Μπαρτσελόνα - Άιντραχτ 2-3: Γερμανικός θρίαμβος, έξω η Μπάρτσα! (vids)

Newsroom
Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης νίκησε μέσα στο «Καμπ Νόου» (3-2 την Μπαρτσελόνα) και πήρε μεγάλη πρόκριση στα ημιτελικά του Europa League, όπου και θα αντιμετωπίσει την Γουέστ Χαμ, η οποία θριάμβευσε της Λιόν επί γαλλικού εδάφους (3-0).

Ο φετινός τελικός του Europa League θα διεξαχθεί στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» της Σεβίλλης (18/05), αλλά σίγουρα δεν θα υπάρχει ισπανική ομάδα σε αυτόν! Η καταπληκτική Άιντραχτ Φρανκφούρτης, η οποία στην φάση ομίλων αντιμετώπισε (και νίκησε δύο φορές) τον Ολυμπιακό, νίκησε μέσα στο «Καμπ Νόου» την Μπαρτσελόνα (3-2) και προκρίθηκε πανηγυρικά στα ημιτελικά, όπου θα αντιμετωπίσει την Γουέστ Χαμ (3-0 εκτός έδρας την Λιόν).

Παρ’ ότι ο αγώνας διεξάγονταν στο «Καμπ Νόου», οι Γερμανοί φίλαθλοι κυριαρχούσαν με τις φωνές τους στις εξέδρες και ντυμένοι στα… λευκά, αφού ήταν περί τις 20 χιλιάδες (!), παρ’ ότι η Μπαρτσελόνα τους είχε δώσει μόλις πέντε εισιτήρια.

Και, με την ώθηση του απίθανου κόσμου τους, οι Μαύροι Αετοί μπήκαν δυνατά και προηγήθηκαν στο σκορ με το «καλημέρα» (4’), ύστερα από πέναλτι του Έρικ Γκαρθία στον Γιέσπερ Λίντστρεμ και εύστοχη εκτέλεση του Φίλιπ Κόστιτς.

Οι Μπλαουγκράνα προσπάθησαν να συνέλθουν γρήγορα από το σοκ, έχασαν μια σπουδαία ευκαιρία με κεφαλιά του Πιέρ - Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ (9’), αλλά απείλησαν ξανά εννέα λεπτά αργότερα με τον Ρόναλντ Αραούχο, με τον Κέβιν Τραπ να διώχνει σε κόρνερ.

Η Άιντραχτ, πολύ καλά στημένη στην άμυνα, «έπαιζε» με το προβάδισμα και έψαχνε να κάνει (ξανά) την ζημιά με αντεπιθέσεις, με τον Μαρκ - Αντρέ Τερ Στέγκεν να μπλοκάρει το διαγώνιο σουτ του Κόστιτς (26’).

Οι φιλοξενούμενοι απείλησαν εκ νέου με ωραία προσπάθεια και σουτ του Άνσγκαρ Κνάουφ, πατούσαν καλύτερα από την αντίπαλό τους και, μάλιστα, πέτυχαν και δεύτερο γκολ, με καταπληκτικό, μακρινό σουτ του Ραφαέλ Σάντος Μπορέ (36’).

Σαν να μην έφταναν οι αγωνιστικές αναποδιές για τους Καταλανούς, έχασαν με τραυματισμό στον μηρό τον Πέδρι, με τον Τσάβι να βάζει στην θέση του τον Φρένκι Ντε Γιονγκ, ο οποίος δεν ήταν στο 100% λόγω ίωσης.

Ο Ομπαμεγιάνγκ έχασε μια πολύ καλή ευκαιρία προ κενής εστίας με το «καλημέρα» (48’), οι γηπεδούχοι έδειχναν αποφασισμένοι να τα παίξουν όλα για όλα, με τον Τραπ να αντέχει στην πίεση της Μπάρτσα, η οποία όμως γλίτωσε και από το 0-3 σε άψογη αντεπίθεση και τετ - α - τετ του Λίντστρεμ που έβγαλε ο Τερ Στέγκεν (58’).

Ό, τι δεν κατάφερε ο Λίντστρεμ, όμως, το πέτυχε ο καταπληκτικός Κόστιτς στο 67’, με διαγώνιο σουτ μέσα από την περιοχή ύστερα από πάσα του Νταΐσι Καμάντα, με την καταλανική άμυνα απλώς να παρακολουθεί.

Η… γκαντεμιά της Μπάρτσα ήταν τέτοια που δεν της δόθηκε πέναλτι μέσω VAR με το σκορ στο 0-2, ενώ της ακυρώθηκε (ορθά) μέσω VAR το γκολ της τιμής του Σέρχιο Μπουσκέτς για οφσάιντ… εκατοστών.

Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο «Μπούσι» πέτυχε εντέλει ένα καταπληκτικό γκολ για την τιμή των όπλων με τον Αραούχο, σε ρόλο σέντερ φορ πλέον, να χάνει στη συνέχεια δύο μεγάλες ευκαιρίες για να βάλει φωτιά στην τελική ευθεία του αγώνα.

Στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Μέμφις Ντεπάι μείωσε σε 3-2 με πέναλτι, αλλά ήταν πλέον αργά, με την Άιντραχτ να πανηγυρίζει μια δίκαιη πρόκριση και την Μπαρτσελόνα να διαπιστώνει ότι, παρά την σημαντική βελτίωση επί Τσάβι, έχει ακόμα πολλή, πολλή δουλειά για να γίνει ξανά φουλ ανταγωνιστική στο υψηλότερο επίπεδο…

Μπαρτσελόνα (Τσάβι): Τερ Στέγκεν - Μινγκέθα (61’ Ντεστ), Αραούχο, Έρικ Γκαρθία (70’ Λούουκ Ντε Γιονγκ), Τζόρντι Άλμπα - Πέδρι (46’ λ. τρ. Φρένκι Ντε Γιονγκ), Μπουσκέτς, Γκάβι - Ντεμπελέ, Ομπαμεγιάνγκ (61’ Τραορέ), Φεράν Τόρες (80’ Ντεπάι)

Άιντραχτ (Όλιβερ Γκλάσνερ): Τραπ - Τουρέ (90'+8' Χασέμπε), Χιντερέγκερ, Εντικά - Κνάουφ (90'+8' Τσάντλερ), Γιάκιτς, Ρόντε (80’ Χρούστιτς), Κόστιτς - Λίντστρεμ (80’ Χάουγκε), Καμάντα - Σάντος Μπορέ (90’ Άτσε)

Επιβλητική Γουέστ Χαμ στα ημιτελικά

H ισορροπία στο Λονδίνο (1-1) άφηνε ανοικτούς λογαριασμούς για τη ρεβάνς στη Γαλλία, η οποία ωστόσο έμελλε να μετατραπεί σε πάρτι της Γουέστ Χαμ! Χάρη σε μια κυριαρχική εμφάνιση, οι Άγγλοι επικράτησαν 3-0 της Λυών για να κλείσουν ραντεβού με την Άιντραχτ στα ημιτελικά! Το σκορ για τους φιλοξενούμενους άνοιξε ο Ντόουσον στο 38΄, με τον Ντέκλαν Ράις έξι λεπτά αργότερα να διαμορφώνει το 2-0 με τη βοήθεια της κόντρας. Το τελικό αποτέλεσμα διαμόρφωσε ο Μπόυεν στις αρχές του δεύτερου μέρους (48΄) χάρη στη δεύτερη ασίστ του Φορνάλς, με την Γουέστ Χαμ να σφραγίζει επιβλητικά την πρόκριση για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Κλείδωσε την πρόκριση στην παράταση η Ρέιντζερς, 3-1 τη Μπράγκα

Στο δικό της γήπεδο, σκορ και δεδομένα αλλάζουν! Με τη δυναμική του «Ibrox», η Ρέιντζερς ανέτρεψε το σκορ του πρώτου γύρου (1-0) στην παράταση και με το τελικό 3-1 κόντρα στην Μπράγκα (που ολοκλήρωσε το ματς με εννιά παίκτες) κλείδωσε το εισιτήριο για τα ημιτελικά, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει τη Λειψία. Οι Σκωτσέζοι μάλιστα δεν θα μπορούσαν να είχαν ονειρευτεί καλύτερο ξεκίνημα, αφού μόλις στο 2΄ο Ταβιερνιέ τους έβαλε σε θέση οδηγού. Στο 42΄ο Τορμένα αποβλήθηκε και έδωσε την ευκαιρία στη Ρέιντζρες να γράψει το 2-0 από το σημείο του πέναλτι, με τον Ταβιερνέ να μην σπαταλά την ευκαιρία και να διπλασιάζει τα τέρματα των γηπεδούχων.

Το ζύγι έγερνε πλέον προς την πλευρά των Βρετανών που είχαν σκορ πρόκρισης και αριθμητικό πλεονέκτημα, όμως η Μπράγκα ήταν ακόμα ζωντανή! Στο 83΄ο Κάρμο σόκαρε τη Ρέιντζερς για να στείλει το ματς στην παράταση, εκεί όμως που οι Πορτογάλοι ξέμειναν από δυνάμεις. Στο 101΄ο Ρούφε πέτυχε το καθοριστικό 3-1 σε κενή εστία για τους Σκωτσέζους, με τους φιλοξενούμενους να χάνουν το μυαλό τους και να μένουν να παλεύουν με εννέα παίκτες εξαιτίας της αποβολής του Μεδέιρος (105΄). Ο Άρφιλντ ακολούθως έχασε τα... άχαστα για να κάνει και το 4-1 για τη Ρέιντζερς, η οποία πήρε τελικά τη νίκη και μαζί το εισιτήριο για τα ημιτελικά.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image