Kαι στην ούγια... Μίτσελ

Διονύσης Δελλής
Ο Διονύσης Δελλής γράφει για την περίπτωση του Ντάνιελ Μπενίτες, τον Καρντόσο που απορρίφθηκε από τον Μίτσελ και το πλάνο του Ισπανού, στο οποίο έχει θέση ο 22χρονος Παραγουανός.

Και το όνομα αυτού Μπενίτες λοιπόν. Χόρχε Ντάνιελ Μπενίτες. Ετών 22 με ισάριθμα γκολ τη σεζόν που πέρασε σε ένα πρωτάθλημα όπως αυτό της Παραγουάης που οι άμυνες κυριαρχούν σχεδόν στο απόλυτο. Σε πρώτη ανάγνωση ένα «καρμπόν» του Άλαν Πουλίδο σα να λέμε. Νέος, λάτιν, διεθνής, με πολλά γκολ στο... τελευταίο δείγμα γραφής του, αλλά και άγνωστος στο ελληνικό κοινό. Μια επιλογή με την σφραγίδα του Μίτσελ για την κορυφή της Ερυθρόλευκης επίθεσης.

Ναι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο κόουτς του Ολυμπιακού βρίσκεται πίσω (και) από αυτή την μεταγραφική ιστορία που προσεχώς θα είναι «κάτι» παραπάνω για τους Ερυθρόλευκους. Εκείνος τον επέλεξε, εκείνος επέμεινε για την απόκτηση του. Και βέβαια εκείνος είναι που... αναλαμβάνει την ευθύνη. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την υπόθεση του Πουλίδο που είναι να ξεκαθαρίσει σε ένα 10ήμερο από τώρα. Επιλογές του προπονητή, σε συνδυασμό βέβαια με το ευρύτερο οικονομικό πλάνο της ΠΑΕ.

Πραγματικά όμως δεν χρειάζεται να γνωρίζει πολλά κάποιος για να αντιληφθεί ότι όντως πρόκειται για... παίκτη Μίτσελ. Φτάνει μόνο να παρατηρήσει κανείς τον τρόπο του Ισπανού. Την φιλοσοφία του σε σχέση με τις μεταγραφικές αναζητήσεις του. Τους παίκτες που τον «ιντριγκάρουν». Που του αρέσει να δουλεύει μαζί τους. Δεν τον ενδιαφέρει το όνομα. Τον ενδιαφέρει το κίνητρο. Η διάθεση. Η προοπτική.

Για αυτό έχει πει «όχι» σε μια σειρά από προτάσεις που του έχει κάνει η διοίκηση όλον αυτόν τον καιρό. Σε προτάσεις για παίκτες που εάν και εφόσον θα μπορούσαν να αποτελέσουν αποκτήματα... αεροδρομίου! Ακόμη και τον Ρέγιες που έχουν τον ίδιο μάνατζερ τον έβγαλε μόνος του «εκτός» διαδικασίας.

Μιλώντας όμως ειδικά για την επίθεση υπάρχει ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα το οποίο προέκυψε στην διαδρομή του καλοκαιριού: Αυτό του Όσκαρ Καρντόσο. Η διοίκηση των Ερυθρόλευκων τον είχε πλησιάσει και τέλος πάντων είχε φέρει την υπόθεση του στα μέτρα της, τέλη Ιουλίου. Μια ιστορία που δεν ακούστηκε πολύ, αλλά που «έπαιξε» σοβαρά για κάποια 24ώρα. Υπάρχει μια οφειλή των Λουζιτανών προς τον Ολυμπιακό από την μεταγραφή του Φέισα, υπάρχει και μια καλή επικοινωνία ανάμεσα στα δύο κλαμπ. Μπορούσε λοιπόν να «γίνει» και το ήθελε και ο παίκτης, ελέω Τσάμπιονς Λιγκ. Το έκοψε όμως ο Μίτσελ. Ο ίδιος άνθρωπος που φέρνει τον Μπενίτες.

Παραγουανός ο ένας, Παραγουανός και ο άλλος. Ο πρώτος έφευγε από τη Μπενφίκα στα 31 του χρόνια με μια καριέρα τεράστια, αλλά και μια ξεκάθαρη «πτώση» την τελευταία αγωνιστική περίοδο. Και ο άλλος, είναι ένας πιτσιρικάς που μόλις έδειξε το πρώτο σοβαρό δείγμα γραφής του. Ο πρώτος κατέληξε στην Τουρκία και την Τραμπζονσπορ ψάχνοντας το τελευταίο μεγάλο συμβόλαιο της καριέρας του. Ο δεύτερος έρχεται στον Ολυμπιακό για την... πρώτη του φορά στην Ευρώπη. Αυτή είναι η φιλοσοφία του Μίτσελ. Αυτό το «κοντράστ» λέει πολλά. Ο κόουτς πιστεύει στον εαυτό του, πιστεύει στη δουλειά του, πιστεύει στο πλάνο του.

Και ο Ολυμπιακός που είναι «υποχρεωμένος» (αλλά και αποδεδειγμένα αρκετές φορές ως τώρα και κερδισμένος) να πιστέψει σε όλα τα παραπάνω. Να πιστέψει σε έναν προπονητή που επιλέγει τον δύσκολο δρόμο, αλλά που έπειτα από ενάμιση χρόνο στον πάγκο της ομάδας έχει να «καμαρώνει» για μια σειρά από προσωπικές «επιβεβαιώσεις» σε αντίστοιχες ιστορίες.

Τελευταία... παρατήρηση: Το οικονομικό. Όχι, ο Ολυμπιακός δεν λέει τίποτε όπως συνήθως. Λένε όμως οι άλλοι. Η Γκλάντμπαχ πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε πρόταση ύψους 4.5 εκατ ευρώ για τον Μπενίτες. Και η απάντηση που εισέπραξε ήταν αρνητική. Προφανώς λοιπόν αν δεν πρόκειται για "ράδιο αρβύλα" οι Ερυθρόλευκοι θα πρέπει να έδωσαν κάτι παραπάνω για να αποκτήσουν τον 22άχρονο στράικερ.