Το μεγάλο ντέρμπι και η... πρόκληση της Αγγλίας

Κώστας Ζάλιαρης
Το πιο σημαντικό παιχνίδι της φάσης των «16» του φετινού Euro διεξάγεται στο Σεν Ντενί, με την Ιταλία ν' αντιμετωπίζει την κάτοχο του τίτλου, Ισπανία, μετά τον μεταξύ τους τελικό του 2012. Κόντρα στη μαχητική και ... υποτιμημένη Ισλανδία, η Αγγλία.

Ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε δεν ήθελε με τίποτα ένα τέτοιο ζευγάρωμα. Η Ιταλία έδειξε σταθερότητα και πέρασε με το 2x2 τη φάση των ομίλων, με τον Κόντε να έχει ξεκουράσει αρκετούς στο τελευταίο παιχνίδι απέναντι στην Ιρλανδία, προκειμένου οι διεθνείς του να κρατήσουν δυνάμεις για τη συνέχεια του θεσμού.

Οι «φούριας ρόχας» έπαθαν... κάζο στην τελευταία αγωνιστική των γκρουπ, όταν παρά το προβάδισμά τους, ηττήθηκαν 2-1 από την Κροατία και αναγκαστηκά έπεσαν πάνω στους Ιταλούς στη φάση των «16». Οι κάτοχοι του τίτλου δεν έχουν φανερώσει όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν στη θεωρία αλλά δεν έχουν βγάλει ακόμα στο χορτάρι.

Αν, πάντως, υπάρχει κάτι που να μπορεί ν' αποτελέσει... ένεση αισιοδοξίας για τους Ισπανούς, είναι πως στα δύο προηγούμενα Euro, όπου αναρριχήθηκαν στην κορυφή της Ευρώπης, και στις δύο διοργανώσεις ξεπέρασαν το εμπόδιο των Ιταλών. Στα πέναλτι των προημιτελικών του 2008 και στον τελικό με το εμφατικό 4-0, το 2012.

Κάτι πολύ κακό για τον Αντόνιο Κόντε είναι πως έχει δέκα ποδοσφαιριστές στο όριο των καρτών και με μια παραπάνω, θα χάσουν το επόμενο ματς στα προημιτελικά, με τη Γερμανία να περιμένει τον αντίπαλό της από το συγκεκριμένο ζευγάρι. Αμφίβολος για τους Ιταλούς ο Καντρέβα...

Πιθανές ενδεκάδες:

Ιταλία: Μπουφόν, Μπαρτσάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι, Φλορέντσι, Παρόλο, Ντε Ρόσι, Τζιακερίνι, Νταρμιάν, Πελέ, Έντερ

Ισπανία: Ντε Χέα, Χουανφράν, Πικέ, Ράμος, Άλμπα, Μπουσκέτς, Φάμπρεγας, Σίλβα, Ινιέστα, Νολίτο, Μοράτα

Στο βραδινό παιχνίδι (22:00), η εθνική ομάδα της Αγγλίας που... θεωρητικά έχει την πιο εύκολη αποστολή απέναντι στους Ισλανδούς, ψάχνει τον τρόπο να επιβεβαιώσει στον απόλυτο βαθμό τον τίτλο του φαβορί και να προχωρήσει στη διοργάνωση, αφήνοντας στην άκρη κακές παραδόσεις, κατάρες, οιωνούς, αδυναμίες και όλα αυτά που δεν έχουν επιτρέψει στα «τρία λιοντάρια» να κάνουν αξιόλογη πορεία στις τελευταίες... αρκετές μεγάλες διοργανώσεις. Μόνο που όλα αυτά πρέπει να αναδειχθούν επί τάπητος κι όχι στα λόγια.

Οι Ισλανδοί πέρασαν ως δεύτεροι από τον όμιλό τους με τεράστια νίκη επί των Αυστριακών στις καθυστερήσεις, για ν' αφήσουν την Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο στην 3η θέση, να τη στείλουν πάνω στους Κροάτες και να πάρει η ομάδα του Σάντος μια αρκετά τυχερή πρόκριση στα προημιτελικά. Όσο αουτσάιντερ κι αν είναι, το μικρότερο έθνος που συμμετέχει στο φετινό Euro θέλει να γίνει μια ... νέα Ελλάδα του 2004 ή μια νέα Λέστερ του 2016 και να κάνει την τεράστια έκπληξη. Ιδιαίτερα ζεστές οι θερμοκρασίες στη Νις την ημέρα του αγώνα, με τους Ισλανδούς να διακόπτουν την προπόνηση της Κυριακής έπειτα από μόλις 10' για να δροσιστούν με νερό!

Πιθανές ενδεκάδες:

Αγγλία: Χαρτ, Γουόκερ, Σμόλινγκ, Κέιχιλ, Ρόους, Ντάιερ, Ρούνεϊ, Άλι, Στάριτζ, Κέιν, Στέρλινγκ

Ισλανδία: Χάλντορσον, Σέβαρσον, Άρνασον, Σίγκουρντσον, Σκούλασον, Γκούντμουντσον, Γκούναρσον, Σίγκουρντσον, Μπγιάρνασον, Μπόντβαρσον, Σίγκθορσον