Δεν είναι απλά υπέροχο, είναι Α.Ε.Κ. (στ' αστέρια)!

Δεν είναι απλά υπέροχο, είναι Α.Ε.Κ. (στ' αστέρια)!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Δεν είναι απλά υπέροχο, είναι Α.Ε.Κ. (στ' αστέρια)!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την αξία της πρόκρισης της πρωταθλήτριας που ήρθε γνήσια και Ενωσίτικα (με μπόλικο καρδιοχτύπι), για τα μεταγραφικά και έχει υστερόγραφα...

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ

Η ΑΕΚ επέστρεψε εκεί που όφειλε και χρωστούσε στην ιστορία της, στον κόσμο της και στη χώρα ως πρωταθλήτρια Ελλάδας. Και το πέτυχε με την αξία της. Γνήσια και Ενωσίτικα. Κοινώς όπως γνωρίζουν όλοι οι φίλοι της πρωταθλήτριας Ελλάδας: με μπόλικο άγχος και καρδιοχτύπι έως το τελευταίο δευτερόλεπτο της αναμέτρησης. Με ιδρώτα και... αίμα! Δεν θα γινόταν διαφορετικά όμως γιατί όπως λέει και το τραγουδάκι: «ΑΕΚάρα σ' αγαπώ γιατί γράφεις ιστορία, γιατί βλάπτεις στην υγεία». Τεράστια αλήθεια. Ωστόσο είναι θαρρώ γελοίο έως και εκτός πραγματικότητας το γεγονός ότι επειδή η Ένωση δεν προκρίθηκε με τρίμπαλο που έβλεπαν και ήθελαν κάποιοι, να ακολουθεί πάντα: γκρίνια, ανάλυση της ανάλυσης και φυσικά μίρλα...

Τέλος πάντων και αυτά που ακολουθούν συνιστούν χαρακτηριστικά του Έλληνα οπαδού, που όπως ο γενικά πράττει ο Έλληνας, συνηθίζει να ξεχνάει, δεν γνωρίζει απόλυτα τα πράγματα, εκτιμά λανθασμένα τα δεδομένα και όταν αποδεικνύεται ότι είχε κρίνει λάθος (όπως τόσες και τόσες φορές έχει επιβεβαιωθεί) προφανώς και δεν το αναγνωρίζει αλλά ρίχνει το ανάθεμα αλλού επειδή εκείνος ΔΕΝ δικαιώθηκε. Αυτό ισχύει και με την ΑΕΚ και όσους μετά το τέλος της αναμέτρησης με την Βίντι αντί να χαρούν και να το γιορτάσουν που η ομάδα τους πέντε χρόνια μετά τα χωράφια και την Γ΄ κατηγορία επέστρεψε στο Champions League, άρχισε να εστιάζει αποκλειστικά στο κομμάτι της ενίσχυσης του club. Παραβλέποντας πως όλο αυτό το διάστημα, για τον έναν και τον άλλο λόγο, η πρωταθλήτρια παίζει επί της ουσίας με την περσινή ομάδα και μάλιστα χωρίς πολλούς απ' όσους είχε στο ρόστερ της και έκαναν τη διαφορά.

Η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη πέτυχε κάτι που κανείς δεν περίμενε από την κλήρωση με την Σέλτικ. Έφτασε εκεί που ήλπιζε να δει κάθε φίλος της ομάδας την ΑΕΚ. Στον ουρανό και στ' αστέρια... Πρόκειται για συγκλονιστική επιτυχία ενός συλλόγου που πρώτος πετυχαίνει σε απόλυτο βαθμό ένα πενταετές πλάνο. Με ταπεινότητα, σοβαρότητα και σκληρή δουλειά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σε μια προκριματική φάση που οι πρωταθλητές χρειάστηκε να παίξουν τα τρία από τα τέσσερα ματς που έδωσαν με παίκτη λιγότερο παρακαλώ και ας έπρεπε να είχαν αποβληθεί κι άλλοι από τους αντίπαλους. Όπως ο Νεγκό που σκόραρε χθες στο ΟΑΚΑ και δεν θα έπρεπε να είναι καν στο χορτάρι του. Ή ο Νικόλοφ που βαρούσε και τη... μάνα του χθες αλλά δεύτερη κάρτα δεν είδε ποτέ! Ας είναι... Τέλος καλό, όλα καλά... Το πιο σημαντικό είναι ότι η ΑΕΚ σαν club δεν στάθηκε δευτερόλεπτο στο να βρει δικαιολογίες. Και γι' αυτό έφτασε εκεί που είναι τώρα!

Δεν μπορώ να καταλάβω όμως γιατί όλοι τα έβλεπαν όλα εύκολα. Θαρρείς και πρώτη φορά βλέπουν ποδόσφαιρο και ειδικά το τελευταίο σκαλί της προκριματικής φάσης για τους ομίλους του Champions League. Σαφέστατα και με προίκα το 1-2 στην Βουδαπέστη επί της Βίντι η πρωταθλήτρια Ελλάδας ήταν το φαβορί για την πρόκριση. Και την πήρε. Αλλά ότι θα ήταν εύκολο ενώ είχε φτάσει μέχρι εδώ η ουγγρική ομάδα πώς προέκυπτε; Με δεδομένη την πίεση όλου του οργανισμού της ΑΕΚ που δεν κατάφερε να λειτουργήσει σωστά συνολικά στο κομμάτι της διαχείρισης της πίεσης και τους άγχους που δικαιολογημένα είχαν άπαντες στο ποδοσφαιρικό τμήμα αφού όλο αυτό δεν το είχαν ζήσει ξανά...

Η Βίντι έπαιζε χωρίς άγχος, έκανε το παιχνίδι της περιμένοντας, βρήκε ένα γκολ από μια στιγμή αδράνειας, έψαξε ένα δεύτερο στο κάκιστο (πάλι και αυτό πρέπει να το διορθώσει ο Ουζουνίδης και οι συνεργάτες του γιατί είναι απαράδεκτο και είναι δική τους ευθύνη) 15λεπτο που ακολούθησε όπως είχε κάνει και στην Βουδαπέστη! Αυτό ήταν... Όταν όμως έμεινε με παίκτη λιγότερο η ΑΕΚ, εκεί φάνηκε η διαφορά, το γεγονός ότι η Βίντι δεν είχε σχέδιο και πλάνο για να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και να επιχειρήσει να απειλήσει ορθόδοξα την εστία του εξαιρετικού για άλλη μια φορά Μπάρκα (αν βγάλουμε τη φάση του γκολ για το οποίο φέρει μεγάλη ευθύνη). Έψαξε με βία και χωρίς καθαρό μυαλό το γκολ με γιόμες, χωρίς νόημα βαθιές μπαλιές και με επιπόλαιες επιλογές. Ευτυχώς βέβαια για την ΑΕΚ. Αν βέβαια μπορούσε να το κάνει και αυτό σωστά η Βίντι θα είχε περάσει εκείνη!

Ωστόσο προκρίθηκε η πρωταθλήτριας Ελλάδας. Επέστρεψε 12 χρόνια μετά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και τώρα έχει την άνεσή της να δημιουργήσει ακόμη πιο δυνατή ομάδα με τις επιστροφές των Τσιγκρίνσκι και Μπογιέ, με την ακόμη περισσότερη ετοιμότητα του Πόνσε, με τον Τσόσιτς που αποδείχτηκε και χθες (όπως στα ματς με Σέλτικ και ΠΑΣ) ότι είναι πλέον απόλυτα έτοιμος για να ξεκινάει (μαζί με «Τσίγκρι» πρέπει να αποτελούν το βασικό δίδυμο στο κέντρο της άμυνας όταν είναι 100% έτοιμοι) και με τις δυο προσθήκες που έρχονται και πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν από την Ένωση και θα έπρεπε να είχε γίνει από την προηγούμενη εβδομάδα ανεξαρτήτως αποτελέσματος με την Βίντι αφού είχε ήδη κλειδώσει η παρουσία στους ομίλους του Europa League.

Η ΑΕΚ κύριοι είναι στ' αστέρια. Πέντε χρόνια μετά το καλοκαίρι της πρώτης προετοιμασίας στα Χάνια του Πηλίου και την απίθανη περιπέτειά της. Πέντε χρόνια μετά την πιο οδυνηρή κατάσταση που υποχρεωθήκαμε να ζήσουμε και να κουβαλάμε για πάντα πάνω μας σαν χαρακιά στο πρόσωπό μας και μέσα μας σε όλη μας τη ζωή. Δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να ξεχάσουμε... Όμως δεν γίνεται να μην καταλαβαίνουμε και να μη νιώθουμε ότι το club επέστρεψε ΠΑΝΤΟΥ και γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα και αγωνιστικά και (το κυριότερο) με όσα δημιουργεί και είναι συγκλονιστικά! Ένας σύλλογος που με την επιστροφή του κατέκτησε κούπα (σ.σ.: κύπελλο), έπαιξε σε τρεις συνολικά τελικούς στον θεσμό την τελευταία πενταετία, κατέκτησε το πρωτάθλημα έπειτα από 24 χρόνια, αγόρασε προπονητικό κέντρο και το έχει απογειώσει και φυσικά παράλληλα δημιουργεί το δικό της γήπεδο την ίδια ώρα.

Δεν απλά υπέροχο, είναι ΑΕΚ κυρίες και κύριοι. Και όλα αυτά μαζί μόνο αυτή θα μπορούσε να τα κάνει: να επιστρέψει αμέσως και να κυριαρχήσει απόλυτα αποδεικνύοντας σε Ελλάδα και Ευρώπη ξανά και ξανά το μέγεθός της. Το αήττητο ρεκόρ της μεγάλωσε στα 14 αήττητα ματς σε Champions League και Europa League. Κάτι που δεν έχει πετύχει ΠΟΤΕ και ΚΑΜΙΑ άλλη ελληνική ομάδα από πάντα, όχι μόνο τα τελευταία δέκα και είκοσι χρόνια, αλλά από πάντα!

Γι' αυτό Ενωσίτη κάθισε χαλαρά αύριο στην πολυθρόνα σου, ή την καρέκλα σου, απόλαυσε την κλήρωση της φάσης των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στην Ευρώπη και επέλεξε πού θες να ταξιδέψεις με την αγαπημένη σου ομάδα. Κάνε την πλακίτσα σου και δημιούργησε και εσύ τον όμιλο που θες και τις αντιπάλους που μπορεί να θες να δεις στο ΟΑΚΑ και στο εξωτερικό. Είναι τεράστια η επιτυχία και θαρρώ σιγά – σιγά, από αύριο, θα αρχίσει να το συνειδητοποιεί ο φίλος της ΑΕΚ. Τα υπόλοιπα αφορούν τους υπεύθυνους του ποδοσφαιρικού τμήματος, τους ποδοσφαιριστές και τη διοίκηση. Και με τα όσα έχουν πετύχει έως τώρα, ε διάολε, εκτιμώ ότι τους αξίζει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη...

Υγ: Το έγραψα παραπάνω: έχουν αργήσει πάρα πολύ στην ΑΕΚ για να τελειώσουν τις δυο προσθήκες. Και αν κρίνω από όσα είδα από τον Άρη στην πρεμιέρα με περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που δεν γνώριζα και εντυπωσιάστηκα, στην Ένωση, δεν έχουν ΚΑΜΙΑ δικαιολογία να μη βρουν σούπερ παίκτη με τα χρήματα που διαθέτει η διοίκηση (πέντε φορές πάνω συγκριτικά με την ομάδα της Θεσσαλονικής)! Ειλικρινά απ' όσα είδα από τον Άρη δεν υπάρχει δικαιολογία για κανέναν, αντίθετα κίνδυνος να εκτεθούν ανεπανόρθωτα. Προσωπικά έχω εμπιστοσύνη είτε αποκτηθεί ο Νάρσινγκ και ο Ραντόγια που αποκαλύψαμε και το ρεπορτάζ μας επιβεβαιώθηκε σε απόλυτο βαθμό (είτε ο Φελίπε Πιρές που επίσης ΜΟΝΟ εδώ διαβάσατε).

Υγ2: Ο κ. Ουζουνίδης ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου είπε κοιτάζοντάς μας «παιδιά προκριθήκαμε στο Champions League. Αν είναι να είστε στεναχωρημένοι να μας το λέγατε να μην περάσουμε». Πόσο δίκιο έχει... Κόουτς ευθύνεται το γεγονός ότι δεν έχουν – έχουμε ιδέα πόσο δύσκολο είναι πλέον αυτό το εγχείρημα και πόσο μεγάλη είναι η επιτυχία να περάσουμε και μάλιστα αήττητοι και με δυο νίκες και δυο ισοπαλίες στ' αστέρια. Από την άλλη στην ΑΕΚ είσαι και ακόμη δεν έχεις δει και ακούσει τίποτα από όσα παράλογα και εκτός ποδοσφαιρικής λογικής θα ζήσεις. Καλά να είσαι και να μείνεις μαζί μας πολλά χρόνια για να το εμπεδώσεις. Αλλά αυτά τα δυο black out της ομάδας μετά το γκολ αν δεν είναι αποτέλεσμα της πίεσης και του άγχους για την επίτευξη του στόχου (διότι το γεγονός ότι πέφτει... μαύρο μόνο μετά το γκολ και σε διάστημα αγώνα από το 57' έως το 70' αποδεικνύει ότι δεν είναι πρόβλημα φυσικής κατάστασης) που εκτιμώ ότι αυτό είναι το ζήτημα, τότε έχουμε θέμα για Ευρώπη!

Υγ3: Δεν μπορώ να καταλάβω τους ποδοσφαιριστές. Αδυνατώ... Αντιλαμβάνομαι πως η ένταση και οι παλμοί βαράνε... νταούλια στη διάρκεια ενός τέτοιου ματς, οποιουδήποτε για την ακρίβεια, αλλά τέτοιες βλακείες όπως του Λόπες και του Λιβάια δεν γίνεται να τις καταλάβω και να τις δικαιολογήσω. Ο Πορτογάλος στη ροή του ματς προσπαθώ να σκεφτώ τι μπορεί να είχε στο μυαλό του που πάει και κολλάει το κεφάλι του στον Νεγκό ενώ ο ρέφερι είναι στο μισό μέτρο! Τι να πει κανείς; Μυαλό κενό, άδειο... Ο Μάρκο είχε θέματα από την Βουδαπέστη με τον Λάζοβιτς και επειδή ξεκάθαρα φαίνεται να του λέει πολλά το καλόπαιδο της Βίντι αντέδρασε σαν... πεντάχρονο! Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και για τον Λιβάια. Απαράδεκτος για την ομάδα και μετά για τον εαυτό του.

Υγ4: Εκπληκτική ατμόσφαιρα από τους 40.000 και πλέον φίλους της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Πραγματικά έκαναν έδρα ένα αχανές γήπεδο και έσπρωξαν την ομάδα στους ομίλους του Champions League. Αν δεν είχε και τέτοια βροχή θα είχαμε τουλάχιστον 50.000 κόσμου. Αλλά όπως και να 'χει ήταν εκπληκτικοί όλη τη διάρκεια του ματς.

Υγ5: Για να μην ξεχνιόμαστε: δεν φτάνει που δεν έχουμε ολοκληρώσει την ενίσχυσή μας σαν ΑΕΚ με δυο τουλάχιστον παίκτες και ειδικά με τον χαφ και εξτρέμ που θέλει ο κόουτς, έχουμε και μηδέν πρόοδο στις ανανεώσεις (πλην του Σιμόες που μαθαίνω ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα). Υποθέσεις που θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει από τον περασμένο Φεβρουάριο τουλάχιστον δεν έχουν ΚΑΜΙΑ πρόοδο και εξέλιξη... Τι να πει κανείς.

Υγ6: Καλή επιτυχία στον ΠΑΟΚ απόψε. Έχει πάρα πολύ δύσκολο έργο αλλά μπορεί να τα καταφέρει αν διαχειριστεί την πίεση που προκαλεί το πρώτο αποτέλεσμα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...