«Η κατάσταση του παραμένει σταθερή»

Gazzetta team
«Η κατάσταση του παραμένει σταθερή»

bet365

O νευροχειρούργος αρχίατρος και υπεύθυνος μονάδας εμβολισμού του 401 στρατιωτικού νοσοκομείου, Αριστοτέλης Μήτσος μίλησε για την κατάσταση της υγείας του φιλάθλου του Εθνικού.

Αναλυτικά τα όσα είπε στον Sentra 103,3:
Για την πορεία της υγείας του ασθενούς: «Ο ασθενής από προχθές που ήρθε στο νοσοκομείο μας παραμένει στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Παραμένει υπό καταστολή, πράγμα που είναι σημαντικό στην φάση αυτή ως θεραπευτική υποστήριξη σε έναν τέτοιο τραυματισμό. Και η κατάσταση του παραμένει σταθερή. Αυτό είναι θετικό δείγμα, γιατί αυτό που περιμένει κανείς από έναν τέτοιο ασθενή είναι να μην βγάλει καινούργια προβλήματα. Και μέχρι τώρα δεν έχει βγάλει καινούργια προβλήματα δεν έχουμε και αυτό είναι θετικό σαν μήνυμα».

Για τις διαφορετικές διαγνώσεις μεταξύ του Βενιζέλειου νοσοκομείου και του 401; «Η μία διαδικασία είναι συνέχεια της άλλης. Στο Βενιζέλειο νοσοκομείο η αρχική προσέγγιση των συναδέλφων οι οποίοι πιστοποίησαν την εκτεταμένη εγκεφαλική αιμορραγία και σε συνδυασμό με τις ενδείξεις που είχαν στην μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, γιατί μέχρι έφτασαν οι δυνατότητες του συγκεκριμένου νοσοκομείου, έθεσαν την υπόνοια ότι υπήρχε κάποιο ανεύρυσμα. Σε μια τέτοια περίπτωση, αν υπάρχει ένα ανεύρυσμα. Αν υπάρχει ένα ανεύρυσμα σε κάποιον ασθενή το οποίο αιμορράγησε, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ανεύρυσμα γιατί αλλιώς υπάρχει ένας επιπλέον κίνδυνος να αιμορραγήσει εκ νέου.

Με την υπόνοια λοιπόν ότι μπορεί να υπάρχει κάτι τέτοιο, υπόνοια που δεν μπορούσε ούτε να επιβεβαιωθεί ούτε να αποκλειστεί στο Βενιζέλειο και πολύ περισσότερο δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν υπήρχε, ήρθαν σε επικοινωνία μαζί μας. Κάτι που είναι σύνηθες, γιατί η αντιμετώπιση ανευρυσμάτων στην Ελλάδα σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. είναι πολύ πολύ λίγα. Μια τέτοια μονάδα έχουμε εμείς εδώ στο 401 και συνεννοηθήκαμε αμέσως ώστε να δεχθούμε τον ασθενή ώστε να δούμε αν όντως υπάρχει κάτι τέτοιο (σ.σ. ανεύρυσμα). Και αν υπήρχε να το αντιμετωπίσουμε. Επομένως μέχρις εδώ, η όλη προσέγγιση ήταν η σωστή. Εμείς χτες το πρωί προχωρήσαμε σε μια ψηφιακή αγγειογραφία εγκεφάλου. Είναι μια λεπτομερής εξέταση εγκεφάλου την οποία έκανα εγώ προσωπικά. Μετά εξέταση αποκλείστηκε αυτή η υπόνοια (σ.σ. για ύπαρξη ανευρύσματος).

Πλέον ο ασθενής παραμένει σε εμάς και από εκεί και πέρα αντιμετωπίζουμε την εγκεφαλική αιμορραγία. Είναι θετικό ότι δεν υπάρχει ανεύρυσμα, γιατί θα ήταν πιο πολύπλοκη η αντιμετώπιση της περίπτωσης του ασθενούς. Επίσης από τη στιγμή που ο ασθενής χτυπήθηκε στο γήπεδο, όπως πληροφορήθηκα και διάβασα δεν μπορούμε να πούμε ότι η αιμορραγία προκλήθηκε τυχαία. Τραυματίστηκε ο άνθρωπος».

Για το πώς θα αντιμετωπιστεί από δω και πέρα η περίπτωσή του: «Αυτή τη στιγμή είναι συνδυασμός παραμέτρων που πρέπει να γίνουν. Παρεμβατικά με την έννοια μιας χειρουργικής επέμβασης αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάτι να κάνουμε, τουλάχιστον με τα δεδομένα αυτής της στιγμής. Γιατί όταν ένας ασθενής είναι στην εντατική η κατάσταση του είναι ευμετάβλητη και μπορεί αν αλλάξει. Αυτό που κάνουμε δεν είναι απλώς αναμονή, είναι μια συνολική υποστήριξη του οργανισμού. Γιατί η αιμορραγία έγινε την ώρα που έγινε το συμβάν. Από εκεί και πέρα οι ζημιές που κάνει είναι δευτερογενείς και σε αυτή τη διαδικασία η θεραπευτική αγωγή και η υποστήριξη του ασθενούς είναι πολύ σημαντική ώστε οι ζημιές που έχει υποστεί ο εγκέφαλος να περιοριστούν οργανισμός να μπορέσει να «βγει» από αυτή τη διαδικασία».

 

Γ' ΕΘΝΙΚΗ Τελευταία Νέα