Γιατί δεν μπορείς να «ξεγράψεις» ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ στην Ευρώπη; (vids)

Γιώργος Ντυμένος
..

bet365

Λέγεται ευρέως πως οι «μεγάλες» ομάδες μπορούν να σου κάνουν τη «ζημιά» μέχρι και το... παρά ένα της λήξης των αγώνων τους και οι τέσσερις εκτός των συνόρων εκπρόσωποί μας μετρούν ως τώρα 14 γκολ από το 75' και μετά των 20 ευρωπαϊκών τους παιχνιδιών. Οι τελικές σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι 79-39 υπέρ τους.

Λέγεται ευρέως και σε μεγάλο βαθμό ισχύει πως οι «μεγάλες» ομάδες δεν τα παρατούν ποτέ και απέναντί τους θα πρέπει ο οποιοσδήποτε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα του εκάστοτε διαιτητή. Λογικό, αφού πρόκειται για σύνολα με «χαρακτήρα», ποιότητα και με παίκτες που διαθέτουν αξία, «μέταλλο» και χαρακτήρα.

Απόψε (21/9) οι εκπρόσωποί μας θα ξεκινήσουν την «περιπέτειά» τους στη φάση των ευρωπαϊκών ομίλων και ύστερα από πολλά χρόνια η Ελλάδα θα έχει τέσσερα clubs στο group stage της UEFA.

Ευρύτερα η παρουσία όλων στα προκριματικά ήταν πάρα πολύ καλή - ακόμη και για τον Αρη που στις λεπτομέρειες έμεινε εκτός από την Ντιναμό Κιέβου - και υπάρχουν οι βάσεις για κάτι καλό. Ας επανέλθουμε όμως στο θέμα μας.

Κατά αλφαβητική σειρά λοιπόν ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός θα... ριχθούν στη «μάχη» του Europa, ο ΠΑΟΚ σε εκείνη του Conference και προκύπτει ένα εύρημα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και συνάμα «λέει» πάρα πολλά.

Αθροιστικά οι τέσσερίς τους μετρούν μέχρι στιγμής 14 γκολ από το 75' και ύστερα των συνολικά 20 παιχνιδιών τους στην qualifying phase, ενώ τα περισσότερα εξ' αυτών ήταν κομβικά και έκριναν προκρίσεις.

Ευρύτερα δε η εικόνα όλων όσο πλησιάζουμε στο τέλος των παιχνιδιών τους συνοδεύονταν από την «ταμπέλα» του «αφεντικού», αφού οι τελικές στο συγκεκριμένο επιμέρους χρονικό διάστημα ανέρχονται σε 79-39 υπέρ τους!

ΑΕΚ: Το «έπος» της Νέας Φιλαδέλφειας με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Φινάλε γκραν γκινιόλ είχαν και τα τέσσερα ματς της ΑΕΚ στα προκριματικά του Champions League, όπου η Ενωση απέκλεισε αρχικά την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και στα play-offs έμεινε εκτός ομίλων από την Αντβέρπ. Κόντρα στην πρώτη μάλιστα εξελίχθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια συγκλονιστικές στιγμές, καθώς οι «κιτρινόμαυροι» τίμησαν με μία ποδοσφαιρική εποποιία τη μνήμη του αδικοχαμένου Μιχάλη Κατσουρή, που δολοφονήθηκε μερικές ημέρες πριν σε επεισόδια που προκάλεσαν φίλοι της Ντιναμό.

Η ομάδα σημείωσε από το 75΄και μετά τέσσερα γκολ σε τρία διαφορετικά της παιχνίδια και σε όλα έδειξε «χαρακτήρα». Η αρχή έγινε στο Μάξιμιρ όπου ο Γαλανόπουλος διπλασίασε στο 90' τα τέρματά της σε έναν αγώνα που κέρδισε 2-1 (πανηγύρισε με μία κίνηση που πέρασε στην ιστορία) και στο ίδιο διάστημα δημιούργησε ακόμη τρεις πολύ καλές στιγμές, με τους Λιβάι Γκαρσία, Αμραμπατ, Βίντα.

Στη ρεβάνς της «OPAP Arena» οι Κροάτες πήραν αέρα δύο γκολ και με το σκορ στα επίπεδα του 0-2 μπήκαμε στις καθυστερήσεις. Εκεί... έσπασαν καρδιές.

Αρχικά στο 90'+2' ο Αραούχο βρήκε δίχτυα για το 1-2 που ήταν αποτέλεσμα που έστελνε το ζευγάρι στην παράταση και την ίδια στιγμή ο Αργεντινός φορ σχημάτισε το γράμμα «Μ» τα δάχτυλά του, σε μία κίνηση που... έλεγε τόσα μα τόσα πολλά. Ωστόσο είχαμε ακόμη μπροστά μας μερικά λεπτά δράσης και οι «κιτρινόμαυροι» δεν επαναπαύτηκαν.

Αύξησαν την πίεσή τους και στην... τελευταία φάση της αναμέτρησης ο Βίντα πήρε το «ριμπάουντ» μετά την άστοχη εκτέλεση πέναλτι του Λιβάι Γκαρσία, ευστόχησε με κεφαλιά και τους χάρισε μία «τρελλη» πρόκριση!

Επόμενος αντίπαλος της ΑΕΚ ήταν η Αντβέρπ και στον πρώτο αγώνα του ζευγαριού στο Βέλγιο ηττήθηκε 1-0, παρότι από το 75' και μέχρι το φινάλε έβγαλε οκτώ τελικές και «μέτρησε» τρεις καλές ευκαιρίες με τους Μάνταλο, Πόνσε, Μουκουντί.

Στην Αθήνα οι φιλοξενούμενοι βρήκαν πρώτοι δίχτυα και ο Αραούχο ισοφάρισε στο 90' βάζοντας «φωτιά» στο ματς και ξυπνώντας μνήμες από τα όσα έζησαν όλοι λίγες ημέρες πριν, όμως οι «κιτρινόμαυροι», παρά την υπερπροσπάθεια, δεν πέτυχαν κάτι αντίστοιχο με την προηγούμενη φάση και ηττήθηκαν 2-1.


Η ΑΕΚ μετά το 75'
Αγώνες: 4
Γκολ: 4
Τελικές: 28-6

Ολυμπιακός: Το «χρυσό» γκολ του Αλεξανδρόπουλου στο Βέλγιο

Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν το «εισιτήριο» για τη φάση των ομίλων αφού αρχικά ξεπέρασαν το εμπόδιο της Γκενκ και ύστερα εκείνο της Τσουκαρίτσκι. Οι Βέλγοι αποτελούσαν το δύσκολο, κάτι που αποδείχθηκε άλλωστε και μέσα στο γήπεδο.

Στον πρώτο αγώνα του ζευγαριού στο Φάληρο ο Ολυμπιακός επικράτησε 1-0 και σε εκείνο το ματς είχε στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (75'-90'+) δοκάρι με τον Μπιέλ. Ετσι με αυτά τα δεδομένα οδηγηθήκαμε στη ρεβάνς, όπου εμεινε σχετικά νωρίς πίσω στο σκορ.

Ωστόσο «μίλησε» στις καθυστερήσεις, αφού τότε βρήκε το «χρυσό» γκολ που χρειάζονταν ώστε να μην πάει στην παράταση και να πάρει από την κανονική διάρκεια το «εισιτήριο» για τα play-offs.

Ηταν λοιπόν το 94':56'' για την ακρίβεια όταν ο Αλεξανδρόπουλος δεν «παράτησε» τη φάση, εξαπέλυσε ένα δυνατό συρτό σουτ και ισοφάρισε για λογαριασμό του, ενώ λίγο πριν και εκ νέου στα τελευταία λεπτά η ομάδα είχε δύο καλές στιγμές, με τους Μπιέλ, Ελ Αραμπί. Με εκείνη η «βολίδα» του νεαρού χαφ «εξαργύρωσε» την υπεροχή της.

Στα play-offs της διοργάνωσης δεν συνάντησε ιδιαίτερες δυσκολίες από την Τσουκαρίτσκι και πέρασε με δύο νίκες (3-1, 3-0), όπου σε αμφότερες βρήκε δίχτυα ως το 52'.

Πάντως τόσο εντός όσο και εκτός έδρας «κυνήγησε» ως το τέλος το γκολ και οι Μπιέλ, Ελ Αραμπί απώλεσαν αθροιστικά τέσσερις πολύ καλές ευκαιρίες.

Ο Ολυμπιακός μετά το 75'
Αγώνες
: 4
Γκολ: 1
Τελικές: 21-11

Παναθηναϊκός: Βρήκε δίχτυα σε Σλοβακία, Γαλλία και Πορτογαλία. Τυχαίο;

Το φετινό ευρωπαϊκό «ταξίδι» του Παναθηναϊκού ξεκίνησε από τη Σλοβακία όπου και επικράτησε 3-1 της Ντνίπρο, αποτέλεσμα που επί της ουσίας τον έστειλε από τότε με το 1,5 πόδι στον 3ο προκριματικό του Champions League. Με το «καλημέρα» λοιπόν οι «πράσινοι» έδειξαν πως διαθέτουν ομάδα που... χτυπάει σαν την «κόμπρα», καθώς ο Ιωαννίδης βρήκε στο 84' δίχτυα από την άσπρη βούλα και επί της ουσίας «ακύρωσε» το τέρμα που σημείωσαν οι γηπεδούχοι στις καθυστερήσεις.

Στη Λεωφόρο υπήρξαν μεν «καρδιοχτύπια», όμως ο Σπόραρ διαμόρφωσε στο 69' το μετέπειτα τελικό 2-2 και ξέκοψε μια και καλή όποιες σκέψεις/βλέψεις είχαν οι αντίπαλοι του «τριφυλλιού» για ενδεχόμενη ανατροπή. Από το 75' και έπειτα οι «πράσινοι» διαχειρίστηκαν άψογα το παιχνίδι, δεν δέχθηκαν ούτε τελική και μάλιστα απώλεσαν μία καλή ευκαιρία με τον Ιωαννίδη.

Επόμενο «θύμα» του club ήταν η Μαρσέιγ και στο πρώτο παιχνίδι του ζευγαριού οι «πράσινοι» επικράτησαν 1-0 χάρις σε γκολ που σημείωσε ο Μπερνάρ στο 83'. Ηταν τέτοια η ανωτερότητά τους απέναντι στους Γάλλους όπου εκ νέου από το 75' ως το τέλος δεν δέχθηκαν τελική, όπως δηλαδή συνέβη και κόντρα στην Ντνίπρο.

Στη ρεβάνς οι γηπεδούχοι βρήκαν δύο γκολ μέχρι την ανάπαυλα και το... φυσιολογικό θα ήταν να πάρουν ψυχολογία και να «ρίξουν» εκείνη των παικτών του «τριφυλλιού». Αμ δε...

Στο τελευταίο τέταρτο ο Παναθηναϊκός έκανε έξι τελικές, δέχθηκε μόνο μία (!) και στις καθυστερήσεις έστειλε τη σειρά στα πέναλτι, καθώς ο Ιωαννίδης διαθέτει το απαιτούμενο «κρύο αίμα» και σκόραρε από τα 11 βήματα. Λίγο αργότερα στο club πανηγύριζαν την μεγάλη πρόκριση στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι.

Ετσι φτάσαμε στα play-offs και η Μπράγκα βρέθηκε απέναντι στους «πράσινους». Στην Πορτογαλία οι γηπεδούχοι μπήκαν στον έξτρα χρόνο με αέρα δύο τερμάτων, ο Μαντσίνι όμως μείωσε στο 90'+5' και προσέθεσε άλλα δεδομένα ενόψει της ρεβάνς.

Οπου ναι μεν οι Ιβηρες βρήκαν δίχτυα στο 83' και πήραν τη νίκη (1-0), όμως δευτερόλεπτα μετά ο Τζούρισιτς απώλεσε μοναδική ευκαιρία να ισοφαρίσει και να ξαναβάλει τον Παναθηναϊκό στο «παιχνίδι» της πρόκρισης, σε ένα παιχνίδι που οι «πράσινοι» παρουσιάστηκαν (ξανά)... die hard.

O Παναθηναϊκός μετά το 75'
Αγώνες: 6
Γκολ: 4
Τελικές: 15-12

ΠΑΟΚ: Ο Αν. Ζίβκοβιτς έχει «χτυπήσει» τρεις φορές από το 75' και μετά

Οχι μία, όχι δύο αλλά τρεις προκρίσεις πήρε ο ΠΑΟΚ μέχρι να φτάσει στον στόχο του που δεν ήταν άλλος από την παρουσία του στους ομίλους του Conference League. Αρχικά ο «Δικέφαλος» υπερκέρασε το εμπόδιο της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, παρότι στον πρώτο αγώνα της σειράς της παραχώρησε «λευκή» ισοπαλία στην Τούμπα. Σε ένα ματς πάντως που στο 78' ο Σβαμπ «φλέρταρε» με το γκολ.

Στη ρεβάνς του Ισραήλ μπήκαμε στην τελική της ευθεία με το «εύθραυστο» 2-1 υπέρ του, αλλά στις καθυστερήσεις οι Θεσσαλονικείς σκόραραν δις (αυτογκόλ Τόμας ύστερα από «μαγική» ενέργεια του Κωνσταντέλια που έβαλε και γκολ αμέσως μετά) και... έκοψαν τον... βήχα στους αντιπάλους τους. Παράλληλα λίγο πριν το 1-2 γίνει 1-4 οι Τσιγγάρας, Σαμάτα είχαν από μία καλή στιγμή και στις λεπτομέρειες δεν... κούνησαν πλεκτό.

Επόμενος αντίπαλος του club ήταν η Χάιντουκ και μετά το 0-0 της Κροατίας όλα θα κρίνονταν στα μέρη μας. Στο 75' το σκορ ήταν 1-0 υπέρ του και οι φιλοξενούμενοι παρέμεναν στο «κόλπο», αλλά ο Αντ. Ζίβκοβιτς «χτύπησε» δις (79', 84') και έστειλε με πανηγυρικό τρόπο τον ΠΑΟΚ στα play-offs.

Οπου τον περίμενε η Χαρτς και στη Σκωτία «σφράγισε το «εισιτήριο» για το group stage. Πώς; Μα κέρδισε εκεί 2-1 αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε στο 75' χάρις σε νέο γκολ που σημείωσε ο Σέρβος μεσοεπιθετικός (λίγο αργότερα απώλεσε και μία πολύ καλή ευκαιρία), κάτι που αναγόρευσε σε τυπική διαδικασία την εδώ αναμέτρηση (άνετο 4-0 από το 71').


Ο ΠΑΟΚ μετά το 75'
Αγώνες
: 6
Γκολ: 5
Τελικές: 15-10


Με γνώμονα τα παραπάνω μπορεί κάποιος εκ των αντιπάλων μας στην Ευρώπη να «ξεγράψει» τους «εκπροσώπους» μας; Μάλλον όχι, αφού όλοι δείχνουν σε θέση να πράξουν το come back, ανεξαρτήτως των δεδομένων που επικρατούν και το αν βρίσκονται ή όχι σε δυσχερή θέση.

Αυτόματα «κερδίζουν» το δικαίωμα να αποκαλούνται «μεγάλες ομάδες» απέναντι στον οποιοδήποτε εκτός των συνόρων αντίπαλό τους και να επικαλεστούν πως διαθέτουν την απαιτούμενη «καρδιά» και το «μέταλλο» που απαιτείται. Το έχουν αποδείξει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα