H διαφορετική διαχείριση του Μίτσελ

H διαφορετική διαχείριση του Μίτσελ

Δημήτρης Τομαράς
H διαφορετική διαχείριση του Μίτσελ

bet365

Ο Μίτσελ αλλάζει φέτος τα δεδομένα ως προς την διαχείριση του ρόστερ, έχοντας ξανά μία διαφορετική προσέγγιση για την Ευρώπη σε σχέση με την Ελλάδα. Ποιές οι προτιμήσεις του και γιατί.

Πολύ μεγάλη συζήτηση αλλά και σχολιασμός έχει γίνει το τελευταίο διήμερο τόσο για τις πολλές φετινές κινήσεις αλλά και αποχωρήσεις του Ολυμπιακού αλλά και για το μοντάρισμα της ομάδας και το πόσο διαφορετική παρουσιάζεται. Τις τελευταίες ώρες γίνεται κουβέντα και για τις επιλογές του Μίτσελ για το Τσάμπιονς Λιγκ και ειδικά για το γεγονός πως βρέθηκαν εκτός της λίστας οι Ματιέ Ντοσεβί (η έκπληξη της λίστας) και Κώστας Φορτούνης, αν και για τον δεύτερο ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενο να συμβεί. Και για τον Γκεβόργκ Γκαζαριάν βέβαια ισχύουν πάνω κάτω τα ίδια με τον Φορτούνη. Και ο Αρμένιος δηλαδή δύσκολα θα έβρισκε θέση για την λίστα της Ευρώπης.

Όσο για τον Ολαϊτάν ήταν δεδομένο πως θα έμενε εκτός καθώς δεν έχει μπει ακόμα καλά καλά σε φουλ προπονητικούς ρυθμούς. Ο Ισπανός τεχνικός με δεδομένο πως και φέτος ο Ολυμπιακός έχει αλλάξει αισθητά (σ.σ. από την περσινή ενδεκάδα θα υπάρχουν ουσιαστικά μόνο οι Ρομπέρτο και Τσόρι Ντομίνγκες) διαφοροποιεί και τον δικό του σχεδιασμό. Θέτει νέα δεδομένα και ως προς την Ελλάδα και ως προς τα ευρωπαϊκά ματς. Άλλωστε η πρόθεσή του είναι να παίζει με άλλο σχήμα στο πρωτάθλημα και με άλλο στην Ευρώπη, διαφοροποιώντας έτσι τις ισορροπίες και κάνοντας και rotation. Μέσα στο... παιχνίδι είναι και οι εκπλήξεις τις οποίες συνηθίζει να κάνει.

Τα σχήματα και οι ενδεκάδες στο πρωτάθλημα

Το 4-4-1-1, 4-4-2 ή και 4-3-3 της Σούπερ Λίγκας μπορεί κάλλιστα να γίνει 3-5-2 ή και 4-1-4-1 στο Τσάμπιονς Λιγκ (ή και να μείνουν ως έχουν υπό συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις, κάτι που αφορά κυρίως το 4-4-2) ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να παρατάξει ακόμα και διάταξη δίχως ακραίους επιθετικούς, δίνοντας στα μπακ όλη την πλευρά (δεξιά και αριστερά αντιστοίχως). Υπάρχει ακόμα βέβαια και το 4-2-3-1. Το γεγονός πως ο Μίτσελ ακόμα... ψάχνεται ως τα πρόσωπα και τα σχήματα φάνηκε και στις δύο πρώτες αγωνιστικές στο πρωτάθλημα.

Στο πρόσφατο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό (σ.σ. 1-1 στο Αγρίνιο) ο Μίτσελ άλλαξε σχηματισμό τουλάχιστον τρεις φορές στην διάρκεια του αγώνα ενώ δοκίμασε κάποια στιγμή και σχήμα δίχως ακραίους επιθετικούς. Ουσιαστικά ξεκίνησε με 4-3-3 με τον Ρομπέρτο στο τέρμα. Αριστερά στην άμυνα ο Μαζουάκου, δεξιά ο Ελαμπντελαουί και στο κέντρο της ο Μποτία με τον Αμπιντάλ.

Ο Ντινγκά με τον Μανιάτη ήταν οι δύο κεντρικοί μέσοι και μπροστά τους, σε ρόλο επιτελικού χαφ ο Τσόρι Ντομίνγκες. Στην επίθεση την τριάδα αποτελούσαν οι εξής παίκτες: δεξιά ο Ντουρμάζ, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του με τον Ολυμπιακό, αριστερά ο Ντοσεβί και στην κορυφή της ήταν ο Δημήτρης Διαμαντάκος. Στη νικηφόρα πρεμιέρα με τη Νίκη Βόλου (3-1 στο Καραϊσκάκη) τα πράγματα ήταν αλλιώς.

Στο τέρμα και με το περιβραχιόνιο του αρχηγού, ήταν ο Ρομπέρτο. Στην άμυνα από δεξιά προς τα αριστερά ήταν ο Ελαμπντελαουί, ο Μποτία, ο Αμπιντάλ και ο Μαζουάκου. Κεντρικοί μέσοι οι Ντινγκά και Κασάμι και μπροστά τους και πίσω από τον φορ ο Τσόρι Ντομίνγκες. Στις πτέρυγες δεξιά ήταν ο Ντοσεβί και αριστερά ο Αφελάι ενώ μοναδικός προωθημένος ήταν ο Διαμαντάκος.

Σύνολο δηλαδή δύο αλλαγές από παιχνίδι σε παιχνίδι στην Σούπερ Λίγκα. Ο Ντουρμάζ αντί του τραυματία Αφελάι (σ.σ. προκειμένου να δει την κατάστασή του ενόψει Τσάμπιονς Λιγκ) και ο Μανιάτης στην θέση του Κασάμι. Ο Ισπανός προπονητής λοιπόν δεν έχει καταλήξει ακόμα σχετικά με τους παίκτες που θέλει για όλες τις θέσεις, όμως με βάση τα όσα ακολούθησαν έδειξε πως είχε πάρει τις αποφάσεις του για τους ακραίους επιθετικούς. Δηλαδή εάν ο Αφελάι δεν ήταν τραυματίας θα ξεκινούσε βασικός στο Αγρίνιο μαζί με τον Ντουρμάζ για να μείνει στον πάγκο ο Ντοσεβί.

Στο τέρμα ο Ρομπέρτο δεν χάνει την θέση του, όπως και ο Αμπιντάλ στο κέντρο της άμυνας. Για τον άξονα το δίδυμο Ντινγκά-Κασάμι είναι αυτό που του αρέσει περισσότερο όμως υπάρχουν και οι Μανιάτης, Μπουχαλάκης και Φορτούνης (ο τελευταίος μόνο για την Ελλάδα). Σχετικά με τα δύο άκρα της επίθεσης -όπως επισημάναμε και πιο πάνω- προορίζει περισσότερο τους Ντουρμάζ και Αφελάι ενώ μετά την έλευση του Μήτρογλου ο Διαμαντάκος θα ξεκινά από τον πάγκο.

Γιατί η φανερή προτίμηση σε Ντουρμάζ-Αφελάι

Ο αποκλεισμός του Ματιέ Ντοσεβί από την ευρωπαϊκή λίστα δείχνει ξεκάθαρα πως μετά την απόκτηση του Ντουρμάζ ο... γαλλοαναθρεμμένος άσος από το Τόγκο δεν είναι και τόσο πολύ στις βασικές επιλογές του Ισπανού. Ο Μίτσελ προσανατολίζεται στο δίδυμο Ντουρμάζ-Αφελάι για το δεξί και το αριστερό άκρο της επίθεσης ενώ για την Ευρώπη και τα άκρα θα έχει και την λύση του Φουστέρ. Είναι εμφανές πως προτιμάει τον Σουηδό και τον Ολλανδό κυρίως για την εμπειρία τους και την ποιότητά τους.

Θεωρεί πως θα είναι πιο σταθεροί και πιο αξιόπιστοι από τον Ματιέ Ντοσεβί. Επίσης τους πιστεύει πιο πολύ ως παίκτες και ειδικά τον Αφελάι. Θα μπορούσε να είχε αφήσει εκτός τον Σαλίνο για να πάρει τον Ντοσεβί, όμως προτίμησε να έχει μία ακόμα λύση για το δεξί άκρο της άμυνας. Ή να επιλέξει να κόψει τον Φουστέρ. Τον Ισπανό όμως τον θεωρεί πολυεργαλείο και έναν παίκτη που έχει την ευχέρεια να παίξει στο κέντρο, πίσω από τον φορ αλλά και στα άκρα.

Ένας έξτρα λόγος που ο Ισπανός τεχνικός αφήνει εκτός τον Ντοσεβί είναι η παρουσία του στην Εθνική του Τόγκο (σ.σ. την οποία τελικώς επέλεξε αν και κάτοχος γαλλικού διαβατηρίου) και τα αρκετά και μακρινά ταξίδια που θα κάνει λόγω των υποχρεώσεών της. Μπορεί δηλαδή να χρειαστεί δηλαδή κάποιες φορές να λείψει και ένα σημαντικό διάστημα εξαιτίας του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος. Όλα αυτά τον οδήγησαν στο να κόψει τον παίκτη παρά τα καλά δείγματα που είχε παρουσιάσει αλλά και τις ευκαιρίες που πήρε στις πρώτες αγωνιστικές.

Στο μυαλό του Μίτσελ επίσης (εκτός από τις εκπλήξεις τύπου Ντοσεβί) υπάρχει και αυτό που σας αναφέραμε και πρωτύτερα. Το ενδεχόμενο να δοκιμάσει και μόνους τους στις πλευρές (υπό κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες) τους Ομάρ και Μαζουάκου. Είναι ουσιαστικά δύο παίκτες που λειτουργούν ως μπακ - χαφ και έχουν την ταχύτητα και την τεχνική να παίξουν όλη την πλευρά τους. Για το κέντρο είναι... γεμάτος. Προς τα εκεί επίσης έδειξε να προσανατολίζεται ο ερυθρόλευκος κόουτς. Θέλει να έχει πολλές επιλογές για μία μεσαία γραμμή που θα έχει δυναμική παρουσία στο ματς.

Και ειδικά τώρα που έχει και τραυματία τον Μανιάτη. Για τον άξονα έχει Κασάμι, Μανιάτη, Μιλιβόγιεβιτς, Ντινγκά, Μπουχαλάκη (σ.σ. έναν παίκτη που εκτιμά πολύ ο Μίτσελ), Φουστέρ αλλά και την επιλογή του Σιόβα για αμυντικό χαφ. Για την αμυντική διάταξη διαθέτει για στόπερ τους Σιόβα, Μποτία, Αυλωνίτη και Αμπιντάλ, για την δεξιά πλευρά της άμυνας τον Σαλίνο με τον Ομάρ (αλλά και ως έξτρα επιλογή τον Μανιάτη), για αριστερά τον Μαζουάκου και για τον Γιαννούλη αλλά και τον Αμπιντάλ που είναι αριστεροπόδαρος (αν και είναι πολύ δύσκολο να επιλεγεί για αριστερό μπακ).

Στην άμυνα βέβαια είναι τα πια μεγάλα ερωτηματικά, όπως και στα ακραία μπακ με τα προβλήματα στις επιστροφές τους. Στους γκολκίπερ βέβαια εκτός από τον Ρομπέρτο έχει και τους Μέγιερι και Χουτεσιώτη. Για τα άκρα όπως γράψαμε και πιο πάνω είναι η τριάδα των Ντουρμάζ, Αφελάι και Φουστέρ και για την επίθεση οι Μπενίτες, Μήτρογλου και Διαμαντάκος. Υπάρχει και ο νεαρός Βέργος που μπορεί να καλύψει όλες τις θέσεις της επίθεσης.

Παίζει και στα άκρα και πίσω από τον φορ αλλά και στην κορυφή της επιθετικής γραμμής. Θυμίζουμε πως στην λίστα Α' του Ολυμπιακού για το Τσάμπιονς Λιγκ είναι οι: Αμπιντάλ, Αφελάι, Αυλωνίτης, Μπενίτες, Μποτία, Μπουχαλάκης, Διαμαντάκος, Ντομίνγκες, Ντουρμάζ, Ελαμπντελαουί, Φουστέρ, Γιαννούλης, Ρομπέρτο, Κασάμι, Μανιάτης, Μαζουάκου, Μέγιερι, Μιλιβόγιεβιτς, Μήτρογλου, Ντινγκά, Σαλίνο και Σιόβας.

Στην λίστα Β' είναι ως γνωστόν οι Βέργος και Χουτεσιώτης. Από εκεί και πέρα ο Ισπανός προπονητής έχει μπροστά του 11 μέρες για να δουλέψει με τους παίκτες του ενόψει της επανέναρξης της Σούπερ Λίγκας και κυρίως του άκρως απαιτητικού αγώνα με την Ατλέτικο Μαδρίτης στην πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ στο γήπεδο Καραϊσκάκη (στις 16 Σεπτεμβρίου). Το μείον για εκείνον είναι πως αρκετά βασικά στελέχη της ομάδας έχουν διεθνείς υποχρεώσεις αυτήν την περίοδο. Οπότε δεν θα δουλέψει μαζί τους για αρκετές ημέρες στους τομείς που θέλει.

Το σίγουρο είναι πως ο Ολυμπιακός που είναι ακόμα σε περίοδο μονταρίσματος και... ψαξίματος θα έχει σημαντικά τεστ και... εμπόδια μπροστά του, κυρίως στο σκέλος της Ευρώπης. Οι δύο πρώτες αγωνιστικές της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης θα καθορίσουν αρκετά πράγματα (σ.σ. ειδικά το εκτός έδρας ματς με την Μάλμε) και ενώ οι απαιτήσεις, όπως κάθε χρόνο, είναι πολλές ειδικά μετά και την περσινή πορεία των Πειραιωτών στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οπότε ο Μίτσελ γνωρίζει καλά το τι δυσκολίες τον περιμένουν, κάτι που βέβαια ισχύει και για τους παίκτες.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα