Λίβερπουλ: Η δουλειά με τους αισθητήρες στο κεφάλι των παικτών και η καταγραφή της πίεσης και των σκέψεων (vid)

Κώστας Ζάλιαρης
Οι Αλεξάντερ – Άρνολντ και Κώστας Τσιμίκας το απόγευμα της Τετάρτης φόρεσαν τους ειδικούς αισθητήρες στο κεφάλι σε άσκηση με στατικές φάσεις, με τη Λίβερπουλ να δουλεύει με τη συγκεκριμένη μέθοδο προς βελτίωση των επιδόσεων των παικτών όλη τη σεζόν.

Οι «κόκκινοι» θέλουν να κυνηγήσουν με περίσσιο πάθος το Champions League στον Σαββατιάτικο τελικό του Παρισιού απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης ώστε να κλείσουν τη σεζόν με το τρεμπλ, από τη στιγμή που το όνειρο του quadruple χάθηκε στον ένα βαθμό με τον οποίο η Σίτι κατάφερε να κόψει πρώτη το νήμα του πρωταθλήματος.

Το απόγευμα της Τετάρτης στο πλαίσιο της Media Day ενόψει του ευρωπαϊκού τελικού με τους «μερένγκες», εθεάθη ξανά η μέθοδος την οποία η Λίβερπουλ χρησιμοποιεί όλη τη φετινή σεζόν με τους αισθητήρες που φορούν οι ποδοσφαιριστές για την καταγραφή και τη βελτίωση των επιδόσεών τους.

Αυτή τη φορά φόρεσαν τον μηχανισμό οι Αλεξάντερ Άρνολντ και Κώστας Τσιμίκας σε άσκηση με στατικές φάσεις, ωστόσο, δεν είναι κάτι ιδιαίτερα καινούργιο.

  • Το όφελος των παικτών και... η αιτία των επιτυχιών

Οι αισθητήρες που συνδέονται με το μηχάνημα το οποίο οι ποδοσφαιριστές φορούν πάνω τους στην ειδική ζώνη που βάζουν – και η οποία φυσικά είναι αρκετά ελαφριά ώστε να μην τους ενοχλεί ή να τους εμποδίζει στις κινήσεις τους στις ασκήσεις που κάνουν – παρουσιάζουν το mental state.

Δηλαδή, μπορεί να φανεί πόσο ψύχραιμος είναι ένας παίκτης με τις σκέψεις που κάνει για την κατεύθυνση που θα δώσει στη μπάλα, τον τρόπο με τον οποίο θα ψάξει κάποιον συμπαίκτη του και φυσικά πόσο αγχώνεται ή όχι για να εκτελέσει σωστά το πλάνο που έχει δουλέψει από τις προπονήσεις.

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη που μπορεί ν' αποκομίσει ένας ποδοσφαιριστής από αυτό, είναι να ελεγχθούν τα συναισθήματά του και κατά πόσο βρίσκεται σε κατάσταση έντονης πίεσης. Αν αποδειχθεί από τις μετρήσεις στους αισθητήρες ότι κάποιος ανεβάζει πολύ περισσότερους παλμούς, τότε μπορεί να γίνει και η σχετική δουλειά προκειμένου να επέλθει και η απαραίτητη ψυχραιμία.

Και μην απορείτε γιατί η Λίβερπουλ αποδείχθηκε πιο ψύχραιμη και έφτασε στις επιτυχίες στη διαδικασία των πέναλτι στους τελικούς του Carabao Cup και του Κυπέλλου κόντρα στην Τσέλσι...

  • Από την προετοιμασία του καλοκαιριού, μέχρι τον τελικό του Παρισιού

O Kλοπ συνεργάζεται με την neuro11 team από το καλοκαίρι και μάλιστα, τότε δήλωνε: «Η ομάδα αυτή έχει αναπτύξει μια πρωτοποριακή τεχνολογία που αφορά την πνευματική κατάσταση των παικτών την ώρα της προπόνησης. Από τη στιγμή που πρέπει να φροντίζουμε για την ψυχική δύναμη των ποδοσφαιριστών σε τόσο υψηλό επίπεδο, είμαστε ενθουσιασμένο στο κλαμπ που καταφέρνουν να δουλέψουμε με αυτή την ομάδα και αυτή τη μέθοδο».

Πρόκειται για μια γερμανική προελέυσεως εταιρεία που εφαρμόζει την νευρο-επιστήμη (neuroscience) και με τους αισθητήρες που τοποθετούνται στους ποδοσφαιριστές, εξετάζεται η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους τη στιγμή της δράσης. Το μόνο «train your brain» δίνει το σύνθημα με δεδομένο το πόσο σημαντική είναι η υγιής πνευματική κατάσταση για κάθε ποδοσφαιριστή.

Η neuro11 team ιδρύθηκε από τον Δρ. Νίκλας Χοζέρ και τον συνεργάτη του, Πάτρικ Χάντσκε, με τον τελευταίο να έχει φτάσει μονάχα σε ημιεπαγγελματικό ποδοσφαιρικό επίπεδο. Ο Χοζέρ, έχει Master στη νευρο-επιστήμη και έχει και Διδακτωρικό στην ψυχολογία.

Όταν οι δύο τους αποφάσισαν να συνεργαστούν και ν' ασχοληθούν με την αθλητική ψυχολογία. «Με τους αισθητήρες μπορούμε να καταλάβουμε όσα μας δίνουν ως feedback για την πνευματική κατάσταση του ποδοσφαιριστή κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης. Θέλουμε να βοηθήσουμε τον καθένα να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση» δήλωσε ο Χοζερ στο «Athletic».

Η εφαρμογή της μεθόδου αυτής στους ποδοσφαιριστές που έχουν αναλάβει στις στατικές φάσεις, αποκτά ιδιαίτερη σημασία και για τον λόγο αυτό την Τετάρτη τοποθετήθηκαν οι αισθητήρες στους ΑλεξάντερΆρνολντ, Τσιμίκα και Άντι Ρόμπερτσον.

Ο Σκωτσέζος όσο περνούν τα χρόνια παίρνει όλο και περισσότερες εκτελέσεις κόρνερ, το ίδιο κάνει πλέον και ο Greek Scouser, ενώ, ο ΤΑΑ είναι και από τους βασικούς εκτελεστές στατικών φάσεων. Και κάπου εδώ μια υποσημείωση. Στον τελικό του Carabao Cup, η Λίβερπουλ είχε 11/11 από την άσπρη βούλα στη διαδικασία από την οποία πήρε το τρόπαιο. Διόλου τυχαίο...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image