Η λύση είναι να βάλει ο Ολυμπιακός την Μπέτις στο τριπάκι της ισοπαλίας!

Η λύση είναι να βάλει ο Ολυμπιακός την Μπέτις στο τριπάκι της ισοπαλίας!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος προσεγγίζει μέσα από το blog του στο gazzetta με το δικό του τρόπο τον αποψινό κρίσιμο αγώνα του Ολυμπιακού, σχολιάζοντας και την ΑΕΚ.

Σταντάρ Λ. – Σεβίλλη με πριμ 5%*, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και 190+ ειδικά στοιχήματα! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Καθαρά ποδοσφαιρικά ο Ολυμπιακός έχει ένα ποσοστό 20% για να περάσει την Μπέτις η, τη Μίλαν από τη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. Από την ημέρα της κλήρωσης τόσες είχε, τόσες έχει και τώρα, φτάνοντας δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε.

Το 20% παρέμεινε γιατί τα αποτελέσματα ήταν λογικά: κέρδισε τα δύο παιχνίδια με την πρωταθλήτρια Λουξεμβούργου, έφερε ισοπαλία με την Μπέτις μέσα και έχασε από τη Μίλαν έξω. Τώρα, όμως, αν ο Ολυμπιακός θέλει να φύγει από το 20% είναι η ώρα της υπέρβασης-η ίδια λέξη που είχα χρησιμοποιήσει την επομένη της κλήρωσης, ίδια χρησιμοποιώ και πάλι. Για να περάσει, πρέπει να κερδίσει τη Μίλαν και να πάρει αποτέλεσμα από την Μπέτις. Η, να κερδίσει τη Μίλαν με 2-0 η, 3-0.

Μπορεί ο Ολυμπιακός την υπέρβαση; Αν δούμε τα μέχρι στιγμής παιχνίδια του, μπορεί! Διότι…

Στο 0-0 στο Καραϊσκάκη με την Μπέτις, μπορούσε με την ίδια ευκολία να κερδίσει, αλλά και να χάσει, σύμφωνα με τις ευκαιρίες που είχαν οι δύο αντίπαλοι. Μάλιστα, ο Ολυμπιακός είχε το σημαντικό ντεζαβαντάζ να παίξει στα τελευταία 22 λεπτά με παίκτη λιγότερο, λόγω της αποβολής του Τσιμίκα.

Στο 1-3 στο Μιλάνο από τη Μίλαν, μπορούσε τουλάχιστον την ισοπαλία, αφού προηγούνταν με 1-0 έως το 70’ και δη χωρίς να πιέζεται αφόρητα από τους Ιταλούς. Την έπαθε μέσα σε εννιά λεπτά, δεχόμενος τρία γκολ και χάνοντας την ηρεμία του μετά την ισοφάριση.

Άρα, ο Ολυμπιακός έπαιξε στα ίσα και την Μπέτις μέσα και τη Μίλαν έξω, σε δύο παιχνίδια στα οποία κρίθηκαν στις λεπτομέρειες, στις συγκυρίες. Πήρε ένα πόντο, αλλά αν παίξει πάλι στα ίσα και την Μπέτις έξω και τη Μίλαν μέσα και κριθούν πάλι στις λεπτομέρειες τα δύο παιχνίδια, αυτή τη φορά μπορεί να «γυρίσει» και να πάρει τέσσερις πόντους…

Πολύ δύσκολο είναι. Δεν έχει νόημα να κρυβόμαστε. Παίζει με ομάδες από τα καλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και δη ολόκληρη Μίλαν, με τεράστιο όνομα και με μία Μπέτις, που είναι σε φάση να γίνει δύναμη στο ισπανικό ποδόσφαιρο, όπως απέδειξε με το πρόσφατο 4-3 μέσα στη Βαρκελώνη επί της Μπαρτσελόνα. Κι ο Ολυμπιακός πάει να παίξει τώρα στην Σεβίλλη χωρίς σέντερ φορ: με τον Χασάν χειρουργημένο, τον Μάνο αδήλωτο στο Γιουρόπα Λιγκ και τον Γκερέρο να προέρχεται από απουσία ενός μηνός λόγω τραυματισμού.

Όμως, η επιλογή για μία ομάδα όπως ο Ολυμπιακός, που εδώ και χρόνια είναι σταθερά στις πρώτες 25-30 στο ranking της UEFA είναι μία: να παλέψει για να εξαντλήσει αυτό το 20% και ει δυνατόν να το μεγαλώσει το ποσοστό. Και νομίζω ότι υπάρχει ένας τρόπος ειδικά για το αποψινό παιχνίδι.

Διότι η Μπέτις ναι μεν θέλει τη νίκη επί του Ολυμπιακού, για να σιγουρέψει την πρώτη θέση (κερδίζοντας και στο Λουξεμβούργο την τελευταία αγωνιστική), αλλά πρωτίστως θέλει να εξασφαλίσει την πρόκριση στα νοκ άουτ-κάτι που θα το κάνει και με ισοπαλία σήμερα και με νίκη της επί της Ντουντελάνζ εκτός έδρας σε 15 ημέρες.

Που θέλω να καταλήξω: Αν μπορέσει ο Ολυμπιακός να καταφέρει να βάλει την Μπέτις στο τριπάκι ότι κι η ισοπαλία σήμερα δεν είναι κακό αποτέλεσμα, θα έχει κάνει μεγάλο βήμα για να πάρει αυτό που θέλει. Μόνο που για να την βάλει σε τέτοιο τριπάκι, πρέπει να την πιέσει πολύ. να την κάνει να φοβηθεί. Να μπει στη διαδικασία να σκεφθεί, «με αυτούς εδώ μπορεί και να το χάσω το ματς» και κάπως έτσι να δει και την ισοπαλία σαν καλό αποτέλεσμα…

Πολύ μεγάλη σημασία θα έχει για τον Ολυμπιακό αφενός μεν το λεγόμενο καλό ξεκίνημα, αφετέρου δε να αντέξει, όπως άντεξε στην πίεση της Μπέτις στο τέλος του πρώτου αγώνα, παρότι με δέκα παίκτες. Κι όχι όπως είχε συμβεί στο Μιλάνο…

Ο Ολυμπιακός πρέπει να έχει ως…αντιπαράδειγμα την ΑΕΚ και την παρουσία της στο Τσάμπιονς Λιγκ, που σχεδόν όλα τα παιχνίδια της άντεχε μόνο μέχρι ένα σημείο: ήταν ισόπαλη εντός έδρας μέχρι το 74’ με την Μπενφίκα, μέχρι το 68΄με τον Άγιαξ, μέχρι το 61’ με την Μπάγερν κι εκτός έδρας μισή ώρα με την Μπάγερν κι ένα ημίχρονο με τον Άγιαξ-αυτά δεν αρκούν σε τέτοιο επίπεδο…

Όπως είδαμε και το άλλο με την ΑΕΚ: μέσα σε 13 λεπτά (77’-90’) έφαγε δύο γκολ στο Άμστερνταμ, μέσα σε εννιά λεπτά (6’-15΄) έφαγε δύο γκολ από την Μπενφίκα, μέσα σε τρία λεπτά (61’-63’) έφαγε δύο γκολ στο ΟΑΚΑ από την Μπάγερν, μέσα σε τέσσερα λεπτά (68-72’) έφαγε άλλα δύο από τον Άγιαξ εδώ μέσα.

Κοινώς, η ΑΕΚ με το που δέχονταν ένα γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ, καπάκι έτρωγε και δεύτερο! Γιατί στην Ευρώπη έτσι είναι! Αν δεν σηκώσεις αμέσως κεφάλι, με το που σε ρίξουν κάτω, θα σου ρίξουν και δεύτερη, πιο δυνατή και θα σε τελειώσουν. Όπως είχε κάνει κι η Μίλαν στον Ολυμπιακό…

Παρεμπιπτόντως, δεν ξέρω αν η ΑΕΚ την τελευταία αγωνιστική σώσει κάποιο βαθμό από το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, παίζοντας με την επίσης αδιάφορη βαθμολογικά Μπενφίκα, αλλά θεωρώ ότι ούτως η, άλλως έχει κάνει τη χειρότερη παρουσία ελληνικής ομάδας στη διοργάνωση, με τις πέντε ήττες στις πέντε πρώτες αγωνιστικές. Υποτίθεται ότι το σχετικό αρνητικό ρεκόρ με τον ένα βαθμό) έκανε πέρσι ο Ολυμπιακός, αλλά αν μη τι άλλο έφερε ισοπαλία με ολόκληρη Μπαρτσελόνα και δη την 4η αγωνιστική κι έπαιξε και σε ακόμη πιο δύσκολο όμιλο, με την παρουσία και της Γιουβέντους.

Η ΑΕΚ, όπως την είδα εγώ τουλάχιστον, εμφάνισε μόνο ένα παίκτη επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ, τον Τσιγκρίνσκι, όταν ήταν στις καλές του βραδιές, όπως π.χ. ήταν την Τρίτη. Ο Μπάρκας έχει κάποιες καλές προδιαγραφές, αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμος και θέλει πολλή δουλειά, ακόμη και στα πόδια, όπως αποδείχθηκε και στη φάση του δεύτερου γκολ του Άγιαξ. Ο Γαλανόπουλος «έδειξε», αλλά για να έχει ένα μέλλον, πρέπει να δείξει κάτι και δημιουργικά-επιθετικά. Ο Μάνταλος κάνει διαφορά, αλλά ως ένα βαθμό. Ο Πόνσε δίνει μάχες, αλλά μέχρι εκεί. Ο Μπογέ έμπαινε μόνο αλλαγή. Κι ο Λιβάγια σε έξι ματς έπαιξε μία ώρα κι έκανε ένα πέναλτι με αποβολή…

Κι επιμένω ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να μαθαίνει πρωτίστως από τα δικά του λάθη, αλλά κι από των άλλων ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη, διότι πολύ απλά μέσα στο ελληνικό ποδόσφαιρο ζει κι αυτός και τα λάθη δεν είναι…μακρινά. Παράδειγμα οι στατικές φάσεις. Δεν μπορείς να μην είσαι προσεκτικός στα στημένα (κόρνερ, φάουλ) όταν παίζεις υψηλό επίπεδο. Η ΑΕΚ δέχθηκε κρίσιμα γκολ από κόρνερ τόσο από τον Άγιαξ (το 0-1 έξω), όσο κι από την Μπάγερν (το 0-2 έξω). Ούτε μπορείς να δίνεις τόσο εύκολα πέναλτι, όπως αυτά που έδωσε η ΑΕΚ πάλι στην Μπάγερν (το 0-1 έξω) και στον Άγιαξ (το 0-1 μέσα).

Ο Ολυμπιακός απόψε αν είναι πραγματικά καλός, σε κάτι τέτοιες λεπτομέρειες θα «παίξει» το ματς. Αν είναι σοβαρός στην αντιμετώπιση τους, θα έχει τύχη για αποτέλεσμα. Διαφορετικά…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.