Μικάιλο Μούντρικ: Το νέο wonderkid της Σαχτάρ βάζει «πλώρη» για την κορυφή!

Μικάιλο Μούντρικ: Το νέο wonderkid της Σαχτάρ βάζει «πλώρη» για την κορυφή!

Γιάννης Αρώνης
Μικάιλο Μούντρικ: Το νέο wonderkid της Σαχτάρ βάζει «πλώρη» για την κορυφή!

bet365

Ο Μικάιλο Μούντρικ σκόραρε ξανά στην εκτός έδρας αναμέτρηση της Σαχτάρ απέναντι στην Σέλτικ και υπενθύμησε σε όλη την Ευρώπη ότι αποτελεί το πιο «καυτό» προϊόν του ουκρανικού ποδοσφαίρου.

68 αγωνιστικά λεπτά. Τόσα χρειάζεται ο Μικάιλο Μούντρικ κατά μέσο όρο για να χαρίσει στη Σαχτάρ ένα γκολ από τα πόδια του την φετινή σεζόν, είτε ως δημιουργός είτε ως εκτελεστής. Ο Ουκρανός εξτρέμ με το χθεσινό του γκολ απέναντι στην Σέλτικ του Γιώργου Γιακουμάκη έφτασε τα τρία στο φετινό Champions League και αν προσθέσουμε τις δύο ασίστ, αλλά και τα 8 γκολ και ασίστ στο πρωτάθλημα γίνεται εύκολα αντιληπτό το γιατί μοιραία συγκεντρώνει πάνω του τους πιο φωτεινούς προβολείς της ποδοσφαιρικής αγοράς.

Τα νούμερά του είναι εξαιρετικά, όμως υπάρχει και μία άλλη αλήθεια πίσω από αυτά. Ο Ουκρανός έχει 6 γκολ και 7 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις ενώ αγωνίζεται στα «φτερά» και όχι στο κέντρο της επίθεσης, με ύψος μόλις 1,75 μέτρα και παίζοντας στην Σαχτάρ και όχι σε κάποιο ευρωπαϊκό μεγαθήριο. Και όλα αυτά χωρίς να σταματάει να ντριπλάρει και ενώ τον περασμένο Γενάρη έσβησε 21 κεράκια στην τούρτα του..

Γεννημένος στις 5 Ιανουαρίου του 2001 στην κωμόπολη Κράσνοχραντ, 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Χάρκοβου ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στα 9 του χρόνια στις ακαδημίες της Μέταλιστ, πριν αποχωρήσει το 2014 για την Ντνίπρο όπου παρέμεινε για μια διετία. Στα 15 του μετακόμισε στην Σαχτάρ χωρίς να κάνει πάντως αισθητή την παρουσία του στην πρώτη ομάδα, μετρώντας και δύο «άκαρπους» δανεισμούς στην Άρσεναλ Κιέβου το 2019 και στην Ντέσνα Τσερνίβ το 2020 οπου και δεν κατάφερε να σκοράρει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το transfermarkt η χρηματιστηριακή αξία του Μούντρικ μόλις 13 μήνες πριν, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2021, δεν ξεπερνούσε τις 900 χιλιάδες ευρώ! Ο 20χρονος τότε Ουκρανός είχε μετρημένες εμφανίσεις στα δάχτυλα του ενός χεριού με την Σαχτάρ στο ουκρανικό πρωτάθλημα, προερχόταν από δύο αποτυχημένους δανεισμούς ενώ δεν είχε κάνει ακόμα το ντεμπούτο του στο Champions League.

Ο άνθρωπος στον οποίο ο Μούντρικ χρωστάει την εξέλιξή του, ο μοναδικός που πίστεψε σε αυτόν δεν είναι άλλος από τον Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι. Ο νυν προπονητής της Μπράιτον ανέλαβε τις τύχες της Σαχτάρ τον Μάιο του 2021 και από τις πρώτες ημέρες του στην ομάδα είχε ξεχωρίσει το σπάνιο ταλέντο του νεαρού Ουκρανού. «Έχει όλα τα προσόντα για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο και αν δεν καταφέρω να τον βοηθήσω να τα καταφέρει θα το θεωρήσω προσωπική αποτυχία» είχε δηλώσει ο Ιταλός τεχνικός.

Ο Μούντρικ άρχισε να «λάμπει» στο ξεκίνημα της περσινής χρονιάς παίρνοντας τα πρώτα συνεχόμενα λεπτά της καριέρας του στην Σαχτάρ, και μέχρι την χειμερινή διακοπή του πρωταθλήματος πρόλαβε να σημειώσει 2 γκολ και να μοιράσει 7 ασίστ σε 8 παιχνίδια ως βασικός. Ταυτόχρονα ο Ντε Τζέρμπι τον εμπιστεύτηκε και στα παιχνίδια του Champions League και του έδωσε το «βάπτισμα του πυρός» στο 65ο λεπτό στην πρεμιέρα κόντρα στην Σέριφ και τον χρησιμοποίησε σε όλα τα ματς του ομίλου, ακόμα και απέναντι σε μεγαθήρια όπως η Ίντερ και η Ρεάλ Μαδρίτης.

Η Παρασκευή στις 25 του περασμένου Φεβρουαρίου υπό κανονικές συνθήκες θα σήμανε την επανέναρξη της ουκρανικής Premier League και συνάμα την ευκαιρία του Μούντρικ να οδηγήσει την πρωτοπόρο έως εκείνο το σημείο Σαχτάρ στην κατάκτηση του τίλου, εκτοξεύοντας παράλληλα και την δική του αξία. Όταν όμως εκείνη η μέρα ήρθε, κανείς στην χώρα δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, αφού μόλις 24 ώρες νωρίτερα η γειτονική Ρωσία είχε κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα πρώτα ρωσικά άρματα μάχης ήδη βρίσκονταν σε ουκρανικό έδαφος.

