Ολυμπιακός-Μαρσέιγ: Ο Μαρτίνς τελείωσε το ματς με σύστημα 2-4-4! (pics)

Αντώνης Σαούλης
Ολυμπιακός-Μαρσέιγ: Ο Μαρτίνς τελείωσε το ματς με σύστημα 2-4-4! (pics)

bet365

Το gazzetta.gr αναλύει πως ο Μαρτίνς μύρισε «αίμα», κατάλαβε ότι μπορεί να πάρει το ματς και έβγαλε το τελευταίο μισάωρο με σύστημα 2-4-4 (!) με δύο φορ και δύο δεκάρια...
ΠΑΟΚ - Ομόνοια: Ειδικά στοιχήματα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.|21+

Ολοι και όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος τελικά. Γιατί εάν οι φίλοι του Ολυμπιακού, οι δημοσιογράφοι και γενικά όσοι παρακολούθησαν το ματς έβλεπαν την Μαρσέιγ να κάνει την ζημιά σε κάποια αντεπίθεση πιθανότατα θα υπήρχε η απορία από όλους γιατί ρίσκαρε ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ο Πέδρο Μαρτίνς με το ματς στο 0-0.

Ομως το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Ο Ολυμπιακός κυνήγησε κάτι που άξιζε με βάση την εικόνα του δευτέρου ημιχρόνου και το πήρε. Στο 90:03!

«Πήρα το μεγαλύτερο ρίσκο που μπορούσα», παραδέχτηκε αμέσως μετά το τέλος του αγώνα ο Πέδρο Μαρτίνς. «Θέλω να το πω αυτό για την είσοδο των Φορτούνη και Χασάν. Μπορούσαν να γίνουν τα πάντα. Οχι, επειδή δεν ήμασταν καλύτεροι, αλλά επειδή μπορούσαν να βγουν αντεπιθέσεις και να γίνουν όλα. Αλλά πήρα αυτήν την απόφαση γιατί μας άξιζε το καλύτερο».

Με λίγα λόγια, ο Μαρτίνς μυρίστηκε «αίμα» μετά το 60' (θα εξηγήσουμε σε λίγο τι έκανε στο κομμάτι της τακτικής) και ήθελε να πάρει το μάξιμουμ. Ναι με την είσοδο των Φορτούνη και Χασάν στα... χαρτιά το σύστημα μεταμορφώθηκε σε 4-4-2. Στην πραγματικότητα όμως, ο Μαρτίνς έχει δώσει μετά το 60'-65' εντολή για φουλ πίεση ψηλά. Φαινόταν δηλαδή περισσότερο 2-4-4 παρά 4-4-2. Γιατί οι Χολέμπας και Ραφίνια έπαιζαν πιο ψηλά...

Πάμε να δούμε με την βοήθεια της UEFA και τα δικά της γραφήματα πως άλλαζε η τακτική του Πορτογάλου κατά την διάρκεια του αγώνα. Πως το 4-2-3-1 έγινε... 4-4-2 (πριν καν μπουν οι Φορτούνης και Χασάν) και γιατί τους έβαλε όταν διαπίστωσε ότι αυτοί μπορούν να του βρουν το γκολ που έψαχνε...

Το 4-2-3-1 αποτυπώθηκε ξεκάθαρα και στον αγωνιστικό χώρο

Ναι, πολλές φορές οι προπονητές άλλο σύστημα δείχνουν στα χαρτιά και άλλο βλέπουμε στον αγωνιστικό χώρο. Ομως το 4-2-3-1 του Πέδρο Μαρτίνς κόντρα στην Μαρσέιγ τηρήθηκε κατά γράμμα από τους παίκτες του. Οπως βλέπουμε και στο διάγραμμα της UEFA με το πως κινήθηκαν οι ποδοσφαιριστές, το 4-2-3-1 δεν άλλαξε στιγμή στο πρώτο 45λεπτο με τον Βαλμπουενά να έχει εντολή να κινείται περισσότερο προς τ' αριστερά και να παίζει κοντά στον Μασούρα.

Η Μαρσέιγ για παράδειγμα μπορεί να είχε δηλώσει ως σύστημά της το 4-1-4-1 αλλά ο Βίλας Μπόας έπαιζε περισσότερο ένα 2-3-4-1 όπως βλέπετε στο διάγραμμα της UEFA. Ενα σύστημα που ο Πορτογάλος τεχνικός της Μαρσέιγ δεν το άλλαξε σε κανένα σημείο του αγώνα. Κι αυτό ο Μαρτίνς το «διάβασε» και έψαξε να βρει τα κενά πίσω από τα μπακ των Γάλλων!

Το σύστημα του Βίλας Μπόας που δεν άλλαξε στιγμή

Αλλαγή σε 2-4-4 και φουλ πίεση!

Για να το πετύχει αυτό ο Μαρτίνς άρχισε να ρισκάρει πολύ νωρίτερα από το χρονικό σημείο που έκανε τις αλλαγές (78' ο Φορτούνης και 84' ο Χασάν). Ουσιαστικά ο Πορτογάλος μετά το 65' δίνει εντολή σε Μασούρα και Ραντζέλοβιτς να ανέβουν κι άλλο στο γήπεδο για να εκμεταλλευτούν τα συγκεκριμένα κενά.

Για να μην ανοίξουν όμως οι γραμμές και οι Γάλλοι βρουν χώρους για να βγάζουν αντεπιθέσεις δίνει την ίδια εντολή και στους Ραφίνια-Χολέμπας. Να παίζουν ουσιαστικά στην ίδια ευθεία με τους δύο χαφ (Εμβιλά και Μπουχαλάκη). Προφανώς και ο Ολυμπιακός θ' άφηνε τα ίδια κενά πίσω από τα μπακ του. Αλλά ήταν μία απόφαση που πήρε ο Μαρτίνς. Καταλάβαινε ότι το ματς μπορεί να το πάρει και κινήθηκε με την συγκεκριμένη τακτική. Προφανώς βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν είχε καθόλου μπακ ο Ολυμπιακός. Απλά είχε μεταφέρει τόσο ψηλά την πίεσή του που οι Ραφίνια και Χολέμπας ήταν περισσότερο χαφ, παρά μπακ!

Οπως βλέπετε χαρακτηριστικά στο διάγραμμα της UEFA στο διάστημα 60-75 (στην πραγματικότητα αυτό συνέβη μετά το 65') ο Ολυμπιακός παίζει 2-4-4! Αυξάνει την πίεση του στην άμυνα της Μαρσέιγ και αυτόματα οι Γάλλοι μπαίνουν σε παθητικό ρόλο.

Πως άλλαξε το σύστημα του Ολυμπιακού μετά το 65' (με τις αλλαγές ο Χασάν πήγε δίπλα στον Ελ Αραμπί, ο Βαλμπουενά δεξιά και ο Φορτούνης αριστέρα αντί του Μασούρα)

Στο 71' η αλλαγή αρχίζει να αποδίδει. Μεγάλη φάση του Βαλμπουενά μετά από σέντρα του Μασούρα από τ' αριστέρα. Οπως βλέπετε στην φωτό και οι 4 είναι μέσα στην μεγάλη περιοχή.

Η ώρα των αλλαγών και το γκολ

Ο Μαρτίνς βλέπει ότι ναι μεν έχει τον έλεγχο πλέον του αγώνα με την αλλαγή του συστήματος αλλά δεν μπορεί ν' απειλήσει. Και βάζει στο ματς τους Φορτούνη και Χασάν. Στο 84' ο Ελ Αραμπί χάνει την ευκαιρία μετά από σέντρα του Βαλμπουενά (πάλι βγήκε στην πλάτη του αριστερού μπακ), στο 87' ο Φορτούνης κερδίζει φάουλ πάλι επειδή βρίσκει τον χώρο στο κενό και ο Ολυμπιακός χάνει την ευκαιρία με τον Σεμέδο και στο 90' έρχεται το γκολ.

Δείτε την πρώτη φωτογραφία. Ο Βαλμπουενά μόλις έχει χάσει την μπάλα αλλά μετά την βαθιά μπαλιά που έχει κάνει ο Χολέμπας έχουν ανέβει όλες οι γραμμές του Ολυμπιακού. Και ο Ραφίνια είναι στην θέση του. Οχι αυτή του δεξιού μπακ, αλλά αυτή του δεξιού χαφ! Πιέζει άμεσα τον Αμαβί και όχι μόνο δεν του δίνει τον χώρο για να βγάλει αντεπίθεση αλλά του κλέβει και τη μπάλα.

Δείτε τώρα και την δεύτερη φωτογραφία. Ο Βαλμπουενά έχει όλο τον χώρο πίσω από το μπακ για να φτάσει μέχρι την περιοχή. Χρόνος αρκετός για να γυρίσουν και αρκετοί παίκτες στην Μαρσέιγ στην άμυνα. Χασάν κίνηση πρώτο δοκάρι, Ελ Αραμπί κίνηση δεύτερο δοκάρι και Φορτούνης κίνηση έξω από την περιοχή δίνουν την δυνατότητα στον Αστερίξ του Ολυμπιακού να επιλέξει την καλύτερη δυνατή επιλογή. Και με την κλάση του διαβάζει πως αυτή είναι ο Χασάν. Τα υπόλοιπα γράφτηκαν στην ιστορία...

Ο Πέδρο Μαρτίνς διάβασε την αδυναμία, άλλαξε το σύστημα και πήρε το ματς. Ναι, με 2-4-4!

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα