Ο Μίκαελ Στόρε στο Gazzetta: «Ο Μπεργκ έμαθε στον Παναθηναϊκό να διαχειρίζεται την πίεση, όμορφη η Ελλάδα, αλλά...»

Ο Μίκαελ Στόρε στο Gazzetta: «Ο Μπεργκ έμαθε στον Παναθηναϊκό να διαχειρίζεται την πίεση, όμορφη η Ελλάδα, αλλά...»

bet365

Ο προπονητής της Γκετεμποργκ, Μίκαελ Στόρε, «βγάζει το καπέλο» στον Μάρκους Μπεργκ, μέσα από το Gazzetta, ενώ αναφέρεται και στην εμπειρία που είχε ο ίδιος στην Ελλάδα.

Είναι ο άνθρωπος υπό τις οδηγίες του οποίου αγωνίζεται σήμερα ο Μάρκους Μπεργκ. Ο τεχνικός της Γκέτεμποργκ, Μίκαελ Στόρε, μιλάει στο Gazzetta και… αποθεώνει τον Σουηδό επιθετικό. Συναντήσαμε τον 47χρονο προπονητή στην «Γκαμλα Ούλεβι», λίγα λεπτά μετά το φινάλε της κυριακάτικης αναμέτρησης της ομάδας με αντίπαλο την Σίριους.

Λίγη ώρα, δηλαδή, αφού ο Μάρκους Μπεργκ με δύο δικά του τέρματα είχε χαρίσει ένα ακόμα τρίποντο στην Γκέτεμποργκ. Ασφαλώς και ο Στόρε, δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίησή του για το γεγονός πως ο «Κινγκ Μάρκους» πήρε την απόφαση να επιστρέψει στο κλαμπ που τον ανέδειξε.

Ο Σουηδός προπονητής εξήρε τόσο την ποιότητα όσο και τον επαγγελματισμό του Μπεργκ, ενώ εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο ο ποδοσφαιριστής του καταφέρνει να διατηρείται σε τόσο καλή κατάσταση όντας στη «δύση» της καριέρας του.

Ο Στόρε είχε ένα πέρασμα και από τα μέρη μας το 2010, όταν τότε ανέλαβε για ένα μικρό χρονικό διάστημα την τεχνική ηγεσία του Πανιωνίου. Έτσι, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις μέρες του στην Ελλάδα, όντας καυστικός αναφορικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές ομάδες τους προπονητές και την ευκολία με την οποία τους αντικαθιστούν.

both

Αισθάνεσαι κάπως… τυχερός που στις τάξεις της ομάδας σου βρίσκεται ο Μάρκους Μπεργκ;

«Ένας ποδοσφαιριστής δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό, είναι σίγουρο πως θα είναι χρήσιμος για την ομάδα του. Στο τέλος της ημέρας, όμως, όλα είναι και θέμα ποιότητας. Μπορεί κανείς να δει πως πέτυχε ο Μπεργκ το πρώτο τέρμα κόντρα στη Σίριους, ήταν ένα τελείωμα παίκτη παγκόσμιας κλάσης. Και στο δεύτερο γκολ, όμως έδειξε πως ξέρει πάντα να βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο μέσα στην αντίπαλη μεγάλη περιοχή. Ξέρει να κάνει τη δουλειά και στις δύο πλευρές του γηπέδου, διότι πάντα βοηθάει την ομάδα του όταν αυτή αμύνεται. Για τα δεδομένα της Σουηδίας είναι ένας ποδοσφαιριστής… πάνω και από το κορυφαίο επίπεδο».

