O Τσούμπα Άκμπομ σκοράρει κατά βούληση και τρελαίνει την Αγγλία! (vids)

O Τσούμπα Άκμπομ σκοράρει κατά βούληση και τρελαίνει την Αγγλία! (vids)

bet365

O Τσούμπα Άκμπομ σκοράρει κατά βούληση και τρελαίνει ολόκληρη την (ποδοσφαιρική) Αγγλία! Το Gazzetta παρουσιάζει τα έως τώρα κατορθώματα του πρώην επιθετικού του ΠΑΟΚ με τη φανέλα της Μίντλεσμπρο.

Καλή η ανάλυση (χωρίς πολλά, πολλά), αλλά μπροστά στην αδρή πραγματικότητα των αριθμών η «περί ανέμων και υδάτων» θεωρία παραλύει: Ο Τσούμπα Άκπομ, εάν δεν έχει γίνει ευρέως αντιληπτό (και αισθάνομαι πως δεν έχει γίνει αντιληπτό), σε 29 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Championship έφτασε να μετράει 22 γκολ!

Ο καθρέφτης στην περίπτωση του Αγγλονιγηριανού φορ είναι για την (ψυχ)ανάλυση. Μέσα στο 2023 έχει φτάσει τα 10 γκολ, την ίδια στιγμή που ουδείς άλλος από τους περιζήτητους και πολυδιαφημισμένους επιθετικούς της Premier League και των τεσσάρων επαγγελματικών κατηγοριών στο «Νησί» δεν το έχει καταφέρει!

Πριν από μια εβδομάδα ο 27χρονος στάικερ έγινε ο πρώτος παίκτης της Μίντλεσμπρο που ξεπερνά τα 20 γκολ σε μία σεζόν πρωταθλήματος, μετά το 1990 φτάνοντας μάλιστα τον Μπέρνι Σλέιβεν που είχε σταματήσει στα 21. Με το σημερινό γκολ στην πρώτη νίκη της «Μπόρο» μέσα στο «Swansea.com Stadium» από το 2009 και μετά, στο 1-3 επί της Σουόνσι, έφτασε τα 22 τέρματα και έκανε σμπαράλια το ρεκόρ του Σλέιβεν.

Μάλιστα το φανταστικό γκολ που πέτυχε τον Φεβρουάριο εναντίον της Μπλάκπουλ ψηφίστηκε ως το καλύτερο της κατηγορίας! Απολαύστε το...

Μακράν ο πρώτος σκόρερ της φετινής Championship με τα χρώματα της Μίντλεσμπρο, που συνεχίζει να δίνει τη μάχη της ανόδου στα σαλόνια της Premier League διεκδικώντας μαζί με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ το δεύτερο απευθείας εισιτήριο. Η απόσταση που τους χωρίζει είναι τέσσερις βαθμοί (67β. – 63β.) και όλα μπορούν να συμβούν μέσα σε δέκα αγωνιστικές, με την ομάδα του Μάικλ Κάρικ να έχει τα έξι στο «Riverside».

Ο καθοριστικός ρόλος του Κάρικ

Ο Τσούμπα Άκπομ με το τέλος του δανεισμού του στον ΠΑΟΚ πήρε το δρόμο της επιστροφής στην Αγγλία. Για να λέμε την αλήθεια, εκείνη την περίοδο, ούτε ο ίδιος, αλλά ούτε και οι «ασπρόμαυροι» δεν επιδίωξαν την παραμονή στη Θεσσαλονίκη, εξάλλου υπήρχε ένα συμβόλαιο με αποδοχές κοντά στα 1,6 εκατομμύρια ευρώ.

Όχι, πως στη Μίντλεσμπρο υπολόγιζαν στον ΑΚ47, περισσότερο εμφανιζόταν… φευγάτος και έγιναν πολλές κουβέντες με διάφορες ομάδες. Ο 27χρονος επιθετικός από τις 36 αγωνιστικές έως τώρα της Championship έχει παίξει στις 29 έχοντας χάσει έναν ολόκληρο μήνα (από τα μέσα Αυγούστου ως τα μέσα Σεπτέμβρη), δεν ξεκίνησε «ζεστός» τη σεζόν. Ως τις 25 Οκτώβρη μάλιστα είχε συνολικά στο πρωτάθλημα μόλις 2 γκολ (στο 2-2 με τη Σέφιλντ).

Τι άλλαξε για εκείνον; Ο προπονητής! Στα τέλη του Οκτώβρη η «Μπόρο» προχώρησε σε αλλαγή προπονητή. Ο Κρις Γουάιλντερ απολύθηκε και την ευθύνη της ομάδας ανέλαβε ο Μάικλ Κάρικ στην πρώτη του «αποστολή» σε γωνιά πάγκου, μέχρι τότε απλά είχε διατελέσει υπηρεσιακός στη Μάντσεστερ Γιουνάιτετ, μετά την απομάκρυνση του Όλε Γκούναρ Σόσλκιερ.

Ο πρώην άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (464 συμ, 1 Champions League, 1 Europa League, 5 Premier League, 1 FA Cup κλπ) και της εθνικής Αγγλίας στα 41 του πήρε τη μεγάλη απόφαση να αναλάβει την ευθύνη. Το αποτέλεσμα ως τώρα είναι θεαματικό έχοντας συγκεντρώσει 46 βαθμούς σε 21 αγωνιστικές!

Αν ο Άκπομ κάνει τη μισή δουλειά, την άλλη μισή φαίνεται πως την κάνει ο Άγγλος προπονητής.

Με τέτοια ρέντα στο σκοράρισμα είναι λογικό πολλοί μνηστήρες από την Premier League να έχουν κάνει την εμφάνιση τους, το όνομα του Τσούμπα Άκπομ συνδέθηκε στα ρεπορτάζ της Έβερτον, ενώ στην πατρίδα του η ιστοσελίδα «AllNigeriaSoccer.com», έγραψε πριν από μερικές εβδομάδες ότι στη Γερμανία τόσο η Βέρντερ Βρέμης, όσο και η Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ κοιτάζουν την περίπτωσή του.

Ο Κάρικ δεν το σκέφτηκε ούτε λεπτό. Έδωσε το «ΟΚ» και η διοίκηση, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Άγγλος μάνατζερ, θα ασκήσει το δικαίωμα (οψιόν) της μονοετούς ανανέωσης του συμβολαίου του, με την Μίντλεσπμπρο να θέλει να τον «δέσει» μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Όταν θα ανοίξει το μεταγραφικό παράθυρο του καλοκαιριού θα έχει όλη την άνεση να διαπραγματευτεί μια πώληση που μπορεί να ξεπεράσει τα 20-25 εκατομμύρια λίρες!

«Ο Τσούμπα τα πηγαίνει περίφημα και το κουβεντιάζουμε μαζί του κάθε εβδομάδα. Είναι δυνατός, σε εξαιρετική πνευματική κατάσταση και ένα μεγάλο κεφάλαιο για εμάς» έλεγε πρόσφατα ο Μάικλ Κάρικ για τον πρώτο σκόρε της ομάδας του, ζητώντας από τη διοίκηση να «τρέξει» τις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση του συμβολαίου του.

Ο Τσούμπα του ΠΑΟΚ

Στα χρόνια που έμεινε στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ ποτέ κανείς δεν αμφισβήτησε μια σειρά από αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Τσούμπα Άκπομ. Την ταχύτητα, τη δύναμη, την τακτική «παιδεία» του. Ένα σύγχρονο φορ που ήξερε να κάνει όλες τις δουλειές «καλά» στο γήπεδο, εκτός από μια: Το γκολ. Σημείωσε 29 σε 131 ματς με τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

Έπαιξε ρόλο και σίγουρα σημαντικό στην κατάκτηση του νταμπλ το 2019 . Ήταν αυτός που πέτυχε το νικητήριο γκολ στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας απέναντι στην ΑΕΚ και τελικά πουλήθηκε στη Μίντλεσμπρο, αντί 3.200.000 ευρώ, τον Σεπτέμβριο του 2020 για να επιστρέψει ένα χρόνο αργότερα, όπου μέτρησε 11 γκολ σε 53 αγώνες.

Η μεγάλη διαφορά του φετινού Άκπομ φαίνεται στο παρακάτω στατιστικό:

  • O Τσούμπα Άκπομ σε 3 σεζόν στη Σούπερ Λιγκ: 21 γκολ σε 88 συμμετοχές.
  • O Τσούμπα Άκπομ στην Τσάμπιονσιπ 2022/23: 22 γκολ σε 29 συμμετοχές.
@Photo credits: twitter.com/Boro
 

Τελευταία Νέα