ΠΑΟΚ: Όταν η Τούμπα γέμισε τρεις ώρες πριν την σέντρα για να θαυμάσει τον Ντιέγκο Μαραντόνα! (vids)

ΠΑΟΚ: Όταν η Τούμπα γέμισε τρεις ώρες πριν την σέντρα για να θαυμάσει τον Ντιέγκο Μαραντόνα! (vids)

bet365

Ήταν φθινόπωρο του 1988, σαν σήμερα πριν από 34 χρόνια, όταν η Νάπολι του αείμνηστου Ντιέγκο Μαραντόνα ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ στα πλαίσια του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Στο χορτάρι της θρυλικής Τούμπας, που έχει συμπληρώσει 63 χρόνια ζωής, «ζωγράφισαν» παικταράδες και παικταράδες.

Κουϊρουκίδης, Λέανδρος, Παπαδάκης, Γιεντζής, Κούδας, Σαράφης, Παρίδης, Ιωσηφίδης, Ζαγοράκης, Γκαρσία, Βιεϊρίνια. Γενιές ολόκληρες.

Πέρασαν το κατώφλι της μύθοι της μπάλας, ο Κρόιφ, ο Μαραντόνα, ο Ρουμενίγκε κι δεκάδες άλλοι, όλοι τους υποκλίθηκαν στο μεγαλείο της.

Για τη δυναμική της Τούμπας έχουν γραφθεί πολλά, έχουν ειπωθεί διθύραμβοι, τις έχουν αποδοθεί τιμές από αντιπάλους, η αξία της παραμένει διαχρονική, αλλά πρέπει να τη ζήσεις από κοντά, για να τη μάθεις καλά.

Η Τούμπα πήρε το «παράσημο» που της άξιζε από τον τεράστιο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

Οι σημερινοί 50αρηδες θα ευχαριστούν τον Θεό που αξίωσαν και τον είδαν να μαγεύει με την στρογγυλή θεά στο χορτάρι της Τούμπας. To βράδυ, 6 Οκτωβρίου του 1988, η Νάπολι του Μαραντόνα ήταν εκεί για να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ στο πλαίσιο του Α’ γύρου του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Η Θεσσαλονίκη, την ημέρα του αγώνα, είχε ντυθεί απ’ άκρη σε άκρη στα ασπρόμαυρα. Όπου κι αν γύριζες το κεφάλι σου έβλεπες ανθρώπους κάθε ηλικίας με κασκόλ, με σημαίες, με καραμούζες να κόβει ανυπόμονα βόλτες στο κέντρο, στην παραλία, στους δρόμους γύρω από το γήπεδο, παντού!

ΠΑΟΚ-ΝΑΠΟΛΙ 1988

Στο «Μακεδονία Παλλάς» ο Ντιέγκο Μαραντόνα θα πρόσθετε το όνομά του ανάμεσα στους αστέρες της πολιτικής, της Τέχνης και του αθλητισμού, από τον Μιχαήλ Γκορμπατσώφ μέχρι και την Κατρίν Ντενέβ, που έχουν διαμείνει στο ιστορικό πεντάστερο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Το γήπεδο κόχλαζε. Στα τσιμέντα του στοιβάχτηκαν εκείνη την αξέχαστη βραδιά πάνω από 45.000 κόσμος. Δεν έπεφτε καρφίτσα. Το γήπεδο γέμισε σχεδόν τρεις ώρες πριν από την σέντρα. Και όταν λέμε γέμισε ασφυκτικά απ’ άκρη σε άκρη, το εννοούμε…

Εκείνο το βράδυ κόπηκαν 39.848 εισιτήρια, σε μια γωνιά της θύρα 7 ήταν καμιά 200 Ιταλοί τιφόζι, που με τις φωτογραφικές μηχανές του αποθανάτιζαν την ασπρόμαυρη λαοθάλασσα στις κερκίδες και το σόου, που είχε ετοιμάσει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, με μαζορέτες κι έναν έφιππο άνδρα να δίνει ρυθμό κόβοντας βόλτες γύρω από το ταρτάν!

Ο Γιάννης Διακογιάννης από το μικρόφωνο της ΕΡΤ, ξεκίνησε τη μετάδοσή με την απορία «στις εξέδρες είναι πάνω από 45.000, τώρα πως μπήκαν και πως χώρεσαν κανείς δεν ξέρει…».

ΠΑΟΚ-ΝΑΠΟΛΙ 1988

Χιλιάδες άνθρωποι, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, ήθελαν να αποτελέσουν μέρος της ιστορίας, ενώ το 1-0 του πρώτου αγώνα έδινε και κάποιες ελπίδες πρόκρισης. Όμως, είθισται στην Τούμπα, όπου «πανηγύρι και γιορτή», η προσγείωση να είναι… ανώμαλη.

Εφτανε μια μαγική πάσα του Μαραντόνα στην πλάτη της άμυνας του ΠΑΟΚ για να τη μετατρέψει σε γκολ ο Βραζιλιάνος Καρέκα και να βάλει από νωρίς, μόλις στο 17ο λεπτό, τέλος στα όνειρα των ΠΑΟΚτσήδων. Ο «Δικέφαλος» πίεσε, απόδειξη τα 21 κόρνερ που κέρδισε, ήταν πολύ καλύτερος της ιταλικής ομάδας, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να ισοφαρίσει σε 1-1, με κεφαλιά του Γιώργου Σκαρτάδου.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΠΑΟΚ (Ίσραελ): Γκιτσιούδης, Καραγεωργίου, Μαυρέας, Μήτογλου, Μαλιούφας, Λαγωνίδης (62' Τσουρέλας), Μπορμπόκης, Σκαρτάδος, Καρασαββίδης (46' Σμολ), Φερνάντο, Αλεξανδρίδης.

Νάπολι (Μπιάνκι): Τζουλιάνι, Φεράρα, Φραντσίνι, Κοραντίνι, Αλεμάο, Ρένικα, Κρίπα, Ντε Νάπολι (46' Καρανάντε), Καρέκα, Μαραντόνα, Φούζι.

Το… παράσημο του Ντιέγκο

Άφωνοι οι Ιταλοί, αν και μαθημένοι από τη δική τους «καυτή» έδρα, το «Σαν Πάολο», έτριβαν τα μάτια τους. Το ίδιο και οι δημοσιογράφοι.

Γι' αυτό και ο ρεπόρτερ της RAI με το που ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση (1-1) ρώτησε τον Ντιέγκο για την ατμόσφαιρα που είχε ζήσει. Κι εκείνος υποκλίθηκε στο μεγαλείο της Τούμπας:

«Εχω παίξει πολλά παιχνίδια, αλλά δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα...»!

Δείτε το σχετικό video:

@Photo credits: ΑΡΧΕΙΟ
 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα