Τα κάναμε πάλι... Κόλος Κοβαλίβκα! (vids)

Τα κάναμε πάλι... Κόλος Κοβαλίβκα! (vids)

Τα κάναμε πάλι... Κόλος Κοβαλίβκα! (vids)

bet365

Ο Μιχάλης Τσαμπάς γράφει για το περσινό... ανέκδοτο της Κόλος Κοβαλίβκα που έκανε ξανά την εμφάνιση του στο ελληνικό ποδόσφαιρο, φορώντας την φανέλα της Βελέζ και της Αστάνα.

Ήταν 17 Σεπτεμβρίου του 2020 όταν ο Άρης έχασε με 2-1 στο «Κλεάνθης Βικελίδης» από... κάποια Κόλος Κοβαλίβκα και νωρίς - νωρίς είπε αντίο στην προοπτική να έχει παρουσία στο Europa League.

Το πρώτο συνθετικό όνομα της ομάδας από την Ουκρανία, που εκπροσωπούσε στην κυριολεξία ένα χωριό, έγινε τους επόμενους μήνες «ποδοσφαιρικό ανέκδοτο» στα χείλη όλων όσοι μιλούσαν για τις εκτός συνόρων υποχρεώσεις των ομάδων μας.

Η συνέχεια ήταν γνωστή. Με εξαίρεση κάποιες νύχτες που ο Ολυμπιακός βρήκε βαθμούς και τους πρόσφερε στο «γαλανόλευκο» πουγκί, ο κατήφορος δεν είχε τέλος. Κάτω και πάλι κάτω και παρακάτω.

Χώρες που κάποτε δεν τις βλέπαμε στον χάρτη του ποδοσφαίρου πλέον έβγαλαν για τα καλά φλας, μας προσπέρασαν πάτησαν γκάζι και απλά βλέπουμε την σκόνη μας. Και θα συνεχίσουμε όπως φαίνεται για πολλά χρόνια ακόμη. Χάσαμε ευρωπαϊκά εισιτήρια, υποβιβαστήκαμε σε διοργανώσεις (ούτε το Conferance League δεν είναι για τα... δόντια μας τελικά), αλλά μυαλό δεν βάλαμε.

Φάνηκε αυτό το καυτό βράδυ του Ιουλίου που μέσα σε διάστημα μισής ώρας η ΑΕΚ και ο Άρης βρήκαν τρόπο να πουν... αντίο Ευρώπη. Με αντιπάλους μια ομάδα από την Βοσνία και μια ομάδα από το Καζακστάν!

Μια ομάδα (η Βελέζ) που σε διάρκεια 30 αγώνων πολύ δύσκολα θα κέρδιζε την παραμονή της στη Superleague και μια ομάδα (την Αστάνα) που επίσης στο ελληνικό πρωτάθλημα θα είχε συνεπή παρουσία στα... play out και ως εκεί. Κι αν ο Άρης παρά την αποτυχία του (2η σερί σεζόν) έχει και την πίκρα για τον τρόπο που ήρθε το γκολ και τις πολλές χαμένες ευκαιρίες, η ΑΕΚ δεν έχει την παραμικρή δικαιολογία για το κάζο της!

Κάζο χωρίς προηγούμενο για την Ένωση, που σε αντίθεση με το πρώτο ματς είδε και τον Αραούχο να παίζει, είδε και τον Βράνιες να παίζει, είδε και τον Λε Ταλέκ να παίζει. Στα χαρτιά τουλάχιστον γιατί όσοι ήπιαν στο ΟΑΚΑ ή στην τηλεόραση ακόμη ένα πικρό ποτήρι δεν είδαν κάτι διαφορετικό από όσα ήξεραν ως τώρα. Ίσως τα προηγούμενα χρόνια η χρονιά να στράβωνε εκεί τέλη Σεπτέμβρη με μέσα Οκτώβρη.

Φέτος αμφότεροι οι δύο πρώτοι εκπρόσωποι στο Conferance League βιάστηκαν να μείνουν χωρίς υποχρεώσεις μεσοβδόμαδα. Ίσως αυτή την φορά έφτασε πραγματικά η ώρα να κοιτάξουμε στον καθρέφτη ποιο είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο και να πάρουμε κι απαντήσεις γιατί ονόματα-μύθοι που στο παρελθόν φορούσαν κόκκινες, πράσινες, κίτρινες, μαύρες φανέλες τώρα έρχονται μέχρι τη Μύκονο για διακοπές!

Το ξημέρωμα προφανώς θα είναι και η ώρα του ταμείου τόσο για την ΑΕΚ όσο και για τον Άρη. Το στραπάτσο δεν είναι μόνο σε θέμα πρεστίζ ή επικοινωνιακό από τον «κακό χαμό» που θα γίνει στις ραδιοφωνικές εκπομπές... άποψης.

Η μεγάλη ζημιά είναι και οικονομική αφού χρήματα που προφανώς στα ταμεία και των δύο ΠΑΕ υπολογίζονταν, δεν πρόκειται να εμφανιστούν ποτέ.

Όπως η ζωή, έτσι και η ποδοσφαιρική ζωή συνεχίζεται όμως οι πληγές που άνοιξαν εν μέσω καύσωνα θα είναι δύσκολο να κλείσουν τα κρύα βράδια του χειμώνα.


Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσαμπάς
Μιχάλης Τσαμπάς

Η πρώτη επαφή με τον.. χώρο έγινε στις «Παιδικές Φωνές» της Τετάρτης Δημοτικού σε ένα σχολείου του Αγρινίου. Ενα αθλητικό μονόστηλο και... όλος ο κόσμος δικός του. Από τότε κύλησαν... τόνοι κυβικά νερού στο αυλάκι αλλά το μυαλό πάντα εδώ γύρω τριγύριζε.

Για μια δεκαετία και κάτι μια μαγευτική περιήγηση στον κόσμο του χαρτιού και της εφημερίδας. Εφημερίδων για την ακρίβεια. Και μια και δύο και τρεις. Με μια τζούρα κι από ραδιόφωνο. Όμως η άλλοτε κραταιά και πλέον μια γλυκιά ανάμνηση «Αθλητική Ηχώ» έχει την δική της ξεχωριστή θέση στην καρδιά.

Κι από τον Ιούνιο του 2008 (βάλε κι ένα μήνα πριν τα δοκιμαστικά) το Gazzetta κυριαρχεί. Τα κτήρια αλλάζουν. Πότε Κατεχάκη, πότε Νέο Ηράκλειο και τώρα Αγία Παρασκευή. Η αγαπημένη όμως συνήθεια 15 ετών δεν αλλάζει ποτέ. Θέματα, τίτλοι, ειδήσεις, μεταγραφές, αποκλειστικότητες, συνεντεύξεις, αφιερώματα, μεγάλες διοργανώσεις. Όλα περνάνε μπροστά από τα μάτια και μεταφέρονται με αγάπη στην οθόνη. Συνεχίζεται...