Τα συν και τα πλην του EuroPAOK

Σταύρος Σουντουλίδης
Τα συν και τα πλην του EuroPAOK

bet365

Όταν σβήσει η λάμψη του θριάμβου στο «Βεστφάλεν» στον ΠΑΟΚ θα πρέπει να κάνουν ταμείο. Τι κρατάει και τι αφήνει ο «Δικέφαλος» από την ευρωπαϊκή πορεία του.

Η σπουδαία νίκη στο Ντόρτμουντ προκάλεσε «θόρυβο» γύρω από το όνομα του ΠΑΟΚ, συζητήθηκε στην ποδοσφαιρική Ευρώπη, έκανε και πάλι υπερήφανους τους φίλους του, αλλά στο τέλος της βραδιάς ο απολογισμός έδειξε, ότι η ομάδα δεν συνεχίζει, όπως και πέρσι, στο Europa League. Κι αυτό «πληγώνει» ολόκληρο τον οργανισμό του συλλόγου από τον Σαββίδη μέχρι και τον τελευταίο φίλαθλό του.

Τι κρατάει ο ΠΑΟΚ από το φετινό Europa League

Ο «Δικέφαλος» ξεκίνησε να παίζει στο Europa League από τον 2ο προκριματικό γύρο, απόρροια της περσινής τραγικής πορείας του στο πρωτάθλημα, όπου τερμάτισε τελευταίος στα πλέι οφ, φτάνοντας μέχρι και τους ομίλους της διοργάνωσης. Συνολικά έδωσε 12 αγώνες μετρώντας 4 νίκες, 6 ισοπαλίες, 2 ήττες με 18 υπέρ και 6 κατά γκολ.

►ΡΟΜΠΕΡΤ ΜΑΚ: Ο Σλοβάκος ήταν ο πιο «καυτός» ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ από τον Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Σκόραρε στην αυλαία των ευρωπαϊκών αγώνων, τον περασμένο Ιούλιο στο Ζάγκρεμπ, σκόραρε και στο φινάλε, την περασμένη Πέμπτη στο Ντόρτμουντ. Τα 9 γκολ που πέτυχε φέτος στην Ευρώπη (6 στα προκριματικά και 3 στον όμιλο) είναι τα περισσότερα που έχει πετύχει ένας ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ σε μια αγωνιστική περίοδο. Παράλληλα, έφτασε τα 10 και έγινε ο 3ος σκόρερ στην ιστορία του ΠΑΟΚ πίσω από τον Σαλπιγγίδη (14 γκολ) και από τον Αθανασιάδη (17 γκολ).

Ο Πανιώνιος φιλοξενεί απόψε την ΑΕΚ με τη Vistabet να σου προσφέρει bonus έως και 100 ευρώ για κάθε κερδισμένο στοίχημα στη συγκεκριμένη αναμέτρηση.

►ΓΕΜΙΣΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ: Στην εποχή Σαββίδη τα περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ που έβαλε η ομάδα στο ταμείο της μπορεί να μην είναι και τόσο αναγκαία, όπως πριν λίγα χρόνια που κρατούσαν όρθια την ομάδα, αλλά είναι ένα σημαντικό ποσό το οποίο προέκυψε από το μπόνους συμμετοχής στους ομίλους (2,4 εκ. ευρώ), από το market pool (1,5 εκ. ευρώ), από τη μία νίκη και τις τέσσερις ισοπαλίες στον όμιλο (840.000 ευρώ), από την πορεία στα προκριματικά (660.000 ευρώ) και τις εισπράξεις των εισιτηρίων αν και φέτος ίσχυσαν τα διαρκείας στους ευρωπαϊκούς αγώνες.

►ΝΙΚΕΣ ΕΠΙ ΜΠΡΟΝΤΜΠΙ ΚΑΙ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ: Είναι τα δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια στα οποία η ομάδα και ο Τούντορ πήραν άριστα σε θέματα τακτικής προσέγγισης και αγωνιστικής διάθεσης. Η πεντάρα επί της Μπρόντμπι ήταν μια ραψωδία του επιθετικού ποδοσφαίρου. Ας μην ξεχνάμε ότι σ’ εκείνο το ματς, όπου η ομάδα σφράγισε την παρουσία της στους ομίλους, ο ΠΑΟΚ στηρίχθηκε στα πιτσιρίκια του, αφού σχεδόν καμία από τις καλοκαιρινές μεταγραφές δεν είχε μεγάλο χρόνο συμμετοχής.

Ο θρίαμβος στο Ντόρτμουντ επιβεβαίωσε το ευρωπαϊκό μέταλλο της ομάδας. Σπάνια ο ΠΑΟΚ έχει διασυρθεί στην Ευρώπη και δεν διασύρθηκε ούτε στο «Βεστφάλεν», όπου όλοι τον είχαν καταδικασμένο σε ήττα με αστρονομικά σκορ. Στο τέλος το ταμπλό έδειχνε «0-1» γιατί οι παίκτες του έπαιξαν «παραπάνω κι από τις δυνατότητές μας», όπως παραδέχθηκε ο Γιώργος Τζαβέλλας.

Τι δεν κρατάει ο ΠΑΟΚ από το φετινό Europa League

Η… σούμα της ευρωπαϊκής πορείας σε αγωνιστικό επίπεδο δεν είναι θετική για τον ΠΑΟΚ, που είπε «αντίο» στο Europa League πριν καλά, καλά έρθει ο νέος χρόνος. Πλήρωσε ακριβά την ισοπαλία 0-0 με την Γκαμπάλα στο Μπακού και το γεγονός ότι δεν κατάφερε, για πρώτη φορά στους ομίλους του Europa League, να κερδίσει στην Τούμπα, όπου μέτρησε τρεις ισοπαλίες σε ισάριθμα παιχνίδια.

ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΝΤΟΡ: Ο Κροάτης προπονητής επέλεξε να ρίξει το βάρος στην Ελλάδα και στο πρωτάθλημα όταν τρεις μέρες πριν από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, αποφάσισε στον εντός έδρας αγώνα με την Κρασνοντάρ να αφήσει εκτός τους βασικούς και δημόσια παραδέχθηκε ότι ήταν αποκλειστικά δική του απόφαση.

Ο ΠΑΟΚ δεν κέρδισε την Κρασνοντάρ στην Τούμπα για να κερδίσει τρεις μέρες αργότερα τον Παναθηναϊκό, χωρίς η μέχρι τώρα πορεία στο πρωτάθλημα (με τον ΠΑΟΚ να απέχει 17 βαθμούς από την κορυφή και να ισοβαθμεί στην 4η θέση μαζί με τον Πανιώνιο) να δικαιώνει τον Τούντορ, που και στη Ρωσία, πάλι λόγω ανασφάλειας, αποφάσισε να ανακατέψει και να αλλάξει το σύστημα της ομάδας, με αποτέλεσμα να γνωρίσει την ήττα.

►ΤΟΥΣ ΜΟΛΙΣ 7.080 ΒΑΘΜΟΥΣ: Ας μην κρυβόμαστε πίσω το δάχτυλό μας. Σχεδόν κανένας στην Τούμπα δεν δίνει σημασία στον συνολικό απολογισμό της ομάδας, όταν όμως έρθει η ώρα της κλήρωσης θα αρχίσουν να θυμούνται τι είχε συμβεί κάποιους μήνες νωρίτερα.Καταρχήν, ενόψει της επόμενης κλήρωσης, το ερχόμενο καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ αφήνει στην ειδική βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ την πολύ καλή σεζόν (2011-12), όπου συγκέντρωσε 11.520 βαθμούς με τρεις νίκες και τρεις ισοπαλίες και μια πρόκριση στους «32» του Europa League.

Πέρσι τελείωσε τη σεζόν με 6.240 βαθμούς, φέτος συγκέντρωσε 7.080 βαθμούς, αλλά στις κληρώσεις του Champions League θα είναι λογικά στους αδύνατους και η πρόκριση στους Ομίλους θα συνεχίζει να μοιάζει με ένα όνειρο απατηλό… Στο Europa League τα πράγματα θα είναι λίγο καλύτερα, αλλά ο ΠΑΟΚ οφείλει να κοιτάξει και το μέλλον του, όχι μόνο το παρόν του, αν θέλει να πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα