Ένα σχέδιο του ΠΑΟΚ που απέτυχε

Ένα σχέδιο του ΠΑΟΚ που απέτυχε

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου προσπαθεί να περιγράψει το πόσο ανώτερη ήταν χθες η Τσέλσι στην Τούμπα και πώς ακριβώς ο Λουτσέσκου δεν κατάφερε να παρατάξει έναν ΠΑΟΚ που θα μπορούσε να κοντράρει λίγο παραπάνω τους φιλοξενούμενους.
Ξεκινάμε αυτό το σχόλιο έχοντας ακόμη στα αυτιά την ατάκα… « η Μπέτις είχε κατοχή αλλά δεν έκανε φάσεις». Αν οποιοσδήποτε επιθυμεί τέτοιου είδους σχόλια και κρίσεις για τον αγώνα ΠΑΟΚ-Τσέλσι… ας μην συνεχίσει να διαβάζει εδώ. Πάμε σε αυτά που πραγματικά έγιναν…
Αν οποιοσδήποτε περιμένει να ξεχάσουμε την εικόνα του ΠΑΟΚ για να εκφραστεί ικανοποίηση επειδή ο ΠΑΟΚ έχασε μόνο με 0-1 από την Τσέλσι, προφανώς μπερδεύεται. Σε ελάχιστες και πολύ ξεχωριστές περιπτώσεις η όποια κριτική μου βασίζεται στο σκορ, αφήνοντας την εικόνα του αγώνα σε δεύτερο-τρίτο πλάνο…
Χωρίς γενικότητες, σάλτσες και ανακρίβειες που θα ικανοποιούν το συναίσθημα του οπαδού, πάμε στα πολύ συγκεκριμένα:
Η Τσέλσι κέρδισε εύκολα τον ΠΑΟΚ.
Ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να κοιτάξει στα μάτια τους Άγγλους.
Το σκορ ΔΕΝ αντικατοπτρίζει την εικόνα της αναμέτρησης και αδικεί τους νικητές.
Ήταν και είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η Αγγλική ομάδα, η οποία παρατάσσεται με τη δεδομένη σύνθεση, όπου οι αλλαγές των βασικών είναι ελάχιστες, ΔΕΝ παίζεται.
Πάμε σε πιο ειδικές παρατηρήσεις.
Για την αντιμετώπιση αυτής της υπερομάδας (με βάση και τα δικά μας δεδομένα, αλλά και την μέχρι τώρα εικόνα των κορυφαίων της Ευρώπης) ο Ραζβάν Λουτσέσκου εκπόνησε ένα πλάνο.
Είδαμε για πρώτη φορά τον Πέλκα ως φορ. Είδαμε για πρώτη φορά στα κεντρικά χαφ το δίδυμο Βέρνμπλουμ-Μαουρίσιο, έχοντας μπροστά τους τον επίσης αργό –στα πόδια- Σάκχοφ. Είδαμε για πρώτη φορά τον Τόσκα. Πρώτη φορά μετά από μήνες έπαιξε δεξιά ο Βιεϊρίνια, πρώτη φορά ξεκίνησε ο Σουηδός (δεν έχουμε δει την ποιότητά του μέχρι τώρα) πρώτη φορά από το ξεκίνημα έπαιξε εκεί ο Σάκχοφ και… και… και…
Εξηγώντας τις επιλογές του (και με λίγα λόγια) ο Λουτσέσκου τόνισε ότι: «Θέλαμε να είμαστε συμπαγείς, να πιέσουμε καλύτερα τα στόπερ τους και τον αμυντικό χαφ που ξεκινούν καλά τις επιθέσεις, ενώ θέλαμε και να κρατήσουμε λίγο παραπάνω την μπάλα στα πόδια μας».
Μετά από όλα αυτά και αφού έχουμε εικόνα, αλλά και εξηγήσεις, είναι ξεκάθαρο και δεδομένο ότι επρόκειτο για ένα ποδοσφαιρικό σχέδιο αντιμετώπισης μίας πολύ μεγάλης ομάδας, το οποίο απέτυχε. Έτσι απλά… Αυτό που ήθελε να πετύχει ο ΠΑΟΚ μέσα στο γήπεδο, δεν του βγήκε. Και αυτό δεν έχει να κάνει με το 0-1. Αλλά με την 90λεπτη εικόνα. Έτσι κρίνεται ένα παιχνίδι…
Ο ΠΑΟΚ έτσι όπως παρατάχθηκε απέτυχε να πάρει αποτέλεσμα, απέτυχε και να φανεί ανταγωνιστικός απέναντι στους πρωτοπόρους του Αγγλικού πρωταθλήματος. Είναι κακό; Είναι παράλογο; Αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν με μία… στραβοκλωτσιά στο τέλος, θα μπορούσε το ματς να λήξει και 1-1. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.
Τι θα έκανε ο ΠΑΟΚ αν παρατάσσονταν με τον βασικό του κορμό και με το γνώριμο δοκιμασμένο σχήμα του; Αυτή είναι υποθετική ερώτηση και δεν έχει λογική να απαντηθεί από κανέναν… Γιατί στο κάτω-κάτω, σε μία τέτοια υποθετική ερώτηση, μία υποθετική απάντηση είναι ότι… σε αυτή την περίπτωση το σκορ θα μπορούσε να λήξει και 0-4.
Αυτό που δεν είναι υποθετικό, έχει να κάνει με την εικόνα των τελευταίων 20 λεπτών. Εκεί όπου η μεγάλη ομάδα του ματς είχε χάσει ενέργεια και ο ΠΑΟΚ με ένα πιο ορθολογικό σχήμα και με φρέσκους μεσοεπιθετικούς, απλά κέρδισε λίγα μέτρα στο γήπεδο. Αυτό και τίποτα παραπάνω.
Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται και στα νούμερα. Οι τελικές ήταν 3-22!! Η κατοχή στο τέλος ήταν 34-66, ενώ σε κάποια σημεία είχε φθάσει και κοντά στο 20-80!! Τα κόρνερ ήταν 4-11 και οι σωστές πάσες 289-620. Και το… απίστευτο αν και συνέβη για πολλοστή φορά: Ο ΠΑΟΚ έκανε έξι φάουλ!! Μα είναι δυνατόν; Πάλι τα ίδια; Πώς θα αντιμετωπίσεις τέτοιες ομάδες με τόσο soft παιχνίδι; (Η πλάκα θα είναι που κάποιοι αναλυτές θα γράψουν πάλι ότι ευνοήθηκε από τον διαιτητή. Ο οποίος φυσικά και μπορούσε να δώσει πέναλτι στο τράβηγμα φανέλας του Μαουρίσιο από τον Μπάρκλει).
Κλείνοντας… Όλα αυτά από πλευράς ΠΑΟΚ και Λουτσέσκου έγιναν ΚΑΙ επειδή ακολουθεί ντέρμπι στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Ρωτήθηκε, δυσκολεύτηκε να απαντήσει και αυτό ακριβώς μας έδειξε. Επέλεξε ότι επέλεξε γιατί σε λίγες ημέρες ο ΠΑΟΚ δίνει έναν σημαντικό αγώνα για το πρωτάθλημα, εκεί όπου φυσικά θα αγωνιστεί με το καλύτερο δυνατό σχήμα του, αυτό το δοκιμασμένο που του έχει χαρίσει και τόσες πολλές νίκες εδώ και πολλούς μήνες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.