ΠΑΟΚ: Ας είναι 0-0 και στο 75', ας μπει το πρώτο και στο 80'

ΠΑΟΚ: Ας είναι 0-0 και στο 75', ας μπει το πρώτο και στο 80'

ΠΑΟΚ: Ας είναι 0-0 και στο 75', ας μπει το πρώτο και στο 80'

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τον αποψινό αγώνα ΠΑΟΚ-Ντινάμο με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν και τη μία απαραίτητη αρετή για όλους όσους βρεθούν στο γήπεδο. Όσα είπε και πιστεύει ο Λουτσέσκου.

Τι να λέμε και τι να γράφουμε… Ο ΠΑΟΚ δίνει σήμερα έναν αγώνα που μπορεί να τον βάλει στους οκτώ της Ευρώπης! Τι άλλο πιο σημαντικό από αυτό;

Να αναλύσουμε την κατάσταση; Χρειάζεται; Υπάρχει κανείς ΠΑΟΚτσής ή Έλληνας φίλος του ποδοσφαίρου που δεν αντιλαμβάνεται το τι ακριβώς ισχύει πριν το αποψινό ΠΑΟΚ-Ντινάμο Ζάγκρεμπ; (Και όμως ενώ εμείς εδώ «μαλώνουμε» αν γράφεται Ντινάμο ή Ντιναμό, οι Κροάτες την λένε… Ντίναμο).

Δηλαδή τι να εξηγήσουμε μετά το 2-0 των Κροατών στο πρώτο ματς; Τι να προσθέσουμε με αφορμή και τη φόρμα που δείχνει να βρίσκεται ο Δικέφαλος του Βορρά; Προσωπικά δεν μπορώ αυτή την… υποχρεωτική αισιοδοξία που πρέπει οπωσδήποτε να εκφράζεται σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις: «Πάμε γερά και δυνατά. ΠΑΟΚ είσαι και δεν μασάς. Θα τους φάμε, θα τους καταπιούμε…». Να «κοροϊδεύουμε» επειδή έτσι είθισται; Μου αρέσει ο ρεαλισμός και (για παράδειγμα) όταν θα ξαναβρεθεί ο ΠΑΟΚ να παίζει σε συνθήκες όπως πριν τον ημιτελικό στη Λεωφόρο, θα ξαναδείτε αισιοδοξία αλλά και σιγουριά στο κείμενο. Αλλά…

Πως γυρίζει;

Σε εντελώς τακτικό και ποδοσφαιρικό επίπεδο και με τα τωρινά δεδομένα του… ξεζουμίσματος που παραδέχθηκε ο προπονητής του ΠΑΟΚ, η ομάδα του Λουτσέσκου πρέπει να κάνει υπέρβαση για να διασπάσει την καλά οργανωμένη άμυνα των Κροατών που είναι ικανοί και στην μετάβαση. Να την ανοίξει, να κάνει φάσεις που δεν έκανε στο πρώτο ματς, να βάλει γκολ που έχει να σκοράρει πάνω από 200 λεπτά και ταυτόχρονα να αποφύγει τα λάθη που μπορεί να φέρουν επικίνδυνες επιθέσεις στην μετάβαση των αντιπάλων. Ας μην πλατειάζουμε: Ο ΠΑΟΚ πάει για το τέλειο παιχνίδι. ΜΠΟΡΕΙ και ΠΡΕΠΕΙ να το κάνει. Είναι το ματς της χρονιάς για κάποιους από τους παίκτες του αν τα καταφέρουν θα είναι και το ματς της ζωής τους. Μπορούν να μπουν και οι 11 και να πάρουν κίτρινη κάρτα; Μπορούν να μας δείξουν πόσο το θέλουν; Για δείτε και κάτι άλλο… Ο πρόεδρός τους χθες μιλούσε για τον τελικό της διοργάνωσης. Το ακούτε; Το είδατε; Έτσι σας έχουν και σας βλέπουν…

Ρωτάς και ξαναρωτάς τον Λουτσέσκου… «πώς θα αλλάξει η κατάσταση με αυτό το ξεζούμισμα ενόψει του σημερινού αγώνα που πρέπει να πετύχετε μία τέτοια ανατροπή απέναντι σε έναν οργανωμένο αντίπαλο;» Τι να πει; Ποιο προφορικό επιχείρημα να σε πείσει αυτή τη δεδομένη περίοδο; Σου λέει μία… ότι εμείς μπορούμε να πιάσουμε πολύ καλή απόδοση, αυτό το τέλειο που χρειαζόμαστε και προσθέτει: « Μιλάμε για προημιτελικά στο UECL. Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της ομάδας. Πότε συνέβη ξανά αυτό; Έχουν μπροστά τους κάτι μεγάλο, να παλέψουν για έναν τίτλο με τη δουλειά τους. Τι άλλο να θέλεις παραπάνω σαν κίνητρο; Η μπάλα είναι στα πόδια τους και είναι επαγγελματίες».

Δεν πρόκειται να πάει σε αλλαγή φιλοσοφίας; Δεν θα παίξει με τρία στόπερ. Δεν θα παίξει εξ αρχής με δύο φορ. Δεν θα επιστρέφει την μπάλα στους Κροάτες όταν εκείνοι θα του την παραδώσουν για να τον περιμένουν. Κατοχή θέλει, σετ παιχνίδι, πολλές πάσες με την μπάλα κάτω, συνδυαστικό ποδόσφαιρο που θα φέρνει τους παίκτες του σε καλή θέση βολής, έτσι ώστε να είναι αυτή τη στιγμή η πρώτη ομάδα στον κόσμο Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα με την καλύτερη επιθετική αποτελεσματικότητα παγκοσμίως στην επιθετική αποτελεσματικότητα. Πώς θα ελπίζει να πάρει το αποτέλεσμα; Περιμένει ότι το τεράστιο κίνητρο θα βοηθήσει τους παίκτες του να παίξουν πιο αποφασιστικά, με πιο γρήγορη σκέψη και όχι 3-4 κοντρόλ για να αποφασίσουν, με σχετικό ρίσκο και εμπνεύσεις, χωρίς το παιχνίδι της ασφάλειας μην τυχόν γίνει το λάθος που είναι και πολύ προβλέψιμο.

Δύσκολα είναι όλα, αλλά ΝΑΙ είναι αλήθεια ότι ο ΠΑΟΚ το έχει ξανακάνει φέτος και μπορεί να παίξει πολύ καλό ποδόσφαιρο και φυσικά το όραμα της συνέχειας στην Ευρώπη αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο. Όποιος νομίζει ότι ο ΠΑΟΚ έγινε προβλέψιμος λόγω συστήματος, ή εξαιτίας ενός-δύο παικτών, κάνει απλά λάθος. Το πρόβλημα είναι γενικό και σχετίζεται με το μυαλό (όχι το σώμα) όλων που έχει μπλοκάρει σε αυτή τη φάση.

Με αυτά και με αυτά η υπομονή στη σημερινή αναμέτρηση αποτελεί τεράστια αρετή. Το επικίνδυνο για τον ΠΑΟΚ θα είναι να απειληθεί και να δεχθεί γκολ. Οδυνηρό ΔΕΝ θα είναι αν το ματς στο 60΄ στο 70΄ ή στο 75΄ ακόμη και στο 80΄ παραμένει στο 0-0. Ας είναι και ας μπει το πρώτο με… στραβοκλωτσιά 10 λεπτά πριν το φινάλε. Μετά… θα τα πούμε για το πώς γέρνει το γήπεδο και η μπάλα μπαίνει μόνη της μέσα, κάτι που ξέρουν καλά οι Κροάτες.

* Θέμα προς προβληματισμό: Όσοι οργανώθηκαν για επεισόδια που επέφεραν τελικά τη δολοφονία αστυνομικού στο Ρέντη ήταν… «οπαδοί κάποιας ομάδας». Όσοι το Σάββατο το βράδυ στη Θεσσαλονίκη επιτέθηκαν κατά δύο ανθρώπων στην πλατεία Αριστοτέλους, μπορεί και να… «πηγαίνουν στον ΠΑΟΚ και να τα σπάνε τις Κυριακές». Τελικά… κανένας προβληματισμός: Ό τι λέει ο νόμος και γι αυτούς τους επιπόλαιους που χωρίς συνείδηση νιώθουν άνεση να εμπλέκουν τον ΠΑΟΚ σε κάθε τι παραβατικό. Αρκεί να τον κινητοποιήσει κάποιος τον νόμο, ειδικά για όσους «εύκολα» πιάνουν το ΠΑΟΚ στο στόμα τους.

* Αναστάτωση τώρα μεταξύ των οπαδών της ΑΕΚ για τις συνέπειες του νέου νόμου και τα απίστευτα που προβλέπει για κάθε συμπεριφορά (πυρσός, καυγάς, ένταση) με αθλητικό υπόβαθρο. Όπως πολλές φορές τόνισα το τελευταίο διάστημα: Αργά ξυπνήσαμε όλοι. Πολύ αργά και τώρα ο Πρωθυπουργός βγαίνει και πανηγυρίζει για το ότι με τις εντυπωσιακές αποφάσεις τους, τελείωσε ομαλά το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-3! Δεν πάτε να λέτε εσείς…

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.