Ολυμπιακός: Η εικόνα του αμυντικά στα ντέρμπι, δεν ήταν εικόνα ενόψει ευρωπαϊκού τελικού

Ολυμπιακός: Η εικόνα του αμυντικά στα ντέρμπι, δεν ήταν εικόνα ενόψει ευρωπαϊκού τελικού

Ολυμπιακός: Η εικόνα του αμυντικά στα ντέρμπι, δεν ήταν εικόνα ενόψει ευρωπαϊκού τελικού

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος κάνει στο blog του στο Gazzetta μία ανάλυση του αμυντικού κομματιού του παιχνιδιού του Ολυμπιακού στα τελευταία ντέρμπι πρωταθλήματος ενόψει του ευρωπαίκού τελικού.

Ας ξεχάσουμε το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 2-0 κι ας πούμε ότι η τραγική εικόνα της ομάδας οφείλεται αποκλειστικά, που δεν είναι έτσι αλλά τέλος πάντων, στο προ τριών ημερών Ολυμπιακός-Άστον Βίλα 2-0.

Ας εστιάσουμε στα δύο τελευταία παιχνίδια του πρωταθλήματος, στα οποία η ομάδα του Μεντιλίμπαρ πήρε τα αποτελέσματα που ήθελε, τόσο για βαθμολογικούς, όσο και για λόγους πρεστίζ: στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ 2-0 και στο ΠΑΟ-Ολυμπιακός 2-2. Εάν αναλύσουμε λίγο τα δύο αυτά ντέρμπι, θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι η εικόνα του Ολυμπιακού αμυντικά δεν ήταν αυτή που έπρεπε, για να είμαι κολακευτικός στο σχολιασμό.

Καλά για το παιχνίδι στη Λεωφόρο δεν συζητάμε καν. Ο Ρέτσος με τον Κάρμο δεν ήταν στην ίδια ευθεία και φυσικά έτσι κάλυψαν τον Γερεμέγεφ στην ευκαιρία του στα πρώτα μόλις λεπτά, με τον Ρέτσο γενικά να μην κάνει καλή άμυνα, αφού λόγω κακής τοποθέτησης απέτυχε να διώξει με κεφαλιά. Στο άλλο τετ α τετ του Γερεμέγεφ ήταν ο Ρόντινεϊ, που δεν έπαιξε την ευθεία με τα στόπερ κι ο φορ του ΠΑΟ πάλι καλύπτονταν.

Ο Κάρμο είχε μία καλή παρουσία, όμως δεν αρκούσε, καθώς ο Ρέτσος άργησε πολύ να προσαρμοστεί στο πνεύμα του παιχνιδιού για άγνωστο λόγο. Ακόμη και στη φάση του δοκαριού του Μπακασέτα, που έκανε ένα καλό τάκλιν και βοήθησε να αλλάξει η πορεία της μπάλας, ο Έλληνας διεθνής στόπερ αρχικά δεν ενήργησε σωστά, αφού πήγε δεύτερος πάνω στην μπάλα σε σχέση με τον Γερεμέγεφ, ο οποίος γενικά του δημιούργησε προβλήματα, σε σημείο που μου θύμισε το πολύ κακό παιχνίδι του μέσα στην Φράιμπουργκ, με αντίπαλο έναν άλλο πανύψηλο επιθετικό, τον Γκρέγκοριτς, που λόγω διαφοράς ποιότητας με τον Γερεμέγεφ είχε βάλει τρία γκολ σε εκείνο το 5-0.

Δεν ξέρω μήπως ο Ρέτσος έχει θέματα όταν βρίσκει πολύ ψηλά φορ, όμως γενικά στη Λεωφόρο δεν ήταν καλός. Ακόμη και στη φάση του 2-0 δεν πήγε όσο γρήγορα έπρεπε πάνω στον σκόρερ Μπερνάρντ. Βέβαια, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, στη συγκεκριμένη φάση ο Φορτούνης κι ο Ρόντινεϊ μάρκαραν με τα μάτια τον αριστερό μπακ του ΠΑΟ, τον Χουάνκαρ, με τον Βραζιλιάνο δεξιό μπακ του Ολυμπιακού να παίζει μονίμως από μακριά τον όποιο εξτρέμ η, μπακ από την πλευρά του, με συνέπεια να βγαίνουν από εκεί αβέρτα σέντρες.

ρ

Αλήθεια είναι κι ότι οι στόπερ δεν είχαν τη βοήθεια που έπρεπε από τους κεντρικούς χαφ, τον Έσε και τον Όρτα, με εξαίρεση μία πολύ αποτελεσματική άμυνα του Πορτογάλου. Ο Αργεντίνος, πιθανότατα γιατί ήταν σκασμένος, πραγματοποίησε μία από τις χειρότερες εμφανίσεις του στον Ολυμπιακό και απλά ανάσανε λίγο με την είσοδο του Ιμπόρα, αλλά κι ο Πορτογάλος, είτε γιατί αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να παίξει τρία ματς σε καλό επίπεδο μέσα σε μία εβδομάδα, είτε για άλλο λόγο, έκανε πολλά λάθη και στη δημιουργία κι ακόμη και κοντά στην περιοχή του Τζολάκη.

