Τελικός Champions League 2023: Ο Καρεμπέ και οι άλλοι οκτώ που νίκησαν την ίδια χρονιά σε τελικό Champions League και Μουντιάλ

Ο Καρεμπέ ποζάρει με το Μουντιάλ

bet365

Οι Λαουτάρο Μαρτίνες και Χουλιάν Άλβαρες έχουν την ευκαιρία τους στην Πόλη να μπουν στο «κλειστό κλαμπ» των παικτών που νίκησαν σε τελικό Champions League και Μουντιάλ την ίδια χρονιά.

Ο Χουλιάν Άλβαρες και ο Λαουτάρο Μαρτίνες ήταν οι δυο σέντερ φορ που βασίστηκε ο «αρχιτέκτονας» της πρωταθλήτριας κόσμου, Αργεντινής, Λιονέλ Σκαλόνι, στο Μουντιάλ του Κατάρ. Ο πρώτος κέρδισε τη θέση του βασικού και πέτυχε τέσσερα πολύτιμα γκολ, ενώ ο δεύτερος μπορεί να μην βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα και μάλιστα να έχασε ευκαιρίες, όμως έδωσε πνοή στην Αλμπισελέστε στον ιστορικό τελικό με τη Γαλλία και ήταν «μέσα» στο δεύτερο γκολ του Λιονέλ Μέσι.

Στο τέλος του θρίλερ και μετά το... μυθικό πέναλτι του Μοντιέλ που έστεψε την Αργεντινή παγκόσμια πρωταθλήτρια για τρίτη φορά και πρώτη έπειτα από το έπος του Ντιέγκο Μαραντόνα στο Μεξικό οι δυο επιθετικοί πανηγύριζαν αγκαλιασμένοι την σπουδαία επιτυχία της εθνικής τους. Περίπου 5,5 μήνες αργότερα οι δυο συμπαίκτες θα τεθούν αντιμέτωποι στον τελικό μιας άλλης σπουδαίας διοργάνωσης και θα διεκδικήσουν ένα «βαρύτιμο» τρόπαιο. Το Champions League.

argentina-lautraro-alvarez

H Μάντσεστερ Σίτι του Άλβαρες και η Ίντερ του Λαουτάρο θα διεκδικήσουν το «δισκοπότηρο» του ευρωπαϊκού συλλογικού ποδοσφαίρου στο μεγάλο «ραντεβού» της Κωνσταντινούπολης. Αμφότεροι έχουν την ευκαιρία να σηκώσουν για πρώτη φορά το Champions League και μάλιστα στην πρώτο τους εμφάνιση σε τελικό.

Οι δυο Αργεντινοί «γκολτζήδες» διεκδικούν και κάτι ακόμα. Τη συμμετοχή τους σε ένα «κλειστό κλαμπ» παικτών που αγωνίστηκαν και νίκησαν σε τελικό Champions League ή Κυπέλλου Πρωταθλητριών και Παγκοσμίου Κυπέλλου την ίδια σεζόν. Σε αυτή την «επίλεκτη» λίστα βρίσκονται μόλις εννέα ποδοσφαιριστές!

Τα Πάντσερ του 1974

Οι έξι πρώτοι παίκτες της λίστας κατάφεραν να σηκώσουν Κύπελλο Πρωταθλητριών και Παγκόσμιο Κύπελλο την ίδια χρονιά. To 1974 η Μπάγερν Μονάχου σήκωσε το πρώτο από τα έξι πρωταθλήματα Ευρώπης της σπουδαίας ιστορίας της. Βαυαροί και Ατλέτικο Μαδρίτης αγωνίστηκαν για φορά σε ευρωπαϊκό τελικό.

Οι δυο ομάδες «μονομάχησαν» στις Βρυξέλλες στις 17 Μαΐου σε έναν σκληρό τελικό που οδηγήθηκε στην παράταση. Ο Λουίς Αραγκόνες άνοιξε το σκορ στο 114' όμως στο 120' ο Γκέοργκ Σβάρτσενμπεκ ισοφάρισε σε 1-1 και έστειλε τις δυο ομάδες σε δεύτερο τελικό, στον οποίο η Μπάγερν επικράτησε με 4-0 χάρη στα γκολ των Γκερντ Μίλερ και Ούλι Χένες, οι οποίοι βρήκαν δίχτυα από δυο φορές.

Επτά εβδομάδες μετά τον ευρωπαϊκό θρίαμβο των Βαυαρών η Δυτική Γερμανία έφτασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στον οποίο αντιμετώπισαν την Ολλανδία στο Μόναχο. Τα Πάντσερ νίκησαν τους Οράνιε με 2-1 και στέφθηκαν πρωταθλητές κόσμου για δεύτερη φορά στην ιστορία τους, στον δέκατο τελικό της διοργάνωσης.

Στον μεγάλο τελικό αγωνίστηκαν έξι παίκτες που νωρίτερα είχαν σηκώσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών με τη φανέλα της Μπάγερν. Ο λόγος για τους Σεπ Μάιερ, Χανς Γκέοργκ Σβάρτσενμπεκ, Φραντς Μπεκενμπάουερ, Ούλι Χένες, Γκέρντ Μίλερ και Πολ Μπράιτνερ. Μάλιστα οι δυο τελευταίοι πέτυχαν τα γκολ που έκριναν τον τελικό.

Οι «Μουντιαλικοί» Μερένγκες

Οι υπόλοιποι τρεις παίκτες που έχουν κάνει αυτό το «νταμπλ» έχουν μια κοινή συνισταμένη. Τη Ρεάλ Μαδρίτης. Στις 20 Μαΐου του 1998 ο Κριστιάν Καρεμπέ ήταν βασικός και αναντικατάστατος στον άξονα της Βασίλισσας στην στην νίκη επί της Γιουβέντους με 1-0 στον τελικό του Άμστερνταμ.

Στις 12 Ιουλίου του ίδιου έτους ο νυν στρατηγικός σύμβουλος και πρεσβευτής του Ολυμπιακού ήταν βασικός για την Γαλλία στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα στη Βραζιλία στο Σταντ ντε Φρανς του Παρισιού. Οι Τρικολόρ με ηγέτη τον Ζινεντίν Ζιντάν νίκησαν με 3-0 την Σελεσάο του... εκτός γηπέδου Ροντάλντο και σήκωσαν το τρόπαιο για πρώτη φορά.

Τέσσερα χρόνια μετά την απώλεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τη Γαλλία η Βραζιλία πήρε την ρεβάνς της. Η ομαδάρα των Ρονάλντο, Ροναλντίνιο, Ριβάλντο, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Καφού και Ρομπέρτο Κάρλος νίκησε στις 30 Ιουνίου του 2002 την Γερμανία στη Γιοκοχάμα με 2-0, χάρη σε δυο γκολ του Φαινομένου και σήκωσε το πέμπτο και μέχρι σήμερα τελευταίο Μουντιάλ της Σελεσάο.

ronaldo-karembue

Ακριβώς 1,5 μήνα νωρίτερα, στις 15 Μαΐου, ο θρυλικός Ρομπέρτο Κάρλος είχε αγωνιστεί βασικός για τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του Champions League κόντρα Μπάγερ Λεβερκούζεν στη Γλασκώβη. Οι Μερένγκες νίκησαν με 2-1 χάρη στο μυθικό βολέ του Ζινεντίν Ζιντάν.

Τελευταίος χρονικά που μπήκε στη λίστα είναι ο Ράφαελ Βαράν. Στις 26 Μαΐου του 2018 αγωνίστηκε στο πλευρό του Σέρχιο Ράμος στην νίκη της Ρεάλ επί της Λίβερπουλ στο Κίεβο με 3-1 και σήκωσε το τέταρτο και τελευταίο του Champions League με τη φανέλα της Βασίλισσας. Ο Γάλλος στόπερ ήταν βασικός της Γαλλίας του Ντιντιέ Ντεσάν στο Μουντιάλ της Ρωσίας και στις 15 Ιουλίου σήκωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο (4-2 την Κροατία).

Στην λίστα έφτασε μια ανάσα από το να μπει ακόμα ένας παίκτης της Ρεάλ. Ο Σάμι Κεντίρα. Ο Γερμανός χαφ ήταν βασικός και αγωνίστηκε 59 λεπτά στον τελικό της Λισαβόνας κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης, στον οποίο η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι νίκησε με 4-1 στην παράταση.

Δυο μήνες αργότερα, στον τελικό του Μουντιάλ της Βραζιλίας κόντρα στην Αργεντινή ο Γιόακιμ Λεβ είχε σκοπό να τον ρίξει στη «μάχη», όμως ο Κεντίρα τραυματίστηκε στην προθέρμανση και δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την «παρέα» του Λιονέλ Μέσι. Στο τέλος της σεζόν είχε σηκώσει και τα δύο τρόπαια, όμως αφού δεν αγωνίστηκε στον τελικό του Μαρακανά δεν βρίσκεται στη λίστα.

Οι παίκτες που έκαναν «νταμπλ» με Champions League και Μουντιάλ

  • 1974: Σεπ Μάιερ, Πολ Μπράιτνερ, Χανς Γκέοργκ Σβάρτσενμπεκ, Φραντς Μπεκενμπάουερ Γκέρντ Μίλερ, Ούλι Χένες (Μπάγερν Μονάχου και Δυτική Γερμανία)
  • 1998: Κριστιάν Καρεμπέ (Ρεάλ Μαδρίτης και Γαλλία)
  • 2002: Ρομπέρτο Κάρλος (Ρεάλ Μαδρίτης και Βραζιλία)
  • 2018: Ραφαέλ Βαράν (Ρεάλ Μαδρίτης και Γαλλία)
@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα