Η ιστορική αποκατάσταση του “Ηρα” και οι απορίες για το μέλλον

Η ιστορική αποκατάσταση του “Ηρα” και οι απορίες για το μέλλον

Η ιστορική αποκατάσταση του “Ηρα” και οι απορίες για το μέλλον

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος χειροκροτεί την επιστροφή του Ηρακλή στη Superleague και την δουλειά του Νίκου Παπαδόπουλου, κι αναρωτιέται αν ο κόσμος του “Γηραιού” έχει ψάξει όσο πρέπει τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Παπαθανασάκη.

Είναι παραπάνω από ευχάριστο και καλό μαντάτο για το πρωτάθλημα η επιστροφή του Ηρακλή στη Superleague μετά από τέσσερα χρόνια. Μοιάζει σαν μια ιστορική αποκατάσταση για έναν εκ των μεγαλύτερων και πιο ιστορικών συλλόγων της χώρας, που είδε την ποδοσφαιρική του ομάδα να ταλαιπωρείται και να δοκιμάζεται αδιανόητα στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Ξαναβρίσκει έτσι σιγά σιγά το ιστορικό μέγεθός της μια ομάδα με μεγάλη και σημαντική ιστορία. Και συγχρόνως το πρωτάθλημα κερδίζει ένα σημαντικό, βαρύ brand name, έναν σύλλογο με σοβαρή δυναμική, από αυτούς που συγκεντρώνουν χιλιάδες και όχι εκατοντάδες θεατές στην έδρα τους. Στην πρώτη ανάγνωση λοιπόν ο παρατηρητής βρίσκει μόνο λόγους για να χαίρεται για την επιστροφή του Ηρακλή.

Εκτός των άλλων, πρόκειται για μια άνοδο που κερδήθηκε περήφανα και καθαρά, στο τερέν, από μια ομάδα που καθοδηγήθηκε από έναν εκ των πιο αξιόλογων Ελλήνων προπονητών της γενιάς του, τον Νίκο Παπαδόπουλο και είχε προγραμματισμό και βάθος ρόστερ για να αντέξει όλη αυτή τη δοκιμασία της Football league και των πλέι οφ με συνέπεια να βγάλει περισσότερη ενέργεια από τους αντιπάλους της μέχρι τέλους και να κερδίσει τη θέση της επιστροφής στη Superleague. Κι επειδή το πλάνο του Νίκου Παπαδόπουλου βασίστηκε και σε αρκετά νέα παιδιά, ο Ηρακλής κατάφερε να συνδυάσει την μεγάλη επιτυχία της ανόδου με τη δημιουργία μιας αξιόλογης ομάδας η οποία έχει προοπτική και δυναμική επειδή έχει νιάτα.

Ολα καλά μέχρι εδώ. Ο μέσος φίλος του Ηρακλή νιώθει περισσότερο χαρούμενος και αισιόδοξος από ποτέ στη διάρκεια της τελευταίας 4ετίας. Γι' αυτό και όταν ακούς την ΠΑΕ να θέτει ως στόχο τα 5 χιλιάδες εισιτήρια διαρκείας λες “γιατί όχι;”, διότι σκέφτεσαι ότι ο ενθουσιασμός θα φέρει μαζικά τον κόσμο του Ηρακλή πίσω στο γήπεδο.

Ολα καλά. Με εξαίρεση ότι ουδείς γνωρίζει με στοιχεία ποιος είναι, πού και σε τι δραστηριοποιείται επιχειρηματικά και πώς διαχειρίζεται την οικονομία της ΠΑΕ ο – από τον περασμένο Αύγουστο - μεγαλομέτοχός της Σπύρος Παπαθανασάκης.

Εμφανίστηκε μια μέρα επιστρέφοντας στην Ελλάδα από τον Καναδά. Δεν είχε προηγούμενη σχέση ως χρηματοδότης – επενδυτής με τον επαγγελματικό αθλητισμό. Η μόνη σχέση που είχε με το ποδόσφαιρο είναι, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, ότι υπήρξε προπονητής στον Καναδά. Δεν έχει καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Οταν τον ρώτησαν, στην συνέντευξη Τύπου της παρουσίασής του, τι δουλειές κάνει απάντησε το “ούτε η μάνα μου δεν ξέρει με τι δουλειές ασχολούμαι”. Οταν δεν αστειεύεται, στους δημοσιογράφους απαντά ότι είναι διαχειριστής κεφαλαίων και ιδιοκτήτης εταιρείας λογισμικού software. Λέει ότι κατέχει και μια εταιρεία που πραγματοποιεί έρευνες για την παρασκευή φαρμάκων κατά του καρκίνου, λέει ότι εκμεταλλεύεται και ακίνητα. Λέει επίσης ότι είναι ιδιοκτήτης ενός πολυχώρου αναψυχής στο Τορόντο. Ψάχνοντας ψηφιακά, τον βρίσκεις, τον συναντάς, μένεις με την εντύπωση ότι έχει ουσιαστική επιχειρηματική υπόσταση. Γι' αυτό και αναρωτιέσαι γιατί δεν την κάνει γνωστή στην ποδοσφαιρική Ελλάδα και τους φίλους του Ηρακλή και προτιμά να μιλά αόριστα.

Οσοι παρακολουθούν στενά την επικαιρότητα της ζωής του Ηρακλή έχουν διαπιστώσει ότι στη διάρκεια των τελευταίων περίπου 10 μηνών ο Παπαθανασάκης έχει βάλει στην ΠΑΕ περί τα 1,2 εκατ. ευρώ. Στις 15 του περασμένου μήνα με ανακοίνωσή της η ΠΑΕ είπε ότι ο μεγαλομέτοχος κάλυψε μόνος την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ύψους 705 χιλιάδων ευρώ. Αρκούν αυτά για να πειστεί ο οπαδός του Ηρακλή ότι η αγαπημένη του ομάδα βρίσκεται σε καλά και σίγουρα χέρια και πως δεν θα καταρρεύσει ξανά; Υπάρχει βεβαίως και το τεκμήριο της άδειας που έδωσε τον περασμένο Δεκέμβριο η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού στον Παπαθανασάκη προκειμένου να γίνει ο κάτοχος του 99% των μετοχών. Οπως και το γεγονός ότι – έστω με τη 2η προσπάθεια, στην Επιτροπή Εφέσεων – η ΠΑΕ Ηρακλής εξασφάλισε την άδεια συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα δίχως περιορισμούς. Για να μη βρήκε τίποτα ανησυχητικό η ΕΕΑ και η Επιτροπή της ΕΠΟ, λες, όλα καλά. Οσο όμως ο Παπαθανασάκης δεν παρουσιάζει με τεκμήρια στην κοινωνία των φίλων του Ηρακλή τον επιχειρηματικό βίο του, όλοι θα μένουν με την αμφιβολία και, κατά συνέπεια, την ανησυχία σχετικά με το αν η ΠΑΕ της αγαπημένης τους ομάδας βρίσκεται σε καλά χέρια.

Μετά από όλα όσα έχουν τραβήξει, θεωρητικώς οι οπαδοί του Ηρακλή θα έπρεπε να είναι εδώ και καιρό πιο προσεκτικοί και ανήσυχοι σχετικά με το ποιόν των ανθρώπων που παίρνουν στα χέρια τους την τύχη του “Γηραιού”. Με τον Παπαθανασάκη όμως δεν το ψάχνουν πια. Χάρη σε αυτή την έκπληξη που τους έκανε με την πολύ καλή πορεία της ομάδας και την επιστροφή του “Ηρα” στην Superleague, ο Παπαθανασάκης έγινε δημοφιλής και αγαπητός σε χρόνο dt. Η αρχική καχυποψία έδωσε την θέση της στα “είναι τρελός ο πρόεδρος” συνθήματα. Γι' αυτό και τελικώς είναι μόνον ο χρόνος αυτός που θα κάνει την έρευνά του και θα αποδείξει αν κάνουν ή όχι καλά που τον εμπιστεύονται.

Ο Παπαθανασάκης ήδη περνά υπέροχα με την δημοσιότητα και την προβολή. Τόσο, που να φτάνει να το παρακάνει, και να δηλώνει on camera σε ερώτηση για το πώς θα αντιδράσει αν ο Ηρακλής έχει στο μέλλον κακές διαιτησίες στα παιχνίδια του το “όποιος πειράξει τον Ηρακλή θα τις φάει δέκα φορές!”. Για την ώρα οι αρχές του ποδοσφαίρου, αν υπάρχουν πλέον τέτοιες, είτε τον αντιμετωπίζουν με χιούμορ είτε δεν του έχουν δώσει την απαραίτητη σημασία επειδή δεν ήταν ένας εκ των συνεταίρων της Superleague. Στο εξής όμως ως τέτοιος πρέπει να υπολογίζεται.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.