Αταλάντα – Μπάγερ Λεβερκούζεν 3-0: Την… κατάπιε και πήρε ιστορικό Europa League! (vid)

bet365

Άψογα στημένη από τον Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι και με χατ – τρικ του φοβερού Αντεμόλα Λούκμαν, η Αταλάντα υποχρέωσε την Μπάγερ Λεβερκούζεν στην πρώτη της ήττα μετά από 51 ματς (3-0) και κατέκτησε πανάξια το Europa League, στον πρώτο ευρώ – τελικό σε 116 χρόνια ιστορίας.

Η Μπάγερ Λεβερκούζεν έφτανε στον τελικό του Europa League ούσα αήττητη και στα 51 επίσημα παιχνίδια της. Στο 52ο, όμως, οι Ασπιρίνες αντιμετώπισαν έναν ανίκητο… πονοκέφαλο που ακούει στο όνομα Αταλάντα.

Η απίθανη ομάδα του Μπέργκαμο, στον πρώτο ευρώ – τελικό στα 116 χρόνια ιστορίας της, νίκησε κατά κράτος τους Γερμανούς (3-0) και κατέκτησε πανάξια τον πρώτο της τίτλο μετά από 61 χρόνια και το Κύπελλο Ιταλίας.

Η Θεά, όπως είναι το παρατσούκλι της από την ελληνική θεά Αταλάντη, από την οποία και πήρε το όνομά της, έγινε η πρώτη ιταλική ομάδα που κατακτά το Europa League/Κύπελλο UEFA από την Πάρμα του Αλμπέρτο Μαλεζάνι το 1999.

Όσο για την Μπάγερ; Έμεινε με την... όρεξη του τρεμπλ, αλλά έχει όλα τα φόντα για να κατακτήσει το πρώτο της νταμπλ, αφού το Σάββατο (25/05, 21:00) αντιμετωπίζει στον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας την Καϊζερσλάουτερν, ομάδα της δεύτερης κατηγορίας αυτή την στιγμή.

Ο Σεάντ Κολάσινατς ξεπέρασε τις ενοχλήσεις που τον ταλαιπωρούσαν τις τελευταίες ημέρες και ξεκίνησε κανονικά στην τριάδα των στόπερ για τον Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι, ο οποίος παράταξε την καλύτερη δυνατή του ενδεκάδα, με εξαίρεση τον πολύτιμο Ολλανδό μέσο Μάρτεν Ντε Ρουν, την θέση του οποίου πήρε ο Έντερσον.

Ο Τσάμπι Αλόνσο διατήρησε κάτω από τα δοκάρια τον Τσέχο Ματέι Κόβαρ, βασικό σε όλη την πορεία της ομάδας μέχρι τον τελικό, επιλέγοντας να ξεκινήσει με «ψευτό – εννιάρι» (το συνηθίζει) τον Γαλλό-μαροκινό μεσοεπιθετικό Αμίν Αντλί.

Ο Λούκμαν αποδίδει δικαιοσύνη για το 1-0!

Αρκετά λάθη στις μεταβιβάσεις στα πρώτα λεπτά, ειδικά της Λεβερκούζεν, απόρροια του άγχους της περίστασης και της πίεσης, με τους Ιταλούς να πατούν πολύ καλύτερα στο γήπεδο και να απειλούν πρώτοι στο έβδομο λεπτό με κοντινή κεφαλιά άουτ του Τζιανλούκα Σκαμάκα, ύστερα από σέντρα του Ματέο Ρουτζέρι.

Πίεση ψηλά των Γερμανών για να δυσκολέψουν την κυκλοφορία μπάλας της ομάδας του Μπέργκαμο, αλλά και ψάχνοντας να κλέψουν για να απειλήσουν στη συνέχεια την εστία του Χουάν Μούσο, χωρίς ουσιαστικό όμως αποτέλεσμα.

Η Αταλάντα είχε μπει πολύ πιο αποφασισμένη και γνωρίζοντας τι έπρεπε να κάνει. Έβρισκε συνεχώς κενά στην γερμανική άμυνα και δεν άργησε να τα εκμεταλλευτεί. Στο δωδέκατο λεπτό, ο Τέουν Κουπμάινερς έβγαλε εντελώς μόνος του τον Ντάβιντε Τζαπακόστα μέσα στην περιοχή από τα δεξιά, αυτός γύρισε την μπάλα στο ύψος του πέναλτι και ο Αντεμόλα Λούκμαν με προβολή και με τον Εσεκιέλ Παλάσιος να τον παρακολουθεί, άνοιξε το σκορ (1-0).

Ο Λούκμαν έγινε μόλις ο τέταρτος Νιγηριανός που σκοράρει σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, με τον Φίνιντι Τζορτζ να κατακτά το 1996 το Σούπερ Καπ με τον Άγιαξ, αλλά τους Άλεξ Ιβόμπι και Τζο Αρίμπο να χάνουν το Europa League με Άρσεναλ (2019) και Ρέιντζερς (2022) αντίστοιχα.

Γκολάρα Λούκμαν και 2-0!

Η πρώτη τελική για τις Ασπιρίνες ήρθε στο 19’, όταν γύρισαν πολύ ωραία την μπάλα, αλλά αυτή έφτασε στο δεξί (το κακό) του Αλεχάντρο Γριμάλδο, με το τελικό σουτ του Γιόζιπ Στάνισιτς από το ύψος της μεγάλης περιοχής να είναι ακίνδυνο για τον Μούσο.

Αυτή ήταν και η μοναδική αξιοσημείωτη φάση της ομάδας του Τσάμπι Αλόνσο στο πρώτο ημίωρο, όπου οι Μπεργκαμάσκι κυριάρχησαν. Και, το πιο σημαντικό, το μετουσίωσαν και σε δεύτερο γκολ, μπροστά στα εμβρόντητα μάτια των Γερμανών!

Ο Λούκμαν, ο οποίος ξεκάθαρα ήταν «on fire», πήρε την μπάλα στο ύψος της μεγάλης περιοχής από ένα ακόμα λάθος της Λεβερκούζεν και, αφού πέρασε σαν σταματημένο τον Γκρανίτ Τσάκα, με εξαιρετικό curler δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Κόβαρ για το 2-0 (26’).

Ο «καυτός» σκόρερ των Μπεργκαμάσκι έγινε ο πρώτος παίκτης ever σε τελικό Europa League με δύο γκολ στο πρώτο ημίωρο και ο πρώτος σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από… κάποιον Λιονέλ Μέσι, το 2015 με την Μπαρτσελόνα κόντρα στην Σεβίλλη, στο Σούπερ Καπ.

Έγινε, επίσης, μόλις ο δεύτερος Αφρικανός με δύο γκολ σε ευρωπαϊκό τελικό μετά τον Σενεγαλέζο Σαντιό Μανέ, ο οποίος τα είχε καταφέρει στο Σούπερ Καπ του 2019, με την Λίβερπουλ κόντρα στην Τσέλσι.

Οι Ιταλοί, άψογα στημένοι στην άμυνα, συνδύαζαν την πίεση ψηλά με γρήγορο transition επίθεσης – άμυνας, δίνοντας απόλυτα τον ρυθμό που τους εξυπηρετούσε για να έχουν ένα σημαντικότατο προβάδισμα δύο τερμάτων στο πρώτο ημίχρονο, αφού πάντως ο Γριμάλδο έχασε μια τεράστια ευκαιρία για να μειώσει, σε τετ – α – τετ με τον Μούσο.

Στο 43’, όμως, ο Σαρλ Ντε Κέτελαρ, ο οποίος μέχρι εκείνη την στιγμή είχε… προσφέρει μια εφιαλτική βραδιά στον Πιέρο Ινκαπιέ, έχασε μια σημαντική ευκαιρία για το 3-0, με το συρτό του σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής να σταματάει στα χέρια του Κόβαρ.

Αλλαγή τακτικής από τον Τσάμπι Αλόνσο

Ο Αλόνσο, ο οποίος μετά τα γκολ άλλαξε θέση τον Αντλί και έψαξε τρόπους για να απειλήσει την πολύ σταθερή ιταλική άμυνα, άφησε στην άκρη την τακτική του «ψευτό – εννιαριού» και έριξε στο παιχνίδι τον Βίκτορ Μπόνιφεϊς αντί του Στάνισιτς, με τον Τζέρεμι Φρίμπονγκ να οπισθοχωρεί σε θέση δεξιού μπακ – χαφ.

Αλλαγή, υποχρεωτική όμως, έκανε και ο Γκασπερίνι, αφού ο Κολάσινατς, ο οποίος τα πήγε καλά στα 45 λεπτά που αγωνίστηκε, ένιωσε ενοχλήσεις ακριβώς πριν από την σέντρα για το δεύτερο μέρος και έδωσε την θέση του στον Τζόρτζιο Σκαλβίνι.

Παρά την ανάγκη για γκολ της Λεβερκούζεν, η Αταλάντα ήταν αυτή που πλησίασε και πάλι, με τον Ινκαπιέ τελευταία στιγμή να διώχνει προ του Ντε Κέτελαρ, ο οποίος ήταν έτοιμος να πλασάρει προ κενής εστίας.

Οι Γερμανοί, όμως, άρχισαν να πατούν καλύτερα στο γήπεδο και να δίνουν αίσθηση μεγαλύτερου κινδύνου, με τον Γκασπερίνι να ρίχνει εσπευσμένα τον Μάριο Πάσαλιτς αντί του Ντε Κέτελαρ, ψάχνοντας μεγαλύτερο έλεγχο της μπάλας.

Φάση διαρκείας και σουτ άουτ του Φρίμπονγκ από το ύψος του πέναλτι, ύστερα από ασταθές διώξιμο του Μούσο σε σέντρα – σουτ του Αντλί, με τους παίκτες της Αταλάντα να χάνουν όλο και περισσότερες μονομαχίες, με συνέπεια ο Ρουμάνος Ίστβαν Κόβατς να αρχίσει να… μοιράζει κάρτες.

Σφραγίδα κούπας από τον Λούκμαν και 3-0!

Ο Μούσο πρόλαβε τον Γριμάλδο προτού γίνει επικίνδυνος ύστερα από σέντρα – φαρμάκι του (μάλλον μέτριου) Φλόριαν Βιρτς, τα λεπτά περνούσαν υπέρ της Αταλάντα και ο Αλόνσο έψαξε την αντίδραση με διπλή αλλαγή: Ρόμπερτ Άντριχ και Άνταμ Χλόζεκ αντί Παλάσιος και Γριμάλδο.

Έψαξε, αλλά δεν βρήκε. Η άμυνα της Αταλάντα ήταν απροσπέλαστη, η Λεβερκούζεν άφηνε όλο και περισσότερα κενά στην άμυνα και στο 75’ ο Λούκμαν την τιμώρησε ξανά, αυτή την φορά με «κεραυνό» με το αριστερό (τα άλλα δύο γκολ ήταν με το δεξί) για την σφραγίδα τίτλου με το 3-0.

Ο Λούκμαν, με δύο γκολ μέχρι τον τελικό, σημείωσε τρία σε τελικό, κάτι που έχουν κάνει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση άλλοι οκτώ ποδοσφαιριστές, μεταξύ των οποίων οι θρυλικοί Φέρεντς Πούσκας (δύο φορές) και Αλφρέδο Ντι Στέφανο με την Ρεάλ, ο Γιούπ Χάινκες με την Γκλάντμπαχ και ο Ραδαμέλ Φαλκάο με την Ατλέτικο Μαδρίτης σε ευρωπαϊκό Super Cup.

Η… σεμνή τελετή είχε λάβει τέλος και τυπικά, με την Λεβερκούζεν να προσπαθεί μάταια να πετύχει έστω το γκολ της τιμής και τα πανηγύρια της Αταλάντα να φτάνουν μέχρι την… Ρώμη, αφού αν η ομάδα του Μπέργκαμο τερματίσει πέμπτη στην Serie A, η Ρόμα θα γίνει η έκτη ιταλική ομάδα στο επόμενο Champions League!

Αταλάντα (Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι): Μούσο – Τζιμσίτι, Χιέν, Κολάσινατς (46’ λ. τρ. Σκαλβίνι) – Τζαπακόστα (83’ Χάτεμπουρ), Έντερσον, Κουπμάινερς, Ρουτζέρι (90’+1’ Τολόι) – Ντε Κέτελαρ (57’ Πάσαλιτς), Λούκμαν – Σκαμάκα (83’ Ελ Μπιλάλ Τουρέ).

Μπάγερ Λεβερκούζεν (Τσάμπι Αλόνσο): Κόβαρ – Ταπσόβα, Τα, Ινκαπιέ – Στάνισιτς (46’ Μπόνιφεϊς), Παλάσιος (69’ Άντριχ), Τσάκα, Γριμάλδο (69’ Χλόζεκ) – Φρίμπονγκ (81’ Τέλα), Βιρτς (81’ Σικ) – Αντλί.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα