Όταν ακόμη κι όταν χάνει ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη είναι για ένα κλικ...

Όταν ακόμη κι όταν χάνει ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη είναι για ένα κλικ...

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Όταν ακόμη κι όταν χάνει ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη είναι για ένα κλικ...

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος βλέπει μέσα από το blog του στο gazzetta με το δικό του τρόπο τη ρεβάνς του Ολυμπιακού με την Άρσεναλ.

Άρσεναλ - Ολυμπιακός με Super Derby προσφορά* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Τι μπορεί λοιπόν να κάνει απόψε ο Ολυμπιακός στο Λονδίνο, με αντίπαλο την Άρσεναλ στο κυνήγι του ακατόρθωτου, όπως είχα γράψει πριν καν γίνει το 0-1 στο πρώτο ματς; Πολύ απλά να προσπαθήσει να εξαντλήσει τις πολύ λίγες πιθανότητες του. Και μέσα στο παιχνίδι αυτό το 10-15% να το κάνει 30%, μετά 50% κλπ, κλπ.

Αυτό που ξέρω είναι ένα πράγμα: με τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο ο Ολυμπιακός όλα τα παιχνίδια που έχασε στην Ευρώπη αυτά τα δύο χρόνια μακριά από το Καραϊσκάκη, τα έχασε από ένα κλικ. Δεν λέω ότι ήταν σούπερ εκτός έδρας η ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, λέω ότι ακόμη κι όταν χάνει, είναι πολύ ανταγωνιστικός και χάνει στις λεπτομέρειες. Η δε πορεία του είναι κάπως έτσι: κερδίζει (τρία ματς) η, φέρνει ισοπαλίες (δύο ματς) στα προκριματικά…Χάνει στη φάση των ομίλων (πέντε ήττες κι ένα διπλό, στο Λουξεμβούργο)…Χάνει και στα νοκ άουτ (μία ήττα και τώρα παίζει το δεύτερο ματς)…

Να τα βάλουμε κάτω ένα ένα τα παιχνίδια:

Μίλαν-Ολυμπιακός 3-1. Ο Ολυμπιακός κέρδιζε έως το 70ο λεπτό…

Μπέτις-Ολυμπιακός 1-0. Ο Ολυμπιακός το πάλεψε ως το τέλος, με ευκαιρία του Σισέ στο 92’…

Ντινάμο Κιέβου-Ολυμπιακός 1-0. Με μεγάλες ευκαιρίες των Χασάν, Γκερέρο στο β’, ακόμη και για διπλό…

Ερυθρός Αστέρας-Ολυμπιακός 3-1. Με το σκορ 1-1 έως το 87’ και με αποβολή του Μπενζιά από το 57’…

Μπάγερν-Ολυμπιακός 2-0. Με το αποτέλεσμα 0-0 έως το 70ο λεπτό…

Τότεναμ-Ολυμπιακός 4-2 από 0-2. Με το αποτέλεσμα 2-2 έως το 73ο λεπτό…

Έξι ήττες, όλες από αυτές που λέμε με ψηλά το κεφάλι. Οι τέσσερις με δύο γκολ διαφορά-οι τρεις από θηρία. Οι δύο με ένα γκολ διαφορά. Και οι έξι για ένα κλικ. Στις δύο ο Ολυμπιακός πάλευε ως το τελευταίο λεπτό για να ισοφαρίσει. Στη μία κέρδιζε στο 70’, στην άλλη ήταν ισόπαλος στο 70’, στην τρίτη ήταν ισόπαλος στο 73’, στην τέταρτη ήταν ισόπαλος στο 87’!!! Δεν είναι όπως π.χ. στα αμέσως προηγούμενα χρόνια που π.χ. ο Ολυμπιακός εκτός έδρας έχανε 0-3 από την Μπάγερν στο 20’…Η, 0-3 από την Σπόρτινγκ στο 66’…Η, 0-3 από την Μπαρτσελόνα στο 64’…Είναι όλες οι ήττες επί Μαρτίνς για ένα κλικ! Κι αυτό ακριβώς δίνει στην ομάδα μία ψυχολογία ότι μπορεί να «χτυπήσει» και το αποψινό ματς. Γιατί νιώθουν οι παίκτες ότι δεν είναι μακριά από το καλό αποτέλεσμα, ότι δεν θέλουν πολύ για να το πάρουν.

Και σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως λέμε ότι η μπάλα χρωστάει κάτι σε αυτή την ομάδα που το παλεύει τόσο. Περιμένεις να της χαμογελάσει κάπου η τύχη. Όχι ότι βέβαια αρκεί η τύχη…Πρέπει να διορθώσεις και τα σημεία στα οποία δεν είσαι καλός. Για παράδειγμα, προφανώς και δεν είναι τυχαίο ότι ο Ολυμπιακός δέχεται τόσα πολλά γκολ στο τελευταίο 20λεπτο των αγώνων του. Από τα 14 γκολ παθητικό σε αυτές τις έξι ήττες, τα εννιά είναι μετά το 70ο λεπτό! Γενικά, ενώ στο α΄ ημίχρονο έχει φάει τρία γκολ, στο β΄ έχει φάει 11! Είναι τέσσερις φορές παραπάνω. Αυτό δείχνει έλλειψη δυνάμεων, έλλειψη ψυχολογίας κι αν μη τι άλλο ότι όταν τρώει ένα γκολ σε κρισιμο σημείο του παιχνιδιού δυσκολεύεται να σηκώσει κεφάλι και τρώει κι άλλο. Να υπενθυμίσω κι ότι το διπλό στην Τουρκία με την Μπασάκσεχιρ (1-0) ήρθε με απόκρουση πέναλτι του Σα στο 91’ κι ότι από την Μπέρνλι πέρσι ο Ολυμπιακός ισοφαρίστηκε στο 85’…

Κάτι λοιπόν δεν πάει καλά εκεί προς το τέλος των αγώνων. Όταν γίνεται το ίδιο πράγμα οκτώ φορές στα 12 ματς, είναι υπερβολικά πολύ για να το αποδεχθείς σαν συγκυρία. Αν κι εγώ πιστεύω ότι ειδικά για το αποψινό ματς, το κλειδί για τον Ολυμπιακό θα είναι να φτάσει ως το 70’ και να μην χάνει. Κι ας μην με δικαιώνει το πρώτο ματς, στο οποίο έχασε τελικά με γκολ στο 81’. Η Άρσεναλ σε πολλά παιχνίδια της υποφέρει στα τελευταία 20 λεπτά. Την Κυριακή η Έβερτον της έκανε πέντε φάσεις για να την ισοφαρίσει στο φινάλε...

Τέλος πάντων, είναι και κάτι άλλο, που δεν έχει γίνει αντιληπτό ακόμη από τις ομάδες μας, ακόμη κι από την μακράν πιο επιτυχημένη στην Ευρώπη εδώ και 15 χρόνια, τον Ολυμπιακό: δεν παίζεις μόνο για να περάσεις. Δεν γίνεται πάντα να περνάς. Όμως, κάθε καλό αποτέλεσμα, ακόμη κι αν δεν συνοδεύεται με πρόκριση, μπορεί να σε βοηθήσει πάρα πολύ για την επόμενη σεζόν σου στα Κύπελλα Ευρώπης.

Για παράδειγμα: φέτος ένας από τους λόγους που ο Ολυμπιακός είχε τόσο κακή κλήρωση στα πρώτα νοκ άουτ του Γιουρόπα Λιγκ, αντιμετωπίζοντας την φιναλίστ της διοργάνωσης πέρσι Άρσεναλ, ήταν και ότι μάζεψε λίγους πόντους στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, μόνο τέσσερις. Εάν μάζευε π.χ. εφτά πόντους, θα ήταν στον όμιλο των ισχυρών και θα ήταν μαζί με την Άρσεναλ…Και με εφτά βαθμούς, αν κράταγε το 1-1 στο Βελιγράδι, το 2-2 στο Λονδίνο και το 0-0 στο Μόναχο (η, αν απλά κέρδιζε τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι με εκείνη την ευκαιρία του Μεριά ένα λεπτό πριν το 1-2), ο Ολυμπιακός πιθανότατα και πάλι δεν θα περνούσε την Τότεναμ. Αλλά θα εφτά πόντους πιθανότατα θα ήταν στους ισχυρούς και θα απέφευγε την Άρσεναλ…

Άρα, κάθε αποτέλεσμα στην Ευρώπη μπορεί να είναι χρυσάφι, ακόμη και αν δεν φέρνει μία πρόκριση. Όταν όμως παρατάς το παιχνίδι, επειδή βλέπεις ότι δεν μπορείς να περάσεις, τότε κάνεις τεράστιο κακό στο σύλλογο. Θέλω να πω ότι ο Ολυμπιακός απόψε με ισοπαλία στο Λονδίνο μένει έξω. Όμως, άλλο ισοπαλία, άλλο ήττα. Και από ψυχολογία της ομάδας και από συγκομιδή στην Ευρώπη. Κάθε... βαθμουλάκος μπορεί να είναι σημαντικός, γιατί κάθε θέση πιο ψηλά στο ranking της UEFA μπορεί να σημαίνει πράγματα.

Σκεφθείτε ότι ο Ολυμπιακός φέτος θα πάρει πάνω από 10 εκ. Ευρώ περισσότερα απ΄ ότι η ΑΕΚ πέρσι, παρότι και οι δύο ομάδες έπαιξαν στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, όμως ο Ολυμπιακός έχει πολύ καλύτερη θέση στο ranking της UEFA από την ΑΕΚ!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.