Ιστορίες για… αγρίους από το Euro

Gazzetta team
Ιστορίες για… αγρίους από το Euro

bet365

Αγνωστες ή... λιγότερο γνωστές ιστορίες που «σημάδεψαν» για διαφορετικούς λόγους το Euro.

Το γκολ -ποίημα του Μάρκο Βαν Μπάστεν. Ο άθλος της Ελλάδας και της Δανίας. Το «μαγικό» πέναλτι του Πανένκα… Πόσες και πόσες ιστορίες μπορούν έχουν χαραχθεί στη μνήμη των φιλάθλων από τις διοργανώσεις του Euro; Αναμφισβήτητα πολλές. Υπάρχουν όμως κι άλλες ιστορίες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που ελάχιστοι (ή και κανείς) γνωρίζουν.

Ιστορίες που σημάδεψαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μία αναμέτρηση ή προκάλεσαν… γέλια και αντιδράσεις. Ας δούμε μερικές από αυτές…

1960: Όταν ο Φράνκο βοήθησε τους… κομμουνιστές Σοβιετικούς να κατακτήσουν το τρόπαιο

1960: Όταν ο Φράνκο βοήθησε τους… κομμουνιστές Σοβιετικούς να κατακτήσουν το τρόπαιο

1968: O Φατσέτι έκανε πρωταθλήτρια Ευρώπης την Ιταλία με ένα… νόμισμα

1968: O Φατσέτι έκανε πρωταθλήτρια Ευρώπης την Ιταλία με ένα… νόμισμα

1984: Ποιος Ζιντάν; Πρωτοπόρος στις κουτουλιές ο Αμορός

1984: Ποιος Ζιντάν; Πρωτοπόρος στις κουτουλιές ο Αμορός

1996: Το ντέρμπι του μίσους κρίθηκε με... παρέμβαση του Γιούρι Γκέλερ!

1996: Το ντέρμπι του μίσους κρίθηκε με... παρέμβαση του Γιούρι Γκέλερ!

2012: Η διαφήμιση που εξόργισε την Αργεντινή

2012: Η διαφήμιση που εξόργισε την Αργεντινή

2016: Το hastag που προκάλεσε την... παρέμβαση της UEFA

2016: Το hastag που προκάλεσε την... παρέμβαση της UEFA

2016: Το «trousers-gate» του Γιοακίμ Λεβ

2016: Το «trousers-gate» του Γιοακίμ Λεβ

Το 1960 η διοργάνωση ονομαζόταν ακόμη «Κύπελλο Εθνών». Ηταν η πρώτη διοργάνωση της UEFA με εθνικές ομάδες και η Γαλλία θα φιλοξενούσε τους τέσσερις φιναλίστ. Στους προκριματικούς αγώνες, η Ισπανία θα αντιμετώπιζε την Σοβιετική Ενωση σε διπλά ματς, με την νικήτρια να παίρνει το εισιτήριο για την τελική φάση. Από την διαδικασία απουσίαζαν Δυτική Γερμανία, Ιταλία και Αγγλία.

Οι Ισπανοί με διαταγή του δικτάτορα Φράνκο, δεν ταξίδεψαν όμως ποτέ για την Σοβιετική Ενωση για να δώσουν το ματς. Ο Φράνκο αρνούνταν να επιτρέψει ένα ταξίδι σε κομμουνιστικό έδαφος. Η πρόκριση κινδύνευε να τιναχτεί στον αέρα και έγινε πρόταση να γίνει σε ουδέτερο έδαφος ένας μονός αγώνας για να κριθεί ο νικητής.

Οι Σοβιετικοί το αρνήθηκαν ωστόσο και το αποτέλεσμα ήταν η Ισπανία να αποσυρθεί. Το αποτέλεσμα ήταν να παίξουν στην τελική φάση οι διοργανωτές Γάλλοι και τρία κράτη του κομμουνιστικού καθεστώτος: η ΕΣΣΔ, η Γιουγκοσλαβία και η Τσεχοσλοβακία.

Και η απόφαση αυτή του Φράνκο έμελλε να βοηθήσει τους Σοβιετικούς να φτάσουν στο τρόπαιο. Στα ημιτελικά κέρδισαν εύκολα την Τσεχοσλοβακία με 3-0 και στον τελικό επικράτησαν στην παράταση της Γιουγκοσλαβίας με 2-1, για να κατακτήσουν το πρώτο Euro. H τριάδα ήταν καθαρά υπόθεση των πρώην κομμουνιστικών κρατών, καθώς στον μικρό τελικό η Τσεχοσλοβακία νίκησε με 2-0 την διοργανώτρια Γαλλία.

Το μακρινό 1968 μόλις τέσσερις ομάδες συμμετείχαν στην διοργάνωση. Η διοργανώτρια Ιταλία, η Σοβιετική Ενωση, η Αγγλία και η Γιουγκοσλαβία. Στον ένα ημιτελικό, η Ιταλία φιλοξενούσε την ΕΣΣΔ. Μετά από ένα ματς όπου οι δύο ομάδες πρόσεχαν ιδιαίτερα την άμυνά τους, το αποτέλεσμα ήταν να λήξει ισόπαλο 0-0. Το σκορ δεν άλλαξε στην παράταση, ενώ εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε η διαδικασία των πέναλτι. Ετσι η πρόκριση στον τελικό θα κρίνονταν στο… στρίψιμο του νομίσματος.

Οι δύο αρχηγοί, ο Τζιανκίτο Φατσέτι και ο Αλμπερτ Σεστρένιοφ πλησίασαν τον διαιτητή, με τον Ιταλό να αποφασίζει να πει «γράμματα». Η επιλογή του τον δικαίωσε και έστειλε την Ιταλία στον τελικό όπου θα αντιμετώπιζε την Γιουγκοσλαβία. Και τελικά έμελλε να κατακτήσει το τρόπαιο μετά από… ρεβάνς καθώς και σε αυτή τη περίπτωση, ο πρώτος τελικός έμεινε ισόπαλος 1-1. Δεν υπήρχε αυτή τη φορά στρίψιμο νομίσματος, αλλά ρεβάνς, με τους Ιταλούς να επικρατούν με 2-0 και να κατακτούν το πρώτο Euro της ιστορίας τους.

Η κουτουλιά του Ζιντάν στον Ματεράτσι, στον τελικό του Μουντιάλ της Γερμανίας, δεν ήταν η πρώτη.

Το 1984 ένας άλλος διεθνής Γάλλος ποδοσφαιριστής είχε τα… πρωτεία. Ο λόγος για τον Μανουέλ Αμορός ο οποίος στο εναρκτήριο παιχνίδι κόντρα στην Δανία, αποβλήθηκε για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Οι «τρικολόρ» είχαν το προβάδισμα με 1-0, αλλά στο 87’ ο αρχηγός της Εθνικής Γαλλίας εκνευρίστηκε με ένα σκληρό μαρκάρισμα του Γέσπερ Ολσεν. Αντί να μείνει ψύχραιμος, πέταξε την μπάλα με δύναμη προς το κεφάλι του αντιπάλου του χωρίς όμως να τον πετύχει. Ο Ολσεν τον αγριοκοίταξε και τότε ο Αμορός σηκώθηκε και τον κουτούλησε, με αποτέλεσμα να επικρατήσει χάος στον αγωνιστικό χώρο (στο 1:39.00 του παρακάτω βίντεο η επίμαχη φάση.

Ο Αμορός όχι μόνο αποβλήθηκε, αλλά έχασε το υπόλοιπο της διοργάνωσης με εξαίρεση τον τελικό κόντρα στην Ισπανία όπου μπήκε ως αλλαγή. Οι Γάλλοι κατέκτησαν το τρόπαιο χάρη στις τρομερές εμφανίσεις του Μισέλ Πλατινί

Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1996 η Αγγλία είχε αναλάβει την διοργάνωση, με το έθνος να πιστεύει πως είχε έρθει η ώρα να κατακτήσει το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Πέρα από το πολύ καλό ρόστερ όμως, είχαν και ένα ακόμη «όπλο» στην φαρέτρα τους: τον Γιούρι Γκέλερ!

Ο ισραηλινής καταγωγής «λυγιστής κουταλιών» ήταν μεγάλος φαν της εθνικής ομάδας των λιονταριών και πριν την αναμέτρηση με την Σκωτία χρησιμοποίησε τις… μαγικές δυνάμεις του για να λυγίσουν τον αντίπαλο και να κερδίσουν το παιχνίδι. Ο Γκέλερ… πετούσε πάνω από το Γουέμπλεϊ με ελικόπτερο. H Αγγλία προηγήθηκε με γκολ του Σίρερ, με την Σκωτία να κερδίζει πέναλτι στο οποίο αστόχησε ο Γκάρι ΜακΑλιστερ.

Κι εκεί έρχεται η… συνωμοσία καθώς ο Γκέλερ ισχυρίστηκε πως μέσω της φυσιοκίνησης, από το ελικόπτερο βοήθησε στο να μετακινηθεί η μπάλα από την άσπρη βούλα με αποτέλεσμα ο ποδοσφαιριστής της Σκωτίας να στέλνει την μπάλα πάνω στον Σίμαν. Στο ριπλέι φάνηκε η μπάλα να μετακινείται ελαφρά, με τον Γκέλερ να αρπάζει την ευκαιρία και να ισχυρίζεται πως αυτός το προκάλεσε. Είτε τον πάρει κανείς στα σοβαρά, είτε όχι, οι Αγγλοι τον… ευγνωμονούν καθώς η ομάδα τους επικράτησε τελικά με 2-0.

Το 2012 η καμπάνια των Αγγλών για το Euro είχε λίγο από… Μουντιάλ 1986. Εταιρία ζυθοποιίας αποφάσισε να κάνει μία διαφήμιση που έμελλε να είναι από τις κορυφαίες που έχουν παίξει ποτέ στην αγγλική τηλεόραση, αλλά εξόργισε ένα ολόκληρο έθνος: την Αργεντινή.

Το κόνσεπτ της διαφήμισης είχε ως εξής: Τρεις Αγγλοι εισέρχονται στην «ακαδημία οπαδών» της εθνικής Αγγλίας όπου πρέπει να μάθουν πως πρέπει να αντιδρούν την ώρα των αγώνων της «λιονταριών» σε μία σειρά από αρκετά διασκεδαστικά στιγμιότυπα.

Μόνο που σε ένα από αυτά, οι τρεις «επισκέπτες» της ακαδημίας περνούν μπροστά από έναν διάδρομο όπου φαίνεται ο Ντιέγκο Μαραντόνα με την πλάτη να… σφουγγαρίζει πατώματα. Αυτό προκάλεσε σωρεία παραπόνων από Αργεντινούς που ζητούσαν να κατέβει η διαφήμιση. Τελικά στο τέλος οι Λατίνοι πανηγύριζαν για τον αποκλεισμό της Αγγλίας στα πέναλτι από την Ιταλία, στην προημιτελική φάση. Η συγκεκριμένη εταιρεία έφαγε… εμπάργκο από τους Αργεντινούς από εκείνη την ημέρα.

Στο προηγούμενο Euro του 2016, η Ουαλία αντιμετώπιζε την Ρωσία στην φάση των ομίλων. Οπως συνηθίζεται, το hashtag για την αναμέτρηση περιελάμβανε τα τρία πρώτα αρχικά γράμματα των δύο χωρών. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση το #WALRUS προκάλεσε έναν… χαμό στα σόσιαλ. Αυτό γιατί Walrus είναι η ονομασία της θαλάσσιας φώκιας κι έτσι στο twitter έγινε ένα… μπάχαλο. Αυτό ανάγκασε την UEFA να ανακοινώσει πως το επίσημο hashtag είναι το #RUSWAL για να αποφεύγονται οι… παρεξηγήσεις. Για την ιστορία, η Ουαλία επικράτησε με 3-0 σε εκείνο το ματς.

Iστορία που σίγουρα γνωρίζουν περισσότεροι, καθώς είναι και πιο πρόσφατη. Ο Γιοακίμ Λεβ έχει λατρευτεί στην Γερμανία όσο λίγοι προπονητές. Από το Euro του 2016 όμως, έγινε viral για τους λάθος λόγους. Η κάμερα τον έπιασε να πιάνει τα… απόκρυφά του και μετά να κάθεται στον πάγκο και να τα… μυρίζει. Από τότε οι κάμερες τον ακολουθούσαν σε κάθε του κίνηση. Και τι δεν έχει κάνει… Το πιο… σοφτ ήταν το σκάλισμα της μύτης του, με το περιστατικό στο Euro να μένει στην ιστορία ως το «trousers-gate» και να προκαλεί φρενίτιδα στα ΜΜΕ.