Τα φαβορί μόνο στο γήπεδο και όχι στις δηλώσεις!

Τάσος Νικολογιάννης
Ο Τάσος Νικολογιάννης γράφει για τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού με την Μίντιλαντ στον δρόμο προς τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Η Μίντιλαντ στον δρόμο του Παναθηναϊκού, λοιπόν. Μία ομάδα, που οι «πράσινοι» είναι υποχρεωμένοι να περάσουν για να συνεχίσουν στην Ευρώπη και να μην κανουν πισωγύρισμα. Για όσους πανηγυρίζουν από το μεσημέρι πρέπει να τους προσγειώσω στην πραγματικότητα και να τους θυμήσω το κάζο, που έπαθε ο Παναθηναϊκός πριν λίγα χρόνια από την Οντένσε, μία άλλη ομάδα της Δανίας.

Επίσης να τους θυμίσω ένα ακόμα κάζο από την Κοπεγχάγη στην φάση των ομίλων του τσάμπιονς λιγκ την περίοδο 2010-11. Ακόμα και πιο παλιά θυμάμαι στην πορεία για τα ημιτελικά του τσάμπιονς λιγκ το 1996 ο Παναθηναϊκός είχε χάσει στην Δανία από την Ααλμποργκ με 2-1. Με την Κοπεγχάγη οι «πράσινοι» είχαν παίξει για τους ομίλους του Europa League πριν μερικά χρόνια σε ένα μονό παιχνίδι εκτός έδρας και είχαν νικήσει με 1-0. Γενικά, όμως, ο Παναθηναϊκός συνήθως κατεβαίνει ως φαβορί με τους Δανούς και την πατάει. Και τώρα σαν φαβορί κατεβαίνει σε αυτά τα διπλά παιχνίδια. Και εγώ συμφωνώ.

Φαβορί είναι. Με μία διαφορά. Ότι τα φαβορί φαίνονται στο γήπεδο και όχι στα χαρτιά. Ο κόσμος και κυρίως οι παίκτες του Παναθηναϊκού καλό είναι τα πανηγύρια να τα αφήσουν για το γήπεδο και να τα αποφύγουν στις δηλώσεις. Ακόμα θυμάμαι την δήλωση του Καρέλη μετά το 0-0 της Λιέγης, ότι «έχουμε περάσει στην επόμενη φάση». Ατυχη και αστοχη δήλωση, όπως αποδείχθηκε. Για την κλήρωση με την Σταντάρ είχα γράψει, ότι ήταν η πιο εύκολη από τις ομάδες, που μπορούσε να βρει μπροστά του ο Παναθηναϊκός , αλλά και η πιο επικίνδυνη. Και δυστυχώς δικαιώθηκα στο δεύτερο κομμάτι.

Τώρα λέω, ότι αυτή η κλήρωση είναι ύπουλη για τον Παναθηναϊκό, αν δεν προσέξει και την κάθε λετπομέρεια. Παίζει με μία ομάδα, που έχει πολύ καλή φυσική κατάσταση(σε αυτό το σημείο είναι καλύτερη από την Σταντάρ), αλλά και με μία ομάδα που είναι καλύτερη εκτός παρά στην έδρα της. Και η εξήγηση είναι απλή. Η Μίντιλαντ είναι ομάδα αντεπιθέσεων, άρα τις πάνε τα εκτός έδρας παιχνίδια. Επίσης είναι μία ομάδα με πολλούς Νιγηριανούς στην ενδεκάδα, λόγω μίας συνεργασίας της με μία ομάδα της Νιγηρίας.

Αυτά δεν τα λέω , για να δικαιολογήσω ενδεχόμενο αποκλεισμό. Τα λέω για να χτυπήσω το καμπανάκι σε όσους νομίζουν ότι η ομάδα έχει προκριθεί από την κλήρωση. Από την άλλη , όμως, πιστεύω, ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα έχει ΚΑΜΙΑ δικαιολογία αν πάει κάτι στραβά. Οφείλει να προκριθεί στους ομίλους και με μία πρώτη ματιά θεωρώ, ότι θα είναι πιο επικίνδυνο το ματς στην Λεωφόρο παρά στην Δανία. Εξάλλου και το κάζο με την Οντένσε στην Αθήνα είχε γίνει, όταν οι Δανοί είχαν νικήσει με 4-3 και προκρίθηκαν.