Οι παίκτες που κατέκτησαν Champions League και Euro μέσα σε λίγες ημέρες

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι την ίδια χρονιά κατέκτησαν το Champions League με το σύλλογό τους και το Euro με την εθνική τους ομάδα.

2016: Πέπε – Ρονάλντο

Η τριετής κυριαρχία της Ρεάλ Μαδρίτης, με τον Ζινεντίν Ζιντάν στον πάγκο, ξεκίνησε το 2016. Στις 28 Μαΐου, στο Μιλάνο, η «βασίλισσα» λύγισε στα πέναλτι τη συμπολίτισσα Ατλέτικο, με τους Ρονάλντο και Πέπε να είναι πρωταγωνιστές σε όλη την πορεία της ομάδας μέχρι την κατάκτηση του Champions League. Λίγες ημέρες μετά, εντάχθηκαν στην εθνική Πορτογαλίας και υπό τις οδηγίες του Φερνάντο Σάντος ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης. Μπορεί ο Κριστιάνο να τραυματίστηκε στον τελικό της 10ης Ιουλίου, όμως ο Πέπε και οι υπόλοιποι συμπατριώτες του νίκησαν τη Γαλλία μέσα στο σπίτι της και ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης.

2012: Χουάν Μάτα – Φερνάντο Τόρες

Η Μπάγερν Μονάχου ήταν το μεγάλο φαβορί στον τελικό του Champions League, απέναντι στην Τσέλσι, στις 19 Μαΐου. Το ματς ήταν στην έδρα της, όμως οι «μπλε» έκαναν την έκπληξη και κατέκτησαν στα πέναλτι το τρόπαιο. Χουάν Μάτα και Φερνάντο Τόρες στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης με το σύλλογό τους και αμέσως μετά βρέθηκαν στην αποστολή της εθνικής Ισπανίας. Οι «φούριας ρόχας» κατέκτησαν για δεύτερη συνεχόμενη φορά το Euro, και μάλιστα οι δύο παίκτες της Τσέλσι σκόραραν στον τελικό με την Ιταλία. Ο Τόρες στο 84’ και ο Μάτα στο 88’ διαμόρφωσαν το εντυπωσιακό 4-0, την 1η Ιουλίου, στο Μόναχο.

2000: Νικολά Ανελκά – Κριστιάν Καρεμπέ

Στον πρώτο «εμφύλιο» τελικό στην ιστορία του κυπέλλου πρωταθλητριών, η Ρεάλ Μαδρίτης είχε εύκολο έργο απέναντι στη Βαλένθια. Το παιχνίδι της 24ης Μαΐου διεξήχθη στο Σταντ Ντε Φρανς, με τους δύο Γάλλους της «βασίλισσας», τον Νικολά Ανελκά και τον Κριστιάν Καρεμπέ, να αισθάνονται... σαν στο σπίτι τους σε αυτή την κατάκτηση του Champions League. Οι δυο τους ήταν μέσα στις επιλογές του Ροζέ Λεμέρ για το Euro 2000 και μέσα σε διάστημα λίγων ημερών βρέθηκαν ξανά στην κορυφή της Ευρώπης. Αυτή τη φορά με την εθνική Γαλλίας, έπειτα από τη δραματική νίκη στον τελικό με την Ιταλία, στις 2 Ιουλίου.

1988: 5 παίκτες Αϊντχόφεν

Στις 25 Μαΐου, στη Στουτγκάρδη, η PSV ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της, νικώντας στα πέναλτι την Πόρτο. Το 1988 ήταν η χρονιά των Ολλανδών, αφού λίγες ημέρες μετά και η εθνική ομάδα της χώρας έφτασε στην κορυφή της Γηραιάς Ηπείρου. Μπορεί τα αστέρια να ήταν οι δύο «Μιλανέζοι», Φαν Μπάστεν και Γκούλιτ, όμως στο ρόστερ των «οράνιε» ήταν πέντε παίκτες της Αϊντχόφεν. Συγκεκριμένα, οι Φαν Μπρόκελεν, Κούμαν, Φαν Άρλε, Βάνενμπουργκ και Κιφτ. Και αν εξαιρέσει κανείς τον τελευταίο, όλοι οι υπόλοιποι ήταν βασικοί στο νικηφόρο τελικό της 25ης Ιουνίου, κόντρα στη Σοβιετική Ένωση.

1964: Λουίς Σουάρεθ

Το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της Ίντερ ήρθε στις 27 Μαΐου, με τη νίκη της επί της Ρεάλ Μαδρίτης με 3-1, στη Βιέννη. Οι παίκτες της «βασίλισσας» έχασαν την ευκαιρία να στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης... εις διπλούν, αφού λίγες ημέρες αργότερα η εθνική Ισπανίας έκανε δικό της το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ωστόσο, αυτός που τα κατάφερε ήταν ο Λουίς Σουάρεθ της Ίντερ. Ο Ισπανός φορ ήταν βασικός τόσο στους «νερατζούρι», όσο και στους «φούριας ρόχας». Η νίκη επί της Σοβιετικής Ένωσης (2-1) ήρθε στις 21 Ιουνίου, κάτι που σημαίνει πως ο Ισπανός σήκωσε τις δύο κούπες μέσα σε διάστημα λιγότερο του ενός μηνός.