Nα συγχαίρουμε τους νικητές και να τιμούμε εκείνους που χάθηκαν

Δημήτρης Πετρούνιας Δημήτρης Πετρούνιας
Nα συγχαίρουμε τους νικητές και να τιμούμε εκείνους που χάθηκαν

bet365

Ο ψυχολόγος Δημήτρης Πετρούνιας γράφει στο Gazzetta για τον καρκίνο και τη διαφορά που μπορεί να κάνει η ψυχολογία.

Ο Δημήτρης Πετρούνιας συμμετέχει στο #giatonAlexandro, την καμπάνια του Gazzetta για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γύρω από τον καρκίνο, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τη μνήμη του Αλέξανδρου Νικολαΐδη.

Καρκίνος. Λέξη που σε ακινητοποιεί στο άκουσμά της προκαλώντας αρχικά μια παγωμένη ατμόσφαιρα. Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, η Τσέχα πρωταθλήτρια του τένις των δεκαοχτώ Grand Slam και των πενήντα εννέα τίτλων όταν ο γιατρός της ανακοίνωσε ότι έχει όγκο στο στήθος ανέφερε έκπληκτη «Κάνω μια αθλητική ζωή, είμαι ένας υγιής άνθρωπος σε όλη μου τη ζωή και ξαφνικά έχω καρκίνο. Με δουλεύεις;» χαρακτηρίζοντας μετέπειτα τη μέρα της διάγνωσης ως «My personal 9/11» και τον καρκίνο ως τον «σκληρότερο αντίπαλο που υπάρχει».

Παρ’ όλα αυτά η υπεραθλήτρια των δεκαοχτώ Grand Slam και των πενήντα εννέα τίτλων προχώρησε άμεσα σε χειρουργείο και τον Μάιο του 2010 ξεκίνησε χημειοθεραπείες. Λίγες μέρες αργότερα κατέβηκε να παίξει τένις στο French Open.


Κάπως έτσι είναι ο καρκίνος, έρχεται απροειδοποίητα και δεν κάνει διακρίσεις. Είναι σαν εκείνο τον απρόσκλητο επισκέπτη που έρχεται απροειδοποίητα,σου χτυπάει την πόρτα κι αφού αναγκαστικά του ανοίξεις στρογγυλοκάθεται στον καναπέ σου κι εσύ από μέσα σου θέλεις επίμονα να φύγει. Δεν πρέπει να συμβιβαστείς όμως με το να κάτσει αναπαυτικά αλλά με κάθε τρόπο να αγωνιστείς για να του δείξεις την πόρτα της εξόδου.

Ας ακούσουμε τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη

Η αναμέτρηση δεν είναι εύκολη και δεν θα θυμίζει σε τίποτα ένα αγώνα ταχύτητας. Είναι ένας μαραθώνιος με αρκετά εμπόδια που με τη δύναμη της ψυχής σου θα αγωνιστείς για να νικήσεις. Αν είσαι αθλητής ξέρεις καλά από μεγαλειώδεις νίκες και οδυνηρές ήττες όμως το σημαντικότερο είναι πως ξέρεις καλά να μάχεσαι μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Εκεί που σε έχουν χαμένο κι είναι έτοιμα τα φώτα του γηπέδου να κλείσουν να κάνεις την ανατροπή και να κατακτάς τη σημαντικότερη σου νίκη. Να μάχεσαι,να παλεύεις,να μην εγκαταλείπεις. Αυτό κάνει ένας πρωταθλητής σε κάθε αγώνα που δίνει.

Ο αγώνας, όμως, μην γελαστείς και πιστέψεις πως είναι ατομικός. Χρειάζεται εμψύχωση απ’ το κοινό. Σημαντική λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά στη ψυχολογία εκείνου που τον βλέπεις να φτάνει στο τέρμα νικητής. Και σε όλα αυτά προσθέστε το χαμόγελο γιατί, ναι, η καλή ψυχολογία μπορεί να νικήσει τον καρκίνο!

Χωρίς να μπορεί να ερμηνευτεί πλήρως επιστημονικά, έχουμε συναντήσει πολλές περιπτώσεις που είχαμε αναστροφή της κακής πορείας της υγείας του ασθενούς λόγω της καλής διάθεσής του, επιτρέποντας μας να αναφέρουμε σθεναρά πως ο θάνατος μπροστά στη δύναμη που κρύβει το χαμόγελό αισθάνεται ανίσχυρος και μικρός.

Όπως σε κάθε μεγάλο αγώνα με ένα δυνατό αντίπαλο είναι σημαντικό να συγχαίρουμε τους νικητές και να τιμούμε ουσιαστικά και σιωπηλά εκείνους που χάθηκαν.


Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Πετρούνιας
Δημήτρης Πετρούνιας

O Δημήτρης Πετρούνιας είναι απόφοιτος του University of East London στο τμήμα Ψυχολογίας, όπου μετέπειτα ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Κλινικής-Κοινοτικής Ψυχολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. H αγάπη του για τον αθλητισμό τον ώθησε να εξειδικευτεί στην Αθλητική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Hamilton αλλά και να επιμορφωθεί εξ αποστάσεως στο Barcelona soccer coaches clinic αποκτώντας γνώση, που μετέπειτα αποδείχθηκε πολύτιμη, αποκτώντας και πιστοποίηση προπονητή από την UEFA.

Έχει συνεργαστεί με τον Παναθηναϊκό Α.Ο, είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του Παναθηναϊκού ΑμεΑ, έχει συνεργασία με την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με αναπηρίες για την προετοιμασία των πρωταθλητών στους Παραολυμπιακούς του 2021 στο Τόκιο καθώς και με αρκετούς παγκόσμιους πρωταθλητές και ολυμπιονίκες. Επίσης, είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Giannakis Academy και πλαισιώνει το τεχνικό επιτελείο της Εθνικής Ελλάδος Ακρωτηριασμένων. Παράλληλα με τις σπουδές του, επιμορφώνεται συνεχώς σε ψυχομετρικά και διαγνωστικά εργαλεία ώστε να ενισχύσει περαιτέρω την δυναμική συνεργασία του με φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης αλλά και με την Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά, όπου ανήκει στο διοικητικό συμβούλιο.

Τελευταία, ολοκλήρωσε επιτυχώς τις εξειδικεύσεις της Παιδοψυχολογίας-Παιδοψυχιατρικής και του Οικογενειακού Δικαίου για Κοινωνικούς επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τώρα πλέον επιμορφώνεται στο Life Coaching, ώστε να αποκτήσει νέες μεθόδους μετάδοσης της πληροφορίας σε αθλητές και μαθητές. Έχει βραβευτεί για καινοτομίες όπως την αυτόνομη ξενάγηση και την παρακολούθηση αγώνων από άτομα με περιορισμένη όραση, αλλά και για το πρώτο οικολογικό παραμύθι σε γραφή Μπράιγ. Τέλος, προετοιμάζει να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο.