Ο ένας «χτίζει» ομάδα, ο άλλος την γκρεμίζει κάθε χρόνο!

Τάσος Νικολογιάννης
Ο Τάσος Νικολογιάννης γράφει για τον Παναθηναϊκό που «χτίζει» ομάδα και τον Ολυμπιακό που την «γκρεμίζει» κάθε χρόνο.

Η περίοδος των μεταγραφών είναι η καλύτερη περίοδος για τους οπαδούς των ομάδων , που θέλουν οι ομάδες τους να κάνουν όσες μεταγραφές μπορούν και να βλέπουν νέους παίκτες κάθε χρόνο και παίκτες, που ανεβάζουν επίπεδο την ομάδα τους.

Από την άλλη υπάρχει και το πλάνο των ομάδων. Όλα αυτά τα χρόνια συνήθως οι ομάδες, που θέλουν να φτιάξουν ένα σύνολο με στόχο να είναι κάθε χρόνο καλύτερο αποφεύγουν τις πολλές μεταγραφές, αλλά συνηθίζουν να κάνουν λίγες και καλές. Αν εξαιρέσει κανείς το ένα καλοκαίρι , που γίνεται η μεγάλη αλλαγή στις ομάδες και ερχονται πολλοί παίκτες, για να χτιστεί κάτι καινούργιο η λογική δεν λέει στη συνέχεια κάθε χρόνο να αλλάζεις ομάδα, αλλά να προσθέτεις λίγους και καλούς παίκτες.

Αυτό που κάνει ο Ολυμπιακός μπορεί να αρέσει στον κόσμο, διότι βλέπει συνέχεια νέους παίκτες , αλλά είναι κόντρα στην λογική. Όταν κάθε χρόνο αλλάζεις 16 -18 παίκτες από το ρόστερ σου, τότε η ομοιογένεια πάει περίπατο και η πιθανότητα να κάνεις κάτι καλό στην Ευρώπη είναι ελάχιστη. Για παράδειγμα θυμάμαι την ομάδα του Παναθηναϊκού, που έλαμψε στην Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν έφθασε δύο συνεχόμενες χρονιές στους 8 του τσάμπιονς λιγκ και στους 8 του ΟΥΕΦΑ. Οι «πράσινοι» τότε είχαν έναν βασικό κορμό, που δεν ακούμπησαν για μία τριετία και πρόσθεταν λίγους αλλά παίκτες με μεγάλη ποιότητα και έφθασαν εκεί που έφθασαν.

Δεν λέω να μην πουλήσεις έναν-δύο παίκτες, όταν σου έρχονται προτάσεις 10 και 15 εκ. ευρώ, λέω ότι δεν έχει λογική να ξηλώνεις όλη την ομάδα κάθε χρόνο και να χτίζεις όλο κάτι καινούργιο. Από την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός με τα γνωστά οικονομικά προβλήματα, που έχει αυτό που κάνει είναι κόντρα στα θέλω του κόσμου. Δηλαδή λίγες μεταγραφές. Ο κόσμος θέλει και νέα πρόσωπα να βλέπει, αλλά και να βελτιώνεται η ποιότητα της ομάδας. Ο Παναθηναϊκός , όμως, έχει μία ποδοσφαιρική λογική. Ο Αναστασίου και ο Νταμπίζας συμφώνησαν και το τήρησαν να μην αλλάξουν τον βασικό κορμό της περσινής ομάδας. Και τα κατάφεραν με εξαίρεση τον Αμπεντ (που θέλει να δοκιμάσει την τύχη του στην Πρέμιερ Λιγκ μετά την αλματώδη εξέλιξή του, που είχε στον ένα χρόνο στον Παναθηναϊκό).

Ο Καπίνο έφυγε, διότι ήρθε μία πολύ καλή πρόταση και έχει λογική ότι δόθηκε με 2,5 εκ.ευρώ, όταν ο Παναθηναϊκός τα έχει ανάγκη και τα χρήματα, μέχρι να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Από κει και πέρα δεν πειράχτηκε παίκτης του βασικού κορμού και προσπάθησαν οι «πράσινοι» να κάνουν κάποιες προσθήκες, που σίγουρα μέχρι τώρα δεν γεμίζουν το μάτι, αλλά θα κριθούν στην πορεία της σεζόν. Διότι και πέρυσι τέτοια εποχή οι περισσότεροι γέλαγαν με τον Αμπέντ, τον Μέντες, τον Νάνο και τον Σίλντεφελντ, αλλά την συνέχεια την ξέρετε.

Εγώ δεν στέκομαι τόσο στην ποιότητα των μεταγραφών, που έγιναν , αλλά στην ποσότητα. Ο Ολυμπιακός ξήλωσε για άλλο ένα καλοκαίρι την ομάδα του και κάνει ένα νέο ξεκίνημα μειώνοντας πολύ και το ελληνικό στοιχείο , ο Παναθηναϊκός διατήρησε τον βασικό κορμό και πάνω εκεί θέλει να χτίσει τα επόμενα χρόνια αποκτώντας λίγους παίκτες κάθε χρόνο, για να καλύπτει τα κενά. Και στηριζόμενος και πάλι σε αρκετά παιδιά από τις Ακαδημίες με στόχο να εξελιχθούν.

Ο Ολυμπιακός έχει τριπλάσια λεφτά στην διάθεσή του και κάθε χρόνο γκρεμίζει και χτίζει από την αρχή την ομάδα του, ο Παναθηναϊκός έχει πολύ λίγα χρήματα στην διάθεσή του και έχει επιλέξει να επιμείνει σε μία ομάδα, που έχει προοπτική, ελληνικό στοιχείο με μεγάλο όπλο την ομοιογένεια.

Προσοχή για αυτούς που είτε δεν θα καταλάβουν, είτε θα κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Δεν συγκρίνω τις μεταγραφές, που κάνουν οι δύο ομάδες, ούτε τα χρήματα που δίνονται όπου υπάρχει διαφορά. Συγκρίνω το πλάνο των δύο ομάδων. Η μία φαίνεται ότι έχει και το τηρεί πιστά , η άλλη φαίνεται ότι δεν έχει και κάθε χρόνο αλλάζει όλη την ομάδα…

ΥΓ: Όταν ήρθε ο Φορτούνης στον Ολυμπιακό δήλωσε, ότι επέλεξε τον Ολυμπιακό λόγω τσάμπιονς λιγκ. Που να ήξερε τι τον περιμένει; Εκτός λίστας και τσάμπιονς λιγκ από την τηλεόραση. Αυτά παθαίνουν οι νέοι έλληνες παίκτες, όταν αποφασίζουν να πάνε σε μία ομάδα που τους προσφέρει περισσότερα χρήματα, αλλά οι πιθανότητες να αγωνιστούν είναι λίγες(και συνήθως καταλήγουν δανεικοί) από το να πάνε σε μία ομάδα με λιγότερα χρήματα, αλλά με συμμετοχή στην ενδεκάδα….