Η καλύτερη απόφαση στην καριέρα του Εμβιλά, ο Ολυμπιακός!

Η καλύτερη απόφαση στην καριέρα του Εμβιλά, ο Ολυμπιακός!

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Η καλύτερη απόφαση στην καριέρα του Εμβιλά, ο Ολυμπιακός!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος σχολιάζει στο blog του στο gazzetta την μεταγραφή του Εμβιλά στον Ολυμπιακό από μία διαφορετική σκοπιά.

ΠΑΟΚ - Μπενφίκα: Εκατοντάδες επιλογές και στοιχήματα για σκόρερ, κάρτες, κόρνερ και λεπτό πρώτου γκολ. |21+

Όπως για καμία μεταγραφή, έτσι και για τον Εμβιλά δεν μπορώ να ξέρω τι ψάρια θα πιάσει στον Ολυμπιακό. Η λογική λέει ότι ένας τόσο καλός παίκτης, σε μία ηλικία (30) που στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι σε πολλούς παίκτες όχι η δεύτερη νιότη, αλλά η καλύτερη περίοδος της καριέρας τους (βλέπε Γκιγιέρμε…), θα βοηθήσει πολύ τον Ολυμπιακό.

Αυτό το οποίο ξέρω για τον Εμβιλά είναι ότι πήρε την καλύτερη απόφαση της καριέρας του ερχόμενος στον Ολυμπιακό! Πολύ απλά γιατί θα ήταν κρίμα ένας τόσο καλός ποδοσφαιριστής να μην έκανε ποτέ πρωταθλητισμό και να μην έπαιζε ποτέ στο Τσάμπιονς Λιγκ…Κι ο Εμβιλά παίζοντας 11 χρόνια, από τα 19 του, μπάλα σε υψηλό επίπεδο, ούτε πρωταθλητισμό έκανε ποτέ του, ούτε Τσάμπιονς Λιγκ έπαιξε. Ούτε καν ένα Κύπελλο δεν έχει πάρει. Και δεν του αξίζει όλο αυτό το πράγμα, βάσει κλάσης, ποιότητας, αξίας τέλος πάντων.

Ο Γάλλος άσος ξεκίνησε την καριέρα του στη Ρενς, στην οποία έμεινε 3,5 χρόνια. Καλύτερη θέση της στο γαλλικό πρωτάθλημα ήταν η 6η. Στην δε Ευρώπη μία παρουσία στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Το Γενάρη του 2013 κι ενώ ήταν στο απόγειο της δόξας του, ήδη 22 φορές διεθνής στα 23,5 χρόνια του (και με τρεις συμμετοχές στην τελική φάση του ΓΙΟΥΡΟ του 2012) έκανε μεταγραφή στη…Ρούμπιν. Και δη σε μία Ρούμπιν στα κάτω της, κι όχι Ρούμπιν εποχής Τσόρι Ντομίνγκες. Έμεινε εκεί ενάμιση χρόνο και το μόνο που κέρδισε ουσιαστικά, εκτός από λεφτά, ήταν άλλη μία παρουσία στο Γιουρόπα Λιγκ, αυτή τη φορά ως τα πρώτα νοκ άουτ (32).

Δεύτερη κακή επιλογή, ο δανεισμός του τη σεζόν 2015-16 στην Ίντερ. Τη χειρότερη Ίντερ της σύγχρονης ιστορίας της (8η στο πρωτάθλημα και με άλλη μία παρουσία του Εμβιλά στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ).

Τρίτη κακή επιλογή ο νέος δανεισμός του τη σεζόν 2016-17 στη Σάντερλαντ. Εκεί, μετά από τρεις χρονιές, έκανε την πιο γεμάτη του σεζόν, αλλά η Σάντερλαντ είναι μία ομάδα που μόνο το στιλ του ποδοσφαίρου που παίζει ο Εμβιλά δεν υπηρετεί.

Τέταρτη κακή επιλογή η επιστροφή στην Ρούμπιν, πάντοτε σε μέτρια κατάσταση. Για άλλο ενάμιση χρόνο έπαιξε σε μία ομάδα που βολόδερνε στο β΄ μισό του βαθμολογικού πίνακα.

Πέμπτη κακή επιλογή ο γυρισμός στη Γαλλία, στη Σεντ Ετιέν. Εκεί έμεινε άλλα δυόμιση χρόνια σε μία ομάδα με συγκεκριμένο ταβάνι. Το 2019 τερμάτισε στην 4η θέση και πανηγύρισε. Το 2019-20 ο Εμβιλά έπαιξε για τέταρτη φορά στο Γιουρόπα Λιγκ και ευτύχησε να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου, με τη Σεντ Ετιέν να χάνει 0-1 από το φαβορί, την Παρί Σεν Ζερμέν. Και στο πρωτάθλημα να κινδυνεύει με υποβιβασμό.

Ένας διεθνής 22 φορές με τη Γαλλία, με 375 επίσημα παιχνίδια στα πόδια του σε συλλογικό επίπεδο (229 στη Γαλλία, 40 στην Αγγλία, 8 στην Ιταλία, 67 στη Ρωσία και 31 στο Γιουρόπα Λιγκ) ασφαλώς και μπορούσε να κάνει πιο σπουδαία πράγματα. Κι όχι τόσο γιατί έκανε μεταγραφή 12 εκ. Ευρώ στα 23 του, αλλά πρωτίστως λόγω της ποιότητας του.

Στον Ολυμπιακό ο Εμβιλά μπορεί να μην παίζει στην φοβερή Πρέμιερ Λιγκ, στο πάντα σπουδαίο Καμπιονάτο, στην φανταχτερή League 1, ούτε καν στο πλούσιο πρωτάθλημα της Ρωσίας, αλλά θα αγωνιστεί στην πιο σπουδαία από πλευράς τίτλων και στόχων γενικά ομάδα της καριέρας του! Θα κάνει πρωταθλητισμό, θα παίξει Τσάμπιονς Λιγκ αρκεί να περάσει την Ομόνοια η, τον Ερυθρό Αστέρα, θα νιώσει πώς είναι να παλεύεις για κούπες!

Κι όλα αυτά που προσφέρει ο Ολυμπιακός δεν είναι καθόλου λίγα. Ρωτήστε και τον Βαλμπουενά των 52 συμμετοχών στην Εθνική Γαλλίας (με παρουσία σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου), που έκανε σαν τρελός παίρνοντας το πρωτάθλημα και το Κύπελλο με την ριγωτή…

Παρεμπιπτόντως, επειδή ακούγονται πολλά για τη συμφωνία Ολυμπιακού-Εμβιλά στο οικονομικό. Οι δύο πλευρές έκαναν ένα πολύ τίμιο deal. Ο Γάλλος θα έχει ετήσια αποζημίωση ένα εκ. Ευρώ, αλλά τεράστιο κίνητρο για την επίτευξη των στόχων της ομάδας (πρωτάθλημα, όμιλοι Τσάμπιονς Λιγκ, περαιτέρω διακρίσεις στην Ευρώπη, Κύπελλο). Τόσο…τεράστιο κίνητρο, που με τα πριμ επίτευξης στόχων μπορεί να πάρει (που λέει ο λόγος) «άλλο ένα εκατομμύριο». Γενικά μία αρκετά έξυπνη μεταγραφή στον Ολυμπιακό, καθότι δεν έδωσε ούτε Ευρώ στην Σεντ Ετιέν. Βλέπετε, ο παίκτης είχε πάει ελεύθερος στη γαλλική ομάδα κι είχε συμφωνήσει από τότε μαζί της ότι θα μπορούσε κάποια στιγμή να φύγει ως ελεύθερος…

Ο Εμβιλά έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολλά στον Ολυμπιακό. Είναι κλάση-κι εκτός των άλλων βλέπεις ότι δεν βγάζει τραυματισμούς. Αλλά κι ο Ολυμπιακός έχει να του προσφέρει πολλά. Μπορεί πραγματικά να είναι ένας γάμος…ευτυχής!

Άσχετο: είχα δει το ΠΑΟΚ-Μπεσίκτας και μου άρεσε, αρκετά, αυτός ο Ενκουντού, που προτάθηκε από τον μάνατζερ του Μπουφάλ στον Ολυμπιακό. Γρήγορος, ντριμπλαδόρος, μπουκαδόρος. Μειονέκτημα ότι παίζει συνεχώς από τα αριστερά, με το αριστερό πόδι όμως να μην βγάζει καλή σέντρα γιατί το καλό του είναι το δεξί. Κυρίως όμως προβληματίστηκα βλέποντας τον Τούρκο προπονητή πριν λίγες ημέρες να λέει ότι ο 25χρονος Γάλλος εξτρέμ βγάζει συνεχώς τραυματισμούς και θέλει ειδική διαχείριση https://www.fotomac.com.tr/besiktas/2020/09/08/nkoudouyu-yakmayalim . Και τώρα με θλάση είναι.

Εικόνα

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.