Η Ελλάδα που σκοράρει και «φτιάχνει» φάσεις... (vids)

Η Ελλάδα που σκοράρει και «φτιάχνει» φάσεις... (vids)

Γιώργος Ντυμένος
Η Ελλάδα που σκοράρει και «φτιάχνει» φάσεις... (vids)

bet365

Η Εθνική μας δεν κέρδισε στη Μάλτα, δεκτών, όμως πιστοποίησε ακόμη μία φορά πως έχει γίνει μία ομάδα που διατηρεί επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα και «παράγει» ποδόσφαιρο.

Σε ρυθμούς Μουντιάλ θα μπει από σήμερα (20/11) η υφήλιος και η ευχή όλων μας είναι σύντομα η Εθνική μας να επιστρέψει στα κορυφαία ποδοσφαιρικά ραντεβού. Μάλιστα ενόψει EURO 2024 η ελπίδα φούντωσε ξανά, αφού εκτός των προκριματικών που θα ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον έχουμε... καβάτζα και τη δεύτερη ευκαιρία που απορρέει μέσω της πρωτιάς που κατέκτησε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στον Ομιλο του Nations League, ξέχωρα από την άνοδό της στην παραπάνω κατηγορία. Αυτόματα υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες να δώσουμε το παρών στα γήπεδα της Γερμανίας, που ενισχύονται και από την εν γένει εικόνα της «γαλανόλευκης» το 2022.

Οντως θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αυτό δεν επιβεβαιώθηκε στο πρόσφατο 2-2 με τη Μάλτα, όπου κακά τα ψέμματα η Ελλάδα δεν κέρδισε έναν αντίπαλο χαμηλότερης δυναμικότητας. Ομως πρόκειται για φιλικό, όπου σημασία έχουν οι δοκιμές και τα «πειράματα» των προπονητών και για αυτό άλλωστε διεξάγονται αναμετρήσεις όπως η συγκεκριμένη και η αποψινή της Ουγγαρίας που ακολουθεί.

Ωστόσο ακόμη και σε έναν τέτοιον αγώνα, θέλετε να τον χαρακτηρίσετε «αγγαρεία» αν και δεν είναι δόκιμος ο όρος αφού οι διεθνείς μας έδωσαν το 100% ωστόσο χρησιμοποιείται ευρέως, η «γαλανόλευκη» σημείωσε δύο γκολ, είχε φάσεις και υπήρξαν χρονικά διαστήματα που έπαιξε καλό ποδόσφαιρο.

Που θέλουμε να καταλήξουμε λοιπόν;. Αν ανατρέξουμε στο 2022 οπότε και ξεκίνησε η αγωνιστική της αντεπίθεση δείχνει μία ομάδα που «παράγει» ποδόσφαιρο και διατηρεί επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα, κάτι που πιστώνονται όλοι (τεχνικό επιτελείο-ποδοσφαιριστές) και μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ακόμη περισσότερο για τη συνέχεια.

Αγώνες: 9
Γκολ: 13
Η αναμέτρηση της Μάλτας ήταν η 9η για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μέσα στο 2022, επίσημη ή και φιλική, όπου η «γαλανόλευκη» μετρά ρεκόρ έξι νικών, μίας ισοπαλίας και δύο ηττών. Πρόκειται για το διάστημα που ο Γκουστάβο Πογιέτ βρίσκεται στον πάγκο της και αθροιστικά σε αυτά τα ματς σημείωσε 13 γκολ, δηλαδή κατά μέσο όρο σχεδόν 1,5 ανά παιχνίδι.

Στα μόνα δύο που έμεινε «άσφαιρη» ήταν στο φιλικό της Ποντγκόριτσα με το Μαυροβούνιο τον περασμένο Μάρτιο όπου και έχασε 1-0, ενώ με το ίδιο σκορ ηττήθηκε στη Λάρνακα από την Κύπρο για τον Ομιλο του Nations League, σε μία αναμέτρηση όμως που δεν είχε βαθμολογική σημασία.

Σκόρερ: 9
Τα 13 τέρματά της προήλθαν από εννέα διαφορετικούς παίκτες, κάτι που δείχνει πως διαθέτει πλουραλισμό. Στη Μάλτα ο Φούντας σημείωσε το πρώτο του με τη «γαλανόλευκη» και... άνοιξε λογαριασμό, ενώ παράλληλα προσέθεσε το όνομά του στη σχετική λίστα. Ο Μπακασέτας είναι ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής μας για το 2022 καθώς βρήκε ως τώρα δίχτυα τέσσερις φορές, ο Μάνταλος ακολουθεί με δύο, ενώ πλην του 27χρονου μεσοεπιθετικού που παίζει στο MLS από ένα γκολ έχουν και οι Γιακουμάκης, Παυλίδης, Μπουχαλάκης, Λημνιός, Μασούρας, Πέλκας.

Επ' ευκαιρία να προσθέσουμε στη συζήτηση και το εξής δεδομένο που δεν περνά απαρατήρητο. Από τα 13 αυτά γκολ κανένα δεν ήταν σε στατική φάση, αλλά όλα με την μπάλα «ζωντανή». Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν καλές συνεργασίες και συγκεκριμένο πλάνο.

Στη Ρουμανία ο Μπουχαλάκης βρήκε δίχτυα με κεφαλιά μετά από σέντρα του Τσιμίκα όταν και ακολούθησε τη φάση σαν «τρέιλερ», σε Β. Ιρλανδία και Κόσοβο ο Μπακασέτας με σουτ στα όρια της μεγάλης περιοχής ύστερα από σωστές/έξυπνες κοντινές μεταβιβάσεις των Λημνιού, Μάνταλου αντίστοιχα, στο 3-0 επί της Κύπρου ο ίδιος άνοιξε το σκορ με νέα «βολίδα» και «έφτιαξε» το 2-0 του Παυλίδη όταν πρέσαρε ψηλά, έκλεψε την κατοχή και του «έκοψε» την κατάλληλη στιγμή, ενώ το τελικό αποτέλεσμα διαμόρφωσε ο σούπερ άτυχος εκείνη την ημέρα Λημνιός με σουτ και ύστερα από ενέργεια του Μάνταλου.

Με το Κόσοβο στο Βόλο ο Γιακουμάκης σκόραρε μετά από «άπλωμα» του Μπουχαλάκη και σέντρα ακριβείας του Μάνταλου, ενώ ο τελευταίος στις καθυστερήσεις «έγραψε» το 2-0 όταν και έκλεψε προ κενής εστίας, μέχρι που φτάσαμε στο 3-1 επί της Βορείου Ιρλανδίας. Αρχικά ο Πέλκας εκμεταλλεύτηκε λάθος του γκολκίπερ Φάρελ για το 1-0, στη συνέχεια ο Μπακασέτας έδωσε «μαγική» ασίστ στον Μασούρα που από θέση φορ πλάσαρε εύστοχα και τον δείκτη του σκορ «έκλεισε» ο Μάνταλος με φανταστικό σουτ.

Οσο για το φιλικό στη Μάλτα το 0-1 έγινε σε φάση όπου η «γαλανόλευκη» άπλωσε ωραίο το παιχνίδι της με τους Μάνταλο, Πέλκα, Μπακασέτα και ο τελευταίος «εκτέλεσε» με το αριστερό και το 2-2 όταν ο Φούντας πήρε το «ριμπάουντ» σε γέμισμα του Κυριακόπουλου.


Τελικές: 88
Μέσος όρος: 9,8
Γκολ/Τελικές: 1/6,7
Αθροιστικά η Εθνική μας στα εννέα παιχνίδια της μέσα στο 2022 έχει βγάλει 88 τελικές και το πλέον «παραγωγικό» της ήταν εκείνο με τη Β. Ιρλανδία στη Ριζούπολη, όπου το κοντέρ της κατέγραψε 15. Στον αντίποδα στο φιλικό με το Μαυροβούνιο όπου και έχασε 1-0 είχε μόλις τέσσερις.

Ετσι κατά μέσο όρο «παράγει» σχεδόν 10 σε κάθε αναμέτρησή της (9,8 για την ακρίβεια), ενώ χρειάζεται λιγότερες από επτά για να βρει δίχτυα (6,7). Και οι δύο παραπάνω επιδόσεις προβάλουν ικανοποιητικές, ενώ ας έχουμε κατά νου ότι οι πολλές ή λίγες τελικές δεν σημαίνουν 100% κάτι, αφού από μία προσμετράται ένα σουτ από τη σέντρα που θα καταλήξει... πλάγιο αλλά και κάποιο τετ α τετ. Το ύφος των ευκαιριών είναι που αποτυπώνει περισσότερο την εικόνα, κάτι που θα δούμε παρακάτω.

Ο Μπακασέτας είναι ο παίκτης που έχει βγάλει τις περισσότερες καθώς το κοντέρ του «γράφει» 22 και ακολουθεί ο Πέλκας με 11. Από εκεί και πέρα οι Γιακουμάκης, Τσιμίκας έχουν από επτά, οι Μασούρας, Μάνταλος, Παυλίδης, Μαυροπάνος, Φούντας από τέσσερις, οι Δουβίκας, Ιωαννίδης, Μπουχαλάκης από τρεις, οι Μπάλντοκ, Σιώπης, Ρότα, Χατζηδιάκος από δύο και οι Αλεξανδρόπουλος, Κουρμπέλης, Χατζηγιοβάννης, Λημνιός από μία. Τι σημαίνει αυτό; Οτι 20 διεθνείς μας έχουν «φλερτάρει», πολύ ή λίγο, με το γκολ και όπως αναφέραμε παραπάνω οι εννέα το πέτυχαν. Πλουραλισμός γαρ.

Για φινάλε στο συγκεκριμένο σκέλος προκύπτει ακόμη ένα εύρημα. Εκ των 88 τελικών οι 46 προήλθαν από μεσοεπιθετικούς, παίκτες δηλαδή που παίζουν πίσω από τον εκάστοτε στράικερ (στα άκρα, «10άρια» ή και «8άρια» καθώς ο Πογιέτ αρέσκεται να τοποθετεί εκεί τους Μπακασέτα, Μάνταλο και άλλους), οι 17 από «9άρια» και ισάριθμες από αμυντικούς (στόπερ/μπακ), ενώ οκτώ έχουν τα κεντρικά χαφ. Συμπέρασμα; Η «γαλανόλευκη» απειλεί από όλες τις γραμμές.

Μέσος όρος γκολ ανά ματς: 1,44
xG: 1,14
Ο μέσος όρος xG της «γαλανόλευκης» ανά παιχνίδι της μέσα στο 2022 είναι 1,14 και εκείνη σημειώνει 1,44. Αν θεωρήσει κάποιος πως η σχετική επίδοση είναι χαμηλή απλά να παραθέσουμε τα xG από Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Κροατία για όλο το ημερολογιακό έτος (επίσημα&φιλικά) που είναι 1,61, 1,57, 1,50, 1,46 και 1,24 αντίστοιχα. Ομάδων δηλαδή που βρίσκονται στο κατά τεκμήριο υψηλότερο, ευρωπαϊκό και μη, επίπεδο. Ναι τα νούμερα δεν «λένε» πάντα την αλήθεια, όμως πρόκειται για εύρημα που «φωτογραφίζει» ότι οι διεθνείς μας παίζουν επιθετικό ποδόσφαιρο.

Ας γίνουμε και πιο συγκεκριμένοι. Η Ελλάδα λοιπόν έχει βρει δίχτυα 13 φορές με 88 τελικές, άρα 75 που έκανε δεν έγιναν γκολ. Εξ' αυτών πολλές λογίζονται ως 100% «καθαρές» φάσεις και μπορούμε να τις θυμηθούμε.

Στο 1-0 της Ρουμανίας οι Πέλκας, Δουβίκας απώλεσαν μοναδικές ευκαιρίες από το ύψος της μικρής περιοχής, στο πρώτο και δεύτερο ημίχρονο αντίστοιχα, ενώ στην ήττα της Ποντγκόριτσα λίγες ημέρες μετά ο πρώτος είδε το φαλτσαριστό του σουτ στις καθυστερήσεις να περνά εκατοστά δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι του αντίπαλου πορτιέρε.

Στη φάση των ομίλων του Nations League και στον αγώνα του Κοσόβου ο γκολκίπερ Μούριτς είπε «όχι» στον Μπάλντοκ που βρέθηκε φάτσα απέναντί του, στο 3-0 επί της Κύπρου στο Πανθεσσαλικό ο Μιχαήλ έκανε φανταστικές επεμβάσεις σε προσπάθειες των Τσιμίκα, Μασούρα και στο ίδιο γήπεδο ο Μπακασέτας πλάσαρε άουτ σε τετ α τετ του με τον Μούριτς του Κοσόβου.

Στην ήττα της Κύπρου οι Δουβίκας, Πέλκας δεν βρήκαν δίχτυα από τα δύο μέτρα και ο Φούντας είχε δοκάρι (στην πρώτη περίπτωση η κεφαλιά του νεαρού φορ προ κενής εστίας πέρασε άουτ, στη δεύτερη και τρίτη παρεμβλήθηκε ο τερματοφύλακας Παναγή), απέναντι στη Βόρειο Ιρλανδία στον αγώνα της Ριζούπολης ο Φάρελ δεν επέτρεψε στον Τσιμίκα να σημειώσει από κοντά το πρώτο γκολ με την Εθνική, ενώ στη Μάλτα ο Μπονέλο πρέπει να έκανε την απόκρουση της ζωής του στο βον-πλανέ του Φούντα λίγο πριν το τέλος.

Οι παραπάνω περιπτώσεις ήταν στιγμές που μπαίνει στην εξίσωση της κουβέντας πως α) στο ποδόσφαιρο όλα μπαίνουν και όλα χάνονται και β) στην μπάλα παίζει και ο τερματοφύλακας. Ετσι έχουμε 13 τέρματα και 12 κλασικότατες ευκαιρίες για τη «γαλανόλευκη», ενώ αν προσθέσουμε και τις πολύ καλές της φάσεις τότε το αθροιστικό νούμερο «φλερτάρεί» ή και ξεπερνά το 40 σε εννέα αγώνες της μέσα στο 2022.

Συμπέρασμα; Οι διεθνείς μας βάζουν το τόπι κάτω, «βρίσκονται» και «παράγουν» ποδόσφαιρο.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα