Άρης: Η επόμενη μέρα θέλει χρήματα...

Χρύσανθος Τσαλτίδης
Tο gazzetta.gr άνοιξε τον φάκελο της ΠΑΕ Άρης, προσπάθησε να παραθέσει με στοιχεία το τι έφερε την ομάδα σε αυτή την κατάσταση και αναλύει τις προοπτικές για την επόμενη μέρα...


Ο κόσμος του Άρη όμως αυτό το οποίο θέλει να μάθει είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα του συλλόγου. Καταρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιος θα τρέξει την επόμενη μέρα. Αυτή την στιγμή ο Άρης βιώνει ένα ακόμη εμφύλιο που βέβαια στην πραγματικότητα είναι η διαμάχη του Λάμπρου Σκόρδα με όλους τους υπόλοιπους. Αφού ξεκαθαρίσει έστω και μέσω δικαστηρίων ποιος θα είναι διοίκηση, θα δρομολογηθεί ως τα μέσα Μαίου η σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης της ΚΜΑ και εκεί θα αποφασιστεί ποιο δρόμο θα επιλέξει ο Άρης, για την ακρίβεια ο ίδιος ο κόσμος του.

Το ιδανικό φυσικά θα ήταν να μην χρειαστεί να επιλέξει ο κόσμος. Να εμφανιστεί ένας επενδυτής και με την άνεση του... ρευστού να καθορίσει την επόμενη μέρα. Ο ΑΡΗΣ είναι η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια οι ίδιοι οι παράγοντές του με προφανείς στόχους μικροπολιτικής, λειτούργησαν ως αντιπολίτευση με... κομματική γραμμή και με δημόσιες τοποθετήσεις τους εκτόξευαν τα χρέη της.

Ο Άρης βάση των επίσημων στοιχείων και ισολογισμών, την δεδομένη χρονική στιγμή οφείλει περίπου 23-24 εκ ευρώ από τα οποία τα 2,5 θα εξαφανιστούν μόλις πληρωθούν τα τελευταία 140.000 ευρώ για το 44 (ήδη έχει εκχωρηθεί ο ΟΠΑΠ), ενώ άλλα τόσα θα σβηστούν μόλις αποπληρωθούν τα 775.000 ευρώ που υπολείπονται από την ρύθμιση Ορφανού με τις δόσεις ως τώρα να πληρώνονται κανονικά και να φτάνουν ως το 2017. Ο Άρης το καλοκαίρι με τις συμφωνίες που πέτυχε και για τις οποίες διέθεσε πάνω από 1,5 εκ ευρώ μέσω των τηλεοπτικών του, μείωσε τα χρέη προς παίκτες κατά 6 περίπου εκ ευρώ!!!

Αντί φυσικά να σημειώνεται ότι στην ουσία το κεφάλαιο των χρεών στο δημόσιο είναι περίπου 10 εκ ευρώ (και τα 4 είναι σε αναστολή) και προς παίκτες τα δεδουλευμένα δεν ξεπερνούν τα 3 εκ ευρώ, τα δυο προηγούμενα χρόνια αυτά που άκουγε ο κόσμος του Άρη ήταν για χρέη 30-40 εκ ευρώ.

Σήμερα αν κάποιος διέθετε ένα ποσό της τάξεως των 3-4 εκ ευρώ θα μπορούσε από την μία να μηδενίσει τα χρέη προς παίκτες και από την άλλη να ρυθμίσει σε πολλές δόσεις τα χρέη προς το Δημόσιο. Κι όμως ο Άρης για αυτό το ποσό διαλύεται όταν τα χρέη άλλων ομάδων στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι 10πλάσια και 20πλάσια και δεν έχουν καμία επίπτωση. Βάση των επίσημων ισολογισμών ο Άρης χρειάζεται 5 εκ ευρώ άμεσα και έχει ακόμα 14 εκ ευρώ μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Αν, λοιπόν, προκύψει επενδυτής, όλα μπορούν να απλοποιηθούν. Το ζήτημα είναι τι γίνεται αν δεν υπάρξει επενδυτής.

Το κύριο δίλημμα που θα τεθεί στον κόσμο του ΑΡΗ είναι αν θα μείνει η ομάδα στην Β ή θα ακολουθήσει το παράδειγμα της ΑΕΚ για να σβηστούν τα χρέη. Και στις δυο περιπτώσεις βέβαια χρειάζονται χρήματα, αλλά την Β για να σταθείς πρέπει και να κάνεις καλή ομάδα και να εξυπηρετήσεις σε ένα βαθμό τα παλιά χρέη (να δεχθούν οι πρώην να πάρουν ένα ποσό 15-20% με δεδομένο ότι αν πάει στην Γ ο ΑΡΗΣ θα τα χάσουν όλα) και να ρυθμίσεις τα χρέη στο Δημόσιο.

Από αυτά καταλαβαίνει κανείς βέβαια ότι για να μείνει ο Άρης στην Β πρέπει να συμφωνήσουν και όλοι οι παίκτες-πιστωτές του σε αυτό το μεγάλο κούρεμα.

Στην Γ όσα χρήματα μαζέψουν οι παράγοντες όπως οι Παπαιωάννου, Γράντας, Δασυγένης θα πάνε στην δημιουργία της ομάδας. Με δεδομένο ότι το τηλεοπτικό συμβόλαιο θα μπορεί να το διαπραγματευτεί μόνος του ο ΑΡΗΣ, χωρίς χρέη θα έχει πολύ καλύτερες προοπτικές. Αυτό όμως που πρώτιστα θέλει ο κόσμος είναι να βρεθεί τρόπος η ομάδα να παίξει στην Β για να ανέβει άμεσα στην Λίγκα.

Οι προοπτικές για κάτι τέτοιο είναι οι παράγοντες που προαναφέραμε να διαθέσουν ή να βρουν ένα ποσό που θα πλησιάζει τα 1,5-2 εκ ευρώ πράγμα πάρα πολύ δύσκολο σήμερα.

Η άλλη προοπτική είναι αυτή του ΑΦΜ άλλης ομάδας που όμως το σύνολο των θεσμών του Άρη, αλλά και των οργανωμένων έχουν μέχρι σήμερα απορρίψει.

Η τρίτη προοπτική είναι αυτή του άρθρου 99 που άλλωστε εκκρεμεί δικαστικά, αν και η μη χορήγηση προσωρινής διαταγής ίσως να αποτελεί και πρόκριμα για το τι θα ακολουθήσει.

Μία άλλη σημαντική πρόταση είναι αυτή που κατέθεσε ο γνωστός νομικός Αργύρης Αργυριάδης για εκκαθάριση της εταιρίας εν λειτουργία βάση του άρθρου 106. Κι εδώ όμως απαιτούνται περίπου 2εκ ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον γνωστό νομικό (και καθηγητές πανεπιστημίου να το επιβεβαιώνουν) να σημειώνει ότι με αυτά τα 2 εκ ευρώ ο Άρης θα σβήσει όλα τα χρέη της εταιρίας (θα πάνε στα φυσικά πρόσωπα που διοίκησαν από το 2004 ως σήμερα).

Όλα αυτά όμως και όποια άλλη πρόταση πρέπει να παρουσιαστούν στον κόσμο του Άρη αναλυτικά και με όλες τις παραμέτρους της κάθε μίας ξεχωριστά. Γιατί πέρα από πλεονεκτήματα της κάθε περίπτωσης, υπάρχουν και μειονεκτήματα και θέματα που μπορούν να προκύψουν για την ΠΑΕ. Σε κάθε περίπτωση όμως ως τα μέσα του Μάη θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η ΓΣ της ΚΜΑ και να τεθούν τα πάντα επί τάπητος για να υπάρχει ελπίδα για το αύριο του συλλόγου...

Διαβάστε ΕΔΩ για το ξεκίνημα από το ελπιδοφόρο άρθρο 44.

Διαβάστε ΕΔΩ για τα ακριβά συμβόλαια, το μοντέλο από την Λατινική Αμερική, το πρώτο... σχίσμα και τα βαριά χαρτιά που ακόμη και σήμερα πληρώνει ο σύλλογος

Διαβάστε ΕΔΩ για τα αίτια της κατρακύλας.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέντευξη του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της ΠΑΕ, Αντώνη Ζαμπέτα, στο gazzetta.gr.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέντευξη του πρώην προέδρου του Ερασιτέχνη, Νίκου Παπαδόπουλου, στο gazzetta.gr.

Μείνετε συντονισμένοι στο gazzetta.gr, καθώς θα ακολουθήσουν κι άλλες συνεντεύξεις από ανθρώπους του συλλόγου!