Το πρωτάθλημα της χώρας μπήκε αρχικά σε αναστολή λόγω της εισβολής και δύο μήνες αργότερα, στις 25 Απριλίου ανακοινώθηκε με στρατιωτικό νόμο του Βλάντιμιρ Ζελένσκι ότι παύεται επ' αόριστον κάθε αθλητική δραστηριότητα στην ουκρανική επικράτεια. Λόγω των γεγονότων και ο ίδιος ο Ντε Τζέρμπι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Σαχτάρ τον Ιούλιο και να παραδώσει την τεχνική ηγεσία στον Ιγκόρ Γιοβίτσεβιτς που όπως και ο προκάτοχός του, αποτελεί μεγάλο θαυμαστή των δυνατοτήτων του Μούντρικ.

Δεν ήταν λίγοι οι δυτικοευρωπαϊκοί σύλλογοι που σύμφωνα με δημοσιεύματα «χτύπησαν» την πόρτα της Σαχτάρ το περασμένο καλοκαίρι προσπαθώντας να αποσπάσουν τις υπηρεσίες του 21χρονου μεσοεπιθετικού, είτε με την μορφή διερευνητικής επαφής είτε με αυτή της επίσημης πρότασης. Η Έβερτον ήταν αυτή που κατέθεσε την πρώτη επίσημη πρόταση ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ όμως η Σαχτάρ την απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες. Η χρηματιστηριακή αξία του Μούντρικ κυμαίνεται πλέον στα 15 εκατομμύρια ευρώ (είναι 17 φορές μεγαλύτερη απ' ότι πριν έναν χρόνο!) αλλά ο ουκρανικός σύλλογος θεωρεί ότι μπορεί να καρπωθεί πολλά περισσότερα.

Την Έβερτον ακολούθησε η Μπρέντφορντ στα τέλη Αυγούστου, αφού το διαβόητο τμήμα μεταγραφών που διαθέτουν οι «μέλισσες» είχε στα ραντάρ της τον Μούντρικ από τον περασμένο Γενάρη. Οι Λονδρέζοι δεν έφτασαν ποτέ το ποσό που ζητούσε η Σαχτάρ (περίπου 40 εκατομμύρια) και έτσι για δεύτερη συνεχή μεταγραφική περίοδο το φλερτ τους με τον ποδοσφαιριστή δεν κατέληξε σε «γάμο», ενώ δημοσιεύματα στην Αγγλία έκαναν λόγο και για σοβαρό ενδιαφέρον της Άρσεναλ που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην υπόθεση όμως είχε θέσει άλλες μεταγραφικές προτεραιότητες.

Έτσι, όπως επιβεβαίωσε και ο Guardian σε σχετικό ρεπορτάζ ο Ουκρανός θα παραμείνει στην πατρίδα του τουλάχιστον μέχρι τον Γενάρη, με τις εμφανίσεις του στο Champions League να ανεβάζουν ακόμα περισσότερο τις απαιτήσεις που θα αξιώσει η Σαχτάρ στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Ήδη στον «χορό» των μνηστήρων μπήκε στις αρχές του μήνα και η Νιουκάστλ με τον ίδιο να εμφανίζεται μάλιστα θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παρ' όλα αυτά, στην πατρίδα του Μούντρικ γράφουν πως πολλά θα εξαρτηθούν στην υπόθεσή του από το αποτέλεσμα της Σαχτάρ στο Κίεβο την επόμενη και τελευταία αγωνιστική κόντρα στην Λειψία.

Η ομάδα του Γιοβίτσεβιτς υποδέχεται τους «Ταύρους» και έχοντας εξασφαλίσει την παρουσία της στο Europa League θα κυνηγήσει τη νίκη με την οποία θα βρεθεί στους «16» του Champions League. Εύλογα τονίζεται από την πλευρά των Ουκρανών πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Σαχτάρ θα κάνει τα πάντα για να τον κρατήσει στο ρόστερ της, και όχι μόνο για να την βοηθήσει στην δύσκολη συνέχεια της διοργάνωσης. Ακόμα και ένας γύρος νοκ-άουτ μπορεί να μεταφραστεί σε δύο καθηλωτικές παραστάσεις του Μούντρικ απέναντι σε έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους της ηπείρου, και αυτές με την σειρά τους να ανεβάσουν με εκθετικό ρυθμό το ποσό που θα εισπραχθεί το καλοκαίρι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πιτσιρικάς δεν θα μείνει για πολύ ακόμα στην πατρίδα του. Αργά η γρήγορα η Σαχτάρ θα ικανοποιηθεί και θα συναινέσει στην μετακόμισή του σε πιο εύφορες ποδοσφαιρικές πολιτείες, αφού η Premier League φαίνεται έτοιμη να τον υποδεχτεί με ανοιχτές αγκάλες. Το μοναδικό ερώτημα είναι ποια ομάδα θα κερδίσει την «κούρσα» για την απόκτησή του αλλά και το ποσό που θα συνοδεύσει αυτή την μετακίνηση. Η ακριβότερη πώληση στην ιστορία της Σαχτάρ είναι αυτή του Φρεντ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έναντι 59 εκατομμυρίων ευρώ το 2018, και οι φωνές εντός της ομάδας πως ο χαρισματικός ξανθομάλλης θα φέρει ακόμα περισσότερα όλο και πληθαίνουν...

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα