοκληρώνει μια τρομερή ανατροπή και παίρνει το εισιτήριο για τους «4» του Κυπέλλου UEFA, όπου εκεί δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το εμπόδιο της μεγάλης Γιουβέντους για να φτάσει ως τον τελικό.

Η εξάρα στην Πόρτο στο Κύπελλο Πρωταθλητριών

Η Ένωση του τεράστιου Φέρεντς Πούσκας πετυχαίνει έναν απόλυτο θρίαμβο στις 13 Σεπτεμβρίου του 1978, στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών κόντρα στην Πόρτο. Η νταμπλούχος ΑΕΚ συντρίβει με 6-1 τους «Δράκους» στη Νέα Φιλαδέλφεια με δύο γκολ του Μπάγεβιτς και ένα από τους Αρδίζογλου, Τάσο, Νικολάου και Μαύρο. Στη ρεβάνς χάνει με 4-1, σκορ που της επιτρέπει όμως να περάσει στην επόμενη φάση, όπου γνωρίζει τον αποκλεισμό από τη μεγάλη εκείνη την εποχή Νότιγχαμ Φόρεστ.

Νίκη επί των Ρέιντζερς και με το ένα πόδι στους ομίλους του Champions League

Το 1994 η ΑΕΚ έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που συμμετείχε στους ομίλους του Champions League. Για να το πετύχει αυτό, η Ένωση έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο των Ρέιντζερς. Στις 10 Αυγούστου του 1994 η Ένωση του Ντούσαν Μπάγεβιτς έβαλε γερές βάσεις πρόκρισης από το πρώτο παιχνίδι στη Νέα Φιλαδέλφεια χάρη στο 2-0 με τα δύο γκολ από τον Δημήτρη Σαραβάκο. Οι κιτρινόμαυροι ολοκλήρωσαν τη μεγάλη τους επιτυχία στη Γλασκώβη, νικώντας και εκεί με 1-0, παίρνοντας το εισιτήριο για τους ομίλους όπου βρήκαν στον δρόμο τους τη Μίλαν, τον Άγιαξ και τη Σάλτσμπουργκ.

Το 2-0 επί της Λεβερκούζεν που έστειλε την ΑΕΚ στους 16 του Κυπέλλου UEFA

Μετά το συγκλονιστικό 4-4 στη Γερμανία, η ΑΕΚ σε μια γεμάτη Νέα Φιλαδέλφεια στις 7 Δεκεμβρίου του 2000 ήταν αποφασισμένη να τελειώσει τη δουλειά επί της Μπάγερ Λεβερκούζεν για να βρεθεί στους 16 του Κυπέλλου UEFA. Η Ένωση μπήκε δυναμικά και προηγήθηκε νωρίς με το γκολ του Φερνάντο Νάβας. Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου η απευθείας εκτέλεση φάουλ του Βασίλη Τσιάρτα σφράγισε την πρόκριση. Το 2-0 έδωσε το εισιτήριο στην ΑΕΚ για τους 16 του Κυπέλλου UEFA, όπου βρήκε απέναντί της την Μπαρτσελόνα γνωρίζοντας τον αποκλεισμό.

Η ΑΕΚ κοίταξε στα μάτια τη Ρεάλ Μαδρίτης στους ομίλους του Champions League

Έπειτα από τις ισοπαλίες με Γκενκ (εκτός) και Ρόμα (εντός), η ΑΕΚ υποδέχθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 2002 τα αστέρια της Ρεάλ Μαδρίτης για την 3η αγωνιστική των ομίλων του Champions League. Η Ένωση με ένα εκπληκτικό πρώτο ημίχρονο έστειλε τους γκαλάκτικος της Ρεάλ στα σχοινιά με το φάουλ του Τσιάρτα και τις κεφαλιές των Μαλαδένη και Νικολαΐδη, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια με 3-2 μπροστά στο σκορ. Στο δεύτερο ημίχρονο η Ρεάλ Μαδρίτης κατάφερε να ισοφαρίσει με 3-3 και να φύγει με τον βαθμό της ισοπαλίας από τη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά για την Ένωση ήταν άλλη μια μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά. Μάλιστα την επόμενη αγωνιστική απέναντι στη «Βασίλισσα» μέσα στο Σαντιάγο Μπερναμπέου η ΑΕΚ στάθηκε και εκεί όρθια φεύγοντας με το ισόπαλο 2-2.

 

Τελευταία Νέα