«Ψάχνονται» Μουρίνιο και Τσέλσι

Ball Boys Ball Boys
«Ψάχνονται» Μουρίνιο και Τσέλσι

bet365

Ο Ball Boy Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τα προβλήματα της Τσέλσι και το πώς ο Μουρίνιο ακόμα… ψάχνεται.

«Θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε στο ίδιο επίπεδο με την πρώτη μου θητεία στην Τσέλσι με μία ομάδα που είναι πολύ-πολύ νέα (σε ηλικία). Νομίζω ότι τα καλύτερα χρόνια αυτής της Τσέλσι δε θα είναι ούτε αυτό ούτε το επόμενο. Πιστεύω ότι με αυτά τα παιδιά το μέλλον είναι λαμπρό. Φυσικά, θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο άμεσα, καθώς αυτή είναι η φύση μου και η φύση του συλλόγου.

Το πρότζεκτ είναι νέο για μένα και για να είμαι ειλικρινής, μη θέλοντας να μην δείχνω ταπεινός, η Τσέλσι με χρειάζεται αυτή τη στιγμή, επειδή θέλει να «χτίσει» μία ομάδα και όχι να την… επαναχτίσει (build than rebuild ήταν τα ακριβή λόγια που χρησιμοποίησε ο Πορτογάλος). Έφυγα τη σεζόν 2006-07 και η ραχοκοκαλιά της ομάδας που είχα φτιάξει υπάρχει ακόμα. Η ομάδα μου διήρκησε για 10 χρόνια.

Τώρα, έχω νέα παιδιά στα χέρια μου για να φτιάξω το μέλλον της Τσέλσι. Δε θέλουμε να λέμε ότι θα φτιάξουμε μία ομάδα, που θα κατακτήσει τα πάντα σε 5 χρόνια. Δε θέλουμε να σκεφτόμαστε έτσι, όμως η αλήθεια είναι ότι η ομάδα θα πρέπει να βελτιωθεί πολύ. Τα παιδιά έχουν απίστευτα προσόντα. Οι συνθήκες για να θέσουμε τις βάσεις για τα επόμενα 10 χρόνια υπάρχουν και είναι εξαιρετικές», είχε πει στα τέλη Αυγούστου στο Sports Illustrated ο Ζοσέ Μουρίνιο, θέλοντας να προειδοποιήσει πάντες ότι τα πράγματα δε θα είναι τόσο εύκολα.

Λίγες εβδομάδες αργότερα η κατάσταση είναι σίγουρα χειρότερη από ό,τι την περίμενε, με την Τσέλσι να χάνει για πρώτη φορά στην ιστορία της σε πρεμιέρα ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Μετά την ήττα 2-1 από την Βασιλεία ο αγγλικός τύπος έπεσε πάνω στον Πορτογάλο με αφορμή τις δηλώσεις του περί… αυγών, ενώ και ο Αμπράμοβιτς επισκέφθηκε τα αποδυτήρια με προφανή σκοπό σύμφωνα με την Daily Mail. Οι μπλε, λοιπόν, κάνουν το χειρότερό τους ξεκίνημα επί εποχής του Ρώσου στην Premier League με 7 βαθμούς μετά τα 4 πρώτα παιχνίδια και συνολικά με 2 νίκες (στο ματς με την Άστον Βίλα ίσως να μην την άξιζε κιόλας), 1 ισοπαλία και 3 ήττες. Που… στράβωσε, λοιπόν, το πράγμα;

Ο… παράγοντας Μάτα
«Είναι και οι δύο καλοί παίκτες, όμως πρέπει να βρεθούμε στο ίδιο… μήκος κύματος. Μπορώ να τους ανοίξω την πόρτα στον τρόπο σκέψης μου, όμως και αυτοί θα πρέπει να ανοίξουν την δική τους πόρτα, ώστε να είναι ανοιχτοί στις αλλαγές που θέλω από αυτούς», είχε πει ο Μουρίνιο για τους Μάτα και Νταβίντ Λουίζ πριν λίγες εβδομάδες. Ο δεύτερος τα κατάφερε, όμως ο Ισπανός παραλίγο να φύγει την τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου. Ο Μάτα δεν έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Πορτογάλου, έχει ξεκινήσει βασικός μόλις 2 φορές σε όλες τις διοργανώσεις και φυσικά η σκέψη όλων είναι μία: είναι πολυτέλεια για την Τσέλσι να τον έχει στον πάγκο;

Από το παιχνίδι με την Βασιλεία φαίνεται ότι ο Μουρίνιο προορίζει τον Γουίλιαν για τον ελεύθερο ρόλο στη μεσαία γραμμή, θέση στην οποία έπαιξε – όσο έπαιξε – ο Μάτα. Χρειάζεται χρόνος για να δούμε αν τα καταφέρει ο Βραζιλιάνος.

*Στο γράφημα ο χώρος που κινήθηκε ο Μάτα στο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (πηγή Squawka)

*Στο γράφημα ο χώρος που κινήθηκε ο Γουίλιαν στο παιχνίδι με την Βασιλεία (πηγή Squawka)

*Στο γράφημα οι πάσες του Μάτα στο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (πηγή Squawka)

*Στο γράφημα οι πάσες του Γουίλιαν στο παιχνίδι με την Βασιλεία (πηγή Squawka)

Πρόβλημα στην επίθεση
Το κυνήγι για την απόκτηση του Ρούνεϊ δεν στέφθηκε από επιτυχία και ο Μουρίνιο αποφάσισε να στραφεί σε έναν παλιό γνωστό. Ο Ετό κατάφερε να μείνει ελεύθερος από την Ανζί και υπέγραψε στους Λονδρέζους. Ήταν, όμως, ο παίκτης που πραγματικά έχει ανάγκη η Τσέλσι;

«Είναι κάτι που δεν με εκπλήσσει, καθώς όταν πας κάπου για δύο χρόνια και δεν σου δίνουν το κατάλληλο κίνητρο, χάνεις την «πείνα» σου, την «όρεξη». Τώρα, ο Σάμουελ έχει και την «πείνα» και την «όρεξη» και θέλει να παίζει. Συμμετέχει πολύ στο παιχνίδι. Το… κλικ για να σκοράρει - ίσως έχετε δίκαιο - δεν φαίνεται ακόμα, όμως είναι μεγάλος παίκτης και θα βάλει πολλά γκολ. Οι καλές στιγμές θα έρθουν», σχολίασε ο Μουρίνιο.

Ο Μπα ήταν εκτός πλάνων, τελικά έμεινε και μαζί με τον Καμερουνέζο και τον Τόρες αποτελούν τους 3 επιθετικούς που έχει στη διάθεσή του ο Μουρίνιο. Ο Ετό έχει ξεκινήσει δύο φορές (με Έβερτον και Βασιλεία), ο Τόρες δύο φορές (με Χαλ και Μπάγερν), ο Μπα μία φορά (με Άστον Βίλα) και μία φορά ο Σίρλε (με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).

Στην Ανζί ο Ετό έπαιζε… παντού στην επίθεση και φαίνεται ότι μετά από δύο χρόνια του… έμεινε. Ο Καμερουνέζος στο παιχνίδι με την Βασιλεία μόνο στην περιοχή δεν κινήθηκε, ενώ και στο παιχνίδι με την Έβερτον έβγαινε πολύ στα αριστερά. Αντίθετα με τον Τόρες, που για παράδειγμα στο παιχνίδι με την Χαλ ήταν εκεί που έπρεπε. Η μεγάλη απορία, λοιπόν, είναι γιατί παίζει ο Καμερουνέζος στη θέση του Ισπανού; Πολλοί θα πείτε γιατί ο Τόρες δεν είναι στην κατάσταση που ήταν κάποτε. Σύμφωνοι, αλλά είναι ο Ετό στην κατάσταση που πρέπει τώρα; Όχι. Για τον Μπα μία ματιά στο παιχνίδι με την Βίλα απλά επιβεβαιώνει ότι θα είναι 3η επιλογή…

*Στο γράφημα ο χώρος που κινήθηκε ο Ετό στο παιχνίδι με την Βασιλεία (πηγή Squawka)

*Στο γράφημα ο χώρος που κινήθηκε ο Τόρες στο παιχνίδι με την Χαλ (πηγή Squawka)

*Στο γράφημα ο χώρος που κινήθηκε ο Μπα στο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (πηγή Squawka)

Το πιο απογοητευτικό είναι οι τελικές προσπάθειες των επιθετικών… Ο Ετό έχει συνολικά 0 στις 7 (1 με την Βασιλεία και 6 με την Έβερτον), ο Μπα έχει 0 στη 1, ο Σίρλε επίσης 0 στη 1, ενώ ο Τόρες 0 στις 5 (2 με Χαλ και 3 με Μπάγερν). Από όλες τις παραπάνω μόλις οι 6 ήταν εντός εστίας…

Παίκτης-βαρόμετρο
Αυτό που φαίνεται να λείπει περισσότερο από την Τσέλσι είναι ο παίκτης που θα την πάρει πάνω του στις δύσκολες στιγμές. Αυτό που έκαναν οι Ντρογκμπά και Λάμπαρντ (κυρίως οι δυο τους) όλα αυτά τα χρόνια. Τα χρόνια έχουν περάσει για τον δεύτερο και ίσως γι’ αυτό ο Μουρίνιο και οι μπλε επέμειναν τόσο πολύ στον Ρούνεϊ. Ο Αζάρ έχει όλα τα προσόντα, όμως δεν είναι ακόμα ηγέτης. Το ίδιο ισχύει και για τον Μάτα, που έχει φανεί περισσότερο, όμως τώρα δεν παίζει καν. Ίσως ο Πορτογάλος πίστεψε ότι ο Ετό μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο, όμως είναι δεδομένο ότι μετά από 2 χρόνια προπονήσεων με την Ανζί (οι πρόσφατες αποκαλύψεις τις θέλουν να ήταν… παιδική χαρά) θέλει χρόνο…

Πρωτόγνωρη εμπειρία
«Είμαι ο προπονητής και είμαι υπεύθυνος για όλα. Είμαι χαρούμενος να έρχομαι εδώ (σ.σ. στη συνέντευξη τύπου) και να λέω ότι ο τάδε παίκτης ήταν φανταστικός και ο δείνα εξαιρετικός. Όταν χάνουμε, όμως, είμαι υπεύθυνος. Δεν μου αρέσει να λέω ότι αυτός ο παίκτης μου άρεσε ή εκείνος ήταν καλύτερος από τους υπόλοιπους. Στις καλές στιγμές θέλω όλοι να… λάμπουν, όμως στις κακές θέλω όλοι να είναι ψύχραιμοι», τόνισε ο Μουρίνιο μετά την ήττα από την Βασιλεία. Πολλοί στάθηκαν στα παραπάνω, όμως ο Πορτογάλος στη συνέχεια… έριξε τα καρφιά του.

«Νομίζω ότι πιθανότατα η ομάδα δεν έχει την απαραίτητη ωριμότητα και προσωπικότητα, για να αντιμετωπίζει τόσο δύσκολες στιγμές σε ένα παιχνίδι. Με την Έβερτον, παίξαμε εξαιρετικά, όμως δεχθήκαμε το γκολ στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους. Στη συνέχεια, παρότι η ομάδα κυριάρχησε, νιώθαμε ότι δυσκολεύεται αρκετά. Σήμερα (σ.σ. με την Βασιλεία) ήταν πάνω-κάτω το ίδιο παιχνίδι. Η ομάδα ξεκίνησε καλά, πίεσε, είχε την κατοχή και προσπάθησε να δημιουργήσει.

Όταν, όμως, ήρθε η πρώτη κακή στιγμή, η ομάδα κλονίστηκε. Στο ποδόσφαιρο πρέπει να δουλεύεις σκληρά και να πιστεύεις σε αυτό που κάνεις. Πρέπει να κάνεις κριτική για να βελτιώσεις τα πράγματα», ολοκλήρωσε.

Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Ο μέσος όρος της 11άδας, που ξεκίνησε ο Μουρίνιο απέναντι στους Ελβετούς ήταν στα… 28 χρόνια! Τσεχ, Κόουλ, Λάμπραρντ και Ετό είναι πλέον έμπειροι, ενώ δεν τους λες και… άπειρους τον Νταβίντ Λουίζ με τον Ιβάνοβιτς. Τους Αζάρ, Γουίλιαν και Οσκάρ πως τους χαρακτηρίζεις; Ο μοναδικός πραγματικά άπειρος ήταν ο Φαν Χίνκελ, που όμως ο άνθρωπος είχε 52 σωστές πάσες στις 54 (96% ποσοστό επιτυχίας)…

*Στο γράφημα οι πάσες του Φαν Χίνκελ στο παιχνίδι με την Βασιλεία (πηγή Squawka)



Το κακό ξεκίνημα και η διαχείρισή του είναι πρωτόγνωρα για τον Μουρίνιο. Είναι μία κατάσταση, που δεν έχει ξανασυναντήσει στην καριέρα του. Το μεγάλο ερώτημα σύμφωνα με τους Άγγλους είναι αν αυτά είναι τα πρώτα δείγματα κρίσης στην Τσέλσι. Σίγουρα όχι. Η σεζόν είναι μεγάλη, μία ήττα στο Champions League δεν σημαίνει αποκλεισμό, ενώ στην Premier League οι μπλε είναι στο -3 από την πρωτοπόρο Λίβερπουλ. Η στιγμή του... πανικού δεν έχει ακόμα έρθει και πολύ δύσκολα θα έρθει.

«Ψάχνεται» ο Μουρίνιο
«Ποιο είναι το καλύτερο σύστημα για την Τσέλσι; Ποια είναι η ταυτότητα αυτής της ομάδας; Έχω δει τον Μουρνίνιο να χρησιμοποιεί πολλούς παίκτες σε διαφορετικές θέσεις. Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Μάτα δεν παίζει. Όταν σκέφτομαι της Τσέλσι να έχει την μπάλα και παίκτες που μπορούν να την χειριστούν με… μαεστρία, μου έρχεται στο μυαλό ο Μάτα. Θεωρώ ότι κάποιες στιγμές απλά δεν υπάρχει σύστημα. Που είναι ο Σίρλε; Που είναι ο Ντε Μπρούιν;

Νομίζω ότι ο Ζοσέ απλά δεν ξέρει ακόμα πιο είναι η καλύτερη ομάδα του. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία σύνδεση ανάμεσα στους αμυντικούς και στους μέσους, ανάμεσα στους μέσους και στους επιθετικούς», σχολίασε ο Τζέιμι Ρέντναπ από το στούντιο του Sky Sports μετά το παιχνίδι με την Βασιλεία. Αυτό είναι όντως το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να λύσει ο Μουρίνιο. Μόλις το κάνει όλα καλά. Αν δεν το κάνει, κάτι για το οποίο έχει προειδοποιήσει στη συνέντευξη στο ξεκίνημα του άρθρου, θα είναι αποτυχία; Σίγουρα, αλλά παρά τις μεγάλες απαιτήσεις δε θα έρθει και η καταστροφή.

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ball Boys
Ball Boys