EURO U19: Δώστε στα παιδιά της εθνικής τις ευκαιρίες που τους αξίζουν

EURO U19: Δώστε στα παιδιά της εθνικής τις ευκαιρίες που τους αξίζουν

EURO U19: Δώστε στα παιδιά της εθνικής τις ευκαιρίες που τους αξίζουν
Ο Γιώργος Μανταίος γράφει για τη δικαίωση του Τάσου Θέου και τον καταλυτικό ρόλο του Κώστα Κωνσταντινίδη και του Γρηγόρη Γεωργάτου στον άθλο της εθνικής U19 που βρίσκεται στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης

Η πρόκριση στους τελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων ήταν άπιαστο όνειρο εδώ και παραπάνω από μία δεκαετία για την Ελλάδα. Το 2012 το πέτυχε για τελευταία φορά και έκτοτε συμμετείχε στην τελική φάση μόνο ως διοργανώτρια το 2015. Αυτό που κατάφεραν τα παιδιά του Τάσου Θέου στον 5ο προκριματικό όμιλο της Elite Round ισοδυναμεί με άθλο. Τον Ιούλιο θα ταξιδέψουν στη Μάλτα, στο ραντεβού των οκτώ καλύτερων ομάδων της Ηπείρου μας, την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ένα ραντεβού από το οποίο απουσιάζουν η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Κροατία, χώρες που τα αναπτυξιακά τους προγράμματα βρίσκονται έτη φωτός μπροστά από την Ελλάδα.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η πολύ μεγάλη αυτή επιτυχία είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και επιμονής στο πλάνο που εκπονήθηκε πριν από τρία χρόνια, όταν τα ηνία των εθνικών ομάδων ανέλαβε ο Κώστας Κωνσταντινίδης. Δική του επιλογή για την U19 ήταν ο αρχιτέκτονας του θριάμβου, Τάσος Θέος, ο οποίος δέχθηκε δριμεία κριτική αλλά δικαιώθηκε πανηγυρικά. Δικές του κι οι δύο άλλοι ομοσπονδιακοί Αλέξανδρος Αλεξιάδης (U17) και Άγγελος Χατζόπουλος (U15). Οι τρεις τους υπό την επίβλεψη του «Κ.Κ.» και με τεράστια συμβολή του συντονιστή αναπτυξιακών εθνικών ομάδων, Γρηγόρη Γεωργάτου, λειτούργησαν σαν ομάδα, σαν οικογένεια, πάλεψαν, επέμειναν και τελικά πέτυχαν.

Μια πολύ καλή φουρνιά παικτών γεννηθέντων το 2005 ήλθε να «κουμπώσει» στους μεγαλύτερους (2004), αξιοποιώντας παράλληλα και τον Στέφανο Τζίμα (2006). To πράγμα... φώναζε ότι οδεύει προς διάκριση από το ξεκίνημά του. Τη σεζόν 2021/22 η U19 του Θέου έχασε την πρόκριση στην Elite Round έχοντας... ραντεβού με την ατυχία στην προκριματική φάση που έγινε στην Ναύπακτο. Ακόμα πιο άτυχη η U17 του Αλεξιάδη που έφτασε στην Elite Round και αποκλείστηκε αήττητη, έχοντας μία νίκη επί της Γαλλίας και μία ισοπαλία με την Ολλανδία. Δηλαδή τις δύο ομάδες που έφτασαν έως τον τελικό! Ήταν η φουρνιά των παιδιών που κατά βάση προερχόμενα από τον ΠΑΟΚ και είπαν «δεν πειράζει, πάμε γι΄άλλα». Ο Μοναστηρλής, ο Γεωργιάδης, ο Δεληγιάννης, ο Γκούμας, ο Κωττάς, ο Τζίμας και ο άτυχος Ταξιάρχης Φίλων (απών λόγω τραυματισμού) είναι οι συνδετικοί κρίκοι της περσινής U17 με την εφετινή U19. Μαζί τους η «αφρόκρεμα» των γεννηθέντων το 2004: ο Γιώργος Κούτσιας του Σικάγο, ο Δημήτρης Κεραμίτσης της Ρόμα, ο Τάσος Συμεωνίδης, ο Θάνος Προδρομίτης και ο Γιώργος Κυριόπουλος πρωταθλητές Νέων το 2022 με τον Παναθηναϊκο, ο Αλέξης Καλογερόπουλος και ο Χρήστος Σταυρόπουλος του Ολυμπιακού, ο Λευτέρης Τασιούρας, ο Λάμπρος Σμυρλής κι ο Νίκος Σπυράκος του ΠΑΟΚ, ο Νίκος Μπότης της Ίντερ, ο Βαγγέλης Νικολάου «αποκάλυψη» του Παναιτωλικού. Πολύ μεγάλη συνεισφορά είχαν στους προκριματικούς του περασμένου Νοεμβρίου ο αρχηγός Νίκος Χρήστου (Ολυμπιακός), ο Φίλων και ο Αλεξίου (Ίντερ) που έχασαν τους αγώνες της Ιρλανδίας λόγω τραυματισμών. Σε αυτούς αφιερώθηκε η νίκη επί της Ιρλανδίας και η πρόκριση.

Όλα αυτά τα παιδιά έχουν δουλέψει σκληρά και έχουν φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο για την ηλικία τους. Είναι 18 και 19 ετών, συνεπώς βρίσκονται στο μεταίχμιο της αξιοποίησης ή της εξαφάνισης. Οι προκάτοχοί τους (2002, 2003) έχουν απαξιωθεί στην Ελλάδα και τα αποτελέσματα τα είδαμε πολύ πρόσφατα με τις αποκαρδιωτικές εμφανίσεις της εθνικής Ελπίδων.

Η προηγούμενη εθνική Νέων που προκρίθηκε στην τελική φάση (2012), απέκλεισε την Αγγλία του Χάρι Κέιν στον ημιτελικό και ηττήθηκε από την Ισπανία στον τελικό 1-0 με γκολ του Χεσέ στο 80΄. Η φουρνιά εκείνη των «93ρηδων» έδωσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο τον Κουρμπέλη, τον Μπακασέτα, τον Μπουχαλάκη, τον Λυκογιάννη, τον Διούδη και αρκετούς άλλους. Το 2015 η Ελλάδα ως διοργανώτρια έφτασε ξανά στην τετράδα, όπου ηττήθηκε 4-0 από τη Ρωσία στη Λάρισα. Όμως μέσα από εκείνη την ομάδα αναδείχθηκαν οι «96ρηδες» Τσιμίκας, Κουλούρης, Καραχάλιος, Σάλιακας, Βέργος. Τώρα είναι η σειρά των 2004 και 2005 να αφήσουν το δικό τους στίγμα, αρκεί η επιτυχία τους να αφυπνίσει –επιτέλους- τους Έλληνες παράγοντες και να αξιοποιήσουν τα «διαμάντια» της εθνικής Νέων. Έχουν πολλά περισσότερα να δώσουν στους συλλόγους και την εθνική ομάδα, απ΄ότι πιστεύουμε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Μανταίος
Γιώργος Μανταίος