Θα έλεγα, όμως, ότι ότι το πλέον επώδυνο είναι ότι και στο 2-0 με την ΑΕΚ, δηλαδή σε ένα ντέρμπι στο οποίο ο Ολυμπιακός κράτησε το μηδέν, δεν ήταν καλός αμυντικά! Επέτρεψε στην αντίπαλο του να κάνει ουκ ολίγες ευκαιρίες και μην μας επηρεάζει το ότι οι Λιβάι και Ελίασον στο α΄ ημίχρονο έκαναν τρεις φορές τις χειρότερες επιλογές από θέσεις γκολ η, ότι στο τέλος ο Τζολάκης έσωσε δύο φορές την εστία του από σουτ του Τσούμπερ, με τον Ρόντινεϊ να μην υπάρχει καν στις φάσεις, ενώ υποτίθεται ότι ο Ελβετός ήταν ο παίκτης του!

Και σε εκείνο το ματς η άμυνα του Ολυμπιακού δεν έπαιξε καλά το οφσάιντ η, δεν το δοκίμασε καν, με αποκορύφωμα τη φάση στο 7’ στην οποία ο Τζολάκης έκανε πέναλτι στο Λιβάι, που ευτυχώς για τους «ερυθρόλευκους» ήταν οριακά οφσάιντ. Μόνο που ήταν οφσάιντ καθαρά από τύχη κι όχι γιατί έπαιξαν οι αμυντικοί του Ολυμπιακού το οφσάιντ, με τον Κάρμο στη συγκεκριμένη περίπτωση να κολλάει. Τότε ήταν ο Κάρμο με τον Ντόη κεντρικοί αμυντικοί κι ο Λιβάι τους έφυγε πολύ εύκολα και σε μία ακόμη φάση, αργότερα, με τον Κάρμο να προλαβαίνει και να κόβει σωτήρια.

Γεβντάι

Γενικά η εικόνα του Ολυμπιακού αμυντικά σε αυτά τα τρία ντέρμπι δεν ήταν εικόνα που αναλογούσε σε ομάδα που έχει να παίξει σε λίγες ημέρες τελικό Κόνφερενς Λιγκ. Με τέτοια η, παρόμοια εικόνα λογικά η ομάδα δεν μπορεί να έχει τύχη κόντρα στη Φιορεντίνα. Πρέπει έστω σε αυτές τις λίγες προπονήσεις που απομένουν να γίνει μία όσο το δυνατό καλύτερη προσπάθεια να καλυφθούν οι αδυναμίες, στο βαθμό που γίνεται. Αν είναι οι αντίπαλοι σέντερ φορ να βγαίνουν συνεχώς στην πλάτη της άμυνας, είτε είναι γρήγοροι, όπως ο Λιβάι, είτε είναι αργοί, όπως ο Γερεμέγεφ, δεν βγαίνει νόημα.

Εκτός κι αν ο Ολυμπιακός μπορεί να κάνει τρία η, τέσσερα γκολ και να κερδίσει 3-2 η, 4-3, οπότε όλα καλά!

Άσχετο:

Ίσως θυμάστε ότι είχα γράψει μετά το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Άστον Βίλα ότι στο Καραϊσκάκη ήταν μεταξύ άλλων φημισμένων μάνατζερ κι ο Τζουλιάνο Μπερτολούτσι με τον Κία Γιοραμπσιάν.

Τις προάλλες λοιπόν μία βραζιλιάνικη εφημερίδα έγραψε ότι, «ο Φιλίπε Κουτίνιο είναι στο στόχαστρο της Μπεσίκτας και του Ολυμπιακού και οι ατζέντηδες του, ο Μπερτολούτσι με τον Γιοραμπσιάν, αξιολογούν τις πιθανότητες. Η πρόταση της Μπεσίκτας κρίθηκε καλή, αλλά η προσαρμογή της οικογένειας του παίκτη στην Κωνσταντινούπολη λαμβάνεται υπόψιν κατά την αξιολόγηση. Την πρώτη εβδομάδα του μήνα οι Τούρκοι έστειλαν την αρχική πρόταση τους. Οι Έλληνες ακόμη δεν έχουν παρουσιάσει την προσφορά τους».

Η φωτογραφία της ημέρας:

Να διευκρινίσω κάτι σημαντικό σχετικά με την πρόσκληση του Έσε στην Εθνική Αργεντινής Κ23 ετών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνουν στο Παρίσι το καλοκαίρι-εάν θέλει πάει ο Έσε και εάν θέλει τον αφήνει να πάει ο Ολυμπιακός. Δεν είναι υποχρεωτικό δηλαδή να τον αφήσει τον παίκτη του ο Ολυμπιακός. Δεν είναι π.χ. προκριματικά παγκοσμίου Κυπέλλου. Επαφίεται στην καλή διάθεση του συλλόγου και του παίκτη.

Εσε

Η κλήση, κατ΄αρχάς στην προεπιλογή, είναι σίγουρα τιμητική για τον παίκτη και για τον Ολυμπιακό, από την άλλη όμως αν συνυπολογίσουμε ότι αν πάει ο Έσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα χάσει όλη την προετοιμασία του Ολυμπιακού. Και θα είναι και πτώμα ενόψει της επόμενης σεζόν, καθώς, εκτός όλων των άλλων, φέτος έχει παίξει πάρα πολύ, οπότε εύλογα χρειάζεται διακοπές για ξεκούραση.

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.