Ολυμπιακός: Τα ευρωπαϊκά σενάρια με… «ερυθρόλευκο» Conference!

Ολυμπιακός: Τα ευρωπαϊκά σενάρια με… «ερυθρόλευκο» Conference!

Ανδρέας Δημάτος Ανδρέας Δημάτος
Ολυμπιακός: Τα ευρωπαϊκά σενάρια με… «ερυθρόλευκο» Conference!

bet365

Ο Ανδρέας Δημάτος αναλύει όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια σχετικά με τα (τέσσερα ή και… πέντε) ελληνικά εισιτήρια στην Ευρώπη στο ενδεχόμενο που ο Ολυμπιακός φτάσει μέχρι την κατάκτηση του Conference League – Πότε η Ελλάδα κερδίζει επιπλέον θέση, πότε οι ερυθρόλευκοι έχουν δικαίωμα επιλογής και πότε… όχι, τι συμβαίνει με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους!

Με τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά στην ιστορία του, ένα βήμα πριν από τον τελικό της Αθήνας, είναι απόλυτα θεμιτό τα όνειρα των ανθρώπων του και των φιλάθλων του να φτάνουν μέχρι και την κατάκτηση του Conference League σε αυτή την τετράδα διεκδικητών με Αστον Βίλα, Φιορεντίνα και Μπριζ!

Τι θα ισχύσει σε αυτό το ενδεχόμενο ως προς τα ελληνικά εισιτήρια στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν; Σε ποια διοργάνωση θα αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Κερδίζει η Ελλάδα έξτρα ευρωπαϊκή θέση με μια ελληνική ομάδα να κατακτά ευρωπαϊκό τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου;

Τα σενάρια, πιθανά και απίθανα, είναι πολλά… Από το να μείνει η Ελλάδα χωρίς ομάδα στα προκριματικά του επόμενου Champions μέχρι και να γίνουν πέντε τα τέσσερα ευρωπαϊκά εισιτήρια που κανονικά δικαιούται!

Ας τα δούμε αναλυτικά σε τρεις βασικούς άξονες:

ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΟ

-Ο Ολυμπιακός κατακτά το Conference League και το ελληνικό πρωτάθλημα:

Σε αυτή την περίπτωση ο Ολυμπιακός θα έχει απευθείας θέση στο League Stage του νέου Europa League, χωρίς προκριματικά ως κάτοχος του Conference League και ως πρωταθλητής Ελλάδας μπορεί να συμμετάσχει στα προκριματικά του Champions League ξεκινώντας -βάσει access list- από τον δεύτερο προκριματικό με τρεις προκριματικούς μέσα στο καλοκαίρι για την πρόκριση στο League Stage του Champions League.

Σε αυτό το σενάριο ο Ολυμπιακός έχει δικαίωμα επιλογής: Αν επιλέξει τη συμμετοχή του στα προκριματικά του Champions League, την απευθείας θέση του κατόχου του Conference League στο Europa League θα καλύψει η ομάδα από τα προκριματικά της διοργάνωσης με τον υψηλότερο συντελεστή. Αν ο Ολυμπιακός επιλέξει τη σιγουριά της απευθείας συμμετοχής στο League Stage του Europa League (αποφεύγοντας τα καλοκαιρινά προκριματικά και το ρίσκο του αποκλεισμού) τότε η Ελλάδα δεν θα έχει εκπρόσωπο στα προκριματικά του Champions League, αφού στο Champions Path δεν μπορεί να μετάσχει μη πρωταθλήτρια ομάδα.

Εδώ όμως υπάρχει και το υποσενάριο να μην χρειαστεί καν να επιλέξει ο Ολυμπιακός! Πώς; Αν τελείωνε τώρα η σεζόν, ο Ολυμπιακός -ως πρωταθλητής- δεν θα ξεκινούσε από τον δεύτερο προκριματικό, αλλά εκμεταλλευόμενος τον δεύτερο καλύτερο συλλογικό συντελεστή που διαθέτει στο σύνολο των ομάδων του Champions Path, θα πήγαινε αυτόματα στα πλέι οφ του Champions League. Σε αυτή την περίπτωση θα είχε εξασφαλισμένο το Europa, ακόμα και σε περίπτωση αποκλεισμού, οπότε δεν θα είχε καν θέμα να σκεφτεί τι θα επιλέξει.

Το ακόμα πιο απίστευτο σε αυτό το πρώτο σενάριο (με Ολυμπιακό κάτοχο του Conference και πρωταθλητή Ελλάδας) είναι το τρελό ενδεχόμενο ο Ολυμπιακός να έχει ταυτόχρονα απευθείας θέση στο Europa League (ως κάτοχος του Conference) αλλά και στο Champions League (ως πρωταθλητής Ελλάδας), αν τον ευνοήσει η εξέλιξη στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (με τη Σαχτάρ πρώτα απ’ όλα να χάνει το πρωτάθλημα στην Ουκρανία από τη δεύτερη Ντιναμό Κιέβου) και έτσι να βρεθεί με τον καλύτερο συλλογικό συντελεστή σε όλο το Champions Path του Champions League. Σε αυτή την περίπτωση θα καλύψει τη θέση του κατόχου του τίτλου στους 36 του Champions League.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

-Ο Ολυμπιακός κατακτά το Conference League, ενώ διαθέτει και ευρωπαϊκό εισιτήριο από το ελληνικό πρωτάθλημα

Σε αυτό το ενδεχόμενο ο Ολυμπιακός θα έχει την απευθείας θέση στους 36 του Europa League και ταυτόχρονα ευρωπαϊκό εισιτήριο για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Conference League. Εννοείται ότι θα συμμετάσχει απευθείας στο Europa League και η χώρα μας δεν θα έχει δύο, αλλά μία ομάδα στα προκριματικά του Conference (την έτερη πλην Ολυμπιακού). Ο πρωταθλητής Ελλάδας 2024 θα μετάσχει στο δεύτερο προκριματικό του Champions League, ο κυπελλούχος στον πρώτο προκριματικό του Europa, o Oλυμπιακός απευθείας στο League Stage του Europa και η τρίτη ή η τέταρτη ομάδα των πλέι οφ (εξαρτάται από το ποιος θα κατακτήσει το Κύπελλο) στον δεύτερο προκριματικό του Conference.

Αν ο Ολυμπιακός έχει ταυτόχρονα εισιτήριο από το ελληνικό πρωτάθλημα για τα προκριματικά του Europa και απευθείας θέση στο Europa ως κάτοχος, τότε θα παίξει απευθείας στο League Stage του Europa, χωρίς ελληνική ομάδα στα προκριματικά της διοργάνωσης και θα υπάρξουν κανονικά τα δύο ελληνικά εισιτήρια στα προκριματικά του Conference.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΡΙΤΟ

-Ο Ολυμπιακός κατακτά το Conference League, ενώ δεν έχει ευρωπαϊκό εισιτήριο από το ελληνικό πρωτάθλημα

Αυτή είναι και η μοναδική περίπτωση στην οποία η Ελλάδα κερδίζει έξτρα ευρωπαϊκό εισιτήριο και θα έχει του χρόνου πέντε ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αντί για τέσσερις. Είναι το ενδεχόμενο στο οποίο ο Ολυμπιακός τερματίζει τέταρτος στα ελληνικά πλέι οφ με Κυπελλούχο τον Αρη και ταυτόχρονα είναι ο κάτοχος του Conference League!

Σε αυτό το ενδεχόμενο τα τέσσερα… κανονικά ελληνικά εισιτήρια μένουν ως έχουν: Ο πρωταθλητής Ελλάδας θα μετάσχει στο δεύτερο προκριματικό του Champions League, ο κυπελλούχος στον πρώτο προκριματικό του Europa, o δεύτερος και ο τρίτος των πλέι οφ στον δεύτερο προκριματικό του Conference. Και ο Ολυμπιακός ως κάτοχος θα μετάσχει απευθείας στο League Stage του Europa League με έξτρα ελληνική θέση στην Ευρώπη!

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ανδρέας Δημάτος
Ανδρέας Δημάτος

Από το πρώτο έτος ως φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών εκπλήρωσε το πάθος του για τη δημοσιογραφία. Στις αρχές του 1989 πέρασε την πόρτα της Αθλητικής Ηχούς και λίγο αργότερα εντάχθηκε στο αθλητικό τμήμα της τηλεόρασης του ΑΝΤ-1. Από τότε μέχρι σήμερα συνεργάστηκε με πολλές ακόμα εφημερίδες (Ωρα, Sportime, Αδέσμευτο Τύπο, Πρωταθλητή), ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΑΝΤ-1, ΣΠΟΡ ΦΜ, Σέντρα ΦΜ) και διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας Goal News μέχρι το 2015, οπότε και για δεύτερη φορά ανέλαβε διευθυντής επικοινωνίας της ΑΕΚ για τα επόμενα επτά χρόνια. Εδώ και ένα χρόνο εργάζεται στην UEFA ως media consultant και advisor στο executive office στα γραφεία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας στη Νιόν.