Κι αν τα έβαζε ο Βαλμπουενά;

Αντώνης Σαούλης
Καλη η κριτική στον Μπουχαλάκη, αλλά μήπως να κοιτάγαμε συνολικά και με μεγαλύτερη ψυχραιμία τα τρία ματς του Ολυμπιακού στο Champions League; Ο Αντώνης Σαούλης σχολιάζει...

Καθημερινά Novi Specials στοιχήματα & σούπερ ενισχυμένες αποδόσεις! (21+)

Τελικά έπαιξε... φοβικά ο Ολυμπιακός μέσα στο Ετιχαντ κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα; Κόντρα δηλαδή σε μία από τις πέντε καλύτερες ομάδες της Ευρώπης; Με αντίπαλο έναν από τους καλύτερους (αν όχι τον καλύτερο) προπονητές στον κόσμο; Με το ακριβότερο ρόστερ;

Την προσέγγιση του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο δεν την λες φοβική. Παθητική ναι. Η Σίτι έχει 11 τελικές (έναντι καμίας των «ερυθρόλευκων»), έχει 5 κόρνερ (κανένα ο Ολυμπιακός) και κατοχή μπάλας 59%. Το μονότερμα που φαινόταν από την τηλεόραση της COSMOTE, αντικατοπτρίζεται και στην στατιστική. Και το 1-0 των πρώτων 45 λεπτών αδικεί την Σίτι. Αλλά είναι η Μάντσεστερ Σίτι... Το τελικό 3-0 όμως αδικεί τους παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς.

Γιατί στο 2ο ημίχρονο ο Ολυμπιακός είχε:

  • 51% κατοχή (ναι, καλά διαβάσετε είχε μεγαλύτερη κατοχή μπάλας από ομάδα του Πεπ!)
  • 5 τελικές
  • 2 κόρνερ
  • 90% ευστοχία μεταβιβάσεων (όπως και η Σίτι)

Σε αυτές προσθέστε και αρκετές... προϋποθέσεις για γκολ που δεν καταγράφονται στην στατιστική (η φάση του Χολέμπας για παράδειγμα στο 73', αλλά και η σέντρα του Καμαρά στον Ελ Αραμπί).

Για να μην παρεξηγηθώ. Ο Ολυμπιακός δεν ήταν καλύτερος της Σίτι, αλλά δεν μπορεί να μην δει κάποιος την προσπάθεια των «ερυθρολεύκων» στο δεύτερο ημίχρονο. Την πίεση ψηλά, την ισορροπία που διατήρησε το σύνολο παρά το γεγονός ότι ανέβηκε αρκετά μέτρα στο γήπεδο. Οτι μέχρι το 81' ήταν μέσα στο ματς με τον Γκουαρδιόλα να τονίζει πως η Σίτι υπέφερε στο δεύτερο ημίχρονο.

Και θα ήταν ακόμα πιο... μέσα και θα αύξανε τις πιθανότητες του να «κλέψει» βαθμό εάν ο Βαλμπουενά σε κενή εστία έστελνε την μπάλα στα δίχτυα. Θα ισοφάριζε σχετικά νωρίς ο Ολυμπιακός (η φάση ήταν στο 54') μέσα στο ματς αλλά και πάλι ο Γάλλος αστόχησε.

Κάπου εδώ να θυμηθούμε πως ο Βαλμπουενά έχει και την μεγάλη ευκαιρία στην Πορτογαλία να ισοφαρίσει όταν αποφασίζει να πλασάρει με χαλαρή λομπίτσα και όχι να τελειώσει πιο δυναμικά την φάση με στρωμένη μπάλα από το πέναλτι.

Θα πει κάποιος με τον Βαλμπουενά θα τα βάλουμε τώρα; Οχι, βέβαια. Ο Γάλλος είναι αυτός που δίνει την ασίστ στον Χασάν στην σημαντική νίκη επί της Μαρσέιγ, ο ίδιος παίκτης είναι που βγήκε 2ος σε ασίστ σε όλη την Ευρώπη (πίσω από τον Μίλερ της Μπάγερν) την περσινή σεζόν.

Ομως αν θέλουμε να είμαστε σκληροί με τον Μπουχαλάκη για το λάθος του στην Πορτογαλία (το οποίο παραδέχθηκε και ο ίδιος) οφείλουμε να είμαστε και με τον Βαλμπουενά ο οποίος «καθαρίζει» και 1.5 εκατ. ευρώ τον χρόνο, είναι ο ηγέτης του Ολυμπιακού και είναι ο ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες εμπειρίες.

Στο ερώτημα και «αν τα έβαζε ο Βαλμπουενά;» δεν θα υπάρξει απάντηση. Με τα αν δεν γράφεις ιστορία. Ούτε την ξεγράφεις (εάν δεν έβγαζε την σέντρα στο 90' στον Χασάν για παράδειγμα). Ομως σίγουρα ο Ολυμπιακός θα είχε αυξήσει τις πιθανότητες του για πρόκριση στους «16» του Champions League. Και κυρίως στο ματς με την Πόρτο που έδειξε ότι είναι καλύτερος θα μπορούσε να πάρει περισσότερα εάν ήθελε να κοιτάξει την 2η θέση.

Εν κατακλείδι. Μετά από 3 αγωνιστικές στον όμιλο ο Ολυμπιακός είναι πιο μακριά από την 2η θέση, αλλά και πιο κοντά στην 3η. Κι αυτός πρέπει να είναι ο στόχος των «ερυθρολεύκων» εάν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστικοί σ' έναν όμιλο που στην αρχή όντως υπήρχε η πρόβλεψη ότι μπορεί από 2ος έως και 4ος.

Η εικόνα του, για την ώρα τουλάχιστον, δείχνει πως είναι ομάδα για το επίπεδο του Champions League για δεύτερη σερί χρονιά. Οπως δείχνει ταυτόχρονα πως δεν είναι ακόμα σε θέση να περάσει στο επόμενο δύσκολο επίπεδο. Αυτό των «16» καλύτερων στην Ευρώπη. Μικρές λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά.

Ενα λάθος του Μπουχαλάκη, ένα τσαφ του Βαλμπουενά...