Βρίσκεται σε ένα από τα τελευταία, αν όχι στο τελευταίο, βήμα της καριέρας του. Πώς καταφέρνει να διατηρείται σε τόσο καλή κατάσταση;

«Είναι ένας 100% επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Του αρέσει να βρίσκεται πάντα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Ασφαλώς και μετά από τόσα χρόνια στα οποία έχει αγωνιστεί σε πολύ υψηλό επίπεδο, έχει αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία προκειμένου να γνωρίζει πώς πρέπει να διαχειριστεί το σώμα του. Κάποιες στιγμές πρέπει να κατεβάζει ρυθμούς, να μην πιέζεται. Για παράδειγμα μετά από τέσσερις συνεχόμενες προπονήσεις, χρειάζεται χρόνο να ξεκουραστεί. Είναι ένας παίκτης που έχει αγωνιστεί σε σπουδαίους συλλόγους και που έχει γράψει τη δική του ιστορία με τη φανέλα της εθνικής ομάδας της Σουηδίας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρίσκεται εδώ και ελπίζουμε να συνεχίσει για έναν ακόμα χρόνο».

Θεωρείς πως η εμπειρία του στην Ελλάδα και στον Παναθηναϊκό έπαιξε σημαντικό ρόλο για να γίνει ο ποδοσφαιριστής που είναι σήμερα;

«Ο Παναθηναϊκός είναι ένα πολύ σπουδαίο κλαμπ. Όταν έχεις μάθει να διαχειρίζεσαι την πίεση σε μία ομάδα αυτού του επιπέδου, μπορείς να αντιμετωπίσεις κάθε δύσκολη κατάσταση. Ασφαλώς και υπάρχει πίεση κι εδώ στο Γκέτεμποργκ, όμως δεν είναι ίδια με εκείνη που αντιμετώπισε όταν αγωνιζόταν στον Παναθηναϊκό. Έχει συμμετάσχει σε Παγκόσμιο Κύπελλο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ έχει αγωνιστεί και σε ένα πολύ απαιτητικό πρωτάθλημα όπως το γερμανικό. Από όλα τα παραπάνω, έχει μάθει να διαχειρίζεται την πίεση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

panionios

Τι αναμνήσεις έχεις από την εμπειρία σου στο ελληνικό πρωτάθλημα όντας προπονητής του Πανιωνίου;

«Το 2009 κατέκτησα τον τίτλο στη Σουηδία και στη συνέχεια ήρθα στην Ελλάδα το 2010 και έμεινα για περίπου έξι-επτά μήνες. Εκείνη την περίοδο ο Πανιώνιος δεν βρισκόταν σε καλή κατάσταση. Ξεκινήσαμε καλά το πρωτάθλημα (της περιόδου 2010/11) αλλά στη συνέχεια ήρθαν κάποια αρνητικά αποτελέσματα. Μετά απολύθηκα, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους προπονητές στην Ελλάδα. Νομίζω ότι ακολούθησαν τρεις ή τέσσερις προπονητές μετά από εμένα στην ομάδα εκείνη τη σεζόν. Το επίπεδο ζωής είναι σίγουρα πολύ υψηλό. Η παραλιακή είναι πανέμορφη και συνεχίζω να έχω εξαιρετικές σχέσεις με κάποιους ανθρώπους στην Ελλάδα. Ο κ. Τσακίρης ήταν τότε ιδιοκτήτης και ο Άκης Μάντζιος βοηθός μου. Έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις από τη χώρα ακόμα και αν όλο αυτό κράτησε λίγο. Έτσι είναι, όμως, το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Τα χρήματα είναι αυτά που παίζουν τον πιο καθοριστικό ρόλο και όχι η σωστή δουλειά».

Πώς θα συνέκρινες το σουηδικό με το ελληνικό πρωτάθλημα;

«Δεν πρέπει κανείς να υποτιμά το πρωτάθλημα της Σουηδίας. Σε όλον τον κόσμο το άθλημα εξελίσσεται και σε μία χώρα όπως η Σουηδία μπορούν να βγουν καλοί ποδοσφαιριστές και να παιχτεί καλό ποδόσφαιρο. Την περίοδο που ήμουν στην Ελλάδα νομίζω πως το πρωτάθλημα ήταν σε πιο υψηλό επίπεδο σε σχέση με αυτό στο οποίο βρίσκεται σήμερα. Σίγουρα, όμως παραμένει πιο τεχνικό σε σχέση με αυτό της Σουηδίας».

Συνεχίζεις να παρακολουθείς τις εξελίξεις στο ελληνικό πρωτάθλημα;

«Ναι!».

 

Τελευταία Νέα