Λούκμαν: Από την άγονη γη της Αγγλίας, στο πάνθεον του Νότου

Λούκμαν: Από την άγονη γη της Αγγλίας, στο πάνθεον του Νότου

Λούκμαν

bet365

Αστέριωτος στην Αγγλία, ήρωας στο Μπέργκαμο. Ο Αντεμόλα Λούκμαν σμπαράλιασε τη Λεβερκούζεν στο πιο ξεχωριστό βράδυ της καριέρας του και κέρδισε μια θέση στο πάνθεον της Αταλάντα.

Οι περισσότεροι είχαν συμπεράνει πως η ιστορία θα γραφόταν διαφορετικά. Η Λεβερκούζεν του Τσάμπι Αλόνσο μετά από ένα αήττητο πρωτάθλημα στόχευε στην κατάκτηση και του πρώτου της Europa League, με τον τελικό του Δουβλίνου να βρίσκει στην απέναντι γωνία του «ρινγκ» την Αταλάντα του Τζιάν Πιέρο Γκασπερίνι. Στο φινάλε του τελικού ωστόσο κάθε αμφιβολία είχε διαλυθεί.

Ο δάσκαλος Γκασπερίνι είχε διδάξει ένα σκληρό μάθημα στον μαθητή Τσάμπι Αλόνσο, με το τελικό 3-0 να μην αφήνει πολύ χώρο για αντίλογο. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος βέβαια δεν άνηκε σε κανέναν από τους δυο προπονητές. Θα ήταν τουλάχιστον ασέβεια προς τον Αντεμόλα Λούκμαν... Ο 26χρονος Νιγηριανός με τρία υπέροχα γκολ, χαρακτηριστικά της ποικιλίας του παιχνιδιού του, οδήγησε την ιταλική ομάδα σε μια ιστορική στιγμή και τον ίδιο στο πιο υψηλό σκαλί της καριέρας του.

Premier League, Γερμανία και πάλι πίσω

Ένα ονειρικό απόγειο για μια καριέρα που ξεκίνησε από τα πολύ χαμηλά στρώματα του ποδοσφαίρου. Ο Λούκμαν άλλωστε δεν φοίτησε σε κάποια σπουδαία ποδοσφαιρική ακαδημία, αλλά έμαθε την τέχνη του σε επίπεδο... Sunday League με τη φανέλα της ερασιτεχνικής Γουότερλου.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία ξεκίνησε από την Τσάρλτον Αθλετικ πίσω στο 2015 και παρά την προοδευτική του άνοδο, στην πραγματικότητα δεν κατάφερε να στεριώσει ποτέ στην Αγγλία. Στην Έβερτον και την πρώτη του απόπειρα στην Premier League οι υποσχέσεις ήταν περισσότερες από τα απτά πεπραγμένα του στο γήπεδο, ενώ ούτε η μετακίνησή του στη Λειψία αποδείχθηκε επιτυχημένη.

Μετά από μια πρώτη σεζόν στη Bundesliga, τις δυο επόμενες ο Λούκμαν στάλθηκε δανεικός στις Φούλαμ και Λέστερ, δίχως να καταφέρει να εντυπωσιάσει. Μέχρι να μεταβεί στην Αταλάντα άλλωστε, ο ρόλος του ήταν αρκετά διαφορετικός. Λειτουργώντας περισσότερο ως παράγοντας δημιουργίας παρά μια απειλή που θα μπορούσε να πατήσει περιοχή, ο Λούκμαν δεν κατάφερε ποτέ να λάμψει. Ωστόσο όλα άλλαξαν όταν πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στον Ιταλικό βορρά.

«Είχαμε έναν συνεργάτη μας στην Αταλάντα που είχε δουλέψει στη Λέστερ και είδε ότι είχαμε την ευκαιρία να τον πάρουμε. Θεωρούσαμε ότι θα ήταν ένας χρήσιμος παίκτης για εμάς, αλλά κανείς δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα μπορούσε πραγματικά να κάνει τόσο μεγάλη πρόοδο. Δεν ήταν πολύ παραγωγικός στην Αγγλία, αλλά άλλαξα λίγο τη θέση ου και τον έπαιξε σε έναν ελαφρώς πιο επιθετικό ρόλο. Και τώρα πέτυχε κάτι που θα μείνει στα χρονικά της ιστορίας του ποδοσφαίρου» τόνισε μετά τον τελικό ο Τζιάν Πιέρο Γκασπερίνι.

«Λιμάνι» στην Αταλάντα

Πέρα ωστόσο από την αλλαγή σε τακτικό πλάνο και τη θέση του στο γήπεδο, ο Ιταλός allenatore κατάφερε να τον εκτοξεύσει μέσα από την ασφάλεια που του παρείχε. Από τα παιδικά του χρόνια άλλωστε ο Λούκμαν έμαθε τί θα πει σκληρότητα. Μετά τις προπονήσεις στην Γουότερλου έμενε σε φίλους καθώς γνώριζε πως σπίτι δεν τον περίμενε φαΐ. Οι αγώνες της μητέρας του που πάλευε για τα προς το ζην έκαιγαν μέσα του σαν μια πύρινη φλόγα, σαν το καύσιμο προς την ελίτ του ποδοσφαίρου. Η ασφάλεια και η πίστη του Γκασπερίνι προς το πρόσωπό του έδρασαν χρόνια αργότερα σε μια ποδοσφαιρική στέγη και η Αταλάντα μια οικογένεια που δεν ήθελε να απογοητεύσει.

Πολλοί προπονητές του άλλωστε τον έχουν περιγράψει ως ένα συναισθηματικό και συνεσταλμένο παιδί που η ησυχία πολλές φορές είναι παρεξηγήσιμη. Ο ίδιος όμως ενώ προτιμούσε να μην το διατρανώνει, πάντα είχε πίστη στις δυνατότητές του. «Πάντα είχα εμπιστοσύνη στην ικανότητά μου να δημιουργώ, να βάζω γκολ και να βοηθάω τους συμπαίκτες μου.

Τα τελευταία χρόνια κατάφερα να ανεβάσω το επίπεδό μου σε μια πιο συνεπή βάση. Ίσως θα μπορούσα να το είχα καταφέρει νωρίτερα, αλλά έφτασε επιτέλους η στιγμή και είμια χαρούμενος με την πρόοδό μου. Αυτή είναι μονάχα η αρχή και ελπίζω για περισσότερα βράδια σαν αυτό του Δουβλίνου. Αυτό είναι το κλειδί» παραδέχθηκε μετά την παράστασή του απέναντι στη Λεβερκούζεν.

Με 15 γκολ και οκτώ ασίστ να διανθίζουν πλέον το βιογραφικό του τη φετινή σεζόν, ο Λούκμαν έχει εξελιχθεί σε πυλώνα για το σύνολο του Γκασπερίνι. Τα στατιστικά του συνοδεύουν το... eye-test στο οποίο αρίστευσε στον τελικό με δυο υπέροχα γκολ κόντρα στη γερμανική άμυνα, σε ένα συνδυασμό που δικαιώνουν και με το παραπάνω τα 9 εκατομμύρια ευρώ που εκταμίευσε το 2022 η Αταλάντα για να τον αγοράσει από τη Λειψία.

Πώς θα μπορούσε άλλωστε αυτό το ποσό να τριγυρίζει ακόμα στο μυαλό των Μπεργκαμάσκι όταν το όνομά του γράφτηκε με χρυσό στο ίσως σπουδαιότερο κεφάλαιο του κλαμπ...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα