Μπουράκ Γιλμάζ: Ο Τούρκος «πιστολέρο» που οδήγησε την Λιλ στην κορυφή μετά από 10 χρόνια (pics & vids)

Κώστας Τόπας
Μπουράκ Γιλμάζ: Ο Τούρκος «πιστολέρο» που οδήγησε την Λιλ στην κορυφή μετά από 10 χρόνια (pics & vids)

bet365

Στα 35 του χρόνια ο Μπουράκ Γιλμάζ πήρε από το χέρι τη φετινή σεζόν την Λιλ και την οδήγησε στην κατάκτηση πρωταθλήματος, έπειτα από 10 χρόνια.

Το περασμένο καλοκαίρι η Λιλ έχασε έναν από τους σημαντικότερους και ποιοτικούς επιθετικούς του ρόστερ της. Τον Βίκτορ Οσιμέν. Ωστόσο, με αστραπιαίες κινήσεις οι ιθύνοντες του γαλλικού συλλόγου φρόντισαν να καλύψουν το κενό του με την απόκτηση του, Μπουράκ Γιλμάζ από την Μπεσίκτας. Την τελευταία διετία στη Μπεσίκτας, είχε απολογισμό 25 γκολ σε 41 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Καθόλου άσχημα νούμερα για έναν επιθετικό που διανύει το 35ο έτος της ηλικίας του. Το έδειξε άλλωστε με το καλημέρα στην Αντάλιασπορ το 2002, μέχρι να κάνει θραύση στην Τραπεζούντα τη διετία 2010-12 με 55 γκολ σε 72 αγώνες.

Πρωταγωνιστής της Λιλ με το «καλημέρα»

Ωστόσο, όταν οι «λιλουά» ανακοίνωσαν την απόκτηση του, αρκετοί φίλαθλοι της ομάδας απόρησαν με τη συγκεκριμένη μεταγραφική κίνηση, καθώς θεωρούσαν πως ένας τέτοιος επιθετικός σε αυτή την ηλικία δεν θα μπορούσε να καλύψει επάξια το κενό που άφησε ο Οσιμέν. Ωστόσο, ο Γιλμάζ φρόντισε να μιλήσει στο γήπεδο και να βγάλει ασπροπρόσωπους όσους τον πίστεψαν από την πρώτη στιγμή. Μπορεί να άργησε να πάρει μπρος αλλά στην 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος με την Μαρσέιγ (1-1) άρχισε να πυροβολεί. Έκτοτε ο Τούρκος έγινε σημείο αναφοράς στην επίθεση της Λιλ, καθώς στους επόμενους 13 αγώνες σημείωσε 8 γκολ και 3 ασίστ.

Ο τραυματισμός που τελικά δεν… κόστισε

Ωστόσο, όπως είναι λογικό ήρθε μια μικρή πτώση στην φόρμα του Τούρκου τις επόμενες αγωνιστικές (8 αγώνες, 3γκολ και 2 ασίστ), επιβραδύνοντας τον ρυθμό του. Λίγο μετά την αλλαγή του έτους και ενώ μετρούσε 3 γκολ σε 3 παιχνίδια, οι τραυματισμοί του χτύπησαν την πόρτα. Συγκεκριμένα ένα πρόβλημα στον μηρό τον ανάγκασε να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για περίπου 2 μήνες! Η απουσία ήταν φυσικά ήταν πλήγμα και για την Λιλ, καθώς έχασε τον πρώτο της σκόρερ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε 9 αγώνες οι «λιλούα» να πάρουν 7 νίκες, 2 ισοπαλίες αλλά να αποκλειστούν από τον Άγιαξ για τους «32» του Europa League. Ωστόσο, όταν επέστρεψε πήρε ξανά το όπλο και συνέχισε να κάνει αυτό που ξέρει. Να σκοράρει το ένα γκολ μετά το άλλο.

Το αποκορύφωμα ήρθε στο ματς με τη Λυών. Μία από τις καλύτερες του φετινές εμφανίσεις. Κατάφερε να πετύχει δύο γκολ και να μοιράσει κι ασίστ, δίνοντας παράλληλα τη νίκη στην ομάδα του (3-2) και δίνοντας της προβάδισμα για την κατάκτηση του φετινού τροπαίου. Η επιβράβευση για τον Γιλμάζ ήρθε στο τέλος του Απρίλη, όταν κι ανακηρύχθηκε ο κορυφαίος παίκτης του μήνα. Μπορεί να τελείωσε τη φετινή σεζόν με 15 γκολ και 5 ασίστ σε 27 ματς πρωταθλήματος, όντας πέμπτος στην λίστα των σκόρερ στη Γαλλία, πίσω από Μπαπέ (26), Ντεπάι (20), Μπεν Γιέντερ (20) και Βόλαντ (16), ωστόσο αυτά τα γκολ ήταν αρκετά για να χαρίσει το τρόπαιο στην ομάδα του, μετά από 10 ολόκληρα χρόνια.

Ο Γιλμάζ απέδειξε πως πολλές φορές η ηλικία δεν παίζει ρόλο. Η θέληση είναι αρκετή για να αποδείξει κανείς την αξία του. Ο έμπειρος στράικερ επέλεξε αντί να υπογράψει άλλο ένα «παχυλό» συμβόλαιο στην Τουρκία, ίσως και το τελευταίο της «πλούσιας» καριέρας του, να αγωνιστεί για πρώτη φορά σε ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, πέραν της Τουρκίας. Το μόνο σίγουρο είναι πως τόσο ο Γιλμάζ όσο και η Λιλ βγήκαν κερδισμένοι από τη φετινή τους συνεργασία.

 

LIGUE 1 Τελευταία Νέα