Αχρείαστη μεταγραφή ο Βέλεθ, "κερνάει" γκολ σχεδόν σε κάθε ματς

Γιάννης Σερέτης
O Γιάννης Σερέτης αναλύει το σκεπτικό βάσει του οποίου ο Τσάβι Ρόκα έκλεισε τον Φραν Βέλεθ για τον Παναθηναϊκό και τους λόγους για τους οποίους αυτή η κίνηση είναι αχρείαστη για τον Παναθηναϊκό σ' αυτό το timing.

Τώρα, λοιπόν, που... επικυρώθηκε κατά κάποιο τρόπο η μεταγραφή του Φραν Βέλεθ στον Παναθηναϊκό, μπορεί να γίνει μια πρώτη αποτίμηση αυτής της κίνησης από την πλευρά του Τριφυλλιού...

  • Το μόνο «λογικό» σ' αυτή την απόφαση του Τσάβι Ρόκα (διότι ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού είναι εκείνος που δρομολόγησε την υπόθεση στην τελική ευθεία της) είναι ότι αντιμετώπισε το deal ως “ευκαιρία”. Τον έκλεισε επειδή ο Βέλεθ είναι ελεύθερος, ήταν βασικός επί δύο σεζόν σε μια ομάδα “πεντάδας”, δεν θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής στο ελληνικό πρωτάθλημα και το συμβόλαιό του δεν είναι «απαγορευτικό» αν ισχύουν οι αναφορές περί 300.000 ευρώ.

  • Κατά τα λοιπά, πρόκειται για μια αχρείαστη μεταγραφική κίνηση από την πλευρά του Παναθηναϊκού. Για μια μεταγραφή, η οποία – παρότι ο Βέλεθ άρεσε στον Γιώργο Δώνη ειδικά μετά τη σούπερ εμφάνισή του εναντίον του Τριφυλλιού στην «τεσσάρα» από τον Άρη στον πρώτο γύρο - δεν υπήρχε λόγος να φτάσει στο τελικό της στάδιο από το Τριφύλλι. Γιατί; Οι λόγοι πολλοί.

  • Πρώτον: αυτός ο Παναθηναϊκός, ο οποίος ακόμα κινείται σε “μνημονιακό” πλαίσιο παρότι από σεζόν σε σεζόν αυξάνει το μπάτζετ του μετά το προπέρσινο “restart”, δεν έχει την πολυτέλεια να διαθέτει “300άρια” συμβόλαια σε αναπληρωματικούς παίκτες. Φεύγουν οι Γιόχανσον – Ινσούα, φεύγουν εκτός απροόπτου και οι Χρ. Δώνης – Ζαχίντ: τέσσερις βασικοί. Πιθανότατα δεν θα γίνει κίνηση για την αγορά του Νάγκι, αν πωληθεί και ο Μακέντα θα χρειαστεί επιθετικό για να συνδράμει/αντικαθιστά τον Καρλίτος. Είναι πολλές οι ανάγκες και θα χρειαστούν αρκετά χρήματα για να ανέβει... κάπως το επίπεδο. Πώς είπατε; Αν ο Βέλεθ θα είναι αναπληρωματικός; Μπορεί και να κερδίσει μια θέση βασικού. Αλλά για να τα καταφέρει, θα κληθεί να βελτιώσει βασικά χαρακτηριστικά του, στα οποία υπολείπεται έναντι των Σένκεφελντ – Πούγγουρα.

  • Δεύτερος λόγος που η μεταγραφή αυτή δεν χρειαζόταν: με δίδυμο “δεμένο” όπως αυτό των Σένκεφελντ – Πούγγουρα και αναπληρωματικούς τους Κολοβέτσιο – Νούνες, η θέση των στόπερ είναι ίσως η ΜΟΝΑΔΙΚΗ της ενδεκάδας στην οποία ο Παναθηναϊκός δεν έχει βασική και μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης αυτό το καλοκαίρι. Σε όλες, μα σε όλες τις υπόλοιπες πλην εκείνης του τερματοφύλακα, θα χρειαστεί από μία έως και δύο μεταγραφές, ανάλογα με το ποιοι από... όλους τους υποψήφιους θα φύγουν.

  • Ποιο είναι το μεγαλύτερο προσόν του Βέλεθ; Το... σκοράρισμα! Πραγματικά αξιέπαινη η επίδοση των τεσσάρων γκολ σε 21 ματς του τρέχοντος πρωταθλήματος, εφόσον μιλάμε για κεντρικό αμυντικό. Ο Παναθηναϊκός, όμως, δεν τον αποκτά για... σκόρερ. Για στόπερ τον παίρνει. Και ως στόπερ, μιλάμε για παίκτη ο οποίος... “κερνάει” γκολ σχεδόν σε κάθε ματς στην αντίπαλη ομάδα! Και.... εξαρτάται από τους αντίπαλους επιθετικούς αν θα αξιοποιήσουν ή όχι την ευκαιρία που θα τους δώσει ο 29χρονος Ισπανός! Πολλά σφάλματα υπό πίεση, πολλά προβλήματα στις εναέριες μονομαχίες, πολλοί κίνδυνοι όταν ανεβαίνει ψηλά στο passing game του, γενικώς με αρκετές ανορθογραφίες στα ανασταλτικά καθήκοντά του. Πολλάκις όχι μόνο έχει αποτύχει να αποτρέψει γκολ και ευκαιρίες αντιπάλων, αλλά τις έχει... δημιουργήσει κιόλας! Σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο από Σένκεφελντ – Πούγγουρα βάσει της εφετινής απόδοσής του, πολύ συζητήσιμο αν μπορεί να θεωρηθεί ικανότερος συνολικά και από Κολοβέτσιο, Νούνες.

  • Ασφαλώς έχει και κάποια χαρίσματα. Διαφορετικά δεν θα ήταν από τα βασικά στελέχη αυτού του Αρη. Είναι ικανός με τη μπάλα στα πόδια (για χτίσιμο επιθέσεων από την πρώτη ζώνη), είναι παθιασμένος και αφοσιωμένος επαγγελματίας, έχει καλή αντίληψη των φάσεων και θεωρείται από τους ταχείς στόπερ στο πρωτάθλημα. Αλλά επαναλαμβάνουμε: δεν πρόκειται να κάνει τη διαφορά στον Παναθηναϊκό αν δεν βελτιώσει θεαματικά την απόδοσή του. Και αυτός ο Παναθηναϊκός – ειδικά στην περίπτωση που ως αναμένεται... παραμείνει τιμωρημένος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και δεν πετύχει την αναστολή της ποινής του – έχει ανάγκη από παίκτες που θα είναι καλύτεροι αυτών που ήδη διαθέτει.

  • Υ.Γ. 1: Αν υπάρχει πρόθεση για πώληση κάποιου εκ των βασικών Σένκεφελντ – Πούγγουρα, των οποίων τα συμβόλαια λήγουν ταυτόχρονα το καλοκαίρι του 2021, τότε, ναι, αυτή η μεταγραφή του Βέλεθ έχει περισσότερη λογική. Προς το παρόν, ωστόσο, τέτοια πρόθεση δεν διαφαίνεται από τους διοικούντες την ΠΑΕ και τον Τσάβι Ρόκα, ενώ ο Γιώργος Δώνης θεωρούσε (σωστά) ότι η μεταγραφή στόπερ δεν είναι προτεραιότητα και υπάρχουν άλλες, πολλές και μεγαλύτερες ανάγκες...

  • Υ.Γ.2: Καρλίτος, η πρώτη, Βέλεθ η δεύτερη. Αγιούμπ, η τρίτη (πολύ δύσκολα θα τον δούμε στα play offs λόγω της θρόμβωσης στο γόνατό του) μεταγραφή για την επόμενη σεζόν. Βάλτε κι άλλες... 6-7 μεταγραφές. Μια καινούρια ενδεκάδα θα έχει ο Παναθηναϊκός. Καλό ή κακό, θα φανεί στο χειροκρότημα. Συνήθως δεν είναι ωφέλιμες οι “μαζικές” διαφοροποιήσεις του ρόστερ. Κι αν φύγουν πέντε - έξι παίκτες του “κορμού” (Ινσούα – Γιόχανσον – Χρ. Δώνης, Ζαχίντ, Νάγκι, Μακέντα), δεν θα είναι καθόλου εύκολο το νέο παζλ...

  • Υ.Γ. 3: Εχει πολύ καλύτερους του Βέλεθ παίκτες ο Αρης. Τον Μπρούνο Γκάμα, τον Ματίγια, τον “Φέτφα”... Κυρίως τον Ρόουζ και τον Λάρσον. Και θα πρέπει να υποστηρίξει τον κορμό του και να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερους από όσους τον έχουν φέρει σε επίπεδο πρώτης εξάδας. Για να το πετύχει αυτό, θα χρειαστούν χρήματα και πειθώ για το πρότζεκτ της επόμενης ημέρας. Την πειθώ την έχει, διότι ο Αγγελος Χαριστέας είναι “εγγύηση”: ό,τι μπορεί το κάνει. Για τα χρήματα, δεν είμαστε βέβαιοι. Διότι, εκτός όλων των άλλων, μιλάμε για την ΠΑΕ η οποία όταν είχε εκδοθεί η απόφαση της FIFA για την απαγόρευση μεταγραφών είχε βγάλει ανακοίνωση (10/1/2020) στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο κόσμος του ΑΡΗ εδώ και χρόνια πλέον έχει μάθει να «φιλτράρει» καλά ότι ακούγεται και γράφεται και προπάντων από πού προέρχεται η ενημέρωσή του. (...). Έτσι, λοιπόν, είμαστε βέβαιοι ότι και σήμερα κατάλαβαν -για πολλοστή φορά- ότι η ομάδα μας μεγαλώνει και δυναμώνει συνεχώς. Αν και το γνωρίζουν, η ΠΑΕ ΑΡΗΣ, περισσότερο για τυπικούς λόγους, θέλει να διαβεβαιώσει τον κόσμο της ομάδας μας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την υπόθεση Σιστόν”. Και... είδαμε εν συνεχεία αν έπρεπε να ανησυχεί ο κόσμος του Αρη...