Κάπτεν Τσουμπάσα: Το Ιαπωνικό καρτούν των 80s πίσω από το πάθος τόσων παιδιών για το ποδόσφαιρο

Ιάσονας Θεριός
Κάπτεν Τσουμπάσα: Το Ιαπωνικό καρτούν των 80s πίσω από το πάθος τόσων παιδιών για το ποδόσφαιρο

bet365

Πώς το «Κάπτεν Τσουμπάσα», μια Ιαπωνική σειρά καρτούν που σαν σήμερα το 1983 προβλήθηκε για πρώτη φορά , έγινε ο λόγος για τον οποίο εκατομμύρια πιτσιρίκια αγάπησαν το ποδόσφαιρο.

Δυο γουρλωμένα μάτια να αντανακλούν το φως της τηλεόρασης και μια μητέρα να παραπονιέται για τα βρώμικα και ματωμένα γόνατα του παιδιού της. Μικρή σημασία είχαν όμως εκείνη τη στιγμή οι όποιες πληγές, τα «παρασήματα» της απογευματινής μπαλίτσας σε κάποιο προαύλιο ή πλατεία. Αυτή ήταν η ώρα του Κάπτεν Τσουμπάσα και τίποτα άλλο δεν μετρούσε. Μόνο η γλυκιά εκείνη ταύτιση ενός πιτσιρικιού με τον ποδοσφαρικό του ήρωα.

Πολλοί από τους σημαντικότερους παίκτες του 21ου αιώνα, όπως οι Ντελ Πιέρο, Βίγια, Τόρες και Ινιέστα, τον ποδοσφαιρικό τους ήρωα δεν τον είδαν σε κάποιο γήπεδο, δεν διάβασαν για αυτόν σε κάποια εφημερίδα, τον βρήκαν στο πρόσωπο του κεντρικού χαρακτήρα ενός Ιαπωνικού καρτούν. Στο πρόσωπο του Κάπτεν Τσουμπάσα. «Ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο χάρη σε αυτόν, λάτρευα αυτή τη σειρά, ήθελα να γίνω σαν τον πρωταγωνιστή της, τον Όλιβερ» έχει παραδεχθεί στο παρελθόν ο «El Nino». Πώς όμως επηρέασε αυτή η σειρά, που φέτος συμπληρώνει σαράντα χρόνια από την πρώτη της προβολή, τόσα παιδιά στον κόσμο;

Το ποδόσφαιρο στην Ιαπωνία δεν ήταν πάντα τόσο δημοφιλές. Για αυτόν τον λόγο ο, ανέκαθεν παθιασμένος με το άθλημα, σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων Γιοϊτσι Τακαχάσι θέλησε να συμβάλλει στην προώθηση του, απεικονίζοντας στην τηλεόραση τις ποδοσφαιρικές περιπέτειες του 11χρονου Οζόρα Τσουμπάσα ή Όλιβερ Ατόμ, όπως βαφτίστηκε προκειμένου η σειρά να μεταφερθεί στην Ευρώπη. Ο μικρός ήρωας που είχε ως όνειρο να γίνει ποδοσφαιρικός αστέρας ξεκινά τη διαδρομή του από το γήπεδο του δημοτικού του σχολείου στην Ιαπωνία και φτάνει μέχρι τα μεγαλύτερα στάδια του Σάο Πάολο και της Βαρκελώνης, αγωνιζόμενος στο Μουντιάλ.

Σχεδόν απροσδόκητα για τον δημιουργό του, οι ιστορίες του Τσουμπάσα ταξίδεψαν στις οθόνες όλου του κόσμου και, εκτός από την Ιαπωνία, γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία στην Ισπανία και τη Βραζιλία.

Κάπως έτσι, εκατομμύρια πιτσιρίκια σε όλο τον πλανήτη, καθηλώνονταν από τον εντυπωσιακό τρόπο παιχνιδιού που απολάμβαναν στη σειρά. Το μυαλό τους γέμιζε με τις εικόνες των τεράστιων αλμάτων και των ασταμάτητων σουτ που οδηγούσαν τον Γιαπωνέζο ήρωα στα κατορθώματα του, κάνοντας τα να θέλουν να ξεχυθούν στο κοντινότερο γηπεδάκι που μπορούσαν να βρουν,με μια μπάλα κολλημένη στα πόδια. Ίσως να ήξεραν πως δεν θα καταφέρουν ποτέ να προσομοιώσουν τις κινήσεις του αλλά τι σημασία είχε κάτι τέτοιο; Χάρη σε αυτόν ερωτεύτηκαν το ποδόσφαιρο και αυτό δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με τίποτα.

Το καρτούν, λόγω της μεγάλης του απήχησης, επαναπροβαλλόταν επί σειρά ετών, κυρίως στην Ευρώπη ενώ η προώθηση του δεν έχει κοπάσει έως σήμερα. Πριν το Μουντιάλ του 2018, η πρώτη σεζόν του Κάπτεν Τσουμπάσα ανανεώθηκε με τη χρήση μοντέρνων άνιμε γραφιστικών και βγήκε εκ νέου στο «γυαλί». Μέχρι και ο Κιλιάν Εμπαπέ συχνά φορά μπλούζες που απεικονίζουν τον Όλιβερ, εκφράζοντας έτσι την αγάπη του προς τη σειρά. Πριν μερικά χρόνια, ο Γάλλος σταρ συναντήθηκε με τον Τακαχάσι. Ο δημιουργός του έργου μάλιστα, του χάρισε ένα σχέδιο στο οποίο τον είχε σκιτσάρει σε στυλ... Τσουμπάσα.

Στον μηρό του Ισπανού Μάουρο Μπράβο, που αγωνίζεται στο MLS, θα δει κανείς σχεδιασμένο τον Οζόρα Τσουμπάσα να «πιάνει» με τον χαρακτηριστικό του εντυπωσιακό τρόπο ένα γυριστό σουτ. «Το πάθος μου για το ποδόσφαιρο οφείλεται σε αυτόν» ομολογεί ο Μπράβο. Αλήθεια, πόσα παιδιά θα μπορούσαν να πουν το ίδιο; Σαράντα χρόνια αργότερα, αν ο Κάπτεν Τσουμπάσα ακόμη συμβολίζει κάτι, αυτό είναι η μοναδική ικανότητα του ποδοσφαίρου να ενώνει τους ανθρώπους. Να κάνει τόσο διαφορετικά μεταξύ τους άτομα να πανηγυρίζουν το ίδιο γκολ. Ακόμα κι όταν αυτό έρχεται από τα πόδια του ήρωα ενός ιαπωνικού καρτούν.

 

Τελευταία Νέα