UEFA: Ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής ποδοσφαίρου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια Τσέφεριν!

Newsroom
uefa

bet365

Ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν παραιτήθηκε από τον ρόλο του επικεφαλής ποδοσφαίρου στην ΟΥΕΦΑ λόγω πρότασης για αλλαγή του καταστατικού του οργανισμού που θα επέτρεπε στον πρόεδρο, Αλεξάντερ Τσέφεριν, να παραμείνει πέρα από μια τρίτη θητεία στο «τιμόνι» της Ομοσπονδίας.

Ο κανόνας ότι ο πρόεδρος και τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA μπορούσαν να υπηρετήσουν το πολύ 12 χρόνια εισήχθη το 2017 από τον νυν πρόεδρο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας Αλεξάντερ Τσέφεριν ως μέρος ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων.

Ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν πιστεύει ότι ο Σλοβένος σκοπεύει να θέσει ξανά υποψηφιότητα όταν τελειώσει η τρίτη του θητεία το 2027. Ο Μπόμπαν, ο πρώην μέσος της Μίλαν και της Εθνικής Κροατίας, έγραψε μια ανοιχτή επιστολή, που δημοσιεύτηκε στο κροατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Telegram την Πέμπτη (25/01), λέγοντας:

«Μίλησα με τον πρόεδρο της UEFA για ένα πρόβλημα που παρουσιάστηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής στο Αμβούργο – την πρόταση να αλλάξει το καταστατικό της ΟΥΕΦΑ για να καταστεί δυνατή η νέα υποψηφιότητα του Τσέφεριν μετά τη λήξη της τελικής του θητείας.

Αφού εξέφρασα τη βαθύτατη ανησυχία μου και την πλήρη διαφωνία μου με την ίδια την πρόταση, ο πρόεδρος απάντησε ότι δεν βλέπει κανένα νομικό ή ηθικό πρόβλημα σε αυτήν – και ότι, χωρίς καμία αμφιβολία, θα προχωρήσει σε αυτήν την ιδέα που θεωρώ μοιραία».

Ο Μπόμπαν, ο οποίος εντάχθηκε στην UEFA το 2021, πρόσθεσε: «Καταλαβαίνω πλήρως ότι τίποτα δεν είναι ιδανικό, ιδιαίτερα ο εαυτός μου. Γνωρίζω επίσης ότι πολλές φορές πρέπει να αποδεχτούμε μια λογική συμβιβασμού, αλλά αν αποδεχόμουν μια απόφαση που είναι τόσο δύσκολη και τόσο λάθος, στρέφοντας το κεφάλι μου από αυτήν, θα πήγαινα ενάντια σε αρχές και γενικές αξίες στις οποίες πιστεύω βαθιά. Δεν προσποιούμαι ότι είμαι κάποιου είδους ήρωας και ξέρω ότι πολλοί άλλοι έχουν την ίδια γνώμη [με εμένα]. Είναι ίσως αφελές, αλλά σίγουρα σωστό. Σε αυτά τα τρία χρόνια η σχέση και η συνεργασία μου με τον Αλεξάντερ και όλους τους συναδέλφους μου στην UEFA ήταν εξαιρετική – θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για αυτό και να τους ευχηθώ ό,τι καλύτερο. Λυπάμαι αλλά φεύγω από την Uefa».

Η UEFA από την πλευρά της εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Η UEFA επιθυμεί να ανακοινώσει την αποχώρηση του Ζβόνιμιρ Μπόμπαν από τον οργανισμό κατόπιν κοινής συμφωνίας. Ο Μπόμπαν εντάχθηκε στον οργανισμό το 2021 ως επικεφαλής του ποδοσφαίρου και ξεκίνησε πολλά σημαντικά έργα στην τεχνική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης του ποδοσφαιρικού συμβουλίου της UEFA και του φόρουμ ποδοσφαίρου νέων».

Ο Τσέφεριν είπε σε συνέντευξή του στην Daily Telegraph αυτή την εβδομάδα ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα είναι υποψήφιος για άλλη θητεία. «Για να είμαι ειλικρινής, είμαι πολύ κουρασμένος», είπε.

Θυμίζουμε ότι ανέλαβε στη θέση του Μισέλ Πλατινί όταν ο πρώην Γάλλος διεθνής αποχώρησε και θεωρείται ότι αισθάνεται πως τα πρώτα τρία χρόνια στην εξουσία - ολοκληρώνοντας τη θητεία του Πλατινί έως το 2019 - δεν χρειάζεται να υπολογίζονται στο όριο της θητείας του των 12 ετών.

Ο Μπόμπαν επέκρινε στο παρελθόν την ιδέα της FIFA να διοργανώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια, λέγοντας στην Gazzetta dello Sport ότι «θα ήταν κακό για τους παίκτες, τα πρωταθλήματα, τους συλλόγους καθώς και για την ελκυστικότητα των διοργανώσεων. Δεν σέβεται κανέναν. Θα κατέστρεφε τους θεσμούς του ποδοσφαίρου μαζί με την ποδοσφαιρική πυραμίδα που χτίστηκε χάρη σε δεκαετίες δουλειάς. Η UEFA δεν θα πρότεινε ποτέ ένα EURO για δύο χρόνια, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε περισσότερα χρήματα».

 

Τελευταία Νέα