Από τη Ρακόβ στη... Στρούγκα: Τρεις παρθενικές πρωταθλήτριες στην Ευρώπη μέσα σε μία μέρα

Από τη Ρακόβ στη... Στρούγκα: Τρεις παρθενικές πρωταθλήτριες στην Ευρώπη μέσα σε μία μέρα

bet365

Η Ρακόβ των Παπανικολάου-Σβάρνα στην Πολωνία, η Σουίφτ Χεσπεράνγκε στο Λουξεμβούργο και η Στρούγκα στη Βόρεια Μακεδονία έγραψαν ιστορία και με διαφορά λίγων ωρών πανηγύρισαν το παρθενικό τους πρωτάθλημα!

Το πρωτάθλημα της Stoiximan Superleague παραμένει στην κόψη του ξυραφιού και όπως όλα δείχνουν θα κριθεί την τελευταία αγωνιστική, στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Η αναβολή της αγωνιστικής κατά μία ημέρα, μάλιστα, στέρησε τη δυνατότητα να γίνουμε λίγο πιο... σοφοί ως προς την ομάδα που θα φτάσει στο τέλος του δρόμου.

Την ώρα, όμως, που περιμένουμε να μάθουμε ποιος θα πάρει πια αυτό το πρωτάθλημα, τρεις χώρες απέκτησαν ολοκαίνουριο πρωταθλητή με διαφορά λίγων ωρών. Τρεις ομάδες από τρεις διαφορετικές γωνιές της Ευρώπης, στέφθηκαν πρωταθλήτριες για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Άλλες περιμένοντας έναν αιώνα κι άλλη... μόλις οκτώ χρόνια.

Από τις 6 ως τις 8 το βράδυ της Κυριακής, εξασφάλισαν και μαθηματικά το πρωτάθλημα η Ρακόβ των Γιάννη Παπανικολάου και Στράτου Σβάρνα στην Πολωνία, η Χεσπεράνγκε στο Λουξεμβούργο, ενώ στη Βόρεια Μακεδονία το απόλυτο παραμύθι ζει η ομάδα ονόματι Στρούγκα!

Ρακόβ: Η φυσική εξέλιξη μιας ανερχόμενης δύναμης

Ας τα πάρουμε με χρονική σειρά. Εκείνη που άρχισε πρώτη τη φιέστα ήταν η πολωνική Ρακόβ, η οποία χρειαζόταν ίδιο ή καλύτερο αποτέλεσμα από τη Λέγκια Βαρσοβίας για να σφραγίσει τον τίτλο. Και παρά το γεγονός πως ηττήθηκε στην έδρα της Κορόνα Κίελτσε, το ελληνικό δίδυμο κατέκτησε και μαθηματικά το πρωτάθλημα αφού αργότερα η Λέγκια γνώρισε επίσης την ήττα από την Πογκόν.

Μια σπουδαία στιγμή-επισφράγισμα της ανοδικής πορείας που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια το κλαμπ με έδρα την Τσενστοχόβα, το οποίο όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει. Μετά τον προβιβασμό της στη β' κατηγορία το 2016 και στην α' το 2019 που σήμαναν το τέλος δεκαετιών στην αφάνεια, η Ρακόβ έγινε σημείο αναφοράς την τελευταία διετία, κατακτώντας Κύπελλο και Σούπερ Καπ τα δύο τελευταία χρόνια (2021, 2022) και τερματίζοντας δεύτερη ισάριθμες φορές στο πρωτάθλημα.

Φέτος ήταν η χρονιά να σηκώσει και τη μεγάλη κούπα, για πρώτη φορά στα 102 (!) χρόνια ιστορίας της, αφήνοντας έντεκα βαθμούς πίσω τη Λέγκια με τρεις αγωνιστικές να απομένουν για το φινάλε.

Χεσπεράνγκε: Το αήττητο «εξπρές» της Ευρώπης

Μία ώρα αργότερα, άλλη μία αιωνόβια ομάδα της Ευρώπης χωρίς τίτλο έγραψε τη σπουδαιότερη σελίδα της. Μεταφερόμαστε στο Λουξεμβούργο και την εθνική κατηγορία, όπου συντελέστηκε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών καθώς η Σουίφτ Χεσπεράνγκε, ή Σουίφτ Χέσπερ για τους ντόπιους, κατόρθωσε μετά από 20 χρόνια να σπάσει το τρίπτυχο Ντουντελάνς-Φόλα Ες-Ζενές Ες και να στεφθεί επιτέλους πρωταθλήτρια μετά από 107 χρόνια ζωής!

Οι Ερυθρόλευκοι του Λουξεμβούργου που ήταν η τελευταία ομάδα σε όλη την Ευρώπη η οποία γνώρισε την ήττα τη φετινή σεζόν (το αήττητο έσπασε μόλις τον περασμένο Μάρτιο), συνέτριψαν τη Βιλτς με 6-0 εκτός έδρας και άφησαν την Ντουντελάνζ στο -9 με δύο αγωνιστικές να απομένουν, εξασφαλίζοντας έτσι και μαθηματικά τον τίτλο.

Είναι μόλις το δεύτερο τρόπαιο γενικά στην ιστορία τους, μετά το Κύπελλο Λουξεμβούργου το 1990 και η απόλυτη κορύφωση της τελευταίας τριετίας, στη διάρκεια της οποίας πέτυχαν κατά σειρά να επιστρέψουν στην πρώτη κατηγορία (2019), να βγουν στην Ευρώπη από την πρώτη χρονιά (2020-21) και να φτάσουν στην κορυφή της Λίγκας τους και τα προκριματικά του Champions League (α' γύρος από το μονοπάτι των πρωταθλητών).

Στρούγκα: Οκτώ χρόνια, 800 φίλαθλοι, ένα θαύμα

Ο τίτλος του μεγαλύτερου «θαύματος», ωστόσο, ανήκει σίγουρα στην τρίτη κατά σειρά πρωταθλήτρια της ημέρας. Το όνομά της; Στρούγκα, από την ομώνυμη περιοχή στο νοτιοδυτικό μέρος της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία ολοκλήρωσε ένα σπάνιο success story φτάνοντας στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μόλις οκτώ χρόνια από την ίδρυσή της (2015)!

Το 2016 κέρδισε αμέσως την άνοδο από τη δ' στη γ' κατηγορία, το 2017 έγινε το άλμα στη β' και το 2019 κατέφτασε στα «σαλόνια». Τη σεζόν 2020-21 τερμάτισε 3η στο πρωτάθλημα και αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη και το Conference League, αλλά το καλύτερο το φυλούσε για φέτος.

Μετά από μια χρονιά-πισωγύρισμα (6η την περασμένη σεζόν), η ομάδα που αγωνίζεται σε γήπεδο χωρητικότητας 800 θέσεων, το Gradzhka Plaza Stadium, άφησε πίσω της τα μεγάλα ονόματα, Σκούπι και Σκεντίγια και κατέκτησε το πρωτάθλημα δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε!

 

Τελευταία Νέα