Ο Ολυμπιακός, το Europa, το Conference, η πίεση, ο Πιερό και ο Χεντί…

Ο Ολυμπιακός, το Europa, το Conference, η πίεση, ο Πιερό και ο Χεντί…

Ο Ολυμπιακός, το Europa, το Conference, η πίεση, ο Πιερό και ο Χεντί…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος βλέπει μέσα από το blog του στο Gazzetta με τα δικά του μάτια την αποψινή σημαντική ευρωπαϊκή ρεβάνς του Ολυμπιακού.

Έφτασε λοιπόν και η ώρα για να μάθουμε σε ποια ευρωπαϊκή διοργάνωση θα συνεχίσει ο Ολυμπιακός.

Για να είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς, άλλο είναι το Europa League κι άλλο το Conference League-κι από πρεστίζ κι από οικονομικής πλευράς κι από τα πάντα. Π.χ. υπάρχουν μεταγραφικοί στόχοι του Ολυμπιακού, που έχουν πει ότι θέλουν να ξέρουν αν η ομάδα μπει στους ομίλους του Europa League…Όπως άλλο είναι να παίξεις στο Europa League και λ.χ. να έρθεις 3ος και να συνεχίσεις μετά στα νοκ άουτ του Conference League…

Θεωρητικά, ιδανικό για τον Ολυμπιακό θα ήταν να ανοίξει γρήγορα το σκορ και να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα του. Μπαίνεις δυναμικά, πιάνεις τον αντίπαλο από το λαρύγγι, προηγείσαι και κάνεις το παιχνίδι σου πιο εύκολο. Ωστόσο, σε τέτοιες περιπτώσεις αυτό που εν τέλει μετράει είναι να έρθει η πρόκριση. Μα με γρήγορο γκολ, μα με γκολ στο 90’, μα στην παράταση, μα στα πέναλτι, σκοπός είναι να έρθει η πρόκριση. Την Σλόβαν την πέρασε ο Ολυμπιακός στα πέναλτι, παίζοντας με παίκτη παραπάνω σε όλη την παράταση-την πέρασε όμως κι αυτό είχε σημασία…Από τη Λουντογκόρετς αποκλείστηκε στα πέναλτι, παίζοντας με παίκτη λιγότερο σε όλη την παράταση-αποκλείστηκε όμως κι αυτό είχε σημασία…

Ιδανικό θα ήταν για τον Ολυμπιακό και να μην παραβιαστεί η εστία του, καθώς θα του είναι αρκετό ένα γκολ για να προκριθεί. Και ρόλο σε αυτό το κομμάτι, θα παίξει νομίζω η αντιμετώπιση του νεοαποκτηθέντα σέντερ φορ του Απόλλωνα, ο Χέντι.

Να θυμίσω ότι στο Μακάμπι-Ολυμπιακός 1-1 είχε μπει αλλαγή στο 60ο λεπτό ο σέντερ φορ Πιερό (μεταγραφή της τελευταίας στιγμής) και είχε ένα χαμένο τετ α τετ κι ένα δοκάρι, δείχνοντας ότι αν μη τι άλλο μπαίνει στις φάσεις κι είναι επικίνδυνος. Στον Ολυμπιακό δεν το διάβασαν σωστά το πράγμα και στη ρεβάνς στο Καραϊσκάκη, που έπαιξε βασικός ο Πιερό έβαλε δύο γκολ με κεφαλιές και «σκότωσε» τους «ερυθρόλευκους»…

a

Τώρα, στο Απόλλων-Ολυμπιακός 1-1 μπήκε αλλαγή στο 74’ ο σέντερ φορ Χεντί (μεταγραφή της τελευταίας στιγμής) και σκόραρε στο 95’ με τον Βατσλίκ να είναι τυχερός, καθώς η φάση ήταν οριακό οφσάιντ. Ο Αφρικάνος, όμως, έδειξε με την όλη του δραστηριότητα ότι είναι απειλητικός επιθετικός. Και να υπενθυμίσω ότι στο περσινό Σλόβαν-Ολυμπιακός (2-2 και τότε) είχε πετύχει το πρώτο γκολ της ομάδας της Μπρατισλάβας, που τις προάλλες τον έδωσε δανεικό στον πρωταθλητή Κύπρου.

Θέλω να πιστεύω ότι στον Ολυμπιακό θα αντιμετωπίσουν τον Χεντί, όπως βεβαίως και τους άλλους επιθετικογενείς παίκτες του Απόλλωνα, καλύτερα απ΄ ότι είχαν αντιμετωπίσει τον Πιερό-μεταγραφή 1,8 εκ. Ευρώ της Μακάμπι από τη Β΄κατηγορίας Γαλλίας Γκινγκάμπ.

Παρεμπιπτόντως, δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα λέγονταν αν ο Ολυμπιακός έφερνε για βασικό του σέντερ φορ έναν 27χρονο (κι όχι κάποιο ταλέντο) από την Αϊτή και τη Β΄ Γαλλίας…

Τέλος πάντων, απολύτως καθοριστικός παράγοντας θα είναι να εμφανιστεί η ομάδα με κάποια…αποσυμπίεση! Αποφασισμένη μεν, με όσο το δυνατό λιγότερο άγχος δε. Διότι είναι εξόφθαλμο ότι ο Ολυμπιακός εδώ και πολύ καιρό παίζει με μεγάλη πίεση, ειδικά στο Καραϊσκάκη. Και δεν είναι τυχαίο ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα εκτός έδρας, παρά εντός έδρας (!), τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη…

Οι φοβερές ευκαιρίες που χάνονται από τους παίκτες του μπροστά στις αντίπαλες εστίες και τα φοβερά λάθη που γίνονται από τους παίκτες του μπροστά στην εστία του Βατσλίκ, αυτή την εξήγηση έχουν. Δεν υποστηρίζω ότι ο Ολυμπιακός έχει ΤΟΥΣ παικταράδες, όμως δεν είναι δυνατόν ο Ελ Αραμπί κι ο Μασούρας να μην κάνουν ένα γκολ σε τόσα τετ α τετ. Ούτε είναι δυνατόν να γίνονται τέτοια λάθη όπως του Παπασταθόπουλου (στο Ολυμπιακός-Σλόβαν), του Βατσλίκ (στο Ολυμπιακός-Μακάμπι) και του Λαλά (στο Ολυμπιακός-Αταλάντα).

a

Δεν μπορεί όλοι αυτοί να έγιναν τόσο κακοί παίκτες. Μην τρελαθούμε τώρα Δυστυχώς, όμως, η πίεση, όταν είναι αφόρητη ,λυγίζει και τους πιο έμπειρους παίκτες. Κι εδώ έρχεται ο παράγοντας εξέδρα-υπάρχουν χρονικές φάσεις, δύσκολες όπως αυτή, που ενίοτε ο κόσμος πρέπει να ωθεί και να σπρώχνει την ομάδα, να «απορροφάει» τα λάθη και να δίνει ένα κτύπημα ενθάρρυνσης στην πλάτη του κάθε παίκτη.

Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο-εδώ εγώ από το σαλόνι του σπιτιού μου που είμαι και ρίχνω ΤΑ μπινελίκια-αλλά ίσως είναι ο μόνος τρόπος. Διότι, ο Ολυμπιακός παραδοσιακά είναι μία ομάδα που στα πάνω της πάει τρένο, αλλά στα κάτω της δεν σηκώνει εύκολα κεφάλι. Κι εκεί, στις δύσκολες στιγμές του αγώνα, θέλει βοήθεια η ομάδα, και δη απ΄ όλο το γήπεδο.

Άσχετο: Αποδείχθηκε και σε αυτό το καλοκαίρι για άλλη μία φορά πόσο μύθος είναι αυτό που λένε ότι, «το Champions League δεν υπάρχει πιά για τις ελληνικές ομάδες». Δηλαδή, δεν υπάρχει το Champions League για τον Ολυμπιακό και υπάρχει για τις Μακάμπι (απέκλεισε Ολυμπιακό, Απόλλωνα, Ερυθρό Αστέρα), Πλίζεν (απέκλεισε Ελσίνκι, Σέριφ, Γκαραμπάγκ) και Ντινάμο Ζάγκρεμπ (απέκλεισε Σκούπι, Λουντογκόρετς, Μπόντο). Όπως το περσινό καλοκαίρι είχαν εξασφαλίσει την παρουσία τους στους ομίλους του Champions League μέσα από τη διαδικασία των προκριματικών τόσο η Σέριφ, όσο και η Μάλμε.

Κι όπως τόσα άλλα καλοκαίρια ο Ολυμπιακός προκρίνονταν στους ομίλους από τα προκριματικά. Αν τα έκανε θάλασσα δύο καλοκαίρια, με τον Μαρτίνς να έχει χάσει την μπάλα και τις μεταγραφές στην πλειοψηφία να μην βγαίνουν, δεν σημαίνει ότι έχει αλλάξει κάτι από αυτά που ξέραμε τόσα χρόνια. Όταν είσαι πρωταθλητής Ελλάδας, είναι καθαρά στο χέρι σου να περάσεις. Κι ακόμη και δευτεραθλητής να είσαι μπορείς να περάσεις (το έχει κάνει κι αυτό ο Ολυμπιακός), έστω με πιο μεγάλη δυσκολία και με λίγη τύχη στην κλήρωση,

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.