Προκριματικά Champions League: Η ανάλυση των αντιπάλων του ΠΑΟΚ

Προκριματικά Champions League: Η ανάλυση των αντιπάλων του ΠΑΟΚ

Αντώνης Σαούλης
Προκριματικά Champions League: Η ανάλυση των αντιπάλων του ΠΑΟΚ

bet365

Τo gazzetta.gr αναλύει τα δεδομένα για τον ΠΑΟΚ, ξέροντας πλέον τους αντιπάλους. Η «υποχρέωση» να προκριθεί, το club ranking και η ευκαιρία που μπορεί να προκύψει...

Με την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος στην Τουρκία και στην Κροατία μάθαμε οριστικά τις έξι ομάδες που θα μπουν στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών. Και φυσικά είναι κάτι που ενδιαφέρει τον ΠΑΟΚ μιας και ο δευτεραθλητής της Super League ξεκινάει την ευρωπαϊκή του πορεία από τον συγκεκριμένο γύρο.

Το Σάββατο το βράδυ λοιπόν, η προσοχή των ανθρώπων του ΠΑΟΚ ήταν (κυρίως) στην Τουρκία και στην Κροατία. Τα πρωταθλήματα ολοκληρώθηκαν και ο «Δικέφαλος του Βορρά» ήταν για ακόμη μια φορά άτυχος (όσο μπορεί να το πει κάποιος αυτός μιας και η κάθε ομάδα ορίζει και την δική της βαθμολογία στο club ranking της UEFA). Κι αυτό γιατί περίμενε από την Σίβασπορ να νικήσει το δικό της αδιάφορο ματς με την Γκεζτέπε. Τελικά η Σίβασπορ έχασε, η Μπεσίκτας νίκησε και η 3η θέση άλλαξε κάτοχο.

Εδώ να κάνουμε μια μικρή σημαντική παρένθεση. Η Τραμπζονσπόρ είναι αυτή που τερμάτισε στην 2η θέση στην Τουρκία. Κι αυτή που θα έπρεπε να μπει στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League. Ομως η UEFA την έχει τιμωρήσει με διετή αποκλεισμό, οι Τούρκοι πήγαν στο CAS και θα έχουμε απόφαση σε μερικές μέρες. Αν αρθεί η τιμωρία τότε θ' αλλάξουν και τα δεδομένα για τον ΠΑΟΚ που θα μπει στους ισχυρούς (θα το αναλύσουμε περισσότερο στη συνέχεια).

Αφού έχουμε πλέον όλα τα δεδομένα (για την ακρίβεια το 95% αυτών μιας και θα πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του CAS για την Τραμπζονσπόρ) μπορούμε να κάνουμε μια ανάλυση για την ευρωπαϊκή προοπτική του ΠΑΟΚ την επόμενη σεζόν.

Το club ranking του ΠΑΟΚ και η σύγκριση με την ΑΕΚ

Το φιάσκο από την Εστερσουντ το 2017, το... τουπέ στους ομίλους του Europa το 2018 και ο αποκλεισμός από την Σλόβαν το 2019 έχουν φέρει τον ΠΑΟΚ σε πολύ δύσκολη θέση σε ότι έχει να κάνει το club ranking της UEFA. Ο Δικέφαλος του Βορρά ναι μεν μπαίνει στις φετινές κληρώσεις με 21.000 βαθμούς αλλά με το που τελειώσει η... προηγούμενη ευρωπαϊκή σεζόν (λόγω πανδημίας θα πάμε μέχρι 23 Αυγούστου) η βαθμολογία αυτή θα πέσει στους 15.000 βαθμούς και ότι γράψει σε αυτή που αναλύουμε τώρα.

Ο ΠΑΟΚ έχει:

  1. 2016/17 8.000 βαθμούς
  2. 2017/18 1.500 βαθμούς
  3. 2018/19 3.000 βαθμούς
  4. 2019/20 2.500 βαθμούς
  5. 2020/21 -

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν έχει υποχρέωση να μπει σε ευρωπαϊκό όμιλο την σεζόν 2020/21 για να σώσει και ν' αρχίζει να χτίσει την βαθμολογία του στην UEFA. Στο πολύ κακό σενάριο να μην προκριθεί ούτε φέτος σε ευρωπαϊκό όμιλο τότε τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα για τον Δικέφαλο του Βορρά μιας και την χρονιά 2021/22 θα χάσει και τους 8.000 βαθμούς από την σεζόν 2016/17!

Ηδη έχει στην πλάτη του τρεις κακές ευρωπαϊκές σεζόν που θα χρειαστεί χρόνος για να την αφαιρέσει από πάνω του. Εάν προσθέσει και τέταρτη σερί τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα για τον ΠΑΟΚ!

Για να καταλάβετε το πόσο έχει... πέσει ο ΠΑΟΚ στο club ranking της UEFA με το που σβήσει η σεζόν 2015/16 και ο Δικέφαλος θα έχει 15.000 βαθμούς η ΑΕΚ θα έχει 16.500 βαθμούς με την Ενωση να μην έχει συμπληρώσει καν ευρωπαϊκή 5ετία μετά την επιστροφή της!

Ολα τα λεφτά το ματς της 25ης Αυγούστου για τον ΠΑΟΚ

Αφού αναλύσαμε το club ranking του ΠΑΟΚ, πάμε ν' αναλύσουμε και τα δεδομένα όπως προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων την Κυριακή.

Στην κλήρωση της 10ης Αυγούστου τα δεδομένα θα έχουν ως εξής

Ισχυροί

  • Μπεσίκτας (Τουρκία) 54.000
  • Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία) 34.000
  • Ραπίντ Βιέννης (Αυστρία) 22.000

Ανίσχυροι

  • ΠΑΟΚ (Ελλάδα) 21.000
  • Αλκμάαρ (Ολλανδία) 18.500
  • Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ 4.975 βαθμούς

Τα πράγματα φέτος είναι διαφορετικά σε σχέση με ότι είχαμε συνηθίσει κι αυτό λόγω Covid-19. Κι αυτό γιατί θα γίνει κλήρωση για μονό ματς και μέσω αυτής θα μάθουμε και την έδρα που θα γίνει ο αγώνας.

Δηλαδή μπορεί ο ΠΑΟΚ να παίξει την ευρωπαϊκή του προοπτική σε μονό ματς μέσα στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στην Μπεσίκτας, μπορεί όμως και να την παίξει στην Τούμπα κόντρα στην Πλζεν ή στην Ραπίντ!

Το καλό για τον ΠΑΟΚ είναι πως δεν υπάρχει απαγορευτική κλήρωση. Μπορεί να τις αποκλείσει όλες σε οποιαδήποτε έδρα. Αλλωστε στα δύσκολα ο «Δικέφαλος» λειτουργεί καλύτερα. Στα εύκολα έχει θέματα.

Πόσο σημαντικό θα είναι αυτό το μονό ματς που θα διεξαχθεί στις 25 ή στις 26 Αυγούστου; Πάρα πολύ.

Ο ΠΑΟΚ αν νικήσει το συγκεκριμένο ματς ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ευρωπαϊκό όμιλο! Ακόμα κι αν αποκλειστεί στη συνέχεια ο «Δικέφαλος του Βορρά» δεν θα μπει σε νέα διαδικασία προκρικατικών (όπως συνέβη πέρσι για παράδειγμα που αποκλείστηκε από τον Αγιαξ κι έπρεπε να αγωνιστεί και κόντρα στην Σλόβαν). Και φυσικά εάν προκριθεί θα έχει κι ένα σημαντικό βήμα για τον μεγάλο του στόχο. Να μπει δηλαδή στους ομίλους του Champions League.

Tι θα συμβεί εάν αποκλειστεί;

Θα μπει στα προκριματικά του Europa League. Και μάλιστα στον 3ο προκριματικό γύρο. Οπερ σημαίνει πως θα χρειαστεί δύο προκρίσεις εάν θέλει να σώσει την ευρωπαϊκή του χρονιά και να βρεθεί σε ευρωπαϊκό όμιλο...

Το ιδανικότερο σενάριο

Βεβαίως υπάρχει και το τέλειο σενάριο για τον ΠΑΟΚ. Ποιο είναι αυτό; Να δικαιωθεί η Τραμπζονσπόρ, να μπει στους ισχυρούς ο Δικέφαλος και να κληρωθεί με την Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ στην Τούμπα! Λίγες οι πιθανότητες αλλά υπάρχουν. Διαφορετικά το ιδανικό σενάριο θα ήταν κλήρωση με Πλζεν ή Ραπίντ στην Τούμπα... Το χειρότερο το γράψαμε και πιο πάνω. Με την Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα