Το ματς με την Μπενφίκα ζητεί από την ΑΕΚ να παίξει για 90'+ λεπτά στον ρυθμό του Champions League

Το ματς με την Μπενφίκα ζητεί από την ΑΕΚ να παίξει για 90'+ λεπτά στον ρυθμό του Champions League

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Το ματς με την Μπενφίκα ζητεί από την ΑΕΚ να παίξει για 90'+ λεπτά στον ρυθμό του Champions League

bet365

Παρακολουθώντας την Μπενφίκα και τις φετινές ευρωπαϊκές παραστάσεις της ΑΕΚ, ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το μόνο αποτελεσματικό αγωνιστικό σχέδιο και την ανάγκη να βγάλει η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη την πρώτη ολοκληρωμένη εμφάνιση υψηλού ευρωπαϊκού επιπέδου.

ΑΕΚ – Μπενφίκα με επιστροφή στοιχήματος*, ενισχυμένες αποδόσεις και live alerts. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Αν το ποδόσφαιρο ήταν ψηφιακό παιχνίδι, ο Μαρίνος Ουζουνίδης δεν θα είχε ιδιαιτέρως δύσκολη δουλειά απόψε στο ΟΑΚΑ. Θα προγραμμάτιζε μια ομάδα που θα εφαρμόσει πιστά και αποτελεσματικά ένα αγωνιστικό σχέδιο με προδιαγραφές μεγάλης κατοχής της μπάλας προκειμένου αφενός να μην επιτρέψει στην Μπενφίκα πολλές επιθέσεις και αφετέρου να ψάξει να τη χτυπήσει στο αδύνατο σημείο της, στην αμυντική της γραμμή. Θα “σημάδευε” τον Χερμάν Κόντι, έναν 24χρονο Αργεντινό κεντρικό αμυντικό που μετανάστευσε το περασμένο καλοκαίρι στη Λισαβόνα και προτού προλάβει να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον χρειάστηκε να αντικαταστήσει τον τραυματία Ζαρντέλ στο τελευταίο παιχνίδι της Μπενφίκα με την Σάβες και πρόλαβε να αποβληθεί στην πρώτη του συμμετοχή. Ο Κόντι του 1.93 έδειξε να έχει πρόβλημα απέναντι σε αμυντικούς χαμηλότερου ύψους που αλλάζουν κατευθύνσεις και έχουν έκρηξη. Δεν έχει ακόμη αποκτήσει την εμπειρία που ωριμάζει τον κεντρικό αμυντικό αυτών των χαρακτηριστικών για να γίνεται αποτελεσματικός απέναντι σε κοντύτερους επιθετικούς. Στο παιχνίδι του βλέπεις ακόμη λάθος στάση σώματος. Προφανώς ξέρει πώς πρέπει να στέκεται. Αλλά δεν έχει ακόμη την εμπειρία για να καθαρίζει το μυαλό του από τον εκνευρισμό της πρώτης φοράς. Συνεπώς μοιάζει απλό: βάζεις τον Κλωναρίδη να “σημαδέψει” τον Αργεντινό στόπερ, που δεν έχει μεγάλη εμπειρία, και να κινείται σαν τη μύγα γύρω του για να εκμεταλλεύεται την αδυναμία του είτε για να τον περάσει και να βρεθεί σε θέση για να εκτελέσει είτε για να τον αποβάλει ή και να του πάρει ένα φάουλ, πέναλτι, κάτι.

Θεωρητικά ο Ουζουνίδης και ο Μπλένταρ Κόλα έχουν στα χέρια τους όλα τα εφόδια για να ετοιμάσουν ένα αποτελεσματικό ματς για την ΑΕΚ: έχουν δει πώς την πάτησε ο ΠΑΟΚ όταν έδωσε χώρους στην Μπενφίκα, έχουν δει πώς την πάτησε την περασμένη Πέμπτη η Σάβες όταν ανέβασε ψηλά την άμυνά της και έδωσε αεροδιαδρόμους στον Σέρβι, στον Γκριμάλντο, στον Ράφα Σίλβα για να απογειωθούν και να της βάλουν γκολ. Εχουν διαβάσει τις συμβουλές του προπονητή της Σάβες, του Ντανιέλ Ράμος, που δείχνει στην ΑΕΚ τον δρόμο μεγάλης κατοχής της μπάλας ως τον πιο σίγουρο για να πάρει αποτέλεσμα. Στη θεωρία η αποστολή μοιάζει απλή: game plan που βασίζεται σε συντηρητική κατοχή της μπάλας με πολύ καλό passing game στον χώρο της μεσαίας γραμμής, χωρίς ρίσκα, δηλαδή χωρίς να ανεβαίνει πολύ ψηλά στο τερέν η αμυντική γραμμή της ΑΕΚ την ίδια ώρα που δεν θα γίνονται μεγάλες οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών ώστε να μην δημιουργούνται ελεύθεροι χώροι για να κινηθούν οι αντίπαλοι και να συνδυαστούν για να φτιάξουν συνθήκες αντεπίθεσης.

Το ποδόσφαιρο όμως είναι φυσικό παιχνίδι. Και το ποδόσφαιρο του Champions League είναι της κορυφαίας ποιότητας. Και στο high end ποδόσφαιρο γιανα κάνεις μεγάλη κατοχή μπάλας πρέπει να έχεις πολύ υψηλή ακρίβεια στις μεταβιβάσεις, δηλαδή πάνω από το 80%. Στο Αμστερνταμ, που πιέστηκε, η ΑΕΚ είχε κάτω από 70% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις. Δεν σταύρωσε πάσα. Γι' αυτό και η αποψινή αποστολή της ΑΕΚ είναι παραπάνω από δύσκολη.

Ναι, υπάρχει μια προφανής επισήμανση: αν η ΑΕΚ δεν καταφέρει να κρατήσει τη μπάλα, δεν θα καταφέρει να πετύχει τον βασικό της στόχο, ο οποίος είναι να δείξει ανταγωνιστική ώστε να ευχαριστηθεί το ματς, τη βραδιά, την εμπειρία του να παίζει Champions League μπροστά στους οπαδούς της. Για να γίνει καλό passing game όμως θα πρέπει ο Κώστας Γαλανόπουλος να συμμετέχει στη φάση κατοχής της μπάλας πολύ περισσότερο από όσο το έκανε στο Αμστερνταμ, εκεί όπου είχε όλες κι όλες 14 πάσες, εκ των οποίων οι 5 ήταν άστοχες (ποσοστό ακρίβειας: 64,3%), και θα πρέπει ο Αντρε Σιμόες να φτάσει ή και να ξεπεράσει τον εαυτό που έδειξε απέναντι στον Αγιαξ (31 εύστοχες σε 37 μεταβιβάσεις, 83,8% ακρίβεια). Και φυσικά οι δύο κεντρικοί μέσοι θα χρειαστούν πολύ μεγάλη βοήθεια από τον Μάνταλο, τον Μπακασέτα, τον Κλωναρίδη, ή όποιον άλλο επιλέξει ο Ουζουνίδης πίσω από τον Πόνσε. Διότι δίχως τα δικά τους τρεξίματα, την συγκέντρωσή τους σε κάθε επαφή με τη μπάλα, και τη συμμετοχή τους στο ανασταλτικό μέρος του παιχνιδιού με μεγάλη ένταση στα μαρκαρίσματα και πίεση στον κάτοχο της μπάλας, η ΑΕΚ δεν έχει τύχη. Και δεν θα της αξίζει τύχη αν δεν μπορεί να αποδείξει ότι είναι για αυτό το επίπεδο, για αυτό τον ρυθμό, για αυτές τις εντάσεις, για αυτά τα επίπεδα συγκέντρωσης.

Η Μπενφίκα δεν είναι αχτύπητη, ειδικά επειδή της συμβαίνει να της έχει χαλάσει η αμυντική γραμμή της. Είναι όμως ομάδα που παίζει ποδόσφαιρο υψηλότερης ταχύτητας. Κι είναι μια ομάδα φτιαγμένη για να τιμωρεί τον αντίπαλο στις στιγμές που χάνει τη συγκέντρωσή του και της αφήνει ελεύθερους χώρους για να κινηθούν οι ταχύτατοι εξτρέμ και τα ακραία μπακ της, που τροφοδοτούνται από τους στόπερ και τους κεντρικούς μέσους. Ναι, η ΑΕΚ έχει τύχη αν παίξει επιθετική άμυνα, αλλά αυτή η επιλογή έχει το ρίσκο να δεχθείς μπαλιές στην πλάτη της άμυνας, ή να σπάσει ο αντίπαλος με το καλό passing game του το πρέσινγκ και να μη καταλάβεις πόσο γρήγορα θα εκδηλώσει μια αντεπίθεση που θα φέρει έναν εκτελεστή κοντά στον Μπάρκα.

Στη θεωρία ο δρόμος της ΑΕΚ, αν δεν την αναγκάσει σε αλλαγή κατεύθυνσης ένα γκολ που θα βάλει ή θα δεχθεί νωρίς, είναι η επιλογή της επιδίωξης να κρατήσει τη μπάλα στο μεσαίο τρίτο του τερέν με πολλές πάσες και συντηρητική ανάπτυξη προς την αντίπαλη περιοχή. Παιχνίδι υπομονής. Κι αυτό η ΑΕΚ θα πρέπει να το κάνει σαν να έχει κρατήσει κολλημένη τη βελόνα του μυαλού της. Να το επαναλαμβάνει με μεγάλη συγκέντρωση, και με το μυαλό της σε υψηλές στροφές ώστε να αλλάζει αμέσως στάση όταν χάνει τη μπάλα και να μεταβαίνει άμεσα στη φάση της άμυνας. Γίνεται; Μέχρι εδώ η ΑΕΚ το έχει επιτύχει όλο αυτό σε στιγμές. Σε στιγμές στον εκτός έδρας αγώνα με την Σέλτικ, σε στιγμές στον εκτός έδρας αγώνα με τη Βίντι, σε στιγμές στο ματς με τον Αγιαξ. Το αποψινό ματς της ζητάει να αθροίσει όλα αυτά τα καλά διαστήματα προκειμένου να δημιουργήσει μια εμφάνιση υψηλών στάνταρ σε διάρκεια 90'+ λεπτών. Της ζητάει να παίξει από την αρχή μέχρι το τέλος στον ρυθμό του Champions League. Μπορεί; Υπομονή μέχρι τις 12 το βράδυ για να το διαπιστώσουμε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.