ΑΕΚ: Η αυτοπεποίθηση και οι απαντήσεις του Τσιντώτα!

Δημήτρης Βέργος
Η ΑΕΚ δεν ήταν καλή στην Ελβετία, αλλά έφυγε με την πρόκριση, κάτι που οφείλει στον ανεβασμένο με το ξεκίνημα της χρονιάς Παναγιώτη Τσιντώτα, ο οποίος δίνει τις απαντήσεις του.

Το καλοκαίρι η πώληση του Βασίλη Μπάρκα στη Σέλτικ, σε ένα πολύ μεγάλο deal πώλησης που έψαχνε η ΑΕΚ, έθεσε το εξής ερώτημα: Να κινηθεί η Ένωση για την απόκτηση ενός γκολκίπερ ή να στηριχθεί στο δίδυμο των Παναγιώτη Τσιντώτα και Γιώργου Αθανασιάδη. Στο κιτρινόμαυρο στρατόπεδο άμεσα έδωσαν την απάντηση. «Στηρίζουμε τους δύο Έλληνες γκολκίπερ». Ο Τσιντώτας για αρχή στο νούμερο «1» με τον Αθανασιάδη να διεκδικεί τη θέση και η πορεία θα έδειχνε αν η ΑΕΚ θα άλλαζε απόφαση.

Κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στη συνέχεια. Άλλωστε μιλάμε για μια ιδιαίτερη θέση που όπως μπορεί να σε απογειώσει έτσι μπορεί και να σε προσγειώσει μέσα σε μια στιγμή. Για αρχή πάντως ο Τσιντώτας δίνει τις απαντήσεις του αποδεικνύοντας ότι η ΑΕΚ μπορεί να βασίζεται πάνω του, ενώ έχει πίσω του τον Αθανασιάδη, ο οποίος θα πρέπει να πάρει τις ευκαιρίες που αδίκως δεν πήρε πέρυσι για να δείξει κι αυτός με τη σειρά του ότι μπορεί να σταθεί στο υψηλό επίπεδο.

Ο «Κέρβερος» Τσιντώτας στην Ελβετία

Ας επιστρέψουμε, ωστόσο, στον Τσιντώτα, ο οποίος ήταν ο MVP της πρόκρισης της ΑΕΚ στα πλέι οφ του Europa League στην Ελβετία. Γιατί μπορεί από την εξαιρετική κάθετη του Μάνταλου να ξεκίνησε η φάση στην οποία ο Νέλσον Ολιβέιρα πήρε το πέναλτι, το οποίο και μετέτρεψε σε γκολ ο ίδιος στην επαναφορά, και από αυτό το τέρμα να κρίθηκε η πρόκριση, όμως ο πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν ο 27χρονος Έλληνας τερματοφύλακας.

Ο Τσιντώτας έδωσε για άλλη μια φορά στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν τις απαντήσεις του, κρατώντας ανέπαφη την εστία του στο πρώτο μέρος κόντρα στη Σεντ Γκάλεν, κάτι που αποτέλεσε ουσιαστικά τη βάση της κιτρινόμαυρης πρόκρισης. Σε τρεις περιπτώσεις ο γκολκίπερ της ΑΕΚ φώναξε «παρών» στο πρώτο ημίχρονο, κατά το οποίο η Ένωση προβλημάτισε συνολικά με την εικόνα της. Αρχικά με την εντυπωσιακή απόκρουση με το ένα χέρι στην απρόσεκτη προβολή του Ινσούα, γλιτώνοντας το αυτογκόλ. Έπειτα με τη σωστή τοποθέτησή του στην τελική του Γκιγεμενό και στη συνέχεια όταν στάθηκε ψύχραιμα απέναντι στον Ντουά μετά το κάκιστο γύρισμα του Τσιγκρίνσκι.

«Έχτισε» την αυτοπεποίθησή του

Αν η ΑΕΚ δεν είχε… Κέρβερο τον Τσιντώτα στο πρώτο μέρος στο Σεντ Γκάλεν ίσως τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά για τους κιτρινόμαυρους και να είχε έρθει ένας οδυνηρός αποκλεισμός. Κάθε άλλο όμως παρά τυχαία δεν ήταν αυτή η εμφάνιση του Έλληνα τερματοφύλακα. Σε αυτή τη θέση η αυτοπεποίθηση είναι το παν. Και ο Τσιντώτας είχε φροντίσει να… εκτινάξει την ψυχολογία του. Έχοντας αρχικά πιάσει το πέναλτι στον τελικό του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό (παρά το γεγονός ότι η απόκρουση δεν έφτανε για την κακή ΑΕΚ εκείνο το βράδυ) και έχοντας αποκρούσει ακόμα μια εκτέλεση πέναλτι στο Αγρίνιο. Μια απόκρουση που έπαιξε μεγάλο ρόλο προκειμένου η Ένωση να ξεκινήσει με το δεξί τις υποχρεώσεις της στο πρωτάθλημα κρατώντας σε εκείνο το χρονικό σημείο το 0-1 για να έρθει έπειτα το δεύτερο γκολ που «κλείδωσε» τη νίκη.

Δύο ευρωπαϊκές προκρίσεις με υπογραφή Τσιντώτα

Η αναγνώριση της εμφάνισης του Τσιντώτα στην Ελβετία από τον Μάσιμο Καρέρα τα λέει όλα για το πόσο καθοριστικός ήταν ο 27χρονος Έλληνας κίπερ στην πρόκριση της ΑΕΚ. «Είναι σημαντικό να δίνει σιγουριά στην ομάδα και την άμυνά του. Αποτελεί τύχη που είναι κάτω από τα δοκάρια μας», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη του ματς ο Ιταλός τεχνικός. Η υπομονή του Τσιντώτα όλα τα προηγούμενα χρόνια αποδίδει καρπούς. Στα… χέρια του είναι φυσικά να διατηρήσει το μομέντουμ και τη θέση του στην πορεία. Από χθες πάντως ο ίδιος έχει βάλει την υπογραφή του σε δύο ευρωπαϊκές προκρίσεις της Ένωσης. Γιατί εκτός από τη χθεσινή βραδιά στο Σεντ Γκάλεν, ο ψυχωμένος Τσιντώτας είχε κρατήσει ανέπαφη την εστία του και στη Βιέννη στο 0-0 απέναντι στην Αούστρια τον Δεκέμβρη του 2017, όταν η ΑΕΚ πήρε το εισιτήριο για τους 32 του Europa League...