Ίσως είναι και καλύτερα που ο Ολυμπιακός αρχίζει εκτός έδρας στο Europa League!

Ίσως είναι και καλύτερα που ο Ολυμπιακός αρχίζει εκτός έδρας στο Europa League!

Ίσως είναι και καλύτερα που ο Ολυμπιακός αρχίζει εκτός έδρας στο Europa League!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος βλέπει στο blog του στο Gazzetta με τη δική του ματιά την πρεμιέρα του Ολυμπιακού στη φάση των ομίλων του Europa League.

Παίζει, λέει, ο Ολυμπιακός με την 13η ομάδα στη βαθμολογία του φετινού γαλλικού πρωταθλήματος, που πέρυσι είχε τερματίσει στην 9η θέση. Έτσι είναι.

Έτσι είναι, όμως, κι ότι ο Ολυμπιακός παίζει με την Κυπελλούχο Γαλλίας. Πάνω απ΄ όλα δε, έτσι είναι ότι ο Ολυμπιακός παίζει με μία ομάδα του γαλλικού πρωταθλήματος, No 5 στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ.

Να θυμηθούμε τι έκαναν την περασμένη σεζόν (2021-22) οι ομάδες που εκπροσώπησαν τη Γαλλία στα Κύπελλα Ευρώπης;

  • Η (1η στο πρωτάθλημα 2020-21) Λιλ έφτασε στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ
  • Η (2η) Παρί Σεν Ζερμέν έφτασε κι αυτή στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ
  • Η (3η) Μονακό έφτασε στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ
  • Η (4η) Λιόν έφτασε στους 8 του Γιουρόπα Λιγκ
  • Η (5η) Μαρσέιγ έφτασε στους 4 του Κόνφερενς Λιγκ
  • Η (6η) Ρενς έφτασε στους 16 του Κόνφερενς Λιγκ

Χωρίς σχόλια και προχωράμε…

Τέλος πάντων, κατά την άποψη μου, κι ελπίζω να μην κάνω λάθος, είναι καλό για τον Ολυμπιακό που ξεκινάει με εκτός έδρας παιχνίδι την περιπέτεια του στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. Η λογική λέει ότι θα έχει λιγότερο άγχος απ΄ ότι θα είχε στο Καραϊσκάκη, όπου έχει δύο ήττες και δύο ισοπαλίες στα τέσσερα τελευταία ευρωπαϊκά παιχνίδια του.

Το δε παρελθόν λέει ότι ο Ολυμπιακός συνήθως έχει καλό αποτέλεσμα όταν κάνει πρεμιέρα σε φάση ομίλων μακριά από το σπίτι του!

Τελευταία φορά που είχε ξεκινήσει με εκτός έδρας ματς ήταν μάλιστα νικηφόρο, το 1-0 επί της Γιάνγκ Μπόις στην Ελβετία, το Σεπτέμβριο του 2016. Και τότε ήταν προπονητής (ο Πάουλο Μπέντο) μόλις ενάμιση μήνα στην ομάδα λόγω απόλυσης του Βίκτορ Σάντσεθ από τον αποκλεισμό του στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ από την πρωταθλήτρια Ισραήλ (Χάποελ Μπερ Σέβα), όπως είναι τώρα ενάμιση μήνα στον Ολυμπιακό ο Κάρλος Κορμπεράν λόγω απόλυσης του Πέδρο Μαρτίνς, από τον αποκλεισμό του στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ από την πρωταθλήτρια Ισραήλ (Μακάμπι Χάιφα). Κι όπως τότε ο Μπέντο είχε περάσει την ομάδα στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ με θρίλερ (στην παράταση με την Αρούκα στο Καραϊσκάκη), το ίδιο έκανε και ο Κορμπεράν τώρα, με θρίλερ (στα πέναλτι με την Σλόβαν και τον Απόλλωνα Λεμεσού)…

Ολυμπιακός

Αν πάμε πιο πίσω, στις χρονιές σε επίπεδο πλέον Τσάμπιονς Λιγκ που ο Ολυμπιακός ξεκινούσε εκτός έδρας τη φάση των ομίλων, μπορούμε να καταγράψουμε τις τρεις ισοπαλίες, δύο με την Κορούνια (0-0 το 2004 και 2-2 το 2001) και μία με την Πόρτο (2-2 το 1998). Μόνο δύο ήττες έχουν οι «ερυθρόλευκοι» σε εκτός έδρας πρεμιέρα τους σε φάση ομίλων, σε παιχνίδια, και τα δύο στην Ισπανία, που αν μη τι άλλο τα πάλεψαν πολύ, το 0-1 από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ με πέναλτι στο 80’ το 2003 και το 1-2 από τη Βαλένθια το 2000.

Γενικά ο Ολυμπιακός εδώ και κάποια χρόνια ξεκινάει πάντοτε θετικά την παρουσία του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στη φάση των ομίλων. Δεν είναι μόνο το 1-0 επί της Γιάνγκ Μπόις στην Ελβετία το 2016, είναι το 2-1 επί της Άντβερπ πέρυσι, το 1-0 επί της Μαρσέιγ πρόπερσι, το 2-2 με την Τότεναμ το 2019, το 0-0 με την Μπέτις το 2018 (και τις τέσσερις φορές, πάντως, στο Καραϊσκάκη).

Κάπως έτσι, εδώ και μία εξαετία έχει σε πρεμιέρα αυτές τις τρεις νίκες, τις δύο ισοπαλίες και την ήττα 2-3 το 2017 από την Σπόρτινγκ του Μπρούνο Φερνάντες (τώρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), του Ρουί πατρίσιο (τώρα Ρόμα), του Καρβάλιο (τώρα Μπέτις).

Κατά τα άλλα, θα έχει ενδιαφέρον για το πώς θα τα φέρει ο Κορμπεράν με την απουσία του Εμβιλά και την επιλογή του να αφήσει εκτός λίστας τους Ραντζέλοβιτς, Ντε Λα Φουέντε, περιορίζοντας τις επιλογές του στους εξτρέμ. Ο Μπιέλ έχει παίξει εξτρέμ, αλλά δεν είναι η καλή του θέση, γιατί δεν είναι γρήγορος. Για να δούμε.

Άσχετο: Κρίσιμη ημέρα η σημερινή για τις υποθέσεις των Αγκιμπού και Ραντζέλοβιτς στον Ολυμπιακό. Ουσιαστικά ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει σήμερα, υπό την έννοια ότι κλείνουν τα τελευταία μεταγραφικά παράθυρα της Ευρώπης, στην Τουρκία και στη Ρωσία. Οι πιθανότητες είναι για να φύγουν, αλλά για να δούμε. Όταν φτάνουμε στην τελευταία ημέρα, δεν είναι ποτέ τόσο απλά κι εύκολα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.