Ή το κάνει ο Ολυμπιακός κι έχει 75-25% ή το κάνει η Πόρτο κι έχει 90-10%!

Ή το κάνει ο Ολυμπιακός κι έχει 75-25% ή το κάνει η Πόρτο κι έχει 90-10%!

Ή το κάνει ο Ολυμπιακός κι έχει 75-25% ή το κάνει η Πόρτο κι έχει 90-10%!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος κάνει στο blog του στο gazzetta μία ανάλυση της Πόρτο στο Ντραγκάο και βγάζει συμπεράσματα με μαθηματικά!
Καθημερινά Novi Specials στοιχήματα & σούπερ ενισχυμένες αποδόσεις! (21+)

Σπουδαία, όσο και δύσκολη βραδιά η αποψινή για τον Ολυμπιακό. Η Πόρτο θα εμφανιστεί λυσσασμένη για τη νίκη, όπως καταλαβαίνω από τα ρεπορτάζ στην Πορτογαλία, κι ο πρωταθλητής Ελλάδας πρέπει να είναι προετοιμασμένος για μεγάλη μάχη-σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα είναι καταδικασμένος σε ήττα…

Ποια είναι η εκτίμηση μου, αναλύοντας τη συμπεριφορά της Πόρτο στους εντός έδρας αγώνες της στα Κύπελλα Ευρώπης μέσα σε αυτή τη δεκαετία; Τα πράγματα μοιάζουν ξεκάθαρα! Ο μοναδικός τρόπος που φαίνεται να έχει ο Ολυμπιακός για να επιβιώσει στο Ντραγκάο (κι εφόσον βέβαια υπάρξει μία σωστή διαιτησία και δεν δούμε από τον άπειρο Γερμανό, όσα είχαμε δει τον Αύγουστο από τον Πολωνό στο Γουλβς…), είναι να μπορέσει να πετύχει αυτός πρώτος γκολ μέσα στο σπίτι της Πόρτο!

Στα 12 τελευταία ευρωπαϊκά παιχνίδια της Πόρτο στα οποία αντίπαλος της άνοιξε το σκορ μέσα στο Ντραγκάο, οι Πορτογάλοι έχουν εννιά ήττες και τρεις ισοπαλίες! Οι ήττες είναι από Κράσνονταρ 2-3, Μπάγερ Λέβερκουζεν, 1-3, Λίβερπουλ 1-4, Λίβερπουλ 0-5, Μπεσίκτας 1-3, Γιουβέντους 0-2, Ντινάμο Κιέβου 0-2, Μπορούσια Ντόρτμουντ 0-1, Ζενίτ 0-1. Στα περισσότερα από αυτά τα παιχνίδια οι αντίπαλοι της Πόρτο προηγήθηκαν στο πρώτο δεκάλεπτο η, άντε στα πρώτα 20-25 λεπτά! Οι τρεις ισοπαλίες είναι με Ρόμα 1-1, Σαχτάρ 1-1 και Αούστρια 1-1 κι εδώ συνήθως με γρήγορο γκολ των φιλοξενούμενων. Τελευταία φορά που η Πόρτο μπόρεσε και «γύρισε» παιχνίδι στην Ευρώπη ήταν τη σεζόν 2011-12 όταν κέρδισε 2-1 τη Σαχτάρ, ενώ έχανε 0-1. Μιλάμε δηλαδή για εννιά χρόνια πίσω (!), με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Πάμε, όμως, τώρα να δούμε τι έχει συμβεί στα 21 τελευταία εντός έδρας ευρωπαίκά παιχνίδια της στα οποία η Πόρτο άνοιξε το σκορ. Εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι εντελώς αντίθετο! Η Πόρτο έχει 19 νίκες και μόλις δύο ομάδες έχουν σώσει ισοπαλίες (η Κοπεγχάγη 1-1 κι η Άϊντραχτ Φρανκφούρτης 2-2)! Τελευταία φορά που ομάδα ανέτρεψε εις βάρος της σκορ μέσα στο Ντραγκάο είναι η Ατλέτικο Μαδρίτης που το 2013-14 έχανε 0-1 και κέρδισε με 2-1.

Νομίζω ότι το δείγμα είναι τόσο μεγάλο και τόσο ασφαλές (12 και 21 παιχνίδια αντίστοιχα), που τα λέει όλα: Προηγείσαι στο σκορ στο Οπόρτο; Έχεις πιθανότητες 75% για διπλό και 25% για ισοπαλία! Δέχεσαι πρώτος γκολ στο Οπόρτο; Έχεις πιθανότητες 90% για ήττα και 10% για ισοπαλία!!!

Ναι, κι εγώ θυμάμαι ότι ο Ολυμπιακός τη μοναδική του ισοπαλία στις τρεις επισκέψεις του στο Οπόρτο την είχε πάρει με γκολ στις καθυστερήσεις (2-2) κι ενώ έχανε 0-2, το 1998! Μακάρι να το επαναλάβει κι απόψε, όμως εγώ είμαι υποχρεωμένος να παραθέσω τα facts της πρόσφατης παρουσίας της Πόρτο στην Ευρώπη. Και σε αυτήν τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα…

Κατά την άποψη μου, το άλλο δεύτερο σημαντικό για τον Ολυμπιακό (το πρώτο είναι να μπορέσει να ανοίξει αυτός το σκορ) είναι να έχει γίνει η όσο το δυνατόν καλύτερη ανάλυση του αγώνα του με τη Μαρσέϊγ. Διότι, οι «ερυθρόλευκοι» πήραν όντως μία σπουδαία νίκη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα έκαναν όλα καλά.

Για παράδειγμα ήταν τραγική η εικόνα να ξεκινάνε τα δύο ημίχρονα κι από πάσες (στην κυριολεξία πάσες) του Μπουχαλάκη στο 1.51 και του Ελ Αραμπί στα 30 δευτερόλεπτα (!) αντίστοιχα, να έχει τη δυνατότητα να σουτάρει ο Σανσόν από θέση βολής στην πρώτη περίπτωση και να βγαίνει τέτ α τετ ο Μπενεντέτο με τον Σα στη δεύτερη. Το ότι ο Σανσόν σούταρε άστοχα κι ότι ο Σα έσωσε την εστία του (αν κι αρχικά μάλλον άργησε να κάνει έξοδο) δεν αλλάζει το θλιβερό συμπέρασμα-πάσα στον αντίπαλο έξω από την περιοχή του Σα στο ξεκίνημα και των δύο ημιχρόνων (!);

Πάρα πολύ κακή αμυντική συμπεριφορά των «ερυθρόλευκων» και σε τουλάχιστον δύο πλαγιοκοπήσεις του αριστερού μπακ Αμαβί, κατά το α΄ ημίχρονο. Ιδίως την μία φορά που ο Ραφίνια δεν τον μάρκαρε έστω στοιχειωδώς κι ο Γάλλος πέρασε τη σέντρα στο δεύτερο δοκάρι, εκεί που υπήρξε άλλη, ακόμη χειρότερη, άμυνα από πλευράς Ολυμπιακού: ο Μασούρας είχε αφήσει μόνο του τον Χολέμπας, που έτσι βρέθηκε ανάμεσα σε δύο αντιπάλους στην περιοχή του Σα. Για καλή του τύχη, ο Τοβέν, στον οποίο έφτασε η μπάλα, την βρήκε με το γόνατο κι αστόχησε. Χαρακτηριστική φάση στην οποία δεν συνεργάστηκαν καν οι Ραφίνια-Ραντζέλοβιτς και οι Μασούρας-Χολέμπας από τα άκρα.

Γενικά, και παρά το μηδέν πίσω, πρέπει να παραδεχθούμε ότι έγιναν αρκετά λάθη στο αμυντικό κομμάτι. Ειδικά στο α΄ ημίχρονο. Από μία κακή πάσα του Σεμέδο (έχουν πλέον καταλάβει που συνηθίζει και κάνει αυτές τις συρτές πάσες προς τα χαφ και τις κλείνουν εύκολα) δόθηκε η ευκαιρία για ένα σουτ της Μαρσέϊγ, το οποίο ευτυχώς κόντραρε ο Μπουχαλάκης. Ένα φάουλ έδωσε τζάμπα και βερεσέ σε ευνοϊκή θέση για απευθείας σουτ ο Ραντζέλοβιτς (μπλόκαρε ο Σα το σουτ του Παγέτ). Αλλά και στο β΄ ημίχρονο, ο Σεμέδο έχασε πάρα πολύ εύκολα τον Μπενεντέτο σε μία αντεπίθεση των Γάλλων και να είναι καλά αφενός μεν ο Τοβέν που καθυστέρησε, αφετέρου δε ο Μπα που παρενέβη πάρα πολύ καλά στο τέλος.

Πάνω απ΄όλα, όμως, έκανε πάρα πολλά λάθη ο Ελ Αραμπί. Απόψε χρειάζεται ένα πολύ διαφορετικό Αραμπί ο Ολυμπιακός. Και δεν στέκομαι στο ότι έχασε δύο ευκαιρίες, με προβολή και με κεφαλιά-αυτά γίνονται κι ούτε ήταν καθαρές φάσεις για γκολ. το θέμα με τον Μαροκινό ήταν άλλο η, μάλλον άλλα: Πρώτον βγήκε τρεις-τέσσερις φορές σε θέση οφσάϊντ ακυρώνοντας έτσι ισάριθμες καλές σέντρες, ιδίως του Χολέμπας…Και δεύτερον έχασε υπερβολικά πολλές φορές την μπάλα, είτε καθυστερώντας πολύ να την δώσει, είτε κάνοντας κατάχρηση ντρίμπλας, είτε δίνοντας πάσες σε αντίπαλο…

Ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη από τον καλό Αραμπί, που παίζει απλά και σωστά. Δύο φορές με τη Μαρσέϊγ έδωσε καλά την μπάλα κι αμέσως έγιναν σπουδαίες ευκαιρίες! Τη μία την τελείωσε στο φινάλε ο ίδιος (προβολή που έκοψε σωτήρια ο Τσαλέτα Τσαρ) και την άλλη την τέλειωσαν ο Βαλμπουενά κι ο Μασούρας στο ακυρωθέν γκολ από το VΑR. Ο Μαροκινός είναι ΤΟ όπλο όταν παίζει έτσι όπως του ταιριάζει. Το περίεργο είναι ότι ενώ σουτάρει σχεδόν πάντα με τη μία, στις πάσες του τις περισσότερες φορές αργεί!

Φαίνονται ίσως λεπτομέρειες, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε κάτι: η Πόρτο είναι άλλο μέγεθος από τη Μαρσέϊγ. Οι Γάλλοι επέστρεψαν φέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ μετά από εφτά χρόνια. Οι Πορτογάλοι δύο φορές δεν έχουν παίξει Τσάμπιονς Λιγκ στην 20ετία. Μία πέρσι και μία το 2011, όταν συμμετείχαν στο Γιουρόπα Λιγκ-και το κατέκτησαν την πρώτη φορά.

Η Μαρσέϊγ κανένα λάθος του Ολυμπιακού δεν το τιμώρησε. Η Πόρτο το λάθος του Ολυμπιακού θα το τιμωρήσει πιο εύκολα, μας λέει η ποδοσφαιρική λογική…

Άσχετο: Ραφίνια από την χθεσινή προπόνηση του Ολυμπιακού